Nemeskocs Község Önkormányzata képviselő-testületének 9/2019. (XII.17.) önkormányzati rendelete

a község területén történő avar és kerti hulladék égetésének szabályairól

Hatályos: 2019. 12. 18- 2020. 12. 30

Nemeskocs Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011 évi CLXXXIX törvény 13.§. (1) bekezdés 11. pontjában, a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. §. (4) bekezdés b.) pontjában biztosított felhatalmazás alapján meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja:

1.§


(1) A rendelet hatálya kiterjed Nemeskocs Község belterületén belül a természetes és jogi személyekre, valamint a jogi személyiség nélküli társaságokra, szervezetekre, akik állandó vagy ideiglenes jelleggel a község területén tartózkodnak, működnek, tevékenykednek.

(2) A rendelet hatálya kiterjed az avar és kerti hulladék égetésével kapcsolatos levegőtisztaság-védelmi tevékenységekre.

2.§


(1) Avar és kerti hulladék ártalmatlanítása elsősorban hasznosítással (komposztálással) történik, vagy elszállításáról gondoskodni kell.


(2) Avar és kerti hulladék égetésére csak abban az esetben kerülhet sor, ha kezelése az (1) bekezdésben foglalt módon nem lehetséges.


(3) Kerti hulladék és száraz avar égetése megfelelő légköri viszonyok (csapadékmentes idő, szélcsend) esetén, a tűzvédelmi szabályok szigorú betartásával, a környezet és a szomszédok szükségtelen és indokolatlan zavarása nélkül április 1. és szeptember 30. közti időszakban minden pénteken 8.00-18.00 óra között illetve október 1. és  március 31. közti időszakban 10:00-16:00 óra közötti időszakban végezhető, kivéve ünnepnap illetve az országosan elrendelt tűzgyújtási tilalom idején. Az égetés során tartós füstölés nem megengedett.


(4) Égetni csak megfelelően kialakított helyen lehet, ahol a személyi biztonságot nem veszélyezteti, vagyoni és környezeti kárt nem okoz. Az ingatlan tulajdonosa a saját telekhatárán belül végezhet égetést.  Közterületen csak az végezhet égetést, aki a közterület gondozására köteles.


(5) A tűz őrzéséről és veszély esetén annak eloltásáról a tűz gyújtója köteles gondoskodni. A tűz helyszínén olyan eszközöket, illetőleg felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, vagy a tűz eloltható.


(6) Az égetés befejezésével a tüzet el kell oltani, a parázslást vízzel, földtakarással vagy egyéb alkalmas módon kell megszüntetni.


(7) Kommunális, illetve ipari eredetű és veszélyes hulladék valamint lábon álló növényzet, tarló és növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladék nyílt téri égetése tilos.


(8) A környezetre és az emberi egészségre egyaránt ártalmas veszélyes hulladék  (műanyag, gumi, vegyszer, fáradt olaj, üzemanyag, festék illetve ezek maradékai, festett és lakozott fa, rétegelt lemez, bútorlap, építési fahulladék, színes-fényes papírhulladék, PET palack, használt ruha, rongy) tüzelőberendezésben és nyílt téren történő égetése egyaránt tilos.

3.§


Ezen rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.



Nemeskocs, 2019. december 16.



László Ervin                                                           Farkas Gábor

polgármester                                                                 jegyző