Geresdlak Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2021. (VI.9.) önkormányzati rendelete

a letelepedési támogatásról

Hatályos: 2022. 01. 15

Geresdlak Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2021. (VI. 9.) önkormányzati rendelete

a letelepedési támogatásról

2022.01.15.

Geresdlak Község Önkormányzatának Képviselő-testülete - az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörben, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 42. §-ában meghatározott feladatkörében eljárva– a fiatalok lakáshoz jutása, a település lakosságszámának növelése és a településen letelepedni szándékozó állampolgárok támogatása érdekében a következő rendeletet alkotja:

A rendelet hatálya

1. § Jelen rendelet területi hatálya Geresdlak Község Önkormányzatának közigazgatási területére korlátozódik és kizárólag a mindenkori belterületekre vonatkozik.

A rendelet célja

2. § A rendelet célja, hogy Geresdlak Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) a rendelkezésre álló gazdasági lehetőségeivel összhangban a község lakosságszámának növelése érdekében segítse a Geresdlak Község közigazgatási területén letelepedni szándékozó családok saját tulajdonú lakáshoz jutását.

A támogatásra jogosultak köre

3. § Az Önkormányzat letelepedési támogatás (továbbiakban: támogatást) nyújt Geresdlak község közigazgatási területén belül(belterületen) a legalább víz-, villany- közművel és útcsatlakozással ellátott

a) önálló helyrajzi számon nyilvántartott új lakás vagy (alapterület legfeljebb 80m2), családi ház (alapterület legfeljebb 150m2) építéséhez,

b) használt lakás (alapterülete legfeljebb 80m2) vagy családi ház (alapterület legfeljebb 150m2) vásárlásához.

A támogatásra való jogosultság feltételei

4. § (1) Az önkormányzat letelepedési támogatást nyújt azon igénylőknek, akik Geresdlak Község közigazgatási területén belterületen első ízben lakáscélú ingatlant építenek, vásárolnak és felújítanak a 3. § (1) bekezdésében meghatározott alapterületű ingatlan vonatkozásában.

(2) A rendeletben szabályozott támogatásokat a helyi önkormányzat képviselő-testülete állapítja meg a mindenkori költségvetésben elkülönített összeg erejéig.

(3) A támogatásra elkülönített összeg erejéig, beadási sorrendben nyújt támogatást a képviselő-testület. A beérkezett kérelmeket a mindenkori költségvetésben elkülönített összeg erejéig folyamatosan bírálja el

(4)1 A támogatás igénybevétele írásbeli kérelemre indulhat, mely kérelmet az Erzsébeti Közös Önkormányzati Hivatal Geresdlaki Kirendeltségén kell benyújtani, az erre rendszeresített formanyomtatványon (1.sz. melléklet). A kérelemhez csatolni, vagy a nyomtatványon szükség szerint igazolni kell, az együtt élő családtagok személyi adataira, családi állapotra, büntetlen előéletre, az állampolgárságra, a köztartozás mentességre, valamint az igénylés érdemi elbírálásához szükséges egyéb adatokra vonatkozó nyilatkozatokat és igazolásokat.

(5)2 A támogatás igényelhető - utólagos módon - a lakcímbejelentést követő 30 napon belül, amennyiben

a)3 a vételár meghaladja a 14.000.000,-Ft-ot és

b) a lakás bruttó területe a 80 m2-t, a családi ház bruttó területe a 150m2-t nem haladja meg és

c) legalább egy energetikai besorolási szinttel feljebbi energetikai kategóriát jelentő energetikai korszerűsítésre került sor a lakásvásárlástól számított két éven belül.

(6) Új lakás vagy családi ház építése esetén a kérelmező/kérelmezők építési költségeinek utólagos támogatására igényelhető támogatás, amennyiben lakás esetében az alapterület nem haladja meg a 80 m2-t, családi ház esetében pedig a 150 m2-t.

(7)4 A támogatási iránti igényt e rendelet 1. számú mellékletét képező kérelem formanyomtatványon nyújthatnak be

a) házastársak (házassági anyakönyvi kivonattal igazoltan)
b) élettársi nyilatkozatok elektronikus nyilvántartásba bejegyzett élettársak (közjegyzői okirattal igazoltan)
c) gyermeküket egyedülállóként nevelő szülők (egyedülállóságát bírósági ítélettel, gyámügyi okirattal igazoltan),
(továbbiakban: kérelmezők) amennyiben a 40. életévüket nem töltötték be (személyi okmányokkal igazoltan) és ők a támogatott ingatlan tulajdonosai.
(8) A kérelemben a kérelmező(k):
a) Nyilatkozik arról, hogy a községben első ízben épít vagy vásárol lakáscélú ingatlant
b) Nyilatkozik arról, hogy a támogatás igénybevételétől számított tíz évig nem költözik el a Községből, illetve amennyiben elhagyja a Községet lakóhely változtatással a támogatást növelve a jegybanki alapkamat kétszeresének megfelelő összegével számolt kamataival visszafizeti.
c) Nyilatkozik arról, hogy hozzájárul az ingatlan - támogatás és kamatai összegével egyező összegű- jelzálogjoggal való megterheléséhez, valamint az azt biztosító 10 évre vonatkozó elidegenítési tilalomnak az ingatlan nyilvántartásba történő bejegyzéséhez. Terhelt ingatlan esetén a kérelmezőknek a megállapító határozat előtt csatolnia kell a korábbi jelzálogjogosult hozzájáruló nyilatkozatát az Önkormányzat sikeres jelzálogjog bejegyzéséhez.
d) Nyilatkozik arról, hogy vállalja a támogatásról szóló határozat ügyvédi ellenjegyzésével, a jelzálogjog és az elidegenítési tilalom bejegyzésével és annak későbbi törlésével kapcsolatos költségek a támogatottat terhelik.
e) Benyújtja mellékletként az érintett ingatlan adásvételi szerződését, az elektronikus építési napló kivonatát, tudomásulvételt igazoló hatósági bizonyítványt.
f) Részletes leírást nyújt be a felújítás során elvégzett munkákról, benyújt energiamegtakarítási tervet, szállítólevelet, számlákat, bizonylatokat, melyek igazolják az elvégzett felújítás megvalósulását.
(9) 5 A letelepedési támogatás nyújtásának további feltételei:
a) A támogatás fejében a kérelmezőknek és házastársának/ élettársának vállalnia kell, hogy a támogatás odaítélésének dátumától számított legalább 10 évig Geresdlak Községben él,
b) A kérelmező/támogatott és házastársának/ élettársának gyermekét, gyermekeit geresdlaki oktatási-nevelési intézménnyel kötött jogviszony keretében oktattatja (óvodától- iskola 8. osztályáig),
c) Kérelmező és házastársának/ élettársának családjában (a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény szerinti család fogalom) az 1 főre jutó nettó jövedelem meghaladja az öregségi nyugdíjminimum háromszoros összegét, de ne érje el annak ötszörös összegét.
d) Kérelmező és házastársának/ élettársának a kérelem benyújtását megelőzően 180 napos folyamatos biztosítási jogviszonyt kell igazolniuk- OEP igazolással igazoltam
e) Kérelmező és házastársának/ élettársának legalább középfokú iskolai végzettséggel kell rendelkezniük-bizonyítvány eredeti példányával igazoltan
f) A kérelmezőknek hatósági erkölcsi bizonyítvánnyal kell rendelkezniük-hatósági erkölcsi bizonyítvánnyal igazoltan
g) A kérelmező és házastársának/ élettársának köztartozásmentes adózónak kell lenniük-NAV igazolással igazoltan

A támogatási kérelem elbírálása és a kifizetés

5. § (1) A kérelem és a méltányossági kérelem elbírálása a polgármester hatáskörébe tartozik, a döntés végrehajtásáról a jegyző gondoskodik.

(2) A kérelmező, kérelmezők csak egy alkalommal részesíthető(k) támogatásban.

(3) A támogatás elbírálása során előnyt élveznek azok, akik jelen rendelet 3.§-ban foglaltaknak megfelelnek, és már van gyermekük, vagy gyermek vállalását tervezik.

(4) A támogatás kifizetésére utólag kerül sor, a jelzálogjog és elidegenítési tilalom ingatlan-nyilvántartási bejegyzése, valamint az elvégzett és megvalósult legalább egy energetikai besorolási szinttel feljebbi energetikai kategória elérését követően (energetikai tanúsítvány benyújtásával igazoltan) kizárólag banki teljesítéssel, 15 napon belül.

A támogatás mértéke

6. § A letelepedési támogatás mértéke a 4. § (2) és (3) bekezdése figyelembe vétele mellett vásárlás vagy építés esetén legfeljebb 600.000,-Ft, vásárlás vagy építés nélkül történő felújítás-energiakorszerűsítés esetében a felújítás igazolt költségének megfelelő összeg de legfeljebb 300.000,-Ft egyszeri, vissza nem térítendő támogatás igényelhető.

Visszafizetési kötelezettség

7. § (1) A kérelmező a letelepedési támogatást a mindenkori jegybanki alapkamat kétszeresével növelt összegben köteles visszafizetni az önkormányzat részére, amennyiben

a) a támogatott megtévesztéssel, félrevezetéssel jutott támogatáshoz,

b) a támogatott nem a támogatási célnak megfelelően használta fel,

c) a támogatott a rendeletben meghatározott lakásigényt meghaladó mértékű lakás/családi ház vásárlására, építésére, felújítására fordította,

d) a támogatott a támogatás nyújtás követően 10 éven belül elköltözik Geresdlakról, illetve Geresdlakon nem életvitelszerűen él,

e) a támogatott gyermekei a támogatás nyújtást követően az óvodától az általános iskola 8. osztályáig nem geresdlaki oktatási-nevelési intézménnyel állnak jogviszonyban, feltéve, amennyiben a gyermek nevelési igényei olyan oktatási-nevelési intézményt írnak elő, amely Geresdlakon nem található meg,

(2) A kérelmezők egymás között a visszafizetés tekintetében egyetemlegesen felelnek, azaz a kérelmező bármelyikétől visszakövetelhető a teljes támogatás összege.

(3) A visszafizetésről a polgármester dönt.

Záró rendelkezések

8. §6

9. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

Rendelkezéseit a hatálybalépés napján már folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.
1

A 4. § (4) bekezdése a Geresdlak Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2021. (X. 20.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

2

A 4. § (5) bekezdése a Geresdlak Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2021. (X. 20.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

3

A 4. § (5) bekezdés a) pontja a Geresdlak Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (I. 14.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

4

A 4. § (7) bekezdése a Geresdlak Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2021. (X. 20.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

5

A 4. § (9) bekezdése a Geresdlak Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (I. 14.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

6

A 8. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

7

Az 1. mellékletet a Geresdlak Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2021. (X. 20.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be.