Budapest Főváros XV. kerület Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2017. (IX.7.) önkormányzati rendelete

a Budapest Főváros XV. kerületi Önkormányzat által alapított elismerések adományozásáról szóló 24/2012. (VI. 6.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2017. 09. 08- 2017. 09. 08

Budapest Főváros XV. kerület Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2017. (IX.7.) önkormányzati rendelete

a Budapest Főváros XV. kerületi Önkormányzat által alapított elismerések adományozásáról szóló 24/2012. (VI. 6.) önkormányzati rendelet módosításáról

2017.09.08.

Budapest Főváros XV. kerület Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, az állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a Budapest Főváros XV. kerületi Önkormányzat által alapított elismerések adományozásáról szóló 24/2012. (VI.6.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: Kitüntetési Rendelet) módosítására a következőket rendeli el:

1. § A Kitüntetési Rendelet 1. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Budapest Főváros XV. kerületi Önkormányzata Képviselő-testülete (a továbbiakban: Önkormányzat) egyes, a Budapest Főváros XV. kerülethez (továbbiakban: kerület) kötődő kiemelkedő tevékenységek, teljesítmények megbecsülésére és elismerésére az alábbi önkormányzati kitüntetéseket és elismerő címeket (a továbbiakban együtt: elismerés) alapítja:

a) Budapest XV. kerület Díszpolgára Cím,

b) Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Érdemérem Díj,

c) Az Év Közalkalmazottja Díj,

d) Budapest XV. kerületi 1956. október 23. Díj,

e) Budapest XV. kerületi Közszolgálatért Oklevél,

f) Budapest XV. kerületi Köznevelésért Oklevél.”

2. § (1) A Kitüntetési Rendelet 7. § (1) bekezdés f) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„f) a kerületben működő társadalmi szervezet, egyesület, egyház,”

„h) önkormányzati intézmény, valamint a kerületben működő egyéb intézmény.”

3. § (1) A Kitüntetési Rendelet 12. § (1) bekezdés e) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„e) az önkormányzati intézmény és a kerületben működő egyéb intézmény,”

(2) A Kitüntetési Rendelet 12. § (1) bekezdés g) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„g) a kerületben működő társadalmi szervezet, egyesület, egyház,”

4. § (1) A Kitüntetési Rendelet 13/F. § (1) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„b) 25 év”

„c) 45 év”

(3) A Kitüntetési Rendelet 13/F. § (2) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„b) 25 év után az alkalmazott havi bruttó illetményének, munkabérének 200 %-a”

„c) 45 év után az alkalmazott havi bruttó illetményének, munkabérének 600 %-a”

5. § A Kitüntetési Rendelet 13/G. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A Nyugállományba vonuló alkalmazottnak 20, 25 éves elismerő Közszolgálatért Oklevél akkor is adományozható, ha szolgálati jogviszonyából két év, vagy ennél kevesebb idő, 45 éves elismerő Közszolgálatért Oklevél esetén 3 év, vagy ennél kevesebb idő van hátra.”

6. § A Kitüntetési Rendelet a következő alcímmel és 13/I. – 13/K. §-sal egészül ki:

„Budapest XV. kerületi Köznevelésért Oklevél

13/I. § (1) Budapest XV. kerületi Köznevelésért Oklevél (továbbiakban: Oklevél) annak a XV. kerület közigazgatási területén működő, az Észak-Pesti Tankerületi Központ által fenntartott, az alap- és középfokú köznevelési feladatellátásban részt vevő iskolában dolgozó, pedagógus vagy pedagógus munkát segítő munkakörben alkalmazott személynek adományozható, aki ezen intézményekben, illetve ezek jogelődeinél megszakítás nélkül eltöltött 20, 35, 45, 50 év folyamatos közalkalmazotti jogviszonnyal rendelkezik.

(2) Az Oklevél mellé juttatásként bruttó 200.000 Ft jár.

(3) Az Oklevél

a) Rákospalota, Pestújhely, Újpalota címerét,

b) az elismerésben részesített személy nevét,

c) az Oklevél adományozásának tényét, az adományozásról hozott döntés határozatszámát, az adományozás évét, az adományozás rövid indokát, valamint

d) a polgármester aláírását és az Önkormányzat pecsétjét

tartalmazza.

13/J. § (1) Oklevelet nem kaphat az, aki büntető bíróság által kiszabott elmarasztaló ítélet hatálya alatt áll.

(2) A nyugállományba vonuló alkalmazottnak 35, 45 és 50 éves elismerő Oklevél akkor is adományozható, ha szolgálati jogviszonyából két év, vagy ennél kevesebb idő van hátra.

(3) Az Oklevél posztumusz nem adományozható.

(4) Az elismerés az alkalmazott részére akkor is adományozható, ha jogviszonya a 13/I. § (1) bekezdésében meghatározott időtartamot az adományozás évének december 31. napjáig érné el.”

13/K. § (1) Az Oklevél adományozására a Klebelsberg Központ Észak-Pesti Tankerületi Központjának igazgatója tehet javaslatot a polgármesternek legkésőbb minden év január 31. napjáig. A javaslathoz mellékelten csatolni kell az elismerésre javasoltak azon munkaügyi dokumentumait, amelyek a megszakítás nélküli, folyamatos közalkalmazotti jogviszonyban eltöltött éveket hitelesen igazolják.

(2) Az Oklevél átadásáról minden évben az Önkormányzat gondoskodik minden év június 30. napjáig.

(3) Az Oklevél odaítéléséről a polgármester dönt minden év április 30. napjáig.

(4) Az Oklevél esetében a rendelet 14. § (1) és (2) bekezdésében foglaltak nem alkalmazandók. A 14. § (9) bekezdése szerinti rendelkezés azzal a kitétellel alkalmazandó, hogy az Oklevéllel elismert rövid életútját nem kell közzétenni.”

Záró rendelkezések

7. § E a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

8. § (1) Azoknak a pedagógus vagy pedagógus munkát segítő munkakörben alkalmazott személyeknek, akiknek közalkalmazotti jogviszonya e rendelet kihirdetésének évében éri el a Kitüntetési Rendelet 13/I. § (1) bekezdésében és 13/J. § (4) bekezdésében meghatározott időtartamot, a Köznevelésért Oklevél az Észak-Pesti Tankerületi Központ igazgatójának javaslata alapján adományozható, és a 2017. október 23-a alkalmából rendezett megemlékezésen kerül átadásra.

(2) Azoknak a Hivatal alkalmazásában álló személyeknek, akiknek jogviszonya e rendelet kihirdetésének évében éri el a Kitüntetési Rendelet 13/F. § (1) bekezdésében és 13/G. § (3) bekezdésében meghatározott időtartamot, a Közszolgálatért Oklevél a jegyző javaslata alapján 2017. november 30. napjáig adományozható.