Dunaszekcső Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2021. (III.8.) önkormányzati rendelete

a házasságkötés helyi szabályairól.

Hatályos: 2021. 03. 09

Dunaszekcső Község Polgármestere a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése alapján Dunaszekcső Község Képviselő-testületének feladat-és hatáskörében eljárva - tekintettel a veszélyhelyzet kihirdetéséről és a veszélyhelyzeti intézkedések hatálybalépéséről szóló 27/2021. (I.29.) Korm. rendeletre - az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében biztosított jogalkotói hatáskörében eljárva, illetve az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. § a) és b) pontjában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

1. §


A rendelet hatálya


(1) A rendelet hatálya Dunaszekcső Községi Önkormányzat közigazgatási területén hivatali helyiségen, valamint hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötésekre, illetve e rendeletben meghatározott szolgáltatást igénybe vevőkre, valamint a Dunaszekcsői Közös Önkormányzati Hivatalnál közszolgálati jogviszonnyal rendelkező anyakönyvvezetőkre terjed ki.

2. §


Értelmező rendelkezések



(1) E rendelet alkalmazásában:


  • a) hivatali munkaidő: a Dunaszekcsői Közös Önkormányzati Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott munkarend;
  • b) hivatali helyiség: az Önkormányzat házasságkötő terme, Tanácsterem.


(2) Jelen rendeletben nem szabályozott kérdésekben a polgári törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény, valamint az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény rendelkezései az irányadókat.

3. §


A házasságkötés helyszíne


(1) Az önkormányzat térítésmentesen biztosítja a házasságkötésre alkalmas hivatali helyiséget.


(2) A házasságkötést hivatali munkaidőben és hivatali munkaidőn kívüli időben az Önkormányzat házasságkötő termében, a Tanácsteremben (Dunaszekcső, Kossuth L. u. 35.) lehet lebonyolítani.


(3) Amennyiben a Tanácsterem (Dunaszekcső, Kossuth L. u. 35.) nem használható, úgy a házasságkötést a Művelődési Ház Tánctermében (Dunaszekcső, Kossuth L. u. 33.) kell lebonyolítani.

4. §


A kérelem benyújtása


(1) A házasság hivatali helyiségen, illetve hivatali munkaidőn kívüli megkötésének engedélyezéséről a jegyző a kérelem benyújtásától számított öt napon belül dönt, azonban a kérelmet a házasságkötés tervezett ideje előtt minimum 30 nappal be kell adni a Dunaszekcsői Közös Önkormányzati Hivatal anyakönyvvezetőjénél.


(2) A hivatali helyiségen kívüli házasságkötést a 1. számú melléklettel, a hivatali munkaidőn kívüli házasságkötést a 2. számú melléklettel lehet kérelmezni. Együttes kérelem esetén mind a két kérelmet ki kell tölteni.


(3) Az anyakönyvvezető meggyőződik a külső helyszín alkalmasságáról, melynek alkalmasnak kell lennie a méltóságteljes, ünnepélyes lebonyolításra.


(4) A házasság hivatali helyiségen kívüli megkötését a jegyző akkor engedélyezheti, ha a felek nyilatkoznak arról, hogy

a) a tanúk és - ha szükséges - a tolmács jelenlétét biztosítják,

b) gondoskodnak az anyakönyvvezető helyszínre és a hivatali helyiségbe való utazásáról, és

c) a hivatali helyiségen kívüli helyszínen történő lebonyolítást lehetetlenné tevő körülmények bekövetkezte esetére a házasságkötésre alkalmas helyiséget jelölnek meg.


(5) Az anyakönyvvezető kizárólag akkor működik közre a házasság hivatali helyiségen kívüli megkötésénél, ha a jegyző az engedélyt megadta, és a felek a (4) bekezdésben foglalt feltételeket teljesítik.


(6) Ha a házasság hivatali helyiségen, illetve hivatali munkaidőn kívüli megkötését a jegyző nem engedélyezi, e határozata ellen benyújtott fellebbezés elbírálásának határideje nyolc nap.


(7) Ugyan arra az időpontra vonatkozó hivatali helyiségen belüli házasságkötés a hivatali helyiségen kívüli házasságkötéssel szemben elsőbbséget élvez.

5. §


A házasság hivatali helyiségen, illetve hivatali munkaidőn kívüli megkötésének díja


(1) Hivatali helyiségen kívül vagy hivatali munkaidőn kívüli házasságkötés esetén 10.000 Ft. díjat kell megfizetni. Amennyiben hivatali helyiségen kívüli, illetve hivatali munkaidőn kívüli házasságkötést egyszerre kérelmezik, úgy 20.000 Ft. díjat kell fizetni a kérelem benyújtásával egyidejűleg.


(2) A díjat a házasságkötés helye szerinti Önkormányzat házipénztárába történő befizetéssel, vagy a házasságkötés helye szerinti Önkormányzat számlaszámára történő átutalással lehet teljesíteni.


(3) Az anyakönyvvezető kizárólag akkor működik közre a házasság hivatali helyiségen kívüli megkötésében, továbbá a hivatali munkaidőn kívüli házasságkötésben, ha a házasulók a többletszolgáltatás ellentételezéseként megállapított díjat megfizették.


(4) A hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötésben közreműködő anyakönyvvezetőt választása szerint a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben meghatározott szabadidő helyett bruttó 10.000 Ft. mértékű díjazás illeti meg.


(5) Amennyiben a kérelem elutasításra kerül, az ügyfél a kérelem elutasításáról szóló jogerős döntés kézhezvételét követő naptól kérheti a díj visszafizetését a jegyzőtől, aki intézkedik a házipénztári kifizetésről.

6. §


A házasságkötés ideje


(1) Az anyakönyvvezető a házasságkötés időpontját a házasulókkal folytatott egyeztetést követően tűzi ki.


(2) Amennyiben a házasulók által kérelmezett időpont házasságkötés céljából már foglalt, úgy másik időpontot határoznak meg.


(3) A közeli halállal fenyegető állapotot kivéve nem köthető házasság vasárnap, január 1-jén, március 15-én, nagypénteken, húsvétvasárnap, húsvéthétfőn, május 1-jén, pünkösdvasárnap, pünkösdhétfőn, augusztus 20-án, október 23-án, november 1-jén és december 24-26-án.

7. §


Bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése


(1)  A bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésének vonatkozásában az Önkormányzat nem rendelkezik hatáskörrel és illetékességgel.

8. §


Záró rendelkezések


(1) Ez a rendelet 2021. március 09. napján lép hatályba.


(2) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti az egyes anyakönyvi események engedélyezésének szabályairól szóló 8/2017.(VIII.10.) önkormányzati rendelet.


Dunaszekcső, 2021. március 08.


                        Faller János                                                           dr. Benedek Zoltán

                        polgármester                                                                   jegyző



A rendelet 2021. március 09 napján kihirdetésre került.



                                                                                                        dr. Benedek Zoltán

                                                                                                                   jegyző