Geresdlak Község Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2016. ( XI.30.) számú rendelete

a letelepedési támogatásról

Hatályos: 2020. 08. 13- 2021. 03. 11

Geresdlak Község Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2016. ( XI.30.) számú rendelete

a letelepedési támogatásról

Geresdlak Község Önkormányzatának Képviselő-testülete - az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörben, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 42. §-ában meghatározott feladatkörében eljárva– a fiatalok lakáshoz jutása, a település lakosságszámának növelése és a településen letelepedni szándékozó állampolgárok támogatása érdekében a következő rendeletet alkotja:

A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya kiterjed Geresdlak Község Önkormányzatának közigazgatási területére.

A támogatásra jogosultak köre

2. § Letelepedési támogatás iránti kérelmet nyújthatnak be azok a Geresdlaki lakosok, akik a községben első ízben építenek vagy vásárolnak lakáscélú ingatlant.

A támogatásra való jogosultság feltételei

3. § (1) Az önkormányzat letelepedési támogatást nyújt azon igénylőknek, akik Geresdlak Község közigazgatási területén első ízben lakáscélú ingatlant építenek, vásárolnak, felújítanak.

(2) A támogatás igényelhető

  • a)[1] lakásvásárlás esetén a lakcímbejelentést követő 60 napon belül, amennyiben a vételár meghaladja a 6.000.000,-Ft-ot, és a ház vagy lakás bruttó területe eléri vagy meghaladja a 70 m2-t és legalább egy energetikai besorolási szinttel feljebbi energetikai kategóriát jelentő energetikai korszerűsítésre kerül sor, a lakásvásárlástól számított két éven belül, továbbá figyelemmel a szociális ellátások helyi szabályairól szóló 1/2015.(II.27.) számú önkormányzati rendelet 6. §-a d) pontjára is.
  • b) lakóingatlan építés esetén az elektronikus építési napló követően 60 napon belül, amennyiben az épített lakóház bruttó területe legalább 100 m2.
  • c)[2] -
  • d) elújításra, amennyiben energiakorszerűsítésre kerül sor, a lakásvásárlástól számított két éven belül, abban az esetben, ha a lakcímbejelentése megtörtént, a lakcím bejelentést követően 90 napon belül.

(3) A támogatás jelen rendelet függelékét képező kérelem formanyomtatvány felhasználásával igényelhető.

(4) A kérelemhez csatolandó:

  • a) Nyilatkozat arról, hogy a kérelmező a községben első ízben épít vagy vásárol lakáscélú ingatlant
  • b) Nyilatkozat arról, hogy a kérelmező a támogatás igénybevételétől számított tíz évig nem költözik el a községből, illetve lakóhely változtatás esetén a támogatást növelve a jegybanki alapkamat kétszeresének megfelelő összegével számolt kamatával visszafizeti.
  • c) Nyilatkozat arról, hogy hozzájárul az ingatlannak a támogatás és kamatai összegével egyező összegű jelzáloggal történő megterheléséhez, valamint az elidegenítési tilalomnak az ingatlan nyilvántartásba történő bejegyzéséhez.
  • d) Adásvételi szerződés elektronikus építési napló kivonata, tudomásulvételt igazoló hatósági bizonyítvány.
  • e) Részletes leírás a felújítás során elvégezett munkákról, energiamegtakarítási terv, szállítólevél, számlák, bizonylatok, melyek igazolják a felújítás megvalósulását.

A támogatási kérelem elbírálása

4. § (1) A kérelem elbírálása a polgármester hatáskörébe tartozik, a döntés végrehajtásáról a jegyző gondoskodik.

(2) A kérelmező/k csak egy alkalommal részesíthető/k támogatásban.

(3)[3] A támogatás elbírálása során előnyt élveznek azok, akik jelen rendelet 3. §-ban foglaltaknak megfelelnek, és már van gyermekük, vagy gyermek vállalását tervezik.

A támogatás mértéke

5. § A letelepedési támogatás mértéke, lakásvásárlás vagy építés esetén 600.000,-Ft, lakásvásárlás vagy építés nélkül történő felújítás-energiakorszerűsítés esetében a felújítás igazolt költségének megfelelő összeg de maximum 300.000,-Ft egyszeri, vissza nem térítendő támogatás igényelhető.[4]

Visszafizetési kötelezettség

6. § A kérelmező a letelepedési támogatást a mindenkori jegybanki alapkamat kétszeresével növelt összegben köteles visszafizetni az önkormányzat részére, amennyiben a kérelem elbírálását követő 10 éven belül az ingatlant - amelyre tekintettel a letelepedési támogatást megítélték számára – elidegeníti, birtokából kikerül, illetve a letelepedési támogatás 3. § 2) bekezdése alapján elvárt jogosultsági feltételeket nem teljesítette. Az ingatlan tulajdonjogának változását annak megtörténtétől számított 15 napon belül köteles írásban az önkormányzatnak bejelenteni.[5]

Záró rendelkezése

7. § Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba, rendelkezéseit a hatálybalépés napján folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

1. függelék

KÉRELEM

letelepedési támogatás igényléséhez

Név:

Anyja neve:


Állampolgárság:


Adóazonosító jel:


Személyi azonosító:


Személyazonosító ig. száma:


Lakcímet igazoló hat.ig. száma:


Családi állapot:


Együttköltözők száma:


Eltartott gyermekek száma:


Bejelentett állandó lakóhely:


Bejelentés ideje:

Lakáshasználat jogcíme:
(tulajdonos,bérlő,családtag)


Levelezési cím:
(ha eltér a lakóhelytől)


Munkahely neve:


Munkahely címe:


Jelenlegi munkaviszony kezdete:


Munkaviszonyból származó havi nettó jövedelme:


Egyéb havi nettó jövedelem (jogviszony megnevezése):


A háztartás rendszeres havi jövedelme

Kelt: …………………………………..

……………………………

Kérelmező

2. függelék

Nyilatkozat

A támogatásra vonatkozó, Geresdlak Község Önkormányzata 12/2016.(XI.30.) számú rendeletét megismert/em/ük. Büntetőjogi felelősségünk tudatában kijelent/em/jük, hogy az adatlapon feltüntetett adatok a valóságnak megfelelnek. Letelepedési támogatást még nem vett/em/ünk igénybe.

Letelepedési támogatás iránti kérelmem pozitív elbírálása esetén fellebbezési jogomról lemondok.

Kelt:……………………………………………….

……………………………………………

……………………………………………

igénylő

házastársa/ élettársa/tulajdonos társ

3. függelék

Nyilatkozat

A támogatásra vonatkozó, Geresdlak Község Önkormányzata 12/2016.(XI.30.) számú rendeletét megismert/em/ük.

Tudomású veszem/ük, hogy a letelepedési támogatást a mindenkori jegybanki alapkamat kétszeresével növelt összegben vagyok köteles visszafizetni az önkormányzat részére, amennyiben a kérelem elbírálását követő 10 éven belül az ingatlant - amelyre tekintettel a letelepedési támogatást megítélték számára – elidegenítem, birtokomból kikerül. Az ingatlan tulajdonjogának változását annak megtörténtétől számított 15 napon belül köteles vagyok írásban az önkormányzatnak bejelenteni.

Nyilatkozok/unk arról, hogy a támogatás igénybevételétől számított tíz évig nem költözök/ünk el a községből, illetve lakóhely változtatás esetén a támogatást növelve a jegybanki alapkamat kétszeresének megfelelő összegével számolt kamatával visszafizetem/jük.

Letelepedési támogatás iránti kérelmem pozitív elbírálása esetén fellebbezési jogomról lemondok.

Kelt:……………………………………………….

igénylő

házastársa/ élettársa/tulajdonos társ

4. függelék

Nyilatkozat

A támogatásra vonatkozó, Geresdlak Község Önkormányzata 12/2016.(XI.30.) számú rendeletét megismert/em/ük.

Hozzájárulok az ingatlannak a támogatás és kamatai összegével egyező összegű jelzáloggal történő megterheléséhez, valamint az elidegenítési tilalomnak az ingatlan nyilvántartásba történő bejegyzéséhez.

Letelepedési támogatás iránti kérelmem pozitív elbírálása esetén fellebbezési jogomról lemondok.

Kelt:……………………………………………….

igénylő

házastársa/ élettársa/tulajdonos társ


[1] Módosította a 12/2020.(VIII.12.) számú rendelet
[2] Törölte a 12/2020.(VIII.12.) számú rendelet
[3] Hatályba léptette a 2/2020. (I.30.) számú önkormányzati rendelet
[4] Módosította a 12/2020.(VIII.12.) számú rendelet
[5] Módosította a 12/2020.(VIII.12.) számú rendelet