Jászberény Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelete

Jászberény Városi Önkormányzat sportfeladatairól, valamint a helyi sporttevékenységről

Hatályos: 2023. 04. 01

Jászberény Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelete

Jászberény Városi Önkormányzat sportfeladatairól, valamint a helyi sporttevékenységről

2023.04.01.

Jászberény Városi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének a) pontjában, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 15. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a sportról szóló 2004. évi I. törvény 55. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

1. A rendelet célja

1. § (1) A Jászberény Városi Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat) az egyetemes emberi kultúra és a nemzeti kultúra részeként elismerve a sport kiemelkedő jelentőségét az egészségmegőrzésben, rehabilitációban, a személyiség formálásában, a közösségi magatartás kialakítása területén – különleges szerepét az ifjúság fizikai és erkölcsi nevelésében, a helyi testedzés és a sporttevékenység feltételeinek szabályozása során – arra törekszik, hogy biztosítsa a közigazgatási területén lakó állampolgárok jogát a testi és lelki egészséghez, valamint támogassa a sportolás és a rendszeres testedzés lehetőségét. Az Önkormányzat lehetőségeihez mérten mindent elkövet, hogy a polgárok e jogukat minél szélesebb körben gyakorolhassák.

(2) Az Önkormányzat elismeri, hogy a sporttevékenység Jászberény város jó hírnevét, presztízsét erősíti. Az országon belül a városok közötti megítélésnek fontos szegmensei a sportélet és a sportban elért eredmények. A hazai, nemzetközi, kontinens és világeseményeken versenysportban elért eredmények kedvezően befolyásolják a város imidzsét.

(3) Az Önkormányzat a sport fejlesztésének és támogatásának hatékonysága és koordinációja érdekében figyelembe veszi az oktatás, az egészségügy, a szociális, a városfejlesztési, környezetvédelmi, turisztikai, közművelődési és más szabadidős ágazatokat, és biztosítja a sport integráns helyét a társadalmi kultúra fejlődésében.

(4) Az Önkormányzat a testnevelés és a sport rendszerét úgy működteti, hogy értékei a lakosság minél szélesebb körében érvényesüljenek, hozzájárulva a lakosság egészségi állapotának megőrzéséhez, valamint javításához, továbbá a szabadidő hasznos eltöltéséhez.

(5) A testnevelés és a sport részterületei: az óvodai és iskolai testnevelés, a diáksport, a szabadidősport, valamint a kor alapú verseny-, illetve látványcsapatsport és a szabadidősport egymással összefüggő, egymással kölcsönhatásban álló egészet képeznek.

(6) Az Önkormányzat sporttal kapcsolatos tevékenysége során védeni és fejleszteni kívánja a sport erkölcsi és etikai alapjait.

2. § (1) A rendelet célja, hogy a helyi adottságoknak megfelelően fogalmazza meg az Önkormányzat sporttal kapcsolatos feladatait, az Önkormányzat költségvetéséből a sport támogatására rendelt összegek felhasználásának rendszerét.

(2) Az Önkormányzat a város lakosai számára biztosítani kívánja az Önkormányzat tulajdonában álló sportlétesítmények fenntartását, működtetését, az önkormányzati oktatási, nevelési sporttevékenység feltételeinek megteremtését, a sport, mint önszerveződésre épülő autonóm civil tevékenység alapvető feltételeit, a helyi sportszervezetekkel és sportszövetségekkel való együttműködést.

(3) Az Önkormányzat lehetővé kívánja tenni, hogy a testnevelés és a sport valamennyi hasznos funkciója érvényesülhessen a városban, különösen az egészségmegőrzés, a mozgáskultúra fejlesztése, a közösségi magatartás kialakítása, a szabadidő kulturált eltöltése, a szórakozás és szórakoztatás.

2. A rendelet hatálya

3. § A rendelet hatálya kiterjed:

a) az Önkormányzat által a sport területén kötelezően ellátandó és önként vállalt feladatokra,

b) a sport támogatására rendelt pénzeszközök felhasználására,

c) a helyi testnevelés és sporttevékenység gyakorlásában résztvevőkre,

d) a sporttevékenységet végző természetes személyekre (a továbbiakban: sportoló),

e) minden, Jászberény Város közigazgatási területén működő, hivatalosan bejegyzett, sporttevékenységet végző, a sportról szóló 2004. évi I. törvény (továbbiakban: sporttörvény) 15. § (1) bekezdésében meghatározott sportszervezetre,

f) minden önkormányzati tulajdonban lévő sportlétesítmény üzemeltetőjére, nevelési intézményeire.

3. Értelmező rendelkezések

4. § E rendelet alkalmazásában saját bevétel:

a) a tagdíj bevétel,

b) a képzési díjból származó bevétel,

c) a jegyértékesítésből származó bevétel,

d) a rendezvényből származó egyéb bevétel,

e) a szponzori támogatás,

f) a létesítményhasználatból származó – bérleti díj – bevétel.

4. Az Önkormányzat sporttal kapcsolatos feladatai

5. § Az Önkormányzat illetékességi területén a sporttal kapcsolatban az alábbi feladatokat látja el:

a) megalkotja a város 5 éves ciklusra szóló sport koncepcióját, és gondoskodik annak megvalósításáról,

b) az a) pontban foglalt célkitűzéseivel összhangban az Önkormányzat Képviselő-testületén (a továbbiakban: Képviselő-testület) és a Képviselő-testület Humán, Közrendi és Vallásügyi Bizottságán (a továbbiakban: Bizottság) keresztül együttműködik a helyi sportszervezetekkel, sportszövetségekkel,

c) fenntartja és működteti a tulajdonát képező sportlétesítményeket, közterületi sportpályákat,

d) megteremti az iskolai testnevelés és sporttevékenység gyakorlásának feltételeit, a köznevelésről szóló törvényben meghatározottak szerint biztosítja a közoktatási intézményekben működő diáksportkörök működéséhez szükséges feltételeket,

e) elősegíti a fogyatékkal élők sportolási lehetőségeit,

f) a sportkoncepció megvalósításával különösen a családok szabadidős sportolási lehetőségeit támogatja,

g) támogatja az utánpótlás sportot és lehetőségeihez mérten segíti a helyi sportszervezetek alapvető működési feltételeinek megteremtését,

h) közreműködik a sport népszerűsítésében, elősegíti a mozgásgazdag életmóddal kapcsolatos felvilágosító tevékenységet,

i) ellátja az állami sportinformációs adatszolgáltatással összefüggő feladatokat.

5. Az önkormányzati sportfeladatok ellátásának struktúrája

6. § (1) A Képviselő-testület dönt:

a) Jászberény Város sportkoncepciójáról,

b) Jászberény Város sportrendeletéről,

c) az éves önkormányzati sporttámogatási keretösszegek meghatározásáról a tárgyévi költségvetési rendeletébe foglalva,

d) az önkormányzati tulajdonú sportlétesítmények és a közterületi sportpályák fenntartásáról, működtetéséről, felújításáról, új létesítmények építéséről,

e) a kiemelt sportágak támogatása érdekében a pályázati eljárásról és annak keretében a sporttámogatások odaítéléséről,

f) a kiemelt sportágak köréről a jelen rendelet 1. mellékletében rögzítve,

g) az e) ponttal összefüggésben a sporttámogatások pályázati rendszeréről,

h) a kiemelt sportágak körében az egyéni kérelmek elbírálásáról,

i) a kiemelt sportágak körében a sportszervezetek támogatási rendszerből történő kizárásáról és annak időtartamáról,

j) az Önkormányzat sport munkacsoportjának tagdelegálásáról, valamint

k) a sport területén végzett kiemelkedő munka elismeréséről.

(2) A Bizottság:

a) előkészíti a város sportkoncepcióját,

b) évente beszámol a sportkoncepcióban foglaltak időarányos teljesüléséről a Képviselő-testület felé;

c) véleményezi a sportrendeletet,

d) javaslatot tehet az éves költségvetési rendelet sporttámogatási keretösszegeinek meghatározására,

e) folyamatosan kapcsolatot tart a városban működő sportszervezetekkel,

f) az (1) bekezdés e) pontjában foglaltak kivételével dönt a sporttámogatások odaítéléséről, az Önkormányzat hatályos költségvetési rendeletében a Bizottság részére nevesített előirányzatok felosztásáról és felhasználásáról,

g) a sportszervezetek – a kiemelt sportágak körének kivételével – támogatási rendszerből történő kizárásáról és annak időtartamáról,

h) működteti az e) ponttal összefüggésben a városi sporttámogatások pályázati, döntési rendszerét,

i) dönt – a kiemelt sportágak körének kivételével – az egyéni kérelmek elbírálásáról,

j) véleményezi az (1) bekezdés e) pontjában foglaltak szerinti pályázati eljárást, melynek keretében javaslatot tesz a Képviselő-testületnek a kiemelt sportágak pályázati eljárás keretében történő támogatására,

k) véleményezi a sport területén végzett kiemelkedő munka elismeréséről szóló Képviselő-testületi előterjesztéseket,

l) évente, az általa szervezett ünnepség keretében köszönti a tárgyévben kiemelkedő sportteljesítményt nyújtó jászberényi lakhellyel, annak hiányában tartózkodási hellyel rendelkező diákokat és felkészítőiket.

(3) A Képviselő-testület Pénzügyi és Költségvetési Bizottság véleményezi az (1) bekezdés e) pontjában foglaltak szerinti pályázati eljárást, melynek keretében javaslatot tesz a Képviselő-testületnek a kiemelt sportágak pályázati eljárás keretében történő támogatására.

6. A sporttámogatás mértéke, biztosításának feltételei, a támogatás formái

7. § A Képviselő-testület a helyi sport közvetlen és közvetett támogatására fordított összeg nagyságát anyagi tehervállaló képességére figyelemmel az éves költségvetési rendeletében határozza meg.

8. § (1) A tárgyévi költségvetési rendelet hatálybalépését követően

a) a Képviselő-testület a kiemelt sportágak támogatására,

b) a Bizottság átruházott hatáskörben, a költségvetési rendeletben foglalt, Bizottsághoz rendelt sportcélú céltartalék vonatkozásában – a rendelkezésre álló keretösszegre figyelemmel

kiírja a sportszervezetek részére a tárgyévi sporttámogatással kapcsolatos pályázatokat.

(2) A pályázat beadási határideje a megjelenést követő legalább 15, legfeljebb 30 nap.

(3) A pályázati felhívást a pályázati dokumentációval együttesen Jászberény Város hivatalos honlapján szükséges megjelentetni. A rövidített pályázati felhívást a helyi lap online felületén szükséges megjelentetni.

9. § A Képviselő-testületnek a kiemelt sportágak támogatásának odaítélésekor az alábbi szempontokra kiemelten kell figyelemmel lennie:

a) csak helyi, legalább 1 éve bejegyzett sportszervezet támogatható,

b) a sportszervezet utánpótlás-nevelés területén végzett tevékenységére, az utánpótlás-nevelés színvonalára, mind mennyiségi (rendszeresen sportolók és az igazolt sportolók száma), mind a minőségi (elért versenysport eredmények) szempontból,

c) az igazolt sportolók, ezen belül különösen a hazai nevelésű sportolók számára,

d) a társasági adóról és az osztalékadóról szóló törvény (továbbiakban: TAO) alapján kapott, a látvány-csapatsportok sportszervezetei részére adott támogatás, ezen belül a fejlesztési tao és működési támogatás arányára,

e) a sportszervezet képzett edzőinek számára és végzettségük fokára,

f) a sportszervezet saját bevétele – kiemelt figyelemmel a tagdíjbevételének – mértékére,

g) a sportszervezet átlátható, ellenőrizhető, törvényes gazdálkodására,

h) a sportszervezet éves költségvetés tervezetében az önkormányzati támogatás iránti igény mértéke,

i) a sportszervezet sportstatisztikai mutatóira és ezek szolgáltatására a város számára,

j) a helyi sporttal foglalkozó önkormányzati programokon való részvételre,

k) a sportot népszerűsítő, arról informáló önkormányzati kezdeményezéseken történő részvételre.

10. § A Bizottságnak a helyi sportszervezetek önkormányzati sporttámogatásának odaítélésekor az alábbi szempontokra kiemelten kell figyelemmel lennie:

a) legalább 1 éve bejegyzett sportszervezet támogatható,

b) a sportszervezet utánpótlás-nevelés területén végzett tevékenységére, az utánpótlás-nevelés színvonalára, mind mennyiségi (rendszeresen sportolók és az igazolt sportolók száma), mind a minőségi (elért versenysport eredmények) szempontból,

c) az adott sporttevékenységet rendszeresen űzők számára,

d) az igazolt sportolók számára,

e) a sportszervezet képzett edzőinek számára és végzettségük fokára,

f) a sportszervezet saját bevétele – kiemelt figyelemmel a tagdíjbevételének – mértékére,

g) a sportszervezet átlátható, ellenőrizhető, törvényes gazdálkodására,

h) a sportszervezet sportstatisztikai mutatóira és ezek szolgáltatására a város számára,

i) a sportszervezet éves költségvetés tervezetében az önkormányzati támogatás iránti igény mértéke

j) a helyi sporttal foglalkozó önkormányzati programokon való részvételre,

k) a sportot népszerűsítő, arról informáló önkormányzati kezdeményezéseken történő részvételre.

11. § (1) Az önkormányzati forrásból nyújtott támogatás folyósítása a sportszervezetekkel kötendő támogatási megállapodás szerint történik.

(2) A támogatási megállapodást az Önkormányzat nevében Jászberény Város Polgármestere írja alá.

(3) Nem részesülhet önkormányzati támogatásban az a sportszervezet:

a) aki a benyújtott pályázatában, a támogatási szerződésben, a támogatási szerződés teljesítéséről szóló beszámolóban vagy pénzügyi elszámolásban megtévesztő vagy valótlan adatot szolgáltatott vagy ilyen nyilatkozatot tett,

b) akit a Képviselő-testület vagy a Bizottság az a) pont megsértése miatt a támogatási rendszerből kizárt – a kizárás időtartama alatt,

c) akivel szemben a közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló törvényben foglalt összeférhetetlenségi ok, vagy érintettség áll fenn, és ezen körülmény közzétételét a törvény szerint határidőben nem kezdeményezi,

d) akinek helyi adó tartozása van,

e) aki köztartozásmentességét nem tudja igazolni,

f) akinek bírósági nyilvántartásból való törlését az ügyészség kezdeményezte;

g) aki nem felel meg az államháztartásról szóló törvényben meghatározott rendezett munkaügyi kapcsolatok követelményének,

h) akinek az önkormányzat felé korábbi támogatásból származó, lejárt határidejű elszámolási vagy visszafizetési kötelezettsége van,

i) aki a támogatási szerződés megkötésének feltételeként meghatározott nyilatkozatokat nem teszi meg, dokumentumokat nem nyújtja be, vagy a megtett nyilatkozatát visszavonja,

j) akinek a támogató által meghatározott legalább 40%-os saját forrás nem áll rendelkezésére, továbbá azt nem igazolja, vagy arról nem nyilatkozik.

(4) A Képviselő-testület által „Kiemelt sportágak támogatására” meghirdetett pályázat keretében a jelen rendelet 1. mellékletében foglalt sportágaktól eltérő sportág támogatására benyújtott pályázat érdemi vizsgálat nélkül elutasításra kerül.

(5) A Bizottság által meghirdetett sportpályázat keretében a jelen rendelet 1. mellékletében foglalt sportágak vonatkozásában benyújtott pályázat érdemi vizsgálat nélkül elutasításra kerül.

7. A támogatás formái, odaítélésének feltételei

12. § (1) A költségvetési rendeletben számára meghatározott összegből a kiemelt sportágak támogatásáról a Képviselő-testület – a 8. § rendelkezéseinek figyelembevételével –, egyéb területen átruházott hatáskörben a Bizottság – a 9. § rendelkezéseinek figyelembevételével – dönti el a sportszervezetek támogatásának mértékét, módját, melynek formái a pályázati rendszer keretén belül, illetve a kérelemre adott támogatás.

(2) Pályázati rendszer keretében és egyéni kérelem alapján, Jászberényben bejegyzett székhellyel rendelkező, vagy tevékenységüket Jászberényben is kifejtő, és a pályázat kiírásakor vagy a kérelem benyújtásakor már legalább egy éve működő olyan sportszervezetek, sportegyesületek, diáksportegyesületek támogathatók, amelyek az alapszabályuknak, vagy alapító okiratuknak megfelelő tevékenységüket ténylegesen folytatják.

(3) Egyéni kérelem alapján a sportszervezetek olyan sportrendezvényen való részvételének támogatására, sportrendezvény szervezésére, vagy egyéb célra részesülhetnek támogatásban, melyet rajtuk kívülálló okok miatt a pályázat benyújtási határidejének lejártáig előre nem láthattak.

(4) Az éves költségvetési rendeletben a „Kiemelt sportágak támogatása” elnevezésű keret összegének 10%-át használhatja fel a Képviselő-testület egyéni kérelmek elbírálására.

(5) A Bizottsághoz rendelt „Sportfeladatokra” elnevezésű keret legalább 50%-át pályázati eljárás keretében, pályázati támogatásként nyújthatja. Amennyiben a tárgy évi költségvetési rendelet nem nevesít a Bizottság részére külön „diák- és szabadidősport keretet”, a „Sportfeladatokra” elnevezésű keret terhére, annak 30%-os mértékéig támogathat diák- és szabadidősport rendezvényt. Egyéni kérelmek elbírálása céljából a „Sportfeladatokra” elnevezésű keret maximum 20%-os mértéke különíthető el a Bizottság által.

(6) A sportszervezet által pályázati úton elnyerhető működési és sportrendezvény támogatás mértéke nem haladhatja meg

a) működési támogatás esetén a sportszervezet éves költségvetésének

aa) kiemelt sportágat működtető sportszervezet esetében az 40%-át,

ab) egyéb sportszervezet esetében a 60%-át,

b) sportrendezvény szervezésének támogatása esetén a rendezvény összköltségének 60%-át.

c) sportrendezvényen való részvétel támogatás nem haladhatja meg a rendezvényen való részvétel teljes költségének 60%-át.

(7) A működési támogatás kizárólag az alábbi célokra használható fel:

a) sportlétesítmény használat (bérleti díj),

b) versenyen való részvétellel összefüggő utazási költség,

c) sportverseny nevezési díj,

d) sportképviselet díj,

e) sportolók részére sportfelszerelés, sporteszköz, sportruházat vásárlásának költsége,

f) versenyen való részvétellel összefüggő szállásdíj,

g) sportmarketing költségek,

h) sportszakember képzés,

i) sportorvosi, orvosi költségek,

j) játékvezetői, versenybírói költségek,

k) versenydíjak,

l) versenyrendezéssel kapcsolatos költségek.

(8) A sportrendezvény támogatása kizárólag az alábbi célokra használható fel:

a) Létesítmény használat (bérleti díjra),

b) sportképviselet díj,

c) versenyen való részvétellel összefüggő szállásdíj,

d) versenyen való részvétellel összefüggő utazás költség,

e) sportorvosi, orvosi költségek,

f) játékvezetői, verseny bírói díjak

g) sportverseny nevezési díj,

h) a rendezvény nyerteseinek díjazásával kapcsolatos költségek,

i) versenyrendezéssel kapcsolatos technikai feltételek biztosítása.

(9) A működési támogatással összefüggő pályázaton sportolók részére sportfelszerelés, sporteszköz, sportruházat vásárlása céljára elnyert támogatási összeg a számlával igazolt vételár 50%-ig számolható el.

(10) Támogatott látványcsapatsport szervezet TAO támogatás esetén az önkormányzati támogatás terhére a TAO önrész biztosítható a (7) és (8) bekezdésben foglaltak szerint.

(11) A (3) bekezdés szerinti sporttámogatási kérelmet, kiemelt sportág vonatkozásában Jászberény Város Polgármesteréhez, egyéb sportág vonatkozásában a Bizottság elnökéhez címezve kell eljuttatni. A kérelemnek tartalmaznia kell az alábbiakat:

a) a kérelmező pontos megnevezését, képviselőjének nevét, címét, elérhetőségeit,

b) a kérelmező nyilvántartási számát, bankszámlaszámát és adószámát,

c) a sportrendezvény időpontjának, helyének megjelölését,

d) a sportrendezvény költségvetés-tervezetét,

e) a támogatási igény mértékét,

f) a támogatási igény szöveges indoklását.

(12) Amennyiben az önkormányzati támogatás meghaladja a (6) szerinti mértéket, a támogatottnak a pénzügyi beszámoló benyújtását követő 30 napon belül vissza kell fizetnie az Önkormányzat részére a támogatás és a (6) bekezdés alapján maximalizált önkormányzati támogatás mértéke közötti különbözetet.

(13) A működési vagy sportrendezvény támogatásban részesülő sportszervezetet az önkormányzati támogatáshoz kapcsolódóan minimum 30%-os önerő elszámolási kötelezettség terheli. Önerőt saját bevételei terhére számolhat el. Önerő elszámolás keretében a (7)–(8) bekezdések alapján nem elszámolható költségek is elszámolhatóak.

(14) Amennyiben az önkormányzati támogatás meghaladja a (13) bekezdés szerinti mértéket, a támogatottnak a pénzügyi beszámoló benyújtását követő 30 napon belül vissza kell fizetnie az Önkormányzat részére a támogatás és a (13) bekezdésben foglalt önerő mértéke közti különbözetet.

(15) Amennyiben a sportszervezet az önkormányzati sporttámogatást a támogatási szerződéstől eltérően, azt megsértve, azzal ellentétesen használja fel, a sportszervezetnek a támogatási rendszerből történő kizárásáról, a kizárás időtartamáról és a támogatás vagy annak egy meghatározott részének visszafizetéséről a Polgármesteri Hivatal tájékoztatása alapján – a kiemelt sportágak körében – a Képviselő-testület, illetve nem kiemelt sportágak tekintetében átruházott hatáskörében a Bizottság dönt.

(16) Az Önkormányzat – a Polgármesteri Hivatal útján – jogosult a támogatás rendeltetésszerű és szerződésszerű felhasználását az elszámolási határidőt követően bármikor ellenőrizni. A támogatott köteles az ellenőrzést tűrni, és az annak gyakorlásához szükséges feltételeket biztosítani, így különösen a támogatás rendeltetésszerű és szerződésszerű felhasználását igazoló iratokba, nyilvántartásokba történő betekintést – az ellenőrzés eredményességéhez szükséges mértékben – lehetővé tenni.

13. § (1) A pályázat, illetve a támogatási kérelem kedvező elbírálása esetén a kérelmezővel támogatási megállapodást kell kötni.

(2) A támogatási megállapodásban meg kell határozni:

a) a támogatás utalásának ütemezését,

b) a támogatást jóváhagyó döntés számát,

c) a szerződő felek megnevezését, címét, képviseletében eljáró személyeket,

d) a támogatott bankszámlaszámát,

e) a támogatás összegét,

f) a támogatás célját, a támogatott tevékenység, program megnevezését, a támogatási időszakot,

g) a támogatás felhasználásának és elszámolásának határidejét és módját,

h) a finanszírozás ütemezését, ha nem egyösszegben történik a folyósítás,

i) a szerződésszegés eseteit és szankcióit, a visszatérítési kötelezettséget, a visszatérítés időpontját, időtartamát és feltételeit,

j) a támogatott köteles feltüntetni a támogatás tényét és a támogatót minden olyan esetben, amikor a támogatás révén megvalósult alkotás, tevékenység nyilvánosságot kap,

k) önerő elszámolási kötelezettséget.

(3) A támogatás csak a támogatási megállapodásban megjelölt célra használható fel.

(4) A támogatás a támogatási megállapodásban meghatározottaktól eltérő célra, illetve adott éven belül, eltérő megvalósítási időszakban történő felhasználása akkor lehetséges, ha – a támogatott kérelmére – a döntéshozó ahhoz előzetesen hozzájárul, és a támogatási megállapodást ennek megfelelően módosítják.

(5) A támogatási megállapodás elkészítése, a támogatásokról vezetett nyilvántartás vezetése a Jászberényi Polgármesteri Hivatal Aljegyzői Osztályának (a továbbiakban: Aljegyzői Osztály) feladata.

14. § (1) A támogatásban részesítetteket pénzügyi elszámolási és szakmai beszámolási kötelezettség terheli, mely kötelezettséget a támogatási megállapodásban rögzített határidőig szükséges teljesítenie a támogatottnak.

(2) Az elszámolás alapdokumentumai:

a) A kitűzött célok megvalósulását bemutató szöveges szakmai beszámoló;

b) A támogatási elszámoló lap, költségösszesítő lappal együttesen,

c) A támogatás felhasználását igazoló számláknak, egyéb számviteli bizonylatoknak szabályszerűen hitelesített másolatai. Az eredeti számlán – a másolást megelőzően – fel kell tüntetni bélyegzővel, vagy olvasható ráírással: „Elszámolva Jászberény Városi Önkormányzat ................ sz. döntése alapján …….….. Ft összegben.”;

d) A támogatási cél érdekében kötött szerződések, megrendelések szabályszerűen hitelesített másolata;

e) A kifizetésekről szóló bankkivonatok, kiadási pénztárbizonylatok szabályszerűen hitelesített másolata.

(3) Az elszámolás formai és számszaki ellenőrzését a támogató az Aljegyzői Osztály útján ellenőrzi. Az elszámolás felülvizsgálata a benyújtott iratok ellenőrzésével és annak dokumentálásával történik, melynek során az ellenőrzést végző személy annak megtörténtét az iratra felvezeti.

(4) Az elszámolás nem fogadható el, ha nem felel meg az e rendeletben és a támogatási megállapodásban foglalt előírásoknak. Az elszámolás hiánypótolható az erre vonatkozó elektronikus úton – a támogatott által megadott elektronikus levelezési címre – megküldött felhívás megküldésétől számított 15 napon belül.

(5) A támogatott különösen indokolt esetben kérheti az elszámolási határidő meghosszabbítását. A kérelmet írásban a polgármesterhez kell benyújtani legkésőbb az eredeti elszámolási határidő lejártát megelőző 15 nappal. A polgármester az elszámolási határidőt kérelem alapján egy alkalommal legfeljebb 3 hónappal meghosszíthatja, mely elszámolási határidő hosszabbítás nem minősül a támogatási időszak meghosszabbításának.

(6) Amennyiben a támogatott határidőre a pénzügyi elszámolási kötelezettségének nem tesz eleget, a hiánypótlási felhívásban foglaltaknak nem tesz eleget, vagy a pénzügyi elszámolást követően megállapításra kerül, hogy a támogatás felhasználása nem rendeltetésszerűen történt, a támogatott köteles a támogatást vagy annak meghatározott részét a mindenkor érvényes, a támogatás folyósításának napjától számított jegybanki alapkamat mértékének megfelelő összegben a felszólítás kézhezvételétől számított 15 napon belül az Önkormányzat részére visszafizetni.

8. A sporttámogatás kifizetésének engedélyezése

15. § (1) A sporttámogatás a támogatási megállapodás alapján vehető igénybe. A megállapodás megkötésére, az abban foglaltak teljesítésére és ellenőrzésére a sporttörvény és az államháztartás működési rendjéről szóló jogszabályokat kell alkalmazni a jelen rendeletben foglaltakon túl.

(2) A támogatások utalásának ütemezése az Önkormányzat, mint Támogató fél likviditását figyelembevéve kerül meghatározásra az Önkormányzat gazdasági és likviditási stabilitása figyelembevételével.

(3) A polgármester, a jelen rendelet keretében meghatározott támogatások esetében az Önkormányzat pénzügyi-gazdasági helyzetének ismeretében a támogatásokat felülvizsgálhatja, és a pénzügyi egyensúly fenntartása érdekében a támogatások folyósítását felfüggesztheti, melyet a támogatási megállapodásban is rögzíteni szükséges.

9. Sportlétesítmények igénybevétele

16. § (1) Önkormányzati tulajdonban lévő sportlétesítményeket a sportszervezetek bérleti díjért vehetik igénybe. A nem kiemelt sportágak körébe tartozó sportágat képviselő sportszervezetek a Bizottság által pályázati úton elosztott Sportlétesítmények használati díja keret terhére nyújtott támogatásból finanszírozhatják a bérleti díjat.

(2) A sportlétesítmények bármilyen jellegű igénybevételének feltétele a fenntartóval vagy üzemeltetővel kötött bérleti szerződés.

(3) Jászberényben működő bejegyzett sportszervezetek önkormányzati tulajdonú sportlétesítményeket az üzemeltető által megállapított bérleti díjért vehetik igénybe.

(4) A társasági adóról és az osztalékadóról szóló törvény alapján a tárgyévben támogatásban részesült látvány-csapatsportok sportszervezetei az (1) bekezdés szerinti Sportlétesítmények használati díja keretből támogatásból nem részesülhetnek.

(5) Önkormányzati tulajdonú sportlétesítmény igénybevételi jogosultságát az üzemeltető bérleti díj tartozás esetén felfüggesztheti vagy megtagadhatja.

(6) Az iskolai sportcsarnokok, tornatermek iskolai tanítási napokon az iskola által meghatározott – nem intézményi kezelésben lévő létesítmények esetén az üzemeltetővel egyeztetett – időpontig az iskolai és diáksport céljára térítésmentesen vehetők igénybe.

(7) Évente legalább 4 alkalommal az önkormányzati tulajdonú létesítmények közül, az üzemeltető az általa és a Bizottság által közösen meghatározott időpontban és létesítmények vonatkozásában a sportkoncepcióban célként megfogalmazott „nyitott pályák akció” keretében térítésmentesen biztosít sportlétesítmény használatot Jászberény város lakossága részére.

10. Nyilvántartás és közzététel

17. § (1) A támogatásokról és a számadási kötelezettség teljesítéséről az Aljegyzői Osztály köteles nyilvántartást vezetni. A nyilvántartásnak tartalmaznia kell a támogatott nevét, a támogatói döntés határozatának számát, a támogatás célját és összegét, az elszámolás határidejét, az elszámolás benyújtásának dátumát, az elszámolás megfelelősségét, visszafizetési kötelezettség esetén a vonatkozó felszólítás keltét, iktatószámát, a visszafizetés teljesítésének időpontját.

(2) Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény, valamint a közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló 2007. évi CLXXXI. törvény rendelkezései szerinti közzétételi kötelezettség teljesítésével megbízott szervezeti egység az Aljegyzői Osztály.

11. Záró rendelkezések

18. §1

19. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1

A 18. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.