Homorúd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2013. (XI. 28.) önkormányzati rendelete

a kéményseprő-ipari közszolgáltatásról

Hatályos: 2014. 01. 01- 2020. 12. 16

Homorúd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2013. (XI. 28.) önkormányzati rendelete

a kéményseprő-ipari közszolgáltatásról

2014.01.01.

Homorúd Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. §-a (1) bekezdésének 2. pontjában, valamint a kéményseprő-ipari közszolgáltatásról szóló 2012. évi XC. törvény 13. §-ának (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a kéményseprő-ipari közszolgáltatás végzéséről és közszolgáltatási díjak mértékéről a következő rendeletet alkotja.

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. § (1) Az Önkormányzat Képviselő-testülete a kéményseprő ipari tevékenység ellátásra helyi közszolgáltatást szervez és e tevékenység ellátásáról helyi közszolgáltatás útján gondoskodik.

(2) A rendelet hatálya Homorúd község közigazgatási területére terjed ki.

II. Fejezet

A szolgáltató szervezet

2. § (1) A kéményseprő-ipari közszolgáltatást Homorúd község közigazgatási területén a tevékenység komplex ellátására meghirdetett nyilvános pályázatot elnyerő Bogdán Ferenc (adószám: 43445174-2-22, székhely: 7700 Mohács, Felszabadulás utca 13/A., telephelye Nagynyárád, Szent István utca 3.) egyéni vállalkozó 5 évig jogosult és köteles ellátni fennálló megbízási szerződése alapján 2012. január 1. napjától 2016. december 31. napjáig terjedő időszakra.

(2) A közszolgáltatás ellátásra a Mohács Kistérségi Kéményseprő-ipari Mikro-körzeti Társulás (továbbiakban: Társulás) és a közszolgáltató szerződést köt, melyet a Társulás nevében az elnök ír alá.

III. Fejezet

A kéményseprő-ipari közszolgáltatási munkák ellátása, a közszolgáltató és a tulajdonos jogai, kötelezettségei

3. § (1) A közszolgáltató szervezet a közszolgáltatást, a tulajdonosok a közszolgáltatással érintett kötelezettségeket a kéményseprő-ipari közszolgáltatás ellátásának szakmai szabályairól szóló BM rendelet (a továbbiakban: Rendelet) előírásai szerint kötelesek végezni, illetve végrehajtani.

(2) A Rendeletben foglaltakon túl a kötelező kéményseprő-ipari közszolgáltatási munkák ellátására a közszolgáltató és a tulajdonos jogállására a 3. § (3)-(6) bekezdés szabályait kell alkalmazni.

(3) A kéményekkel összefüggő közvetlen élet- és vagyonveszély esetén a közszolgáltató a hozzá érkezett bejelentést követően haladéktalanul köteles a kémény, illetőleg a tüzelőberendezés használatának azonnali megszüntetésére a tulajdonost írásban felhívni, egyidejűleg az első fokú tűzvédelmi, illetőleg építésügyi hatóságnak, továbbá gáz-tüzelőberendezés esetén a területi gázszolgáltatónak bejelentést tenni.

(4) A közszolgáltató a kötelező kéményseprő-ipari közszolgáltató tevékenység végzésének időpontját a munka megkezdése előtt 8 nappal a tulajdonossal vagy üzemeltetővel személyesen egyezteti (első kiértesítés). A kémény tulajdonosának a munkakezdés napját megelőző akadály közlésére a közszolgáltató köteles újabb időpontot megjelölni.

(5) A közszolgáltatónak új kémény felülvizsgálatával kapcsolatos szakvéleményezését, illetve gázkészülék bekötéséhez szükséges szakvélemény kiadását az írásbeli megrendelés kézhezvételétől számított 8 naptári napon belül kell megadnia.

4. § A közszolgáltatónak a Társulás közigazgatási területén, a székhelyen naponta ügyfélfogadást kell tartania.

5. § A Társulás a közszolgáltató által ellátott közszolgáltatást a Magyarországi Kéményseprők Országos Ipartestülete és a Baranya Megyei Kézműves és Iparkamara szakértőinek közreműködésével ellenőrzi.

IV. Fejezet

A közszolgáltatói közüzemi szerződés, a kéményseprő-ipari közszolgáltatás kötelező igénybevétele

6. § (1) A kéményseprő-ipari közszolgáltatás tárgyában a szerződés a közszolgáltató és a tulajdonos között a szolgáltatás igénybevételével jön létre. (Ptk. 387-388. §.) A közszolgáltatást a tulajdonos köteles igénybe venni, valamint a kötelező közszolgáltatás ellátásához a szolgáltató részére a helyi feltételeket biztosítani.

(2) A közszolgáltató köteles azzal a tulajdonossal szemben a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező szervnél hatósági eljárást kezdeményezni, akinél építési, tűzvédelmi szabályok megszegését észleli, illetőleg aki a szolgáltatás ellátásában akadályozza. A szolgáltatás ellátásának akadályozása különösen: a közszolgáltatás ellátásához szükséges helyi előfeltételek nem kellő biztosítása, pl. az érintett helyiségekbe való bejutás lehetőségeiről való gondoskodás elmulasztása; a kémény tisztítási feltételeinek hiánya, pl. a koromzsákajtó, illetőleg a kémény megközelítésének nem megfelelő biztosítása.

(3) A tulajdonos a szervezett közszolgáltatásért köteles a 7. § szerinti díjat a szolgáltatónak megfizetni. A folyamatos kötelező közszolgáltatói munka elvégzésének ellenértékét a szolgáltató a munka elvégzését követően jogosult beszedni, a számla-bizonylat kiállításával egyidejűleg az esetenként kötelező vagy megrendelésre elkészült munkák ellenértékét a munka leigazolásával egyidejűleg jogosult leszámlázni. A tulajdonos a díjat és járulékait a közszolgáltató fizetési felszólítására akkor is köteles megfizetni, ha a közszolgáltató a folyamatosan kötelező kéményseprő-ipari közszolgáltatás elvégzésének idejéről a 3. § (4) bekezdése szerinti időben értesítette és akadályközlés nélkül a munka elvégzésében megakadályozták, vagy a munka elvégzésének helyi feltételét nem biztosították.

V. Fejezet

A közszolgáltatás díja

7. § (1) Homorúd Község Önkormányzata Homorúd község közigazgatási területére – egyezően a Társulással – rendeletben határozza meg – minden év november 30-ig – a következő naptári évre vonatkozóan a kötelező kéményseprő-ipari közszolgáltatás díjait, a közszolgáltató javaslata alapján. A díjakat az 1. melléklet tartalmazza.

(2) A mindenkor érvényes díjtáblázat alapján a közszolgáltató köteles a tulajdonos felé elszámolási bizonylatot készíteni, amely tartalmazza a tulajdonos rendelkezésében lévő kémények típusonkénti és összesített díjat. Ez a bizonylat, amely egyidejűleg a tevékenység igazolására is szolgál, képezi a tevékenységgel kapcsolatos díjfizetés alapját.

VI. Fejezet

Záró rendelkezések

8. § (1) Ez a rendelet 2014. január 1-jén lép hatályba.

(2) Ezzel egyidejűleg hatályát veszti:

1. Homorúd Község Önkormányzatának a kötelezően igénybe veendő kéményseprő-ipari közszolgáltatásról szóló 3/2008. (II. 26.) rendelete,

2. Homorúd Község Önkormányzatának a kötelezően igénybe veendő kéményseprő-ipari közszolgáltatásról szóló 14/2008. (XII. 17.) rendelete,

3. Homorúd Község Önkormányzatának a kötelezően igénybe veendő kéményseprő-ipari közszolgáltatásról szóló 12/2009. (XII. 16.) rendelete,

4. Homorúd Község Önkormányzatának a kötelezően igénybe veendő kéményseprő-ipari közszolgáltatásról szóló 13/2010. (XII. 15.) rendelete,

5. Homorúd Község Önkormányzatának a kötelezően igénybe veendő kéményseprő-ipari közszolgáltatásról szóló 16/2011. (XII. 14.) rendelete,


1. melléklet

Mohácsi Kistérségi Társulás Mohácsi Mikro-körzet kéményseprő-ipari közszolgáltatásainak díjai
2014. január 1-jétől alkalmazandó kéményseprő-ipari közszolgáltatási díjak Homorúd község közigazgatási területén
a díjak az általános forgalmi adót nem tartalmazzák

1. A sormunka keretében ellátott tevékenységek munkaráfordításaiból számított díj alkalmanként:

Sorszám

Megnevezés

Égéstermék-elvezetők
jele

2013. évi nettó díj

1.1.

Egyedi Nyitott Huzat Szilárd

ENHS

552Ft/db/alkalom

1.2.

Egyedi Nyitott Huzat Gáz

ENHG

1034Ft/db/alkalom

1.3.

Központi Nyitott Huzat Szilárd

KNHS

242Ft/fm/alkalom

1.4.

Központi Nyitott Huzat Gáz

KNHG

310Ft/fm/alkalom

1.5.

Nagyjáratú Nyitott Huzat Szilárd

NNHS

310Ft/fm/alkalom

1.6.

Nagyjáratú Nyitott Huzat Gáz

NNHG

310Ft/fm/alkalom

1.7.

Egyedi Nyitott Túlnyomásos Szilárd

ENTS

559Ft/db/alkalom

1.8.

Egyedi Nyitott Túlnyomásos Gáz

ENTG

1034Ft/db/alkalom

1.9.

Központi Nyitott Túlnyomásos Szilárd

KNTS

242Ft/fm/alkalom

1.10.

Központi Nyitott Túlnyomásos Gáz

KNTG

310Ft/fm/alkalom

1.11.

Nagyjáratú Nyitott Túlnyomásos Szilárd

NNTS

310Ft/fm/alkalom

1.12.

Nagyjáratú Nyitott Túlnyomásos Gáz

NNTG

310Ft/fm/alkalom

1.13.

Egyedi Zárt Huzat Szilárd

EZHS

552Ft/db/alkalom

1.14.

Egyedi Zárt Huzat Gáz

EZHG

1034Ft/db/alkalom

1.15.

Központi Zárt Huzat Szilárd

KZHS

242Ft/fm/alkalom

1.16.

Központi Zárt Huzat Gáz

KZHG

310Ft/fm/alkalom

1.17.

Nagyjáratú Zárt Huzat Szilárd

NZHS

310Ft/fm/alkalom

1.18.

Nagyjáratú Zárt Huzat Gáz

NZHG

310Ft/fm/alkalom

1.19.

Egyedi Zárt Túlnyomásos Szilárd

EZTS

552Ft/db/alkalom

1.20.

Egyedi Zárt Túlnyomásos Gáz

EZTG

1034Ft/db/alkalom

1.21.

Központi Zárt Túlnyomásos Szilárd

KZTS

243Ft/fm/alkalom

1.22.

Központi Zárt Túlnyomásos Gáz

KZTG

310Ft/fm/alkalom

1.23.

Nagyjáratú Zárt Túlnyomásos Szilárd

NZTS

310Ft/fm/alkalom

1.24.

Nagyjáratú Zárt Túlnyomásos Gáz

NZTG

310Ft/fm/alkalom

1.25.

Gyűjtő Nyitott Huzat Szilárd

GNHS

412Ft/szint/alkalom

1.26.

Gyűjtő Nyitott Huzat Gáz

GNHG

791Ft/szint/alkalom

1.27.

Gyűjtő Zárt Huzat Szilárd

GZHS

412Ft/szint/alkalom

1.28.

Gyűjtő Zárt Huzat Gáz

GZHG

791Ft/szint/alkalom

1.29.

Gyűjtő Zárt Túlnyomásos Szilárd

GZTS

412Ft/szint/alkalom

1.30.

Gyűjtő Zárt túlnyomásos Gáz

GZTG

791Ft/szint/alkalom

1.31.

Egyedi Tartalék

ET

586Ft/db/alkalom

1.32.

Központi Tartalék

KT

1101 Ft/fm/alkalom

1.33.

Nagyjáratú Tartalék

NT

1101Ft/fm/alkalom

1.34.

Gyűjtő Tartalék

GT

448Ft/szint/alkalom

A négyévenkénti műszaki felülvizsgálat költsége az árba beépítésre került. Az ár a kiszállási költséget is magában foglalja. A mellékcsatornás gyűjtő jellegű égéstermék-elvezető esetén a mellékcsatornát plusz szintnek kell tekinteni.

2. Megrendelésre kötelező tevékenységek:

Sorszám

A tevékenység megnevezése

2013. évi nettó díj

2.1.

A sormunka keretében feltárt, az égéstermék-elvezető járatában lerakódott. Csak égetéssel eltávolítható szurokréteg kiégetése külön egyeztetés alapján

4808 Ft/db/óra

2.2.

Közvetlen homlokzati égéstermék kivezetéssel rendelkező tüzelőberendezések égéstermék-elvezetőjének ellenőrzése, tisztítása

817Ft/db

2.3.

A 10 000 cm2 feletti járat keresztmetszetű égéstermék-elvezető ellenőrzése, tisztítása

1442 Ft/fm

2.4.

A megrendelésre kötelező tevékenységeket további kiszállási díj terheli

2404 Ft

3. Műszaki vizsgálatok díjtételei 2013-as évre nettó díj:

Égéstermék elv.
ENH
ENT
ET

Égéstermék elv.
EZH
EZT

Égéstermék elv.
GNH
GZH
GZT
GT

Égéstermék elv.
KNH
KNT
KT
NNH
NNT
NT

Égéstermék elv.
KZH
KZT
NZH
NZT

3.1. Új égéstermék-elvezetők kivitelezés közbeni, eltakarítás előtti vizsgálata

2019 Ft/db

2789 Ft/db

962 Ft/szint

6250 Ft/db

8174 Ft/db

3.2. Újonnan épített vagy szerelt felújított, átalakított, vagy újból használatba vett égéstermék-elvezetők üzembe helyezés előtti vizsgálata

3221 Ft/db

4808 Ft/db

1683 Ft/szint

9616 Ft/db

12 020 Ft/db

3.3. Tüzelőanyag váltás, tüzelőberendezés csere, új tüzelőberendezés üzembe helyezése esetén az üzembe helyezést megelőzően az érintett égéstermék-elvezető vizsgálata

2019 Ft/db

2789 Ft/db

962 Ft/szint

6250 Ft/db

8174 Ft/db

3.4. Meglévő égéstermék-elvezető bontását, funkciójának megváltoztatását, használaton kívül helyezését, illetve az égéstermék-elvezetőt érintő átalakítást megelőző helyszíni vizsgálat

1635 Ft/db

2212 Ft/db

721 Ft/szint

5048 Ft/db

6539 Ft/db

3.5. A 3.1.- 3.4. tevékenységeket további kiszállási díj terheli:

2404 Ft

4. A műszaki megoldás megfelelőségével összefüggő, megrendelt vizsgálatok munkaráfordítása:

Sorsz.

A tevékenység megnevezése

2013. évi nettó díj

4.1.

Egy lakás, illetve rendeltetési egység esetén

11 200 Ft/db

4.2.

Kettő- hat lakás, illetve rendeltetési egység esetén

22 400 Ft/db

4.3.

Hatnál több lakás, illetve rendeltetési egység esetén épületenként

33 600 Ft/db

4.4.

Épület központi kéménnyel 60-140 kW

22 400 Ft/db

4.5.

Ipari és kommunális létesítmények esetén 140 kW felett

28 000 Ft/db

4.6.

Helyszíni szaktanácsadás

11 200 Ft/db

4.7.

A 4.6. pont alatti tevékenységet további kiszállási díj terheli

2404 Ft