Homorúd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2021. (IX. 3.) önkormányzati rendeletének indokolása

a települési támogatásról és a lakókörnyezet rendezettségére vonatkozó előírásokról szóló 3/2015. (II.28.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 10. 01

a települési támogatásról és a lakókörnyezet rendezettségére vonatkozó előírásokról szóló 3/2015. (II.28.) önkormányzati rendelet módosításáról

Általános indokolás

Törvényességi észrevételben megállapított hiányosságok pótlásaként elkészült a rendelet módosítása:

A helyi rendelet felhatalmazó része nem felel meg a jogszabályszerkesztési előírásoknak. Ennek átvezetése a tervezeten megtörtént.

A szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szoc.tv.) felhatalmazása alapján megalkotott helyi rendelet csak szociális rászorultság alapján állapíthat meg támogatási formákat, ezért valamennyi ellátási forma esetében megállapításra kerültek a rászorultsági követelmények.

Az ellátásokra vonatkozó szabályok között felételes módot használ, ennek módosítása megtörtént, így jelen idejű kijelentő mondattal, egyes szám harmadik személyű megfogalmazást használ a rendelet.

A rendkívüli települési támogatás esetében több hiányosság is megállapításra került, ezért megtörtént a jogosultsági feltételek részletezése, a mérlegelés szempontjainak meghatározása, és törlésre került az igénybevételek számát maximalizáló kitétel.

Az átfogó felülvizsgálat során a képviselő-testület megemelte egyes ellátási formák esetében a támogatás mértékét.

Az elvégzett módosításoknak megfelelően az egyes mellékletek módosítása is megtörtént.