Jászberény Város Önkormányzata Képviselő-testületének 40/2012. (IX. 13.) önkormányzati rendelete

a zöldfelületek létesítéséről, kezeléséről és védelméről

Hatályos: 2020. 07. 17- 2021. 12. 31

Jászberény Város Önkormányzata Képviselő-testületének 40/2012. (IX. 13.) önkormányzati rendelete

a zöldfelületek létesítéséről, kezeléséről és védelméről[1]

Jászberény Város Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (1) bekezdésében és a fás szárú növények védelméről szóló 346/2008. (XII. 30.) kormányrendelet 8. § (4) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (3) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörében eljáró Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség, a Jászberény Város Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 25/2007. (XI. 5.) önkormányzati rendelet 22. § (6) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörében eljáró Jogi, Ügy- és Közrendi Bizottság, Pénzügyi, Gazdasági és Tulajdonosi Bizottság és Városüzemeltetési és Fejlesztési Bizottság véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § [2] A rendelet hatálya kiterjed a Jászberény város közigazgatási területén található közterületek közül a közterületi zöldfelületekre – így különösen: közterületi parkokra, sétányokra, játszóterekre, edzőpályákra, zöldsávokra, véderdőkre, ezek berendezéseire és építményeire, köztárgyaikra – valamint az árkokra, járdákra, és azok csapadékvíz-elvezetést szolgáló elemeire. Jelen rendelet személyi hatálya kiterjed a közterületi zöldfelületeket használó természetes és jogi személyekre, a közterületi zöldfelületek tulajdonosaira, kezelőire, valamint a közterülettel szomszédos ingatlanok tulajdonosaira, üzemeltetőire, használóira.

2. Értelmező rendelkezések

2. § E rendelet alkalmazásában:

  • 1. Kertépítészeti terv: A zöldfelületek kialakítását meghatározó, a megmaradó, ültetendő, vagy kivágandó növények helyzetével foglalkozó terv, mely meghatározza a zöldfelületeket alkotó növényzet fajtáját és minőségét. Amennyiben a zöldfelület rendezése magasabb szintű jogszabály rendelkezése folytán nem esik engedélyezési terv készítésének kötelezettsége alá, jelen rendeletben kertépítészeti tervnek minősül a közterület állapotát megváltoztató által készített, vagy készíttetett vázlatterv is.
  • 2.[3] Kertépítészeti rendezés alá vont városi zöldfelületek: Azok a zöldfelületek, ahol a tereprendezés, parkosítás, fásítás már megkezdődött.
  • 3.[4] Kezelő: A közterület tulajdonosa által a zöldfelület kezelésére jogszabály rendelkezése alapján vagy szerződéssel megbízott természetes vagy jogi személy.
  • 4. Közhasználatú játszótér: Gyermekkorúak részére szolgáló, játszószerekkel ellátott közterület.
  • 5. Közterületi zöldfelület: Eltérő rendelkezés hiányában a város (kül- és bel-) területén minden olyan önkormányzati tulajdonú, rendeltetésének megfelelő célra korlátozás nélkül használható zöldfelület, melyen zöldfelületi elemek, építmények találhatók. Közterületi zöldfelületnek minősülnek a nem önkormányzati tulajdonban lévő, de tulajdonosai által közhasználatra szerződéssel átadott, zöldfelületi adottsággal, vagy elemmel bíró területek is.
  • 6. Lakókert: Kizárólagosan egy szűkebb csoport, kisebb lakóközösség által használt zöldfelület, jellemzően úszótelkes beépítettségű lakóépületekhez tartozó közterületi park.
  • 7.[5]
  • 8. Utcai fasor: Az utak mentén rendszerint egy sorban lévő fák összessége.
  • 9. Zöldfelületi Alap: A fakivágások engedélyezése kapcsán, valamint a meglévő zöldfelület megszüntetése esetén fizetendő pénzbeli térítés, és a közterületi zöldfelülettel kapcsolatosan befolyó egyéb összegek kezelésére elkülönített alap. Az alap kizárólag zöldfelületek létesítésére, felújítására, átépítésére, és a kivágott fák pótlására fordítható. A Zöldfelületi Alap nem azonos az Önkormányzat által éves költségvetésében a közterületi zöldfelületek fenntartására fordított összeggel.
  • 10. Zöldfelületi elem: Zöldfelületen található növények, berendezési tárgyak egységes elnevezése.
  • 11. Zöldfelületi érték: A zöldfelületen található növényzet pénzben kifejezett értéke. Az érték meghatározása a 2. melléklet szerint történik.
  • 12.[6] Zöldsáv: Az útburkolat vagy a földút széle és az ingatlan telekhatára között található, jellemzően a járdát és a csapadékvíz-elvezető árkot is magában foglaló, rendszerint növényzettel borított terület, kivéve a kerékpárutat.
  • 13.[7] Vegetációs időszak: A rügyfakadás és lombhullás közötti időszak, amelynek időtartama alatt csak földlabdás és konténeres növények telepíthetőek. Az év fennmaradó szakasza a fenti növények számára ún. nyugalmi időszak.
  • 14.[8] Edzőpálya: a gimnasztikai pálya, kosárlabdapálya, futballpálya, vagy egyéb sporttevékenység folytatására szolgáló létesítmény.

3. Zöldfelületek létesítése

3. § (1) Közterületen zöldfelületet csak az önkormányzat létesíthet, kivéve a (2) bekezdésben szabályozott esetet.

(2)[9] A közterülettel szomszédos ingatlan tulajdonosa, üzemeltetője, használója, ahol lehetőség van rá, az ingatlan körüli közterületet füvesítheti, parkosíthatja. A füvesítés, parkosítás során a közterülettel szomszédos ingatlan tulajdonosának, üzemeltetőjének, használójának be kell tartania e rendelet előírásait, valamint az adott területre vonatkozó részletes szabályozási tervben, továbbá a Jászberény Város Helyi Építési Szabályzatáról és Szabályozási Tervének jóváhagyásáról szóló 22/2010. (IX. 16.) önkormányzati rendeletben (a továbbiakban: JÉSZ) rögzített előírásokat és a közműszabványokat.

4. § (1)[10][11][12] Közterületi zöldfelületen beavatkozási munkálatokat folytatni, megszüntetni csak a tulajdonos hozzájárulásával vagy rendelkezése alapján lehet. A közterületi zöldfelületen megvalósuló beruházás műszaki átadás-átvétele során a zöldfelületet a tulajdonos a PH Városgazdálkodási Osztály szakfeladatot ellátó munkatársa és a kezelő jelenlétében veszi át. E bekezdés rendelkezéseit nem kell alkalmazni a 3. § (2) bekezdésében szabályozott esetben.

(2) A JÉSZ szerinti, az övezetre előírt zöldfelületi kötelező részarány nem csökkenthető. Új közterületi zöldfelület létesítése esetén minden 150 m2-re legalább 1 db nagy vagy közepes koronájú lombos fát, továbbá legalább 20 m2 lombhullató vagy örökzöld cserjét, valamint a többi területen gyepet vagy gyeppótló cserjét kell telepíteni (1.3. melléklet).

4. Zöldfelületek használata

5. § (1) A közterületi zöldfelületet, zöldfelületi elemet, építményt, játszóteret rendeltetésüknek megfelelő célra és módon mindenki ingyenesen használhatja.

(2)[13] A közterület tulajdonosa a zöldfelületek állagmegóvása érdekében egyes zöldfelületek használatát az általa szükségesnek ítélt időtartamra és módon korlátozhatja, továbbá ideiglenes jelleggel engedélyezheti a közterület eredeti funkciótól eltérő használatát, ha az a zöldfelület állapotát tartósan, vagy maradandóan nem károsítja. A közterület eredeti funkciójától eltérő használatának engedélyezését a város közterületeinek rendjével, használatával és hasznosításával kapcsolatos helyi előírásokról szóló 17/2014. (V. 15.) önkormányzati rendelet szabályozza.

(3) A fenntartáshoz szükséges pénzügyi fedezetet, a közterületi zöldfelületek zöldfelületi értékének, valamint azok éves amortizációja mértékének alapulvételével a Képviselő-testület – a város mindenkori anyagi teherbíró-képességének függvényében – az éves költségvetésben biztosítja.

6. § (1) Közterületi zöldfelületen állat sétáltatása során az állatot kísérő köteles gondoskodni az állat ürülékének erre alkalmas módon történő eltávolításáról.

(2)[14] A közterületi zöldfelületet, zöldfelületi elemet, építményt, berendezést, játszóteret, edzőpályát – rendeltetésének megfelelően, saját, a szülő vagy a felügyelő felelősségére – bárki ingyenesen használhatja.

(3)[15] Játszótereken, edzőpályákon

  • a) 6 évesnél fiatalabb gyermek csak nagykorú személy felügyelete mellett tartózkodhat;
  • b) nagykorú személy a gyermekek számára elhelyezett játszótéri eszközöket, sporteszközöket rendeltetésellenes módon nem veheti igénybe.

(4)[16] A játszóterek, edzőpályák az alábbi időpontban látogathatók:

  • a) Tárgyévben október 1-től március 31-ig naponta 8 órától 19 óráig,
  • b) Tárgyévben április 1-től szeptember 30-ig naponta 7 órától 21 óráig.

(5)[17] A körbekerített, zárhatóvá tett parkot és játszóteret, edzőpályát az üzemeltető, kezelő által ott elhelyezett nyitvatartási tájékoztató tábla szerinti, ennek hiányában a (4) bekezdés szerinti időszakban lehet igénybe venni.

(6) Az (5) bekezdés szerinti nyitvatartásról tájékoztató tábla legalább 210x297mm méretű és tartalmazza legalább a nyitvatartási időt, az üzemeltető, kezelő nevét, elérhetőségét.

(7)[18] Edzőpályát kizárólag saját felelősségre lehet használni, az ott elhelyezett eszközök rendeltetése szerint.

5. Zöldfelületek fenntartása

7. § (1) Az Önkormányzat a kezelőn keresztül gondoskodik a tulajdonában lévő közterületi zöldfelületekről.

(2) A közterületi zöldfelület tulajdonosa vagy kezelője köteles gondoskodni:

  • a) a növényzet és a talaj folyamatos ápolásáról, védelméről és helyreállításáról,
  • b) a növényzet szakszerű növényvédelméről,
  • c)[19] a növényzet pótlásáról, a lágyszárú növényzet időszakos cseréjéről, továbbá a rendelet 4. számú melléklete szerint a kerékpárutak menti új telepítésű sorfák, cserjék garanciális ápolási munkáinak elvégzéséről,
  • d) a kerti- és sétautak, zöldfelületi építmények, elemek, berendezések és felszerelések balesetmentes, üzemképes állapotban tartásáról, javításáról, fejlesztéséről,
  • e) a kerti- és sétautak tisztántartásáról, hó- és síkosságmentesítéséről a vonatkozó jogszabályi előírások betartásával.

(3)[20] A közterülettel szomszédos ingatlan tulajdonosa vagy üzemeltetője, használója köteles gondoskodni:

  • a) a közterülettel szomszédos ingatlan határától az úttestig terjedő zöldsáv gondozásáról, tisztántartásáról. Amennyiben az úttest és a közterülettel szomszédos ingatlan határa között kiépített kerékpárút található, úgy a kerékpárút, valamint a kerékpárút és az úttest közti zöldsáv gondozása, tisztántartása a kezelő kötelezettsége.
  • b) tömbtelken és úszótelken a külön tulajdonban álló egyes épületek gyalogos megközelítésére és körüljárására szolgáló terület és az ingatlan körül lévő 4 méter széles területsáv tisztántartásáról.
  • c) a közterülettel szomszédos ingatlanról és a hozzá tartozó zöldsávról a gyalogjárda és az úttest fölé nyúló ágak és bokrok megfelelő nyeséséről, annak érdekében, hogy azok ne lógjanak be a járda- és az út űrszelvényébe. A kereszteződések beláthatóságának, valamint a forgalomtechnikai eszközök (közúti jelzőtáblák, egyéb közúti jelzések) láthatóságának biztosítása a kezelő kötelezettsége.

(4)[21] Két szomszédos ingatlan közötti közterületi járda vagy átjáró esetében a tisztántartási kötelezettség az egyes tulajdonosokat vagy üzemeltetőket, használókat a közterülettel szomszédos ingatlanok határától a közterületi járda vagy átjáró középvonaláig terheli.

(5)[22] A közterülettel szomszédos ingatlan tulajdonosa, vagy üzemeltetője, használója köteles a (3)-(4) bekezdésben foglaltak szerinti megkülönböztetés alapján meghatározott terület gyommentesítéséről, valamint a fű rendszeres nyírásáról is gondoskodni, úgy, hogy a fű szálmagassága a 20 cm-t ne haladja meg.

(6)[23] Amennyiben a zöldsávok gondozásáról, az ott lévő fák gallyazásáról az ingatlan természetes személy tulajdonosa, vagy közeli hozzátartozója egészségügyi, anyagi rászorultság miatt nem tud megfelelő mértékben gondoskodni, kérelemre vagy a közterület-felügyelő jelzése alapján a polgármester döntése szerint az Önkormányzat a kezelő útján – alkalmanként egy évre – átvállalhatja a tulajdonos zöldfelület fenntartási kötelezettségét.

(7) Tilos a közterületi zöldfelületeken föld, zöldhulladék elhelyezése.

8. § (1)[24][25][26] A fák gallyazása a közterülettel szomszédos ingatlan tulajdonosának vagy üzemeltetőjének, használójának a kötelezettsége. A fák gallyazását úgy kell elvégezni, hogy a villamosművek, valamint a termelői, magán-és közvetlen vezetékek biztonsági övezetéről szóló 2/2013. (I. 22.) NGM rendelet 13. § j) pontjában meghatározott biztonsági övezet határát a fák ágai ne érjék el. Amennyiben a közterülettel szomszédos ingatlan tulajdonosa vagy üzemeltetője, használója a szükséges gallyazást írásbeli felszólításra, az abban foglalt határidőben nem végzi el, úgy azt az Önkormányzat a kezelő útján, a tulajdonos vagy üzemeltető, használó utólagos költségére elvégezteti.

(2) A fák és cserjék telepítési távolságait az 1. melléklet tartalmazza.

(3)[27][28][29] A közutak tartozékát képező fák és cserjék közlekedésbiztonsági szempontból szükséges gondozását – a fás szárú növények védelméről szóló kormányrendelet (a továbbiakban: kormányrendelet) és a közúti közlekedésről szóló törvény szerint – a közút mellett fekvő ingatlan tulajdonosa vagy üzemeltetője, használója saját költségén köteles ellátni vagy szakemberrel elláttatni. Amennyiben ezen ingatlan tulajdonosa az Önkormányzat, a kezelő ezen tevékenységet a PH Városgazdálkodási Osztály szakfeladatot ellátó munkatársának jelzett ütemterv szerint és az általa jóváhagyott technológia alkalmazásával köteles ellátni.

(4) A parkok és egyéb zöldfelületek, pihenőkertek és játszóterek felügyeletét, gondozását természetes személyek, gazdálkodó szervezetek, intézmények és civil szervezetek – az önkormányzattal kötött egyedi megállapodás alapján – átvállalhatják.

(5)[30][31] A közterületi zöldfelületen a légvezeték biztonságos üzemeltetése érdekében a légvezeték tulajdonosa a vezeték mentén lévő, a biztonsági övezetet érintő fákat, bokrokat, azok ágait, gyökereit a vegetációs időn kívüli nyugalmi időszakban a saját költségen eltávolíthatja. A fametszéssel járó munkavégzést a munkák kezdése előtt legalább 48 órával írásban be kell jelenteni a PH Városgazdálkodási Osztály szakfeladatot ellátó munkatársának és a kezelőnek. A gallyazási munkát végző köteles a keletkező hulladékot 24 órán belül saját költségén elszállítani.

6. A közterületi zöldfelületek védelme

9. § (1) Közterületen lévő fás szárú növények kivágásnak és pótlásának szabályait a kormányrendelet tartalmazza.

(2) A közterületi fakivágások engedélyezése, és a faérték kötelezettség előírása a Jegyző hatásköre.

(3) A fa egyedi értékének számítását e rendelet 2. melléklete tartalmazza.

(4) A kérelmező köteles a fakivágást saját felelősségére és költségén elvégezni vagy elvégeztetni.

(5) Aki jogszabály vagy hatósági határozat alapján fapótlásra kötelezhető, e kötelezettségének a kormányrendeletben meghatározott feltételek teljesülése esetén a jegyző által a város közigazgatási határán belül kijelölt helyre vagy helyekre történő ültetéssel tesz eleget. Amennyiben ilyen ingatlan nem jelölhető ki, a pótlásra kötelezett a fa értékét az Önkormányzat Zöldfelületi Alapjába köteles befizetni.

(6) Engedély nélküli fakivágás esetén az elkövető köteles a fa egyedi értéke kétszeresének megfelelő összeget megfizetni vagy ezen összegnek megfelelő értékű fát a jegyző által előírt helyre vagy helyekre elültetni.

10. § (1) Közterületi zöldfelület megszüntetéséhez vagy beépítéséhez (különösen: kapubejáró, gépjármű-várakozóhely létesítéséhez) – kivéve a 9. § szerinti fakivágást tulajdonosi hozzájárulás szükséges. A hozzájárulás megadásának feltétele, hogy az érintett zöldfelület számított zöldfelületi értéke az Önkormányzat Zöldfelületi Alapjába befizetésre kerüljön. Tulajdonosi hozzájárulás csak a megállapított zöldfelületi érték befizetésének igazolása után adható ki.

(2) A zöldfelületi érték számításának alapját a 2. melléklet tartalmazza.

(3) A zöldfelületi kár mértéke gyep és virágágyak esetében a területi kár százalékos aránya alapján kifejezett érték.

(4) Zöldfelületi építményben keletkezett kár mértékét az újraelőállítás, vagy a javítás bekerülési költsége képezi.

11. § Zöldfelületek jogszabályon vagy hatósági határozaton alapuló más célú használata esetén a jogosult köteles az ott található növényzet védelméről gondoskodni.

7. Zöldfelületek átépítése, felújítása, helyreállítása

12. § A közterületi zöldfelületek megjelenési formájának, zöldfelületi arányainak, zöldfelületi mutatóinak megváltoztatása, a korábbitól eltérő kialakításához – a Képviselő-testület által átruházott hatáskörben – a polgármester ad ki hozzájárulást – kivéve a 9. § szerinti fakivágást. A kérelemhez kertépítészeti tervet kell mellékelni.

13. § (1)[32] Aki a közterületi zöldfelület állapotát bármely tevékenységével összefüggésben megváltoztatja, abban kárt okoz, köteles a közterületi zöldfelületet a tevékenység befejezését követő 30 napon belül a szükséges mértékben, legkésőbb a következő növényültetési időszak végéig pedig az eredeti vagy emelt szintű állapotnak megfelelően helyreállítani; köteles továbbá arról 1 éves garanciális fenntartással gondoskodni.

(2) A helyreállítást az annak befejezését követő 8 napon belül a tulajdonos részére írásban kell bejelenteni, aki annak szakszerűségét a kezelővel együttesen, 15 napon belül ellenőrzi. Nem megfelelő helyreállítás esetében a tulajdonos – a szemle lefolytatásától számított 15 napon belül – előírja a helyreállítás kijavítását, vagy a kötelezett költségére elvégezteti azt.

(3) A közterületi zöldfelület eredeti funkciótól eltérő használatának befejezését követően a használó, a tulajdonos, valamint a kezelő képviselője helyszíni szemlét tart, ahol közösen állapítják meg a károsodás mértékét, és a helyreállítás megfelelőségét.

(4) Amennyiben az (1) bekezdés szerinti tevékenységet folytató saját erőből nem képes a helyreállítást elvégezni, úgy a munkával mást kell megbíznia, aki a munka szakszerű és jogszerű elvégzésére képes. Az e tárgyban megkötött szerződést a bejelentéssel együtt be kell nyújtani.

(5) Amennyiben a helyreállítás önerőből történik, úgy a bejelentéshez erre vonatkozó írásbeli kötelezettségvállaló nyilatkozatot is be kell csatolni.

(6)[33] Ha az eredeti állapot helyreállítása lehetetlen, úgy a helyreállításra kötelezett a sérült növényzet zöldfelületi értékének tízszeresét köteles az önkormányzat Zöldfelületi Alapjába befizetni.

14. § [34] A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény szerinti szükséghelyzetben a közterületi zöldfelületben okozott kárt 48 órán belül, amennyiben a bejelentésnek objektív akadálya van, úgy ennek megszűnését követően nyomban be kell jelenteni a kezelő részére. A terület helyreállítása vonatkozásában a város közterületeinek rendjével, használatával és hasznosításával kapcsolatos helyi előírásokról szóló 17/2014. (V. 15.) önkormányzati rendeletben foglaltak szerint kell eljárni.

15. § (1) Közterületi zöldfelületen lévő fák, cserjék építkezésből adódó gyökér-, törzs vagy lombkorona-károsodásának mértéke alapján a tulajdonosi hozzájárulásban kártalanítási vagy helyreállítási kötelezettség írható elő.

(2)[35][36] Ha a meglévő növényzet bizonyíthatóan az engedélyezett munkák során sérült, úgy az építtető a növényzet pótlását, vagy helyreállítását – a PH Városgazdálkodási Osztály szakfeladatot ellátó munkatársával egyeztetett módon, az általa megadott határidőben – saját költségén köteles elvégezni vagy elvégeztetni. Ha a pótlásra vagy helyreállításra nincs lehetőség, úgy az építtető a sérült növényzet zöldfelületi értékének tízszeresét köteles az Önkormányzat Zöldfelületi Alapjába befizetni.

16. § [37] Fakivágás, gallyazás – szükséghelyzet, vagy a fa kiszáradásának, és a kezelő által végzett zöld gallyazás és nyesés kivételével – csak a vegetációs időszakon kívüli nyugalmi időszakban, lombtalan állapotban történhet.

8. Zöldfelületek fejlesztése, közterületi növénytelepítések

17. § (1) A közterületi zöldfelületeken ültetendő fás szárú növény faj-fajta meghatározásánál különleges szempontok felmerülése hiányában a 3. mellékletében javasolt növényeket kell alkalmazni. Egyedi szempontok felmerülése esetén a polgármester ettől a tulajdonosi hozzájárulásában eltérhet.

(2) Bármely közterületi zöldfelületre kiültetett fa és cserje az Önkormányzat tulajdonába kerül.

(3) Lakosság által közterületi zöldfelületen végzett növénytelepítéseknél az alábbi szempontokat kell figyelembe venni:

  • a) elektromos légvezeték alá csak kistermetű, kiskoronás fa telepíthető,
  • b)[38] meglévő fasorba idegen faj-fajta betelepítése – a talajtakaró növényzet és a fű kivételével – csak a tulajdonos jóváhagyásával történhet,
  • c) szűk keresztmetszetű utcába széles, vagy a közlekedést előreláthatóan zavaró lombozatú fa nem telepíthető,
  • d)[39] a közúti űrszelvény – beleértve a kerékpárúti űrszelvényt is – beláthatóságának biztosítását, a csomópontok beláthatóságát, a közúti jelzések és úttartozékok láthatóságát. A telepített növényzet lombos állapotában nem zavarhatja a látótávolságot vagy a közúti jelzések láthatóságát,
  • e) meglévő utcai fasor nyomvonala kialakultnak tekintendő, függetlenül a fahiányok számától. Új fát ültetni csak a kialakult nyomvonalba szabad. Ettől történő eltérés csak a tulajdonos hozzájárulásával lehetséges.
  • f) növénytelepítés az 1. és a 3. mellékletében foglaltak szerint történhet.

(4) Közterületi zöldfelületre haszonnövényt ültetni – gyümölcsfa kivételével – tilos.

(5) Lakosság által közterületi zöldfelületen végzett növénytelepítés szakszerűségét a kezelő ellenőrizheti.

(6) Szabálytalan telepítés esetén, ha az ültetést végző kiléte megállapítható, a tulajdonos felhívja annak figyelmét a helytelen ültetésre, és felszólítja saját költségén, megfelelő helyre történő szakszerű átültetésre.

(7) Amennyiben a telepítést végző személy kiléte nem állapítható meg, úgy a helytelenül ültetett növényt a kezelő minden külön felszólítás nélkül átültettetheti vagy kivágattathatja, a tulajdonos költségére.

18. § A fakivágások engedélyezésének kapcsán fizetendő faérték, valamint a közterületi zöldfelületeken okozott kár kapcsán az Önkormányzat Zöldfelületi Alapjába befolyt összeg kizárólag a zöldfelületek fenntartására, felújítására, létesítésére, fák, egyéb növényzetek telepítésére fordítható.

9. Gyümölcsfákra vonatkozó eltérő szabályozás

19. § (1) Közterületre gyümölcsfa csak akkor ültethető, ha az jellemző az adott közterület szakaszra. A fafaj meghatározásánál figyelembe kell venni az adott közterület-szakaszon már meglévő fákat, és a közterület adottságait.

(2)[40] A közterületi zöldfelületre ültetett gyümölcsfa szakszerű ápolásáról, metszéséről, gallyazásáról, növényvédelméről és környezetének tisztántartásáról a közterülettel határos ingatlan tulajdonosának vagy üzemeltetőjének, használójának kell gondoskodnia.

(3)[41] A közterületen található növények hasznainak szedésére az azok ápolását, gondozását végző, és terhét viselő jogosult.

10. Hulladékok kezelése, komposztálása

20. § A rendelet hatálya alá tartozó zöldfelületek használata, fenntartása, védelme és helyreállítása eredményeként keletkező, biológiailag lebomló hulladékok kezelése, komposztálása során a biohulladék kezeléséről és a komposztálás műszaki követelményeiről szóló KvVM rendelet szerint kell eljárni.

11. A csapadékvíz elvezetése

21. § (1)[42][43] A közterülettel szomszédos ingatlan tulajdonosa vagy üzemeltetője, használója az ingatlana előtti árokszakaszt (csapadékvíz-elevezető létesítményt), a járműbehajtók átereszét és a folyókákat köteles szükség szerint rendszeresen, de évente legalább kétszer tisztítani, és folyamatosan gyomtalanítani, gondozni, a vadhajtások eltávolításáról gondoskodni. Füves árok esetén a fű szálhossza a 20 cm-t nem haladhatja meg.

(2)[44][45] A közterülettel szomszédos ingatlan tulajdonosának, vagy üzemeltetőjének, használójának mind az úttest, mind pedig a közterületi zöldfelület felől biztosítania kell a csapadékvíznek a csapadékvíz-elvezető árokba vagy zárt csapadékvíz-elvezető csatornába történő szabad lefolyását, el kell távolítania a lefolyást akadályozó tárgyakat, anyagokat.

(3) A zárt csapadékvíz-elvezetők, az úttest alatti átereszek, közforgalmú hidak alatti mederszakaszok, az iszapfogók rendszeres tisztításáról, továbbá a nyílt árkok szükség és igény szerinti szintezéséről, a rézsűk első ízbeni kialakításáról a kezelőn keresztül az Önkormányzat köteles gondoskodni.

12. A járdák tisztántartása

22. § [46] (1) A közterülettel szomszédos ingatlan tulajdonosa vagy üzemeltetője, használója köteles az ingatlannal határos közterületi járdát a hulladékoktól, gyomtól, portól, sártól, szennyező anyagoktól folyamatosan megtisztítani. A sarokingatlan, vagy minden oldalról közterülettel határolt ingatlan tulajdonosa vagy üzemeltetője, használója az ingatlannal határos minden járdaszakasz tisztántartására köteles.

(2) A közterülettel szomszédos ingatlan tulajdonosa vagy üzemeltetője, használója köteles megtisztítani az ingatlanával határos közterületi járdák melletti folyókák és csatornanyílások lefolyóit a lefolyást akadályozó gyomoktól, tárgyaktól, anyagoktól.

(3)[47] Amennyiben az időjárás szükségessé teszi, az ingatlan tulajdonosának vagy üzemeltetőjének, használójának gondoskodnia kell a járda hótól való letisztításáról, és – jegesedés esetén – csúszásmentesítéséről. E kötelezettségeknek minden reggel 8 óráig köteles eleget tenni, majd a nap folyamán – az időjárástól és a személyi körülményektől függően – a hóeltakarítást, valamint a csúszásmentesítést legalább még egyszer meg kell ismételni.

(4) A (3) bekezdésben megjelölt csúszásmentesítéshez elsősorban homok, kőpor, fűrészpor, finom kőzúzalék használható. Erre a célra visszamaradó, darabos, durva anyag nem alkalmazható. A díszburkolatú járdákon, sétányokon síkosságmentesítés céljából nátrium-klorid nem alkalmazható.

13. Záró rendelkezések

23. § (1) Ez a rendelet – a (2) bekezdésben meghatározott kivétellel – 2012. október 1. napján lép hatályba.

(2) A 7. § (6) bekezdése 2013. január 1-jén lép hatályba.

23/A. § [48] Ez a rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló 2006. december 12-i 2006/123/EK európai parlamenti és tanácsi irányelvnek való megfelelést szolgálja.

24. § Hatályát veszti

1. melléklet [49]

Növénytelepítési távolságok

A telepítési távolságokra vonatkozó előírások

1.) A legkisebb telepítési távolságok az ingatlan határától:

  • a) belterületen:

- térhatároló élősövény 2 m magasságig 0,6 m,

- szőlő, valamint 2 méternél magasabbra nem növő örökzöld, gyümölcs- és egyéb fa, valamint gyümölcs- és egyéb bokor (élősövény) esetében 1,0 m,

- 3 méternél magasabbra nem növő örökzöld, gyümölcs- és egyéb fa, valamint gyümölcs- és

- egyéb bokor (élősövény) esetében 1,5 m,

- 3 méternél magasabbra növő örökzöld, gyümölcs- és egyéb fa, valamint gyümölcs- és egyéb

- bokor (élősövény) esetében 5 m.

- az útkereszteződés tengelyétől mért 20 m-en belül minden városi közút melletti zöldsávban csak szabvány – legalább 2,3 m törzsmagasságú – fák telepíthetők, a meglévők törzsét ilyen magasságra fel kell tisztítani, továbbá legfeljebb 0,60 m magas cserjék ültethetők vagy a meglévőket ilyen magasságra kell megmetszeni.

  • b) külterület kert övezetében (zártkert):

- gyümölcsfaiskolai nevelés alatt álló növény, továbbá köszméte, ribiszke- és málnabokor esetében 0,8 m,

- minden egyéb gyümölcsbokor (mogyoró stb.), gyümölcsfa, örökzöld esetében 3 m

- magasságig 2,0 m,

- közepes növésű (5 m-ig) gyümölcs- és minden egyéb fa esetében 3,0 m,

- magas növésű (5 m feletti) gyümölcs és minden egyéb fa esetében 6,0 m.

  • c) külterület általános övezetében:

- 1 méternél magasabbra nem növő bokor (élősövény) esetében 0,8 m,

- 2 méternél magasabbra nem növő bokor (élősövény) esetében 1,2 m,

- 3 méternél magasabbra nem növő bokor (élősövény), fa esetében 2,0 m,

- 5 méternél magasabbra növő fa esetében 8,0 m.

2.) Épülettől:

- alacsony növésű (3 m-ig) fa estében min. 2 m,

- közepes növésű (5 m-ig) fa esetében min. 3,0 m,

- magas növésű (5 m-nél magasabb) lombos fa vagy örökzöld esetében min. 6,0 m.

3.) Közművektől: a jogszabályban meghatározott távolság az irányadó

2. melléklet

A fák egyedi értékének kiszámítása

Az értékszámítás dr. Radó Dezső értékszámítási tematikája alapján készül.

Azt a tényt elfogadva, hogy adott korú és megfelelő növényegészségügyi paraméterekkel rendelkező individuum csak életkorának és fenntarthatóságának számolt értéke alapján pótolható - készül a fa értékszámítás.

Faérték = A x B x C x D x M

A = alapár: egy 4 éves szabványcsemete Önkormányzat által elfogadott faiskolai árjegyzékben szereplő ára az értékfelvétel időpontjában, ÁFA-val.

B = kor szorzó: a fa ismert vagy becsült korától függő szorzószám:

10 éves fa esetében 10

20 éves fa esetében 40

30 éves fa esetében 80

40 éves fa esetében 160

50 éves fa esetében 300

60 éves fa esetében 500

70 éves fa esetében 700

Egyedi, különleges, vagy védett fa esetében, a korától függetlenül 1000

Az értékszorzót interpolálással kell megállapítani, ha a fa életkora a tízéves

időköznél pontosabban ismert vagy becsülhető.

C = egészségi állapot szorzó: a lombkorona, ill. a fa általános állapotától függő együttható:

teljesen ép lombkorona, törzs, gyökérzet esetében 1,0

kissé sérült, csonkolt, visszavágott lombkorona esetében 0,7

erősen sérült, csonkolt, beteg, száradó lombkorona esetében 0,4

D = hely szorzó: a fa településen belüli elhelyezkedésétől függő együttható:

fákban szegény területen 1,0

fákkal átlagosan ellátott területen 0,7

külterületen 0,5

M = módosító tényező:

gyors növekedésű, az átlagosnál kevésbé értékes fajok

(fűz, nyár, bálványfa, akác) esetében 0,5

a többi faj esetében 1,0

Egyéb zöldfelületi értékmeghatározás, értéknövekedés:

5 évnél fiatalabb, vagy ismert korú cserje, rózsa, öntözött gyep értéke: az előállítás értéke az

eltelt időszak fenntartási költségével megnövelve

5 évnél idősebb cserje, rózsa értéke: 25 éves ép és egészséges lombkoronájú, elhelyezkedése

szerinti fa lombkorona tömegének 30%-kal számolt értéke.

5 évnél idősebb öntözött gyep értéke: 25 éves ép és egészséges lombkoronájú elhelyezkedése szerinti fa lombkorona tömegének 10%-kal számolt értéke.

Nem öntözött gyep értéke: az azévi előállítás értéke

Évelő és egynyári virágágy: az előállítás értéke

3. melléklet

Telepítésre javasolt növények jegyzéke

Fák:

Nagytermetű, nagykoronájú lombos fák (25-30 m)

- ACER SP. Juhar félék (korai-, hegyi-j.)

- CELTIS OCCIDENTALIS Ostorfa félék

- FRAXINUS ANGUSTIFOLIA Magyar kőris fajták

- FRAXINUS EXCELSIOR fajták Magas kőris fajták

- FRAXINUS ORNUS Virágos kőris

- GLEDITSIA TRIACANTHOS Lepényfa tövistelen fajtái

- GYMNOCLADUS DIOICUS Közönséges vasfa

- LIRIODENDRON TULIPIFERA Tulipánfa

- QUERCUS ROBUR Kocsányos tölgy

- SOPHORA JAPONICA Japánakác fajták

- TILIA CORDATA Kislevelű hárs fajták

- TILIA TOMENTOSA Ezüst hárs fajták

- TILIA PLATYPHYLLOS Nagylevelű hárs fajták

Közepes termetű, közepes koronájú lombos fák: (15-20 m)

- ACER CAMPESTRE SP. Mezei juhar változatok

- ACER PLATANOIDES COLUMNARE Oszlopos, korai juhar

- CARPINUS BETULUS FASTIGIATA Oszlopos gyertyán

- FRAXINUS ORNUS OBELISK Oszlopos virágos kőris

- KOELREUTERIA PANICULATA Csörgőfa

- PRUNUS FRUTICOSA GLOBOSA Gömb díszcseresznye

- PYRUS SP. Vadkörte dísz változatok

Kistermetű, kis koronájú lombos fák: (3-8 m)

- ACER TATARICUM Tatár juhar

- ACER PLATANOIDES GLOBOSUM Gömb korai juhar

- ALBIZZIA JULIBRISSIN Selyem akác

- CATALPA BIGNONIOIDES ’NANA’ Gömb szivarfa

- CRATAEGUS SP. Dísz galagonya fajták

- MAGNOLIA SP. Liliomfa fajták

- MALUS PURPUREA Dísz alma fajták

- MORUS ALBA ’PENDULA’ Csüngő eperfa

- FRAXINUS ORNUS ’MECSEK’, Gömb kőris

- PRUNUS SP. Dísz cseresznye, meggy, szilva fajták

- SORBUS SP. Berkenye fajták

Talajtakaró cserjék:

- CORNUS STOLONIFERA KELSEY Törpe som

- COTONEASTER HORIZONTALIS Madárbirs

- COTONEASTER DAMMERI SKOGHOLM Kúszó madárbirs

- EUONYMUS FORTUNEI fajták Kúszó kecskerágó fajták

- LAVANDULA SP. Levendula

- LONICERA NITIDA MAIGRÜN Mirtuszlonc

- MAHONIA AQUIFOLIUM Mahónia

- PRUNUS TENELLA Törpe mandula

- ROSA THE FAIRY Ágyásrózsa félék

- SALIX PURPUREA NANA Bokorfűz fajták

- SYMHORICARPOS sp. Hóbogyó fajták

- VIBURNUM OPULUS NANUM Törpe bangita

Nagy termetű fenyőfélék:

- ABIES SP. Jegenyefenyő félék

- CEDRUS SP. Cédrusfa félék

- CHAMAECYPARIS LAWSONIANA Hamisciprus (alapfaj)

- LARIX SP. Vörösfenyő félék

- PICEA SP. Lucfenyő félék

- PINUS SP. 2, 3, és 5 tős fenyőfélék

- PSEUDOTSUGA MENZIESII Duglasz fenyő

- SEQUOIA SP Mamutfenyő fajták

- THUJA PLICATA Óriás tuja

Közepes termetű fenyőfélék:

- CHAMAECYPARIS SP. Hamisciprus fajták

- JUNIPERUS SP. Boróka félék

- PINUS CEMBRA Havasi cirbolya

- PINUS MUGO Törpe fenyő

- TAXUS BACCATA Tiszafa fajták

- THUJA OCCIDENTALIS Nyugati tuja változatok

- THUJA ORIENTALIS Keleti tuja változatok

- TSUGA CANADENSIS Kanadai Hemlok fenyő

4. melléklet [50]

A kerékpárút menti új telepítésű sorfák, cserjék garanciális ápolási munkáinak utca listája

Batthyány u. Kőrösi Cs. S. u. Kodály Z. u. 28. Munkás u.

Bajnok u. Bajnok – Ártér Október 23. u. Kinizsi u.

Gólya u. Jásztelki körforgalom Dózsa körforgalom Dózsa Gy. út

Jásztelki út Honvéd u.3. Honvéd u. 23. Bercsényi út

Ady E. Szövetkezet út Apponyi tér Bercsényi 8.

Nádor út Akácfa u. 2. Botond u. 9. Rákóczi út

Dohány u. Kossuth L. út Kossuth L. 118-116 Hatvani út

Portelek játszótér Mártírok útja Bajnok u. – Telep u.


[1] Az önkormányzati rendeletet a Jászberény Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 23/2021. (X. 21.) önkormányzati rendelete 24. §-a hatályon kívül helyezte 2022. január 1. napjával.
[2] A rendelet szövegét a 17/2015. (IX. 10.) önkormányzati rendelet 1. §-a módosította. Hatályos: 2015. október 1-től.
[3] A rendelet szövegét a 17/2015. (IX. 10.) önkormányzati rendelet 2. § (1) bekezdése módosította. Hatályos: 2015. október 1-től.
[4] A rendelet szövegét a 17/2015. (IX. 10.) önkormányzati rendelet 2. § (2) bekezdése módosította. Hatályos: 2015. október 1-től.
[5] Hatályon kívül helyezte a 17/2013 (IX. 10.) önkormányzati rendelet 20. § (2) bekezdése. Hatálytalan: 2015. október 1-től.
[6] A rendelet szövegét a 17/2015. (IX. 10.) önkormányzati rendelet 2. § (3) bekezdése módosította. Hatályos: 2015. október 1-től.
[7] A rendelet szövegét a 17/2015. (IX. 10.) önkormányzati rendelet 2. § (4) bekezdése módosította. Hatályos: 2015. október 1-től.
[8] A rendelet szövegét a 17/2015. (IX. 10.) önkormányzati rendelet 2. § (4) bekezdése módosította. Hatályos: 2015. október 1-től.
[9] A rendelet szövegét a 17/2015. (IX. 10.) önkormányzati rendelet 3. §-a módosította. Hatályos: 2015. október 1-től.
[10] A 4. § (1) bekezdését módosította a 11/2013. (III. 14.) Ör. 31. §-a. Hatályos: 2013. március 15-től.
[11] A rendelet szövegét a 17/2015. (IX. 10.) önkormányzati rendelet 4. §-a módosította. Hatályos: 2015. október 1-től.
[12] A rendelet szövegét a 21/2020. (VII. 16.) Ör. 25. § (1) bekezdése módosította. Hatályos: 2020. július 17-től.
[13] A rendelet szövegét a 17/2015. (IX. 10.) önkormányzati rendelet 5. §-a módosította. Hatályos: 2015. október 1-től.
[14] A rendelet szövegét a 17/2015. (IX. 10.) önkormányzati rendelet 6. § (1) bekezdése módosította. Hatályos: 2015. október 1-től.
[15] A rendelet szövegét a 17/2015. (IX. 10.) önkormányzati rendelet 6. § (1) bekezdése módosította. Hatályos: 2015. október 1-től.
[16] A rendelet szövegét a 17/2015. (IX. 10.) önkormányzati rendelet 6. § (1) bekezdése módosította. Hatályos: 2015. október 1-től.
[17] A rendelet szövegét a 17/2015. (IX. 10.) önkormányzati rendelet 6. § (1) bekezdése módosította. Hatályos: 2015. október 1-től.
[18] A rendelet szövegét a 17/2015. (IX. 10.) önkormányzati rendelet 6. § (2) bekezdése módosította. Hatályos: 2015. október 1-től.
[19] A rendelet szövegét a 17/2015. (IX. 10.) önkormányzati rendelet 7. § (1) bekezdése módosította. Hatályos: 2015. október 1-től.
[20] A rendelet szövegét a 17/2015. (IX. 10.) önkormányzati rendelet 7. § (2) bekezdése módosította. Hatályos: 2015. október 1-től.
[21] A rendelet szövegét a 17/2015. (IX. 10.) önkormányzati rendelet 7. § (2) bekezdése módosította. Hatályos: 2015. október 1-től.
[22] A rendelet szövegét a 17/2015. (IX. 10.) önkormányzati rendelet 7. § (2) bekezdése módosította. Hatályos: 2015. október 1-től.
[23] A rendelet szövegét a 11/2016. (IV. 14.) önkormányzati rendelet 1. § (1) bekezdése módosította. Hatályos: 2016. április 15-től.
[24] A 8. § (2) bekezdését módosította a 11/2013. (III. 14.) Ör. 32. §-a. Hatályos: 2013. március 15-től.
[25] A rendelet szövegét a 17/2015. (IX. 10.) önkormányzati rendelet 8. § (1) bekezdése módosította. Hatályos: 2015. október 1-től.
[26] A rendelet szövegét a 11/2016. (IV. 14.) önkormányzati rendelet 1. § (2) bekezdése módosította. Hatályos: 2016. április 15-től.
[27] A 8. § (3) bekezdését módosította a 11/2013. (III. 14.) Ör. 32. §-a. Hatályos: 2013. március 15-től.
[28] A rendelet szövegét a 17/2015. (IX. 10.) önkormányzati rendelet 8. § (2) bekezdése módosította. Hatályos: 2015. október 1-től.
[29] A rendelet szövegét a 21/2020. (VII. 16.) Ör. 25. § (2) bekezdése módosította. Hatályos: 2020. július 17-től.
[30] A rendelet szövegét a 17/2015. (IX. 10.) önkormányzati rendelet 8. § (3) bekezdése módosította. Hatályos: 2015. október 1-től.
[31] A rendelet szövegét a 21/2020. (VII. 16.) Ör. 25. § (3) bekezdése módosította. Hatályos: 2020. július 17-től.
[32] A rendelet szövegét a 17/2015. (IX. 10.) önkormányzati rendelet 9. § (1) bekezdése módosította. Hatályos: 2015. október 1-től.
[33] A rendelet szövegét a 17/2015. (IX. 10.) önkormányzati rendelet 9. § (2) bekezdése módosította. Hatályos: 2015. október 1-től.
[34] A rendelet szövegét a 17/2015. (IX. 10.) önkormányzati rendelet 10. §-a módosította. Hatályos: 2015. október 1-től.
[35] A rendelet szövegét a 17/2015. (IX. 10.) önkormányzati rendelet 11. § -a módosította. Hatályos: 2015. október 1-től.
[36] A rendelet szövegét a 21/2020. (VII. 16.) Ör. 25. § (4) bekezdése módosította. Hatályos: 2020. július 17-től.
[37] A rendelet szövegét a 17/2015. (IX. 10.) önkormányzati rendelet 12. § -a módosította. Hatályos: 2015. október 1-től.
[38] A rendelet szövegét a 17/2015. (IX. 10.) önkormányzati rendelet 13. § (1) bekezdése módosította. Hatályos: 2015. október 1-től.
[39] A rendelet szövegét a 17/2015. (IX. 10.) önkormányzati rendelet 13. § (2) bekezdése módosította. Hatályos: 2015. október 1-től.
[40] A rendelet szövegét a 17/2015. (IX. 10.) önkormányzati rendelet 14. § (1) bekezdése módosította. Hatályos: 2015. október 1-től.
[41] A rendelet szövegét a 17/2015. (IX. 10.) önkormányzati rendelet 14. § (2) bekezdése módosította. Hatályos: 2015. október 1-től.
[42] A 21. § (1) bekezdését módosította a 11/2013. (III. 14.) Ör. 33. §-a. Hatályos: 2013. március 15-től.
[43] A rendelet szövegét a 17/2015. (IX. 10.) önkormányzati rendelet 15. §-a módosította. Hatályos: 2015. október 1-től.
[44] A 21. § (2) bekezdését módosította a 11/2013. (III. 14.) Ör. 33. §-a. Hatályos: 2013. március 15-től.
[45] A rendelet szövegét a 17/2015. (IX. 10.) önkormányzati rendelet 15. §-a módosította. Hatályos: 2015. október 1-től.
[46] A rendelet szövegét a 17/2015. (IX. 10.) önkormányzati rendelet 16. §-a módosította. Hatályos: 2015. október 1-től.
[47] A 22. § (3) bekezdését módosította a 11/2013. (III. 14.) Ör. 34.§-a. Hatályos: 2013. március 15-től.
[48] A 23/A. §-t megállapította a 35/2013. (IX. 12.) Ör. 5. §-a. Hatályos: 2013. szeptember 13-tól.
[49] A rendelet szövegét a 17/2015. (IX. 10.) önkormányzati rendelet 17. §-a módosította. Hatályos: 2015. október 1-től.
[50] A rendelet szövegét a 17/2015. (IX. 10.) önkormányzati rendelet 18. §-a módosította. Hatályos: 2015. október 1-től.