Nemeskocs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (V. 10.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat 2022. évi költségvetésének végrehajtásáról

Hatályos: 2023. 05. 11

Nemeskocs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (V. 10.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.05.11.
az önkormányzat 2022. évi költségvetésének végrehajtásáról
Általános indokolás
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 18. §-ában foglaltak szerint eljárva az e tervezetben szereplő önkormányzati rendeletet az alábbiak szerint indokolom.
Nemeskocs Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjaiban meghatározott feladatkörében eljárva alkotja meg a 2022. évi költségvetésről szóló rendeletét.
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (továbbiakban: Áht.) 23. §-a szerint a helyi önkormányzat költségvetéséről rendeletben dönt, és meghatározza, hogy a rendeletnek milyen előirányzatokat, illetve rendelkezéseket kell kötelezően tartalmaznia.
A rendelet-tervezetben az Áht. 23. § (2) bekezdés a) pontjának szabályai szerint az önkormányzat költségvetési bevételei és költségvetési kiadásai előirányzat csoportok, önként vállalt és állami kiemelt előirányzatok, kötelező feladatok szerinti bontásban kerültek bemutatásra.
A költségvetés összeállításának részletes szabályait az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011.(XII.31.) Korm. rendelet a finanszírozás rendjét, és az állami hozzájárulás mértékét a központi költségvetésről szóló törvény határozza meg.
Részletes indokolás
Az 1–7. §-hoz és az 1–14. melléklethez
Tartalmazza a költségvetés végrehajtásából adódó bevételi és kiadási főösszegek teljesítési adatait. 2022. évi helyi önkormányzatok általános működéséhez és ágazati feladataihoz kapcsolódó támogatások elszámolását és a mutatószámok alakulását, valamint a központosított előirányzatok és egyéb kötött felhasználású támogatások elszámolását jogcímenként részletezve tartalmazza. Az Önkormányzat, a költségvetési szervek maradványának jóváhagyását tartalmazza, a végrehajtási rendelkezésekkel együtt. Az Önkormányzat 2022. évi zárszámadásához kapcsolódó egyéb kimutatásokat tartalmazza.
A 8. §-hoz
A rendelet hatályba lépéséről rendelkezik. A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.