Jászberény Város Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2000. (IX. 25.) önkormányzati rendelete

Jászberény város címerének és zászlajának létesítéséről és használatának rendjéről

Hatályos: 2020. 10. 23

Jászberény Város Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2000. (IX. 25.) önkormányzati rendelete

Jászberény város címerének és zászlajának létesítéséről és használatának rendjéről

2020.10.23.

1 A Jászberény Városi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés i) pontjában, valamint a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (5) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet

1. § [A címer leírása]

Jászberény város címere: álló, háromszögű tárcsapajzs, kék mezejében balra néző aranyszínű kürttel és zsinórral. A pajzs fölött szembefordult nyitott pántos aranysisak ötlombú aranykoronával, a korona középső levelén kettős aranykeresztet tartó, fémszínű aranypántos páncélos jobb kar. A sisaktartó: kék-arany és vörös ezüst.

A címerpajzs kékje a város színeinek egyikét, a pajzsmezőben lévő kürt a szimbólumát, az ötlombú korona kiváltságos (nemesi) voltát, a kettős keresztet tartó páncélos kar a haza (magyar állam) szolgálatát jelzi.

2. § [A címer használatának köre]

(1)2 A város címere kizárólag díszítő és utaló jelképként használható.

(2)3 A címer külön engedély nélkül az alábbi helyeken és események alkalmával alkalmazható

a) Az önkormányzat körpecsétjén, amely pecsétnyomó, vagy gumibélyegző lehet, megfelelő körirattal ellátva;

b) az önkormányzat zászlaján és annak változatain;

c) a polgármesternek, alpolgármesternek, jegyzőnek, aljegyzőnek, a Polgármesteri Hivatal dolgozóinak, az önkormányzati képviselőknek készített levélpapírok fejlécén, borítékján, valamint a névjegykártyájukon;

d) az önkormányzat által kiadott díszokleveleken, emléklapokon, kitüntető vagy emlékérmeken;

e) a városháza épületének bejáratánál, dísztermében (tanácskozótermében), és más protokolláris célt szolgáló helyiségeiben, irodáiban;

f) az önkormányzat intézményei bejáratánál és vezetőinek irodáiban;

g) az önkormányzat által megjelentetett, a település életével foglalkozó kiadványokon, meg-hívókon, emléktárgyakon;

h) a polgármesteri hivatal, az önkormányzat többségi tulajdonában álló gazdálkodó szervezetek által szervezett jelentősebb kulturális és sporteseményeken, ezek emléklapjain, jelvényein, érmein;

i) a város történetével, életével, fejlődésével foglalkozó kiadványokon;

j) a hivatalos utcanév-táblákon;

k) a város honlapján.

3 4

3. § [A címer használatának módja]

(1) A város címerét kizárólag hiteles alakban – az ábrázolás hűségének, méretarányának, színeinek megtartása mellett – szabad felhasználni.

(2) A címer elemei önállóan nem használhatók.

(3) A címer védjegyként nem alkalmazható.

(4) Kivételes esetben megengedhető, hogy a címer a tárgy anyagának természetes színében (fém, bőr, fa) készüljön.

(5) Nyomdai úton való előállítása esetén (pl. levélpapíron, meghívón) a címer fekete-fehér színben is alkalmazható, a címertan szabályainak megfelelően.

(6) A címert csak olyan mértékig szabad kicsinyíteni, hogy az ne sértse a hiteles ábrázolást.

4. § [A címer előállításának, használatának, forgalomba hozatalának engedélyezése]

(1) A 2. § (3) bekezdésében meghatározott engedély érvényessége egyszeri alkalomra, meghatározott időpontig vagy visszavonásig szólhat. Erről a kiadott engedélyben kell rendelkezni.

(2) A címer huzamosabb időn át történő használatára vonatkozó engedély kiadásának feltétele, hogy az érdekelt szervek kiadványai elsősorban ne kereskedelmi célt szolgáljanak.

(3) A címer használatára, előállítására vonatkozó engedélyben – indokolt esetben jelen önkormányzati rendeletben foglaltakon túl – külön előírások is alkalmazhatók, elsősorban a felhasználásra vonatkozóan.

(4)5 Az engedélyt – átruházott hatáskörben – a polgármester adja ki.

(5)6 A megtagadásra okot adó körülmények utólagos észlelése, így különösen, ha a használat, a forgalomba hozatal módja, körülménye a város jó hírnevét vagy a lakosság érzületét sérti vagy az érvényes engedélyben rögzítettektől eltér, továbbá az 5. §-ban meghatározott felhasználási díj megfizetésének elmulasztása esetén a polgármester a kiadott engedélyt visszavonja.

5. § Amennyiben a címer előállítását, forgalomba hozatalát kereskedelmi szándékkal kérik, úgy az éves szinten forgalomba kerülő termék becsült bevétele 5 %-nak megfelelő engedélyezési díjat kell befizetni.

6. §7 (1) A címer használatának engedélyezésére – jelen önkormányzati rendelet 1. számú melléklete szerinti – kérelmet a polgármesterhez kell benyújtani.

(2) A kérelemnek tartalmaznia kell:

- a kérelmező szerv, személy nevét (megnevezését), lakcímét (székhelyét, telephelyét),

- a címer előállításának, felhasználásának célját, módját,

- előállítás esetén az előállítandó mennyiséget,

- a terjesztés és a forgalomba hozatal módját,

- kereskedelmi forgalmazás esetén a javasolt egységárat és a várható éves, becsült bevételt,

- a címer használatának időtartamát,

- a címerrel díszített tárgy mintapéldányát (fényképet, tervrajzát)

7. §8 (1) Jászberény város címerének előállítására, felhasználására, illetőleg forgalomba hozatalára vonatkozó engedélynek tartalmaznia kell:

- a engedélyben részesülő szerv, személy nevét (megnevezését), lakcímét (székhelyét, telephelyét),

- az engedélyezett felhasználás céljának megjelölését, a felhasználás idejét, illetőleg az engedély érvényességének a időtartamát,

- a terjesztés, forgalomba hozatal módjára, mennyiségére vonatkozó esetleges kikötéseket, a felhasználással kapcsolatos egyéb előírásokat,

- engedélyezési díj megállapítása esetén a befizetéshez szükséges bankszámla számát, a befizetési díj összegét, a befizetés határidejét.

(2)910 A kiadott engedély egy példányát a befizetendő díj összegének előírása céljából minden esetben meg kell küldeni a PH Gazdasági Osztályának.

(3) A kiadott engedélyekről, a címer használatának időtartamáról – jelen önkormányzati rendelet 2. számú melléklete szerinti – hatósági nyilvántartást kell vezetni.

8. § Nem adható engedély a város címerének használatára, illetve a már kiadott engedélyt vissza kell vonni, ha a használat, forgalomba hozatal módja, körülménye a város jó hírnevét vagy a lakosság érzületét sérti vagy az érvényes engedélyben rögzítettektől eltér.

9. § (1) A címer elkészíthető címerjelvény, illetve díszplakett formájában is.

(2) A címerjelvény meghatározott díjazás ellenében kerülhet forgalomba. A képviselőtestület tisztségviselői vendégeknek, delegáció tagjainak térítés nélkül adományozhatják.

(3)11 A díszplakett tokban, kivételes alkalmakkor és kiemelkedő személyiségeknek – polgármesteri egyetértéssel – adományozható. Az adományozásról az adományozás időpontjának és az adományozott nevének, lakcímének feltüntetésével – jelen önkormányzati rendelet 3. számú melléklete szerinti – hatósági nyilvántartást kell vezetni.

II. Fejezet

10. § [A zászló leírása]

Jászberény város zászlaja: kék színű, téglalap alakú, a címer nagysága a zászló magasságának egyharmada. A zászlón való elhelyezése az aranymetszés szabálya szerint, alatta ívben elhelyezve „JÁSZBERÉNY VÁROS” felirattal. A címer és a világosabb kék zászló együttesen örökíti meg a város régi színeit.

11. § [A zászló (asztali zászló) használatának köre]

(1) A város zászlaja vagy asztali zászló használható:

a) a városházán,

b) nemzeti ünnepek alkalmával a város területén,

c) a képviselőtestület üléstermében,

d) jelentősebb helyi események alkalmával,

e) a város bel- és külföldi kapcsolataiban.

(2) A zászló előállítására, forgalomba hozatalának engedélyezésére vonatkozóan jelen önkormányzati rendelet 4-9. §-ainak előírásai értelemszerűen alkalmazandók.

11/A. §12 A Képviselő-testület

- a polgármester,

- a Képviselő-testület valamely bizottsága,

- a Képviselő-testület tagjai egynegyedének

kezdeményezése alapján Jászberény város hivatalos zászlaját adományozhatja intézményeknek, szervezeteknek kiemelkedő esemény, évforduló alkalmából, illetve előbbi intézmények, szervezetek rendkívüli teljesítménye elérésének elismerésére.

12. § A városi és nemzeti zászló együttes alkalmazása esetén a városi zászló nem lehet nagyobb a nemzeti zászlónál. Mindenkor a nemzeti zászló jelentőségének érvényesülését kell biztosítani. A városi zászló használata a nemzeti zászló használatát nem helyettesítheti.

III. Fejezet

13. § [Vegyes rendelkezések]

(1)1314 Az engedélyezési eljárásban az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény előírásait kell alkalmazni.

(2) 15

(3) A rendelet 2000. szeptember 25-én lép hatályba. Ezzel egyidejűleg Jászberény város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/1998. (I.28.) rendelete hatályát veszti.

(4)16 A rendelet kihirdetéséről és közzétételéről a Szervezeti és Működési Szabályzatban leírtak szerint kell gondoskodni.

1

A rendelet bevezető részét a 32/2020. (X. 22.) Ör. 1. §-a módosította. Hatályos: 2020. október 23-tól.

2

A 2. § (1) bekezdését módosította a 33/2005. (X. 28.) Ör. 1. §-a. Hatályos 2005. november 1-től.

3

A rendelet szövegét a 19/2015. (X. 15.) önkormányzati rendelet 1. § (1) bekezdése módosította. Hatályos: 2015. október 15-től.

4

Hatályon kívül helyezte a 19/2015. (X. 15.) önkormányzati rendelet 14. § (4) bekezdésének 1. pontja. Hatálytalan: 2015. október 14-től.

5

A 4. § (4) bekezdését módosította a 33/2005. (X. 28.) Ör. 2. §-a. Hatályos 2005. november 1-től.

6

A rendelet szövegét a 19/2015. (X. 15.) önkormányzati rendelet 1. § (2) bekezdése módosította. Hatályos: 2015. október 15-től.

7

A 6. §-t módosította a 33/2005. (X.28.) Ör. 3. §-a. Hatályos 2005. november 1-től.

8

A 7. §-t módosította a 33/2005. (X.28.) Ör. 4. §-a. Hatályos 2005. november 1-től.

9

A 7. § (2) bekezdését módosította a 35/2013. (IX. 12.) Ör. 1. §-a. Hatályos: 2013. szeptember 13-tól.

10

A 7. § (2) bekezdését módosította a 21/2020. (VII. 16.) Ör. 23. §-a. Hatályos: 2020. július 17-től.

11

A 9. § (3) bekezdését módosította a 33/2005. (X. 28.) Ör. 5. §-a. Hatályos 2005. november 1-től.

12

A 11/A. §-t a 10/2002.(VI. 10.) Ör. 1. §-a iktatta be. Hatályba lépett: 2002. május 10-én.

13

A 13. § (1) bekezdését módosította a 33/2005. (X. 28.) Ör. 6. §-a. Hatályos 2005. november 1-től.

14

A 13. § (1) bekezdését módosította az 1/2018. (I. 18.) Ör. 1. §-a. Hatályos: 2018. január 19-től.

15

A 13. § (2) bekezdését hatályon kívül helyezte a 25/2012. (V. 10.) Ör. 2. § (2) bekezdése. Hatályos: 2012. május 31-től.

16

A 13. § (3) bekezdését módosította a 33/2005. (X. 28.) Ör. 6. §-a. Hatályos 2005. november 1-től.