Geresdlak Község Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2020. ( VIII.12.) számú rendelete

a Geresdlak Község Önkormányzat képviselő-testület letelepedési támogatásról szóló 12/2016.(XI.30.) számú önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2020. 08. 13- 2020. 08. 13

Geresdlak Község Önkormányzatának Képviselő-testülete - az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörben, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 42. §-ában meghatározott feladatkörében eljárva– a fiatalok lakáshoz jutása, a település lakosságszámának növelése és a településen letelepedni szándékozó állampolgárok támogatása érdekében a következő rendeletet alkotja:


  1. §


A Geresdlak Község Önkormányzat letelepedés támogatásról szóló 12/2016. (XI.30.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) az alábbiak szerint módosul:


A Rendelet 3. § a) pont a következőképpen egészül ki:


„lakásvásárlás esetén a lakcímbejelentést követő 60 napon belül, amennyiben a vételár meghaladja a 6.000.000 ,-Ft-ot, és a ház vagy lakás bruttó területe eléri vagy meghaladja a 70 m2-t és legalább egy energetikai besorolási szinttel feljebbi energetikai kategóriát jelentő energetikai korszerűsítésre kerül sor, a lakásvásárlástól számított két éven belül, továbbá figyelemmel a szociális ellátások helyi szabályairól szóló 1/2015.(II.27.) számú önkormányzati rendelet 6.§-a d) pontjára is.


A Rendelet 3. § c) pont törlésre kerül.


A Rendelet 5. §-a következők szerint egészül ki:


„A letelepedési támogatás mértéke lakásvásárlás vagy építés esetén 600.000 ,-Ft, lakásvásárlás vagy építés nélkül történő felújítás-energiakorszerűsítés esetében a felújítás igazolt költségének megfelelő összeg de maximum 300.000 ,-Ft egyszeri, vissza nem térítendő támogatás igényelhető.”


2. §

A Rendelet 6. §-a következők szerint módosul:


„A kérelmező a letelepedési támogatást a mindenkori jegybanki alapkamat kétszeresével növelt összegben köteles visszafizetni az önkormányzat részére, amennyiben a kérelem elbírálását követő 10 éven belül az ingatlant - amelyre tekintettel a letelepedési támogatást megítélték számára – elidegeníti, birtokából kikerül, illetve a letelepedési támogatás 3. § 2) bekezdése alapján elvárt jogosultsági feltételeket nem teljesítette. Az ingatlan tulajdonjogának változását annak megtörténtétől számított 15 napon belül köteles írásban az önkormányzatnak bejelenteni.”




3. §


A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba. A rendelet a hatálybalépését követő napon hatályát veszíti.


Geresdlak, 2020. augusztus 11.



p.h.


         …………………………………..                ……………………………………

               Dr. Habjánecz Tibor                                               Dr. Matesz Tímea

                      polgármester                                                                jegyző



Záradék:

Jelen rendelet Geresdlak Községben kihirdetve: 2020. augusztus 12-án.



p.h.


                                                                                            ________________________

                                                                                                    Dr. Matesz Tímea

                                                                                                              jegyző