Géderlak Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2017. (VII.24.)önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen, valamint a hivatali munkaidőn kívüli házasságkötésről, az anyakönyvi eljárás egyes díjairól

Hatályos: 2022. 09. 01

Géderlak Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2017. (VII.24.)önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen, valamint a hivatali munkaidőn kívüli házasságkötésről, az anyakönyvi eljárás egyes díjairól

2022.09.01.

Géderlak Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva következőket rendeli el:

1. § E rendelet alkalmazásában:

a) Hivatali helyiség: Géderlak Község Önkormányzata által biztosított, a házasságkötés lebonyolítására alkalmas hivatali helyisége (6335 Géderlak, Kossuth u. 95. tanácskozóterem)

b) Hivatali munkaidő: Géderlaki Közös Önkormányzati Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott munkarendje.

2. § (1) Házasságkötésre hivatali munkaidőn kívül akkor kerülhet sor, ha a házasságkötési szándék bejelentésével egyidejűleg a felek, az anyakönyvvezetőhöz e rendelet 1. számú melléklete szerinti, írásban benyújtott kérelmükben nyilatkoznak, hogy e rendelet 3. számú mellékletében meghatározott díjat megfizetik.

(2)1 A hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésére irányuló kérelem ügyében a jegyző az anyakönyvvezető javaslatának figyelembevételével dönt. A munkaszüneti napon történő házasságkötés korlátozását az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 27. § (2) bekezdése részletezi.

3. §2 (1) Házasság hivatali helyiségen kívüli megkötésének engedélyezése iránti kérelmet a házasságkötési szándék bejelentésével egyidejűleg írásban kell az anyakönyvvezetőnél benyújtani e rendelet 2. melléklete szerinti formanyomtatványon.

(2) A hivatali helyiségen kívüli házasságkötés akkor engedélyezhető közterületen, lakóházban, egyéb épületben és annak kertjében, ha a szertartás lebonyolítására elkülönített helyiség, terület, vagy szabadtéri helyszín esetén az esőhelyszín, valamint a személyes adatok, anyakönyvi alapiratok megfelelő védelme, és a szertartás méltósága biztosított.

(3) Az anyakönyvvezető a helyszínen köteles meggyőződni arról, hogy a kérelemben megjelölt helyszín megfelel a házasságkötés hivatali helyiségen kívüli lebonyolítása feltételeinek.

4. § A hivatali munkaidőn kívüli és a hivatali helyiségen kívüli házasságkötésért fizetendő díjakat e rendelet 3. számú melléklete állapítja meg.

5. § A hivatali munkaidőn kívül és hivatali helyiségen kívül történő házasságkötés lebonyolításában közreműködő anyakönyvvezetőt választása szerint a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben meghatározott szabadidő vagy e rendelet 3. mellékletében meghatározott díjazás illeti meg.

6. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) E rendelet rendelkezéseit a hatálybalépését követően bejelentett házasságkötési szándék alapján indult eljárásokban kell alkalmazni.

(3) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a hivatali helyiségen, valamint a hivatali munkaidőn kívüli házasságkötésről, az anyakönyvi eljárás egyes díjairól szóló 9/2011. (IV.13.) önkormányzati rendelete.) önkormányzati rendelet.