Geresdlak Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2020. ( VIII.12.) számú rendelete

a közterületen történő szeszesital-fogyasztás tilalmáról

Hatályos: 2020. 09. 01

Geresdlak Község Önkormányzat képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) a) pontjában meghatározott feladatkörében a következőket rendeli el:


1.§

A rendelet célja a szeszesital fogyasztásának közterületen való korlátozásával kapcsolatos szabályok megalkotása, amelyek elősegítik az alkoholfogyasztási szokások befolyásolásával a közterület használat rendjének megőrzését és megtartását, a közterületek tisztántartását és a hozzájárul a közterületi rendbontások és rendzavarások megelőzéséhez.


2.§

(1) A rendelet területi hatálya Geresdlak Község közigazgatási területén lévő közterületekre terjed ki.

(2) A rendelet személyi hatálya minden Geresdlak Község közigazgatási területén, bármilyen jogcímen tartózkodó természetes személyre terjed ki.

(3) A rendelet időbeli hatálya nem terjed ki minden év december 31. napján 18:00 órától a következő év január 01-én 6:00 óráig terjedő időszakra.


3.§

E rendelet alkalmazásában

a) közterület: a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény 29. § (2) bekezdés a) pontja szerinti közterület.

b) szeszesital: a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény 2. § 23a. pontja szerinti szeszes ital.

c) alkalmi rendezvény: a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendelet 28. § a) pontjában meghatározott rendezvény.


4.§

(1) Közterületen tilos a szeszesital-fogyasztása a (2) bekezdésben foglalt esetek kivételével.

(2) A szeszesital-fogyasztás tilalma nem terjed ki:

a) az érvényes közterület-használati engedéllyel rendelkező vendéglátó egységre, annak előkertje, kitelepülése területére, nyitvatartási időben;

b) Geresdlak Község Önkormányzat Képviselő-testületének programnaptárjában szereplő közterületen engedélyezett alkalmi rendezvényekre, a rendezvény területére, a rendezvény engedélyezett ideje alatt;

c) a jövedéki adóról szóló jogszabály szerinti közterületi értékesítés esetén az értékestés területén belül.


5.§

(1) A közterület használati engedély jogosultja, valamint a szeszes ital kimérésére jogosult vendéglátó-ipari egység köteles a vendégkörét tájékoztatni, hogy az engedélye alapján mely területen fogyasztható szeszesital a rendelet megsértése nélkül.

(2) az (1) bekezdésekben előírt tájékoztatási kötelezettség teljesítésének elmulasztása miatti közigazgatási szabályszegés esetén a hatósági eljárás lefolytatására és közigazgatási bírság szankció kiszabása – átruházott hatáskörben a Jegyző jogosult azzal, hogy a helyszíni bírság kiszabására a közterület-felügyelő jogosult.

(3) A (2) bekezdés szerinti hatósági eljárás esetén 5.000,- Ft-tól 50.000,- Ft-ig terjedő helyszíni bírság vagy természetes személy esetén 50.000,- Ft-tól 200.000,- Ft-ig terjedő közigazgatási bírság, jogi személy esetén és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet esteén 50.000,- Ft-tól 2.000.000,- Ft-ig terjedő közigazgatási bírság szabható ki.

(4) A kiszabott közigazgatási bírságot átutalási megbízáson vagy banki átutalással az Önkormányzat 50400041-19000163 számú pénzforgalmi számlájára kell befizetni a határozat jogerőre emelkedésétől számított 8 napon belül.

(5) A közigazgatási szankció alkalmazása nem mentesít a jogszabályban előírt kötelezettség teljesítése alól.


6.§

Ez a rendelet 2020. szeptember 01-én lép hatályba.


p.h.




Dr. Habjánecz Tibor

Dr. Matesz Tímea

Polgármester

Jegyző




A kihirdetés napja: 2020. augusztus 12.






 Dr. Matesz Tímea


 jegyző