Homorúd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 23/2000. (XII. 15.) önkormányzati rendelete

Homorúd község címeréről és zászlajáról

Hatályos: 2001. 01. 01

Homorúd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 23/2000. (XII. 15.) önkormányzati rendelete

Homorúd község címeréről és zászlajáról

2001.01.01.

Homorúd község képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló többször módosított 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja.

1. § Homorúd község hivatalos önkormányzati jelképe 2001. január 1. napjától az ezen rendelet 1. és 2. számú mellékleteiben szereplő címer és zászló (lobogó).

2. § A zászló és címer használata tekintetében az országzászlóra vonatkozó előírásokról és feltételekről, valamint a középületek és közterületek fellobogózásáról szóló 19/2000. (VIII.18.) számú képviselő-testületi rendelet rendelkezései értelemszerűen irányadóak.

3. § Ez a rendelet 2001. január 1-én lép hatályba, kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

1. számú melléklet

Homorúd Község címerének és zászlajának heraldikai leírása
Címer:
Vörössel és zölddel vágott háromszögpajzs felső, vörös mezejében két egymást keresztező főpapi arany pásztorbot között lebegő liliomos arany korona. Az alsó, zöld mezőben hegyestarajú kék hullámokon jobbra úszó, vörös csőrű fehér hattyú.
Lobogó:
1:2 arányú fehér lobogó, szélességének 1/6-od részét kitevő, fehér mezőt körbeszegő kék éllel. A lobogó hossztengelyének felső (rúdfelőli) harmadpontjában középpontjával a fent leírt címer foglal helyet.
A címer jelentése:
A két főpapi pásztorbot és a korona a települést hajdan körülvevő három uradalom: a kalocsai érsekség, a pécsi püspökség és Albrecht főherceg birtokainak jelképe. Az alsó zöld mezőben kék hullámokon úszó hattyú a község határában lévő dunai holtágakban az újabb időkben megtelepedett hattyúcsapatot, a település természeti környezetének szépségét jellemző vízivilágát szimbolizálja.