Dunaszekcső Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (V. 22.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat 2023. évi költségvetésének végrehajtásáról

Hatályos: 2024. 05. 24

Dunaszekcső Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (V. 22.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.05.24.
az önkormányzat 2023. évi költségvetésének végrehajtásáról
Végső előterjesztői indokolás
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 18. §-ában foglaltak szerint eljárva a Dunaszekcső Községi Önkormányzat 2023. évi gazdálkodásáról szóló önkormányzati rendeletet az alábbiak szerint indokolom.
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV törvény (továbbiakban: Áht.) 91. §. (1) bekezdésében foglaltak szerint a jegyző által előkészített zárszámadási rendelettervezetet a polgármester terjeszti a képviselő-testület elé úgy, hogy az a képviselő-testület elé terjesztést követő harminc napon belül, de legkésőbb a költségvetési évet követő ötödik hónap utolsó napjáig hatályba lépjen.
A képviselő-testületi tagok a rendelet tervezetét, illetve a számadatokat megismerték, véleményezési lehetőség biztosítva volt.
Az Önkormányzat 2023. évi zárszámadásáról szóló rendelet megalkotása indokolt annak érdekében, hogy a 2023. évi kötelezettséggel terhelt maradványok 2024. évi költségvetési évre történő áthozatala megtörténhessen.
A rendelet bemutatja és egyben megállapítja az önkormányzat 2023. évi költségvetés végrehajtásából adódó bevételi és kiadási főösszegek teljesítési adatait. 2023. évi helyi önkormányzatok általános működéséhez és ágazati feladataihoz kapcsolódó támogatások elszámolását és a mutatószámok alakulását, valamint a központosított előirányzatok és egyéb kötött felhasználású támogatások elszámolását jogcímenként részletezve tartalmazza. Tartalmazza a Dunaszekcsői Közös Önkormányzati Hivatal és a Dunaszekcsői Óvoda és Konyha számadatait, a létszámkerettel együtt. Az Önkormányzat 2023. évi zárszámadásához kapcsolódó egyéb kimutatásokat (mérleg, eredménykimutatás, vagyonkimutatás) is tartalmazza táblázatos formában. A zárszámadási rendelet hatályba lépésére vonatkozó rendelkezést is tartalmaz