Dombrád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (IX. 21.) önkormányzati rendelete

Az avar és kerti hulladék nyílttéri égetéséről

Hatályos: 2023. 09. 22

Dombrád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (IX. 21.) önkormányzati rendelete

Az avar és kerti hulladék nyílttéri égetéséről

2023.09.22.

Dombrád Város Önkormányzata Képviselő-testülete testülete a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. §. (4) bekezdés b) pontjában foglalt felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztály Szakági Engedélyezési, Ellenőrzési és Jogi Osztály véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. § A rendelet alkalmazásában avarnak és kerti hulladéknak minősül a fa, a cserje lehullott lombja, minden hasznosításra alkalmatlan növényi maradvány, így különösen a fű, a gyom, a gally, a levél, a nyesedék, a gyökérmaradvány, az elszáradt növény, a tarló.

2. § (1) Az ingatlanokon keletkező kórokozóktól és kártevőktől mentes avar és kerti hulladékot elsősorban hasznosítani, komposztálni kell.

(2) Komposztálni kizárólag az ingatlanon belül lehet, közterületen tilos.

(3) Lábon álló növényzet, tarló égetése tilos.

3. § (1) Az avar és kerti hulladék belterületen történő nyílttéri égetése március 1-től május 31-ig és szeptember 1-től november 30-ig – munkaszüneti napok és vasárnap kivételével – hétfőtől, szombatig, 8:00 óra és 18:00 között megengedett. Az égetést az Országos Tűzvédelmi Szabályzat rendelkezéseivel összhangban, az egyéb jogszabályokban és e rendeletben meghatározott feltételekkel lehet végezni.

(2) Dombrád város közterületein az avar és kerti hulladék égetése tilos.

(3) A hatóságilag elrendelt általános tűzgyújtási tilalom alól a rendelet nem ad felmentést.

4. § (1) Az égetés során a meteorológiai viszonyokra figyelemmel kell lenni. Erősen párás, ködös, esős időben és erős szél esetén az égetés tilos.

(2) Égetni csak száraz avart és kerti hulladékot lehet. A füstképződés csökkentése érdekében az avart és kerti hulladékot előzetesen szikkasztani, szárítani kell és az égetés folyamatosan, kis adagokban történhet.

(3) Az égetést úgy kell végezni, hogy a környezet erősen zavaró, ingerlő füst, pernye, bűz és hőtermelés hatása ne álljon fenn, az tűz- és robbanásveszélyt ne jelentsen.

(4) Égetni csak olyan helyen lehet, ahol az égetés személyi biztonságot nem veszélyeztet, vagyoni és környezeti kárt nem okoz, a közlekedés biztonságát nem veszélyezteti. Az égetés a lakókörnyezet lehető legkisebb zavarása mellett végezhető. Az égetést azonnal be kell fejezni, ha a füstképződés veszélyeztetné a lakókörnyezetet vagy a közúti forgalmat.

(5) Az égetést csak 18. életévét betöltött, cselekvőképes személy végezheti, aki fizikailag is alkalmas arra, hogy veszély esetén a helyzetnek megfelelően tudjon eljárni.

(6) A tűz folyamatos őrzéséről és eloltásáról az égetést végző személynek kell gondoskodnia. A tűz helyszínén olyan eszközöket és felszereléseket kell készleten tartani, melyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetőleg a tűz eloltható, így különösen lapát, ásó, vasvilla, kerti locsolótömlő.

(7) Veszély esetén vagy ha már az égetésre nincs szükség, a tüzet azonnal el kell oltani, a parázslást, az izzást meg kell szüntetni. Az égetés befejeztével meg kell győződni arról, hogy a tűz elhamvadt és gondoskodni kell annak belocsolásáról vagy vékony földréteggel történő lefedéséről.

(8) Avar és kerti hulladék meggyújtásához nem használható olaj, benzin vagy más vegyi adalékanyag és az égetendő hulladék nem tartalmazhat kommunális, ipari eredetű vagy veszélyes hulladékot, műanyagot, gumit, vegyszert, festéket vagy ezek maradványait.

5. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.