Homorúd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2015 (II.28.) önkormányzati rendelete

Települési támogatásról és a lakókörnyezet rendezettségére vonatkozó előírásokról

Hatályos: 2021. 12. 02- 2021. 12. 30

Homorúdi Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2015 (II.28.) önkormányzati rendelete

Települési támogatásról és a lakókörnyezet rendezettségére vonatkozó előírásokról

2021.12.02.

Homorúd Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (1) bekezdésében, 26. §-ában, 32. § (1) bekezdésében, 132. § (4) bekezdés a) és g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. és 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:1

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. A rendelet célja

1. § A rendelet célja, hogy megállapítsa

a)2

b) az önkormányzat által a helyi sajátosságoknak megfelelő szociális rászorultságtól függő települési támogatások formáit, a jogosultság feltételeit, a támogatás igénylésének, megállapításának, kifizetésének, valamint felhasználása ellenőrzésének szabályait.

2. Eljárási rendelkezések

2. § (1)3 A települési támogatás iránti kérelmet

a) a Lánycsóki Közös Önkormányzati Hivatal Homorúdi Kirendeltségén (a továbbiakban: hivatal) (7716 Homorúd, Hársfa tér 9.) lehet szóban vagy írásban előterjeszteni vagy

b) elektronikus ügyintézés keretében Homorúd Községi Önkormányzat hivatali kapuján keresztül E-papír beadványon lehet benyújtani.

(2) Az egyes támogatási típusok esetében alkalmazandó kérelem nyomtatványokat a rendelet mellékletei tartalmazzák. A jövedelemnyilatkozat és a vagyoni nyilatkozat kivételével a kérelem nyomtatvány alkalmazása nem kötelező, de amennyiben a kérelem az elbíráláshoz szükséges adatokat – különösen a kérelmező természetes személyazonosító adatait és társadalombiztosítási azonosító jelét – valamint a kötelezően előírt melléketeket nem tartalmazza, a kérelmező hiánypótlásra történő felszólításának van helye.

(3) A jövedelemtől függő támogatások esetében a jövedelem számítására, annak igazolására vonatkozóan a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szoctv.) előírásait kell figyelembe venni. A jövedelemnyilatkozat nyomtatványt a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(4) Vagyoni feltétel meghatározása esetén a vagyon fogalmára a Szoctv. előírásait kell figyelembe venni. Vagyonnyilatkozat nyomtatványt a rendelet 2. melléklete tartalmazza.

(5) Amennyiben a támogatás iránti kérelemben előadott életkörülmények vizsgálata kapcsán a kérelem megalapozott elbírálása szükségessé teszi, az igénylőnél környezettanulmányt kell készíteni.

(6) Nem kell környezettanulmányt készíteni az igénylőről, ha életkörülményeit a hivatal már bármely ügyben vizsgálta, és azokban lényeges változás nem feltételezhető.

3. § (1) A települési támogatások megállapítása esetében – kivéve a 17. § szerinti rendkívüli méltánylást érdemlő esetekben – a hatáskörét a polgármesterre átruházza.

(2) Átruházott hatáskörben hozott döntéseiről a polgármester a következő testületi ülésen, zárt ülés keretében beszámol.

4. § (1) A határozatlan időre megállapított támogatások esetén a jogosultság fennállását évenként felül kell vizsgálni, ennek tényét – azaz a továbbfolyósíthatóságot – az ügyiratban rögzíteni kell.

(2) A települési támogatás igénylőjének adataiban, a támogatásra való jogosultság megállapításánál figyelembe vett adatokban bekövetkező változásokat a kérelmező köteles 15 napon belül bejelenteni.

3. Kifizetés

5. § (1) A rendszeres pénzbeli támogatás folyósítása a tárgyhót követő hónap 5. napjáig, nem rendszeres pénzbeli támogatás kifizetése a határozat jogerőre emelkedésétől számított 5 napon belül átutalással történik.

(2) Házipénztárból történő kifizetés kérelemre, illetve az elszámolási kötelezettséggel megállapított támogatások esetében történhet. A jogosult az összeget legkésőbb a határozat kézhezvételét követő 15 napig – pénztári órák idején veheti fel az önkormányzat házipénztárában.

4. Jogosulatlanul igénybe vett támogatás megtérítése

6. § (1) A jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybe vett támogatás esetén az igénybevevő köteles

a) a pénzbeli támogatás visszafizetésére,

b) a természetben nyújtott támogatás esetén a dolog visszaszolgáltatására vagy a dolog, szolgáltatás értékének megfelelő pénzegyenérték megfizetésére.

(2) Az (1) bekezdés szerinti megtérítést a jegybanki alapkamattal megemelt összegben kell visszafizetni.

(3) A képviselő-testület indokolt esetben a kötelezett kérelmére legfeljebb 6 havi részletfizetést engedélyezhet.

II. Fejezet

Lakókörnyezet rendezettsége

7. §4

III. Fejezet

Települési támogatás-

8. § (1) A képviselő-testület a Szoctv. rendelkezései alapján nyújtott pénzbeli és természetbeni ellátások kiegészítéseként települési támogatást ebben a fejezetben meghatározottak szerint nyújt.

(2) Települési támogatás formája lehet

a) születési támogatás,

b) temetési támogatás,

c) tanévkezdési támogatás,

d)5 művészetoktatási és sporttevékenység támogatás,

e) gyógyszertámogatás

f) ápolási támogatás

g)6 rendkívüli támogatás,

h)7 lakásfenntartási támogatás,

i)8 letelepedési támogatás,

j)9 támogatás kompbérlet vásárlásához,

k)10 decemberi támogatás

l)11 támogatás hulladékszállítás költségeihez,

m)12 támogatás középiskolások kollégiumi díjához,

n)13 rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyerekek nyári gyermekétkeztetése.

(3)14 Települési támogatásként – az erre a célra biztosított forrás rendelkezésre állása esetén – külön rendeletben meghatározott feltételek szerint szociális célú tűzifa támogatás is megállapítható.

5. Születési támogatás

9. § (1)15 Születési támogatásra jogosult, gyermek születése esetén a család, amennyiben a kérelmező szülő és a gyermek is homorúdi lakóhellyel rendelkezik, és a családban az egy főre számított családi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 600 %-át.

(2)16 A születési támogatás mértéke gyermek születése esetén 75 000 forint, melyet az önkormányzat a gyermek ellátásához kapcsolódó költségek kifizetéséhez biztosít.

(3)17 A születési támogatás igénylésére a születést követő 90 napon belül van lehetőség a rendelet 4. melléklete szerinti kérelemmel.

(4)18 A kérelemhez mellékelni kell

a) a gyermek születési anyakönyvi kivonatát,

b) jövedelemnyilatkozatot,

c) a támogatás mértékének megfelelő összegben az igénylő nevére szóló számlát, gyermek ellátásához kapcsolódó kiadásokról (tápszer, pelenka, gyermekruházat, babakocsi, bútor stb.).

6. Temetési támogatás

10. § (1)19 Temetési támogatásra jogosult az, aki elhunyt személy eltemettetéséről gondoskodik és családjában az egy főre számított családi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 600 %-át.

(2)20 A temetési támogatás mértéke 75 000 forint.

(3) A temetési támogatás igénylésére a temetést követő 30 napon belül van lehetőség a rendelet 5. melléklete szerinti kérelemmel.

(4) A kérelemhez mellékelni kell

a) a kérelmező nevére kiállított temetési szolgáltatásról szóló számlát

b) ha a haláleset nem helyben történt, az elhunyt személy halotti anyakönyvi kivonatát

(5) Indokolt esetben az eltemettetésről gondoskodó a temetési támogatási kérelmét a temetési számlák nélkül is benyújthatja, és részére a támogatás – utólagos elszámolási kötelezettség előírása mellett – megállapítható és kifizethető.

(6)21 Nem állapítható meg temetési támogatás annak a személynek, aki a hadigondozásról szóló törvény alapján temetési hozzájárulásban részesült.

7. Tanévkezdési támogatás

11. § (1)22 Tanévkezdési támogatásra jogosult az a kérelmező, akinek gyermeke óvodába, általános iskolába jár, illetve nappali képzés keretében középiskolai vagy felsőfokú tanulmányait végzi, és

a) a gyermek rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult, vagy

b) a családban az egy főre számított családi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 600 %-át.

(1a)23 Nagykorú tanuló, hallgató kérelme esetén a támogatás a szülő helyett a kérelmező részére kell megállapítani.

(2) A tanévkezdési támogatás mértéke

a) óvodás gyermek esetében 10 000 forint,

b) általános iskolás gyermek esetében (1-8. osztály) 15 000 forint,

c) középiskolás gyermek esetében (9. osztálytól) 20 000 forint,

d) felsőfokú oktatási intézményben tanuló gyermek esetében 25 000 forint.

(3)24 A tanévkezdési támogatás igénylésére óvodás, általános iskolás, középiskolás gyermek esetén augusztus 15. és szeptember 30. közötti időben, felsőfokú oktatásban részt vevő esetében a félévenként szeptember 30-ig, illetve február 28-ig benyújtott kérelem alapján, melyet a rendelet 6. melléklete szerinti tartalommal kell benyújtani.

(4) A kérelemhez mellékelni kell a gyermek iskolalátogatási igazolását, vagy az intézmény listáját az ott tanuló gyermekekről.

8. Művészetoktatási és sporttevékenység támogatás

12. §25 (1)26 A gyermeket nevelő családok részére az önkormányzat támogatást biztosít a gyermek művészetoktatásához vagy sportegyesületi részvételéhez kapcsolódó többletköltségek fedezéséhez. Ennek keretében az önkormányzat tanulmányi félévente támogatást biztosít

a) a művészetoktatási intézmény részére kifizetett tandíj,

b) a sportegyesület részére megfizetett egyesületi tagdíj

megfizetéséhez.

(1a)27 Támogatásra jogosult az a kérelmező, akinek

a) a gyermeke rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult, vagy

b) a családjában az egy főre számított családi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 600 %-át.

(2) A támogatás mértéke a kifizetett tandíj vagy tagdíj összege, de legfeljebb tanítási félévenként 10 000 forint. A támogatás megállapítására gyermekenként, félévente egy alkalommal, a szülő kérelme alapján vagy a művészetoktatás vagy a sportegyesületi tagsághoz kapcsolódóan kerülhet sor.

(3) A támogatás igénylésére a rendelet 7. melléklete szerinti kérelemmel van lehetőség, melyhez mellékelni kell a művészetoktatási intézmény vagy a sportegyesület igazolását a gyermek tagságáról, valamint a tandíj, illetve a tagdíj befizetését igazoló bizonylatot vagy igazolást.

9. Gyógyszer támogatás

13. § (2)28 A tartósan beteg, rendszeres gyógyszeres kezelést igénylő, szociálisan rászoruló személy a gyógyszerköltségek mérsékléséhez gyógyszer támogatásra jogosult, amennyiben a kérelmező nem részesül közgyógyellátásban.

(3) Gyógyszer támogatásra jogosult az a személy, akinek

a)29 a családjában az egy főre számított havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 400 %-át és havi rendszeres gyógyító ellátás költsége az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 20%-át meghaladja, vagy

b)30 a havi rendszeres gyógyító ellátás költsége meghaladja a családjában az egy főre számított jövedelem 20%-át.

c)31

(4)32 A támogatás igénylésére a rendelet 8. melléklete szerinti kérelemmel van lehetőség, melyhez mellékelni kell a háziorvos, vagy szakorvos igazolását a rendszeresen szedett gyógyszerekről, a gyógyszertár igazolását a rendszeres gyógyító ellátás költségéről.

(5) A gyógyszer támogatás havi összege 5000 forint, mellyel havonta utólag a háziorvosi igazoláson feltűntetett gyógyszerek megvásárlásáról kiállított számlával el kell számolni.

(6) A gyógyszer támogatást egy évre kell megállapítani.

10. Ápolási támogatás

14. § (1)33 Ápolási támogatásra jogosult az a hozzátartozó, aki a 18. életévét betöltött tartósan beteg személy ápolását, gondozását végzi és

a) családjában az egy főre számított családi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét,

b) egyedülálló esetén jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-át,

c) és a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona.

(2) A támogatás igénylésére a rendelet 9. melléklete szerinti kérelemmel van lehetőség, melyhez csatolni kell a háziorvos igazolását arról, hogy az ápolt tartósan beteg, és szakvéleményét arra vonatkozóan, hogy az ápolt állandó és tartós gondozásra szorul.

(3) Az ápolási támogatás havi összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 90 %-a.

(4) A támogatást egy évre kell megállapítani.

(5) Meg kell szüntetni az ápolási támogatás folyósítását, ha az ápolást végző személy a kötelezettségét nem teljesíti.

(6) Az ápolást végző személy a kötelezettségét nem teljesíti, ha az ellátott rendszeres étkeztetéséről, ápolásáról nem gondoskodik, az ellátott és lakókörnyezete higiéniás körülményeinek megtartásában nem működik közre.

10/A. Lakásfenntartási támogatás

14/A. §34 (1) Lakásfenntartási támogatás a szociálisan rászoruló háztartások részére a háztartás tagjai által lakott lakás, vagy nem lakás céljára szolgáló helyiség fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadásaik viseléséhez nyújtott támogatás.

(2) A kérelem elbírálásakor figyelembe vehető, támogatható lakásfenntartási kiadások: villanyáram, vízfogyasztás, gázfogyasztás, hulladékszállítás, amennyiben ezen költségek együttes, havi összege meghaladja az 5000 forintot.

(3) A támogatás igénybe vételére jogosult, akinek a nevére az lakásfenntartási költségekről kiállított közüzemi számlák szólnak.

(4)35 Rászorultnak tekinthető

a) egyedül élő nyugdíjas esetén, akinek a jövedelme az öregségi nyugdíjminimum 250%-át,

b) egyéb esetben, akinél a lakásban élők egy főre eső jövedelme az öregségi nyugdíjminimum 200%-át

nem éri el, és a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona.

(5) Lakásfenntartási támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.

(6)36 A támogatás mértéke havonta:

a) legalább két olyan gyermeket nevelő család esetében, akik után családi pótlékot folyósítanak, 10 000 forint,

b) az a) pontban meghatározott háztartáson kívüli esetben 5000 forint.

(2) A támogatás megállapítás igénylésére a rendelet 11. melléklete szerinti kérelem benyújtásával van lehetőség, melyhez mellékelni kell a támogatható lakásfenntartási kiadásokról a kérelmező nevére kiállított közüzemi számlák másolatát.

(3)37 A támogatás megállapításának kezdő napja a kérelem hiánytalan benyújtását követő hónap első napja, utolsó napja a kérelem benyújtását követő év február utolsó napja lehet.

10/B. Letelepedési támogatás

14/B. §38 (1)39 Letelepedési támogatásként 200 000 forintos támogatásban részesül az a fiatal házaspár, akik a településen házat, lakást vásárolnak, építenek, vagy felújítanak, és vállalják, hogy a támogatással megszerzett, felújított házban állandó lakcímet létesítenek, és 5 évig életvitelszerűen ott laknak.

(1a)40 Letelepedési támogatásra jogosultság feltétele, hogy a kérelmezők családjában az egy főre számított családi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 600 %-át.

(2) Fiatal házaspárnak számít, ha a házastársak egyikének életkora sem éri el a 40. életévet.

(3) A kérelem benyújtásakor mellékelni kell az ingatlan tulajdonjogát bizonyító iratot, vagy az építésre, felújításra kötött kivitelezési szerződést, kifizetett számlákat.

(4) Amennyiben 5 éven belül az ingatlant elidegeníti, vagy nem állandó lakás céljára, életvitelszerű tartózkodásra használja, a megállapított támogatást vissza kell fizetni.

10/C. Támogatás kompbérlet vásárlásához

14/C. §41 (1)42 A teljes árú, dolgozói kompbérlet megvásárlásához támogatásra jogosult a kérelmező, akinek a családjában az egy főre számított családi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 600 %-át. A jogosult részére a kifizetett bérlet összegének 50%-át az önkormányzat utólag megtéríti.

(2)43 A támogatás megállapításra a félévente, január és július hónapban benyújtott kérelem alapján, a megelőző hat hónapra megváltott bérletjegyek vonatkozásában kerül sor.

(3)44 A támogatás igénylésére a rendelet 12. melléklete szerinti kérelemmel van lehetőség, melyhez mellékelni kell a megelőző félévre vonatkozó eredeti kompbérlet-jegyeket, vagy azok megvásárlásáról kiállított igazolást.

10/D.45 Decemberi támogatás

14/D. §46 (1) Decemberi hónapban természetbeni támogatásként élelmiszercsomagra jogosult az a rászoruló, aki

a) 65. életévét betöltötte, vagy

b) 8 év alatti vagy nappali tagozaton tanulmányait folytató gyermeke eltartásáról gondoskodik.

(2) Támogatásra jogosult az a rászoruló kérelmező, akinek a családjában az egy főre számított családi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 600 %-át.

(3) A támogatás mértéke kérelmezőnként, illetve eltartott gyermekenként 4000 forint.

(4)47 A támogatás igénylésére tárgyév november 15. és december 7. közötti időben van lehetőség, a rendelet 15. melléklete szerinti kérelem benyújtásával, melyhez mellékelni kell a jövedelemnyilatkozatot, valamint a gyermek iskolalátogatási vagy hallgatói jogviszony igazolását, amennyiben az intézmény listája a jogosult tanulókról nem áll rendelkezésre.

10/E. Támogatás hulladékszállítás költségeihez

14/E. §48 Az önkormányzat a hulladékszállítás költségeinek megtérítéséhez támogatást biztosít azok részére, akik a hulladékszállítási költségeit rendszeresen megfizetik. A támogatás mértéke fizetési időszakonként (negyedévente) 1000 forint, melyet az önkormányzat a jogosultakról a szolgáltató által készített kimutatás alapján közvetlenül a szolgáltató felé fizet meg.

10/F. Támogatás középiskolások kollégiumi díjához

14/F. §49 (1)50 Támogatás biztosítható azon családok részére, akik középiskolás gyermekük kollégiumi elhelyezésénél teljes összegű kollégiumi díj megfizetésére kötelezettek, és a családban az egy főre számított családi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 600 %-át.

(2) A támogatás mértéke havi 5000 forint.

(3)51

(4)52 A támogatás igénylésére tanévenként a rendelet 13. melléklete szerinti kérelemmel van lehetőség, melyhez mellékelni kell a kollégiumi díj befizetését igazoló számlát, vagy annak másolatát is.

(5) A támogatás kifizetésére az adott havi kollégiumi díj befizetését igazoló számla bemutatásával kerülhet sor.

10/G. Rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermekek nyári gyermekétkeztetése

14/G. §53 (1)54 Az önkormányzat nyári szünet, illetve az óvodai ellátásban részesülők részére az óvodai nyári zárvatartása, idejére ingyenes gyermekétkeztetést biztosít azon rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermekek számára is, akik a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény 21/C. § (1) a) pontja alapján szünidei gyermekétkeztetésre nem jogosultak.

(2) A nyári gyermekétkeztetés keretében a 18. életévüket be nem töltött rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermekek részére az önkormányzat ingyenesen biztosítja a déli meleg főétkezést.

(3) A gyermekétkeztetés biztosítása iránti igényt a szülő, törvényes képviselő a rendelet 14. melléklete szerinti formában nyújthatja be.

(4) A jogosultak számára a hivatal a szünidő kezdetét megelőzően tájékoztatást küld az igénylés menetéről, határidejéről, az étkeztetési napok számáról.

(5) A nyári szünidő alatt jogosultságot szerző gyermek esetében az igénylést a szülő, törvényes képviselő a szünidő folyamán is benyújthatja. Az étkezés biztosítására az igénylést követő 3 napon belül lehetséges.

11. Rendkívüli támogatás

15. § (1) A létfenntartását veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyek részére az önkormányzat rendkívüli támogatást nyújt.

(2) Elsősorban azokat a személyeket indokolt rendkívüli támogatásban részesíteni, akik önmaguk, illetve családjuk létfenntartásáról más módon nem tudnak gondoskodni vagy alkalmanként jelentkező, nem várt többletkiadások – így különösen betegséghez, halálesethez, elemi kár elhárításához, a válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartásához, iskoláztatáshoz, a gyermek fogadásának előkészítéséhez, a nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartáshoz, a gyermek családba való visszakerülésének elősegítéséhez kapcsolódó kiadások – vagy a gyermek hátrányos helyzete miatt anyagi segítségre szorulnak.

(3) Rendkívüli támogatás kérelemre – a rendelet 10. melléklete szerint – és hivatalból – különösen nevelési-oktatási intézmény, gyámhatóság, továbbá más családvédelemmel foglalkozó intézmény, illetve természetes személy vagy a gyermekek érdekeinek védelmét ellátó társadalmi szervezet kezdeményezésére – is megállapítható.

16. §55 (1)56 Eseti rendkívüli támogatás összege 6000 forint.

(2) A támogatást a kérelmező által megjelölt célnak megfelelően elsősorban természetbeni ellátás formájában kell nyújtani.

(3) A támogatás megállapításának feltétele, hogy a családban az egy főre számított jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét, és a család tagjai egyikének sincs vagyona.

17. §57 (1) Rendkívüli méltánylást érdemlő esetben a képviselő-testület egyedi döntése alapján rendkívüli támogatásban részesíthető az,

a) akinek lakásában elemi csapás, tűzeset kárt okozott,

b) aki legalább 2 hónapja tartós táppénzes állományban van,

c) aki gyermekének betegségére, balesetére tekintettel nagyobb kiadásra kényszerül.

(2) A rendkívüli méltánylást érdemlő esetben az jogosult támogatás igénylésére, akinek esetében az egy főre számított havi családi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 600%-át nem haladja meg.

(3) Rendkívüli méltánylást érdemlő esetben, azonos eseményre vonatkozóan, rendkívüli támogatást egy háztartásban, egy személy részére lehet megállapítani, a segély legmagasabb összege 150 000 forint lehet.

(4) A nyújtott támogatás mértékének meghatározásánál figyelemmel kell lenni a kérelmező jövedelmére, az egy háztartásban együtt élők számára, körülményeikre, a bekövetkezett kár mértékére.

IV. Fejezet58

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

18. § (1) A rendelet 2015. március 1. napján lép hatályba.

(2) A rendelet települési támogatásra vonatkozó szabályait kell alkalmazni a hatálybalépéskor folyamatban lévő, el nem bírált, önkormányzati segély kérelmek ügyében.

(3) A rendelet hatályba lépésekor már megállapított, folyósított helyi ápolási díjak tekintetében 2015. április 30-ig felülvizsgálatot kell végezni, és amennyiben az igénylő megfelel a rendelet feltételeinek, az ellátás települési támogatás, ápolási támogatás formájában folyósítható tovább.

(4) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a pénzben és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 4/2011. (III.16.) önkormányzati rendelet 2-34. §-a.

(5) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik a helyben szokásos módon.

1. melléklet a 3/2015. (II.28.) önkormányzati rendelethez59

J ö v e d e l e m n y i l a t k o z a t
A/ Személyi adatok:

1. A támogatást kérő neve és lakcíme, tartózkodási helye:
.......................................................................................................................................................

2. A családban a nyilatkozat benyújtásának időpontjában a támogatást kérővel közös háztartásban élő közeli hozzátartozók száma: ..........................

3. A nyilatkozat benyújtásának időpontjában a támogatást kérővel közös háztartásban élő, az egy főre jutó jövedelem számítása szempontjából figyelembe vehető közeli hozzátartozók* adatai:

Név
(születési név)

Születési helye, ideje
(év, hó, nap)

Anyja neve

Társadalombiztosítási Azonosító Jele

Lakásfenntartási támogatás szempontjából figyelembe vehető személyek az egy háztartásban élők,

Szoc.tv szerinti fogalma:

háztartás: az egy lakásban együtt lakó, ott bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező személyek közössége;

Egyéb települési támogatás szempontjából figyelembe vehető személyek a családtagok:

Szoc.tv. szerinti fogalmak:

család: egy lakásban, vagy személyes gondoskodást nyújtó bentlakásos szociális, gyermekvédelmi intézményben együtt lakó, ott bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező közeli hozzátartozók közössége;

közeli hozzátartozó:

a) a házastárs, az élettárs,

b) a húszévesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező; a huszonhárom évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező, nappali oktatás munkarendje szerint tanulmányokat folytató; a huszonöt évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező, felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanulmányokat folytató vér szerinti gyermek, örökbe fogadott gyermek, mostohagyermek és a Ptk. szerinti gyermekvédelmi nevelőszülő által e jogviszonya keretében nevelt gyermek kivételével a nevelt gyermek (a továbbiakban: nevelt gyermek),

c) korhatárra való tekintet nélkül a tartósan beteg, az autista, illetve a testi, érzékszervi, értelmi vagy beszédfogyatékos vér szerinti, örökbe fogadott, mostoha-, illetve nevelt gyermek, amennyiben ez az állapot a gyermek 25. életévének betöltését megelőzően is fennállt (a továbbiakban: fogyatékos gyermek),

d) a 18. életévét be nem töltött gyermek vonatkozásában a vér szerinti és az örökbe fogadó szülő, a szülő házastársa vagy élettársa, valamint a db) vagy dc) alpontban meghatározott feltételeknek megfelelő testvér;

B/ Jövedelmi adatok:

Jövedelmek típusai

Kérelmező jövedelme

Házastárs, élettárs jövedelme.

Kérelmezővel közös háztartásban
élő egyéb rokon jövedelme Összesen

1. Munkaviszonyból és más foglalkoztatási jogviszonyból származó, ebből: közfoglalkoztatásból származó

2. Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó.

3. Táppénz, gyermekgondozási támogatások.

4. Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások.

5. Önkormányzat, járási hivatal és munkaügyi szervek által folyósított ellátások.

6. Egyéb jövedelem.

7. Összes jövedelem.

Szoc.tv. szerinti fogalmak:
a)jövedelem: az elismert költségekkel és a befizetési kötelezettséggel csökkentett
aa) a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint meghatározott, belföldről vagy külföldről származó - megszerzett - vagyoni érték (bevétel), ideértve a jövedelemként figyelembe nem vett bevételt és az adómentes jövedelmet is, és
ab) azon bevétel, amely után az egyszerűsített vállalkozói adóról, illetve az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról szóló törvény szerint adót, illetve hozzájárulást kell fizetni;
Nem minősül jövedelemnek

1. a temetési segély, az alkalmanként adott átmeneti segély, az önkormányzati segély, a lakásfenntartási támogatás, az adósságcsökkentési támogatás,

2. a rendkívüli gyermekvédelmi támogatás, a Gyvt. 20/A. §-a szerinti támogatás, a Gyvt. 20/B. §-ának (4)-(5) bekezdése szerinti pótlék, a nevelőszülők számára fizetett nevelési díj és külön ellátmány,

3. az anyasági támogatás,

4. a tizenharmadik havi nyugdíj és a szépkorúak jubileumi juttatása,

5. a személyes gondoskodásért fizetendő személyi térítési díjmegállapítása kivételével a súlyos mozgáskorlátozott személyek pénzbeli közlekedési kedvezményei, a vakok személyi járadéka és a fogyatékossági támogatás,

6. a fogadó szervezet által az önkéntesnek külön törvény alapján biztosított juttatás,

7. az alkalmi munkavállalói könyvvel történő munkavégzésnek, az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvény alapján történő munkavégzésnek, valamint a természetes személyek között az adórendszeren kívüli keresettel járó foglalkoztatásra vonatkozó rendelkezések alapján háztartási munkára létesített munkavégzésre irányuló jogviszony keretében történő munkavégzésnek (a továbbiakban: háztartási munka) a havi ellenértéke,

8. a házi segítségnyújtás keretében társadalmi gondozásért kapott tiszteletdíj,

9. az energiafelhasználáshoz nyújtott támogatás.

10. a szociális szövetkezet (ide nem értve az iskolaszövetkezetet) tagja által a szövetkezetben végzett tevékenység ellenértékeként megszerzett, a személyi jövedelemadóról szóló törvény alapján adómentes bevétel.
Az a) pont alkalmazásában elismert költségnek minősül a személyi jövedelemadóról szóló törvényben elismert költség, valamint a fizetett tartásdíj. Ha a magánszemély az egyszerűsített vállalkozói adó vagy egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás alapjául szolgáló bevételt szerez, a bevétel csökkenthető a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint elismert költségnek minősülő igazolt kiadásokkal, ennek hiányában a bevétel 40%-ával. Ha a mezőgazdasági őstermelő adóévi őstermelésből származó bevétele nem több a kistermelés értékhatáránál (illetve ha részére támogatást folyósítottak, annak a folyósított támogatással növelt összegénél), akkor a bevétel csökkenthető az igazolt költségekkel, továbbá a bevétel 40%-ának megfelelő összeggel, vagy a bevétel 85%-ának, illetőleg állattenyésztés esetén 94%-ának megfelelő összeggel.
Az a) pont alkalmazásában befizetési kötelezettségnek minősül a személyi jövedelemadó, az egyszerűsített vállalkozási adó, a magánszemélyt terhelő egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás, egészségbiztosítási hozzájárulás és járulék, egészségügyi szolgáltatási járulék, nyugdíjjárulék, nyugdíjbiztosítási járulék, magán-nyugdíjpénztári tagdíj és munkavállalói járulék.
Egy főre jutó havi családi nettó jövedelem:..............................Ft/hó.
Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a nyilatkozatban közölt adatok a valóságnak megfelelnek.
Dátum: ............................................ ……………………………………
aláírás
N y i l a t k o z a t
(egyéb jövedelemről)
Alulírott……………………………………………………………………………………….szám alatti lakos anyagi és büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy

1. Alkalmi munkából származó jövedelmem nincs.

2. Egyéb jövedelmem nincs.

3. Alkalmi munkából származó jövedelmem havi:………………Ft

4. Egyéb jövedelmem (pl.: földbérlet, földhasználatból származó jövedelem, tartásdíj...) …………………………..………...Ft.
Homorúd, 20:……………………….
………………………………………
aláírás
/ A nyilatkozaton a megfelelő részt alá kell húzni. /

2. melléklet a 3/2015. (II.28.) önkormányzati rendelethez

Vagyonnyilatkozat

I. A kérelmező személyes adatai.

Neve: ……………………………………………………………………………………………
Lakóhely/tartózkodási hely: …………………………………………………………………….

II. A kérelmező és a vele együtt élő közeli hozzátartozójának a vagyona

A. Ingatlanok

1. Lakástulajdon és lakótelek-tulajdon (vagy állandó, illetve tartós használat): címe: .............................. város/község ............................................................ út/utca .................... hsz. alapterülete: ........... m2, tulajdoni hányad: ..........................., a szerzés ideje: ................ év Becsült forgalmi érték:* .......................................... Ft
Haszonélvezeti joggal terhelt: igen nem (a megfelelő aláhúzandó)

2. Üdülőtulajdon és üdülőtelek-tulajdon (vagy állandó, illetve tartós használat): címe: ............................ város/község .............................................................. út/utca .................... hsz. alapterülete: ........... m2, tulajdoni hányad: ...................., a szerzés ideje: ................ év Becsült forgalmi érték:* .............................................. Ft

3. Egyéb, nem lakás céljára szolgáló épület-(épületrész-)tulajdon (vagy állandó használat): megnevezése (zártkerti építmény, műhely, üzlet, műterem, rendelő, garázs stb.): ………….......................................... címe: .................................. város/község ................................................. út/utca ......... hsz. alapterülete: ........... m2, tulajdoni hányad: ................., a szerzés ideje: ................ év Becsült forgalmi érték:* ........................................ Ft

4. Termőföldtulajdon (vagy állandó használat): megnevezése: .......................................... címe: ........................................ város/község ................. hrsz. alapterülete: ........... m2, tulajdoni hányad: .............., a szerzés ideje: ........... év Becsült forgalmi érték:*......................Ft

II. Egyéb vagyontárgyak

Gépjármű:
a)személygépkocsi: ........................................................................ típus .................. rendszám szerzés ideje, valamint a gyártás éve: ......................................................................................... Becsült forgalmi érték:** ...................................... Ft
b)tehergépjármű, autóbusz, motorkerékpár, vízi- vagy egyéb jármű: ............................................. típus ..................... rendszám, szerzés ideje, valamint a gyártás éve: .................... Becsült forgalmi érték:** ............................................ Ft
Kijelentem, hogy a fenti adatok a valóságnak megfelelnek. Hozzájárulok a nyilatkozatban szereplő adatoknak a települési támogatás megállapítása iránti eljárásban történő felhasználásához, kezeléséhez.
Kelt: .......... év .............................. hó ............ nap
........................................
aláírás
Megjegyzés:
Ha a kérelmező vagy családtagja bármely vagyontárgyból egynél többel rendelkezik, akkor a vagyonnyilatkozat megfelelő pontját a vagyontárgyak számával egyezően kell kitölteni. Amennyiben a vagyonnyilatkozatban feltüntetett vagyon nem a Magyarország területén van, a forgalmi értéket a vagyon helye szerinti állam hivatalos pénznemében is fel kell tüntetni.
* Becsült forgalmi értékként az ingatlannak a településen szokásos forgalmi értékét kell feltüntetni.
** Becsült forgalmi értékként a jármű kora és állapota szerinti értékét kell feltüntetni.
Szoc.tv szerint a vagyon fogalma: vagyon: az a hasznosítható ingatlan, jármű, továbbá vagyoni értékű jog, amelynek
a)külön-külön számított forgalmi értéke, illetőleg összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a harmincszorosát, vagy
b)együttes forgalmi értéke az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a nyolcvanszorosát meghaladja, azzal, hogy nem minősül vagyonnak az az ingatlan, amelyben az érintett személy életvitelszerűen lakik, az a vagyoni értékű jog, amely az általa lakott ingatlanon áll fenn, továbbá a mozgáskorlátozottságra tekintettel fenntartott gépjármű;

3. melléklet a 3/2015. (II.28.) önkormányzati rendelethez60

4. melléklet a 3/2015. (II.28.) önkormányzati rendelethez

K É R E L E M
Születési támogatás megállapítása iránt
Alulírott kérem, hogy részemre születési támogatást folyósítsanak, mivel ……………………………… napján ……………………………………. nevű gyermekem született.
ADATAIM:
Név:
Születési név:
Születési hely és idő:
Anyja neve:
Lakóhely, tartózkodási hely:

Társadalombiztosítási Azonosító Jele:         

Felelősségem tudatában kijelentem, hogy

a) életvitelszerűen a lakóhelyemen/ a tartózkodási helyemen élek (a megfelelő rész aláhúzandó),

b) a közölt adatok a valóságnak megfelelnek.

Hozzájárulok a kérelemben szereplő adatoknak a települési támogatás megállapítása iránti eljárás során történő felhasználásához
Kérelem benyújtásához szükséges melléklet:
- Születési anyakönyvi kivonat.
- Jövedelemnyilatkozat61
- A kérelmező nevére szóló számlák62
Homorúd, 20………….…………………
…………………………………..
kérelmező

5. melléklet a 3/2015. (II.28.) önkormányzati rendelethez

K É R E L E M
Temetési támogatás megállapítása iránt
Alulírott kérem, hogy részemre temetési támogatást folyósítsanak, mivel ……………………………… napján elhunyt ……………………………………. (név, hozzátartozói minőség) hozzátartozóm, temetéséről gondoskodtam.
ADATAIM:
Név:
Születési név:
Születési hely és idő:
Anyja neve:
Lakóhely, tartózkodási hely:

Társadalombiztosítási Azonosító Jele:         

Felelősségem tudatában kijelentem, hogy

a) életvitelszerűen a lakóhelyemen/ a tartózkodási helyemen élek (a megfelelő rész aláhúzandó),

b) a közölt adatok a valóságnak megfelelnek.

Hozzájárulok a kérelemben szereplő adatoknak a települési támogatás megállapítása iránti eljárás során történő felhasználásához
Kérelem benyújtásához szükséges mellékletek:
- Halotti anyakönyvi kivonat (amennyiben a haláleset nem a településen történt)
- Temetési szolgáltatásról a kérelmező nevére kiállított számla.
- Jövedelemnyilatkozat63
Homorúd, 20………….…………………
…………………………………..
kérelmező

6. melléklet a 3/2015. (II.28.) önkormányzati rendelethez64

K É R E L E M
Tanévkezdési támogatás megállapítása iránt
Alulírott kérem, hogy részemre tanévkezdési támogatást folyósítsanak, mivel
- kiskorú gyermekem óvodai, általános iskolai, középiskolai, felsőfokú tanulmányait végzi
- nagykorúként középiskolai, felsőfokú tanulmányaimat végzem
(Megfelelőt aláhúzással jelölje!)
KÉRELMEZŐ ADATAI:
Név:
Születési név:
Születési hely és idő:
Anyja neve:
Lakóhely, tartózkodási hely:

Társadalombiztosítási Azonosító Jele:         

A TANULÓ/HALLGATÓ GYERMEK/EK ADATAI:

Név
(születési név)

Születési helye, ideje
(év, hó, nap)

Anyja neve

Társadalombiz-tosítási Azonosító Jele

Intézmény megnevezése, osztálya

Felelősségem tudatában kijelentem, hogy

a) életvitelszerűen a lakóhelyemen/ a tartózkodási helyemen élek (a megfelelő rész aláhúzandó),

b) a közölt adatok a valóságnak megfelelnek.

Hozzájárulok a kérelemben szereplő adatoknak a települési támogatás megállapítása iránti eljárás során történő felhasználásához
Kérelem benyújtásához szükséges mellékletek:
- Igazolás az intézményből, melyben a gyermek/nagykorú kérelmező a tanulmányait végzi
- Jövedelemnyilatkozat65
Homorúd, 20………….…………………
…………………………………..
kérelmező

7. melléklet a 3/2015. (II.28.) önkormányzati rendelethez66

K É R E L E M
Művészetoktatási és sporttevékenység támogatás megállapítása iránt
Alulírott kérem, hogy részemre a tandíjfizetéshez támogatást folyósítsanak, mivel gyermekem művészeti oktatásban vesz részt/ sportegyesületi keretekben sportol.
ADATAIM:
Név:
Születési név:
Születési hely és idő:
Anyja neve:
Lakóhely, tartózkodási hely:

Társadalombiztosítási Azonosító Jele:         

GYERMEK/EK ADATAI:

Név
(születési név)

Születési helye, ideje
(év, hó, nap)

Anyja neve

Társadalombiz-tosítási Azonosító Jele

Iskola megnevezése, osztálya/
Sportegyesület szakosztálya

Felelősségem tudatában kijelentem, hogy

a) életvitelszerűen a lakóhelyemen/ a tartózkodási helyemen élek (a megfelelő rész aláhúzandó),

b) a közölt adatok a valóságnak megfelelnek.

Hozzájárulok a kérelemben szereplő adatoknak a települési támogatás megállapítása iránti eljárás során történő felhasználásához
Kérelem benyújtásához szükséges mellékletek:
- Művészetoktatási intézmény igazolása vagy
- Igazolás sportegyesületi tagságról és
- Tandíj, tagdíj befizetésének igazolása.
- Jövedelemnyilakozat67
Homorúd, 20………….…………………
…………………………………..
kérelmező

8. melléklet a 3/2015. (II.28.) önkormányzati rendelethez

K É R E L E M
Gyógyszer támogatás megállapítása iránt
Alulírott kérem, hogy részemre gyógyszer támogatást folyósítsanak, mivel rendszeres gyógyszeres kezelést igénylek, nem vagyok jogosult közgyógyellátásra, és a gyógyszerek megvásárlása anyagi nehézségek jelent. Vállalom, amennyiben részemre a gyógyszer támogatás megállapításra kerül, az összeg felhasználásáról havonta számlával elszámolok.
ADATAIM:
Név:
Születési név:
Születési hely és idő:
Anyja neve:
Lakóhely, tartózkodási hely:

Társadalombiztosítási Azonosító Jele:         

Felelősségem tudatában kijelentem, hogy

a) életvitelszerűen a lakóhelyemen/ a tartózkodási helyemen élek (a megfelelő rész aláhúzandó),

b) a közölt adatok a valóságnak megfelelnek.

Hozzájárulok a kérelemben szereplő adatoknak a települési támogatás megállapítása iránti eljárás során történő felhasználásához
Kérelem benyújtásához szükséges mellékletek:
- Jövedelemnyilatkozat
- Háziorvosi, szakorvosi igazolás, gyógyszertári igazolás
Homorúd, 20………….…………………
…………………………………..
kérelmező
Háziorvosi/szakorvosi igazolás
Gyógyszer támogatás megállapításához
Alulírott …………………………………………………… háziorvos/szakorvos igazolom, hogy
név:
lakóhely, tartózkodási hely:

Társadalombiztosítási Azonosító Jele:         

betegem állandó gyógyszeres kezelést igénylő betegségben szenved.
Rendszeresen szedett gyógyszerek, egy havi adagja (jelen igazoláson felsorolva, vagy mellékelt kimutatás szerint):
Jelen igazolást Homorúd Községi Önkormányzat helyi rendelete alapján adható települési támogatás, gyógyszer támogatás megállapítása iránti kérelem ügyében történő felhasználásra adtam ki.
Dátum,……………., 20………….…………………
…………………………………..
háziorvos/szakorvos

9. melléklet a 3/2015. (II.28.) önkormányzati rendelethez

K É R E L E M
Ápolási támogatás megállapítása iránt
Alulírott kérem, hogy részemre ápolási támogatást folyósítsanak, mivel …………………………………………………….(név) 18. életévét betöltött, tartósan beteg ……………………………………………… (hozzátartozói fokozat) ápolásáról gondoskodom.
ADATAIM:
Név:
Születési név:
Születési hely és idő:
Anyja neve:
Lakóhely, tartózkodási hely:

Társadalombiztosítási Azonosító Jele:         

Felelősségem tudatában kijelentem, hogy

c) életvitelszerűen a lakóhelyemen/ a tartózkodási helyemen élek (a megfelelő rész aláhúzandó),

d) a közölt adatok a valóságnak megfelelnek.

Hozzájárulok a kérelemben szereplő adatoknak a települési támogatás megállapítása iránti eljárás során történő felhasználásához
Kérelem benyújtásához szükséges mellékletek:
- Jövedelemnyilatkozat
- Vagyonnyilatkozat
- Háziorvosi, szakorvosi igazolás
Homorúd, 20………….…………………
…………………………………..
kérelmező
Háziorvosi/szakorvosi igazolás
Ápolási támogatás megállapításához
Alulírott …………………………………………………… háziorvos/szakorvos igazolom, hogy
név:
lakóhely, tartózkodási hely:

Társadalombiztosítási Azonosító Jele:         

18. életévét betöltött személy tartósan beteg, állandó és tartós gondozásra szorul.
Jelen igazolást Homorúd Községi Önkormányzat helyi rendelete alapján adható települési támogatás, ápolási támogatás megállapítása iránti kérelem ügyében történő felhasználásra adtam ki.
Dátum,……………., 20………….…………………
…………………………………..
háziorvos/szakorvos

10. melléklet a 3/2015. (II.28.) önkormányzati rendelethez

K É R E L E M
Rendkívüli támogatás megállapítása iránt
Alulírott kérem, hogy részemre rendkívüli támogatást folyósítsanak.
Kérelem indoklása (milyen célra, milyen körülmények miatt kéri):
ADATAIM:
Név:
Születési név:
Születési hely és idő:
Anyja neve:
Lakóhely, tartózkodási hely:

Társadalombiztosítási Azonosító Jele:         

Az alábbiak közül a megfelelőt kérem aláhúzással jelölni:
Nyugdíjas vagyok: igen nem
Munkanélküli vagyok: igen nem
Családban élek. Egyedül élek.
Felelősségem tudatában kijelentem, hogy

a) életvitelszerűen a lakóhelyemen/ a tartózkodási helyemen élek (a megfelelő rész aláhúzandó),

b) a közölt adatok a valóságnak megfelelnek.

Hozzájárulok a kérelemben szereplő adatoknak a települési támogatás megállapítása iránti eljárás során történő felhasználásához
Kérelem benyújtásához szükséges mellékletek:
- Jövedelemnyilatkozat
- Vagyonnyilatkozat
- Egyéb igazolás ………………………………………………………………………….
Homorúd, 20………….…………………
…………………………………..
kérelmező

11. melléklet a 3/2015. (II.28.) önkormányzati rendelethez68

K É R E L E M
Lakásfenntartási támogatásának megállapítása iránt
Alulírott kérem, hogy részemre lakásfenntartási támogatást folyósítsanak.
ADATAIM:
Név:
Születési név:
Születési hely és idő:
Anyja neve:
Lakóhely, tartózkodási hely:

Társadalombiztosítási Azonosító Jele:         

2. Kérelmezővel közös háztartásában (azonos lakcímen) élők száma: ………… fő

3. Kérelmező háztartásában élők személyi adatai:
Háztartásban élő személyek adatai

Név
(születési név)

Születési helye, ideje
(év, hó, nap)

Anyja neve

Társadalombiztosítási Azonosító Jele

4. A kérelem benyújtásának időpontjában a háztartásom táblázatban feltüntetett tagjai közül a kiskorú gyermekek száma: ........................... fő

A támogatással érintett lakás nagysága: …………..m2

A lakásban tartózkodás jogcíme: ………………………………………………………..

3.Felelősségem tudatában kijelentem, hogy

a) életvitelszerűen a lakóhelyemen/ a tartózkodási helyemen élek (a megfelelő rész aláhúzandó),

b) a közölt adatok a valóságnak megfelelnek.

Tudomásul veszem, hogy a kérelemben közölt jövedelmi adatok valódiságát a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. §-ának (7) bekezdése alapján a szociális hatáskört gyakorló szerv – a NAV hatáskörrel és illetékességgel rendelkező adóigazgatósága útján - ellenőrizheti.

Hozzájárulok a kérelemben szereplő adatoknak a települési támogatás megállapítása iránti eljárás során történő felhasználásához.

Kérelem benyújtásához szükséges mellékletek:

- Jövedelemnyilatkozat

- Vagyonnyilatkozat

- Szolgáltatói számlakivonat

Homorúd, 20………………………………

..........................................................................
kérelmező aláírása

..........................................................................
a háztartás nagykorú tagjainak aláírása”

13. melléklet a 3/2015. (II.28.) önkormányzati rendelethez70

K É R E L E M
Középiskolások kollégiumi díjához nyújtott támogatás megállapítása iránt
Alulírott kérem, hogy részemre támogatást folyósítsanak középiskolai kollégiumi elhelyezésben részesülő gyermek kollégiumi díjának megfizetéséhez ………… tanévre vonatkozóan vonatkozóan.
ADATAIM:
Név:
Születési név:
Születési hely és idő:
Anyja neve:
Lakóhely, tartózkodási hely:

Társadalombiztosítási Azonosító Jele:         

KÖZÉPISKOLÁS GYERMEK/EK ADATAI:

Név
(születési név)

Születési helye, ideje
(év, hó, nap)

Anyja neve

Társadalombiz-tosítási Azonosító Jele

Iskola megnevezése, osztálya

Felelősségem tudatában kijelentem, hogy

a) életvitelszerűen a lakóhelyemen/ a tartózkodási helyemen élek (a megfelelő rész aláhúzandó),

b) a közölt adatok a valóságnak megfelelnek.

Hozzájárulok a kérelemben szereplő adatoknak a települési támogatás megállapítása iránti eljárás során történő felhasználásához
Kérelem benyújtásához szükséges mellékletek:
- Középiskolai kollégiumi díj befizetését igazoló számla (vagy másolata)
- Jövedelemnyilatkozat
Homorúd, 20………….…………………
…………………………………..
kérelmező

14. melléklet a 3/2015. (II.28.) önkormányzati rendelethez71

NYILATKOZAT

1. Alulírott ........................... (születési név: .............................., születési hely, idő ................., ..... ... ... anyja neve: ..............................) ........................................ szám alatti lakos, mint a .................................... nevű gyermek (születési hely, idő ................., ..... ... ... anyja neve: ...................................................) szülője/más törvényes képviselője (a megfelelő aláhúzandó) a szünidei gyermekétkeztetés igénybevételét az alábbi időtartamban kérem:

A szünidei gyermekétkeztetést a nyári szünet, zárva tartás időtartamára eső az önkormányzat által meghatározott számú valamennyi munkanapon kérem.

A szünidei gyermekétkeztetést
a szünet, zárva tartás időtartamára eső, alábbi munkanapokon kérem.

Igen/Nem

Dátum: .......................................................................

.............................................................................
az ellátást igénylő
(szülő, más törvényes képviselő)
aláírása

1

A bevezető a Homorúd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2021. (IX. 3.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A rendelet szövegét a 4/2016. (VI.24.) Ör. 4.§-a módosította. Hatályos 2016. július 1-jétől Az 1. § a) pontját a Homorúd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2021. (IX. 3.) önkormányzati rendelete 14. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

3

A rendelet szövegét a 8/2018. (XI.5.) Ör. 1.§-a módosította. Hatályos 2018. november 6-tól

4

Hatályon kívül helyezte a 12/2020. (XII.16.) Ör. 24.§-a. Hatálytalan 2020. december 17-től

5

A rendelet szövegét a 8/2020. (X.29.) Ör. 1.§-a módosította. Hatályos 2020. november 1-jétől.

6

A rendelet szövegét a 4/2016. (VI.24.) Ör. 4.§-a módosította. Hatályos 2016. július 1-jétől.

7

Beiktatta a 4/2016. (VI.24.) Ör. 1.§-a. A rendelet szövegét a 7/2017. (V.26.) Ör. 2.§-a módosította. Hatályos 2017. június 1-jétől.

8

Beiktatta a 7/2017. (V.26.) Ör. 1.§-a. Hatályos 2017. június 1-jétől.

9

Beiktatta a 7/2017. (V.26.) Ör. 1.§-a. Hatályos 2017. június 1-jétől.

10

Hatályon kívül helyezte a 9/2019. (XII.3.) Ör. 1.§-a. Hatályos 2019. december 4-től. A 8. § (2) bekezdés k) pontját a Homorúd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2021. (IX. 27.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

11

Beiktatta a 7/2017. (V.26.) Ör. 1.§-a. Hatályos 2017. június 1-jétől.

12

Beiktatta a 7/2017. (V.26.) Ör. 1.§-a. A rendelet szövegét a 8/2017. (VI.9.) Ör. 3.§-a módosította. Hatályos 2017. június 10-től.

13

Beiktatta a 8/2017. (VI.9.) Ör. 1.§-a. Hatályos 2017. június 10-t.ől

14

Beiktatta a 8/2008. (XI.5.) Ör. 2.§-a. Hatályos 2018. november 6-tól

15

A 9. § (1) bekezdése a Homorúd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2021. (IX. 3.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

16

A rendelet szövegét a 7/2017. (V.26.) Ör. 5.§-a módosította. Hatályos 2017. június 1-jétől A 9. § (2) bekezdése a Homorúd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2021. (IX. 3.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

17

A rendelet szövegét a 8/2020. (X.29.) Ör. 3.§-a módosította. Hatályos 2020. november 1-jétől.

18

A 9. § (4) bekezdése a Homorúd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2021. (IX. 3.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

19

A 10. § (1) bekezdése a Homorúd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2021. (IX. 3.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

20

A rendelet szövegét a 7/2017. (V.26.) Ör. 2.§-a módosította. Hatályos 2017. június 1-jétől A 10. § (2) bekezdése a Homorúd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2021. (IX. 3.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

21

A 10. § (6) bekezdése a Homorúd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2021. (IX. 3.) önkormányzati rendelete 13. § a) pontja szerint módosított szöveg.

22

A rendelet szövegét a 8/2018. (XI.5.) Ör. 3.§-a módosította. Hatályos 2018. november 6-tól A 11. § (1) bekezdése a Homorúd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2021. (IX. 3.) önkormányzati rendelete 4. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

23

A 11. § (1a) bekezdését a Homorúd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2021. (IX. 3.) önkormányzati rendelete 4. § (2) bekezdése iktatta be.

24

A rendelet szövegét a 8/2018. (XI.5.) Ör. 3.§-a módosította. Hatályos 2018. november 6-tól A 11. § (3) bekezdése a Homorúd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2021. (IX. 3.) önkormányzati rendelete 4. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

25

A rendelet szövegét a megelőző alcímmel együtt a 8/2020. (X.29.) Ör. 2.§-a módosította. Hatályos 2020. november 1-jétől.

26

A 12. § (1) bekezdés nyitó szövegrésze a Homorúd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2021. (IX. 3.) önkormányzati rendelete 13. § b) pontja szerint módosított szöveg.

27

A 12. § (1a) bekezdését a Homorúd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2021. (IX. 3.) önkormányzati rendelete 5. §-a iktatta be.

28

A 13. § (2) bekezdése a Homorúd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2021. (IX. 3.) önkormányzati rendelete 6. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

29

A 13. § (3) bekezdés a) pontja a Homorúd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2021. (IX. 3.) önkormányzati rendelete 6. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

30

A 13. § (3) bekezdés b) pontja a Homorúd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2021. (IX. 3.) önkormányzati rendelete 6. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

31

A 13. § (3) bekezdés c) pontját a Homorúd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2021. (IX. 3.) önkormányzati rendelete 14. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

32

A 13. § (4) bekezdése a Homorúd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2021. (IX. 3.) önkormányzati rendelete 14. § c) pontja szerint módosított szöveg.

33

A 14. § (1) bekezdés nyitó szövegrésze a Homorúd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2021. (IX. 3.) önkormányzati rendelete 13. § c) pontja szerint módosított szöveg.

34

A megelőző alcímmel együtt beiktatta a 4/2016. (VI.24.) Ör. 2.§-a. Hatályos 2016. július 1-jétől.

35

A rendelet szövegét a 7/2017. (V.26.) Ör. 2.§-a módosította. Hatályos 2017. június 1-jétől A 14/A. § (4) bekezdése a Homorúd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2021. (IX. 3.) önkormányzati rendelete 7. §-ával megállapított szöveg.

36

A rendelet szövegét az 5/2018. (VIII.29.) Ör. 1.§-a módosította. Hatályos 2018. szeptember 1-jétől

37

A rendelet szövegét a 3/2017. (II.21.) Ör. 1.§-a módosította. Hatályos 2017. február 22-től.

38

A megelőző alcímmel együtt beiktatta a 7/2017. (V.26.) Ör. 3.§-a. Hatályos 2017. július 1-jétől

39

A 14/B. § (1) bekezdése a Homorúd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2021. (IX. 3.) önkormányzati rendelete 13. § d) pontja szerint módosított szöveg.

40

A 14/B. § (1a) bekezdését a Homorúd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2021. (IX. 3.) önkormányzati rendelete 8. §-a iktatta be.

41

A megelőző alcímmel együtt beiktatta a 7/2017. (V.26.) Ör. 3.§-a. Hatályos 2017. július 1-jétől

42

A 14/C. § (1) bekezdése a Homorúd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2021. (IX. 3.) önkormányzati rendelete 9. §-ával megállapított szöveg.

43

A rendelet szövegét a 8/2018. (XI.5.) Ör. 4.§-a módosította. Hatályos 2018. november 6-tól A 14/C. § (2) bekezdése a Homorúd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2021. (IX. 3.) önkormányzati rendelete 9. §-ával megállapított szöveg.

44

A rendelet szövegét a 8/2018. (XI.5.) Ör. 4.§-a módosította. Hatályos 2018. november 6-tól A 14/C. § (3) bekezdése a Homorúd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2021. (IX. 3.) önkormányzati rendelete 9. §-ával megállapított szöveg.

45

A 10/D. alcímet (14/D. §) a Homorúd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2021. (IX. 27.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be.

46

A megelőző alcímmel együtt hatályon kívül helyezte a 9/2019. (XII.3.) Ör. 1.§-a. Hatályos 2019. december 4-től

47

A 14/D. § (4) bekezdése a Homorúd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2021. (XII. 1.) önkormányzati rendelete 1. § a) pontja szerint módosított szöveg.

48

A megelőző alcímmel együtt beiktatta a 7/2017. (V.26.) Ör. 3.§-a. Hatályos 2017. július 1-jétől

49

A megelőző alcímmel együtt beiktatta a 7/2017. (V.26.) Ör. 3.§-a. Hatályos 2017. július 1-jétől

50

A 14/F. § (1) bekezdése a Homorúd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2021. (IX. 3.) önkormányzati rendelete 13. § e) pontja szerint módosított szöveg.

51

Hatályon kívül helyezte a 8/2018. (XI.5.) Ör. 5.§-a. Hatálytalan 2018. november 6-tól

52

A rendelet szövegét módosította a 8/2018. (XI.5.) Ör. 5.§-a. Hatályos 2018. november 6-tól

53

A megelőző alcímmel együtt beiktatta a 8/2017. (VI.9.) Ör. 2.§-a. Hatályos 2017. július 10-től

54

A 14/G. § (1) bekezdése a Homorúd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2021. (IX. 3.) önkormányzati rendelete 13. § f) pontja szerint módosított szöveg.

55

A 16. § a Homorúd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2021. (IX. 3.) önkormányzati rendelete 10. §-ával megállapított szöveg.

56

A rendelet szövegét a 7/2017. (V.26.) Ör. 4.§-a módosította. Hatályos 2017. június 1-jétől

57

A 17. § a Homorúd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2021. (IX. 3.) önkormányzati rendelete 10. §-ával megállapított szöveg.

58

Az IV. Fejezet címe a Homorúd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2021. (IX. 3.) önkormányzati rendelete 11. §-ával megállapított szöveg.

59

Módosította a 7/2017. (V.26.) Ör. Hatályos 2017. június 1-jétől.

60

Hatályon kívül helyezte a 12/2020. (XII.16.) Ör. 24.§-a. Hatálytalan: 2020. december 17-től.

61

A 4. melléklet b) alpont szövegét a Homorúd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2021. (IX. 3.) önkormányzati rendelete 12. § (1) bekezdése iktatta be.

62

A 4. melléklet b) alpont szövegét a Homorúd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2021. (IX. 3.) önkormányzati rendelete 12. § (1) bekezdése iktatta be.

63

Az 5. melléklet b) alpont szövegét a Homorúd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2021. (IX. 3.) önkormányzati rendelete 12. § (2) bekezdése iktatta be.

64

Módosította a 8/2018. (XI.5.) Ör. 1. melléklete. Hatályos 2018. november 6-tól

65

A 6. melléklet b) alpont szövegét a Homorúd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2021. (IX. 3.) önkormányzati rendelete 12. § (3) bekezdése iktatta be.

66

A melléklet szövegét módosította a 8/2020. (X.29.) Ör. 3.§-a. Hatályos 2020. november 1-jétől.

67

A 7. melléklet b) alpont szövegét a Homorúd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2021. (IX. 3.) önkormányzati rendelete 12. § (4) bekezdése iktatta be.

68

Beiktatta a 4/2016. (VI.24.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2016. július 1-jétől

69

Beiktatta a 7/2017. (V.26.) Ör, módosította a 8/2018. (XI.5.) Ör. 2 melléklete. Hatályos: 2018. november 6-tól A 12. melléklet a Homorúd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2021. (IX. 3.) önkormányzati rendelete 12. § (5) bekezdésével megállapított szöveg.

70

Beiktatta a 7/2017. (V.26.) Ör. Hatályos: 2017. június 1-jétől

71

Beiktatta a 8/2017. (VI.9.) Ör. Hatályos 2017. június 10-től

72

A 15. mellékletet a Homorúd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2021. (IX. 27.) önkormányzati rendelete 3. §-a iktatta be.