Himesháza Község Önkormányzatának 13/2000. (XI. 03.) számú rendelete

a közterület használatáról, védelméről, és a közterület-használat díjáról

Hatályos: 2022. 09. 15

Himesháza Község Önkormányzatának 13/2000. (XI. 03.) számú rendelet

a közterület használatáról, védelméről, és a közterület-használat díjáról

2022.09.15.

A helyi önkormányzatokról szóló – többször módosított – 1990. évi LXV. törvény 16. §. (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján Himesháza Község Önkormányzatának képviselő-testülete a közterület használatáról, védelméről és a közterület-használat díjáról a következő rendeletet alkotja:

A rendelet hatálya

1. § /1/ A rendelet hatálya az ingatlan-nyilvántartásban közterületként nyilvántartott belterületi földrészek közhasználatra átadott részére (továbbiakban együtt: közterületre) terjed ki.

/1/ Rendelkezéseit Himesháza község közigazgatási területén, közterületet igénybe venni kívánó jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságra és természetes személyre kell alkalmazni.

Közterület-használati engedély

2. § /1/ A közterület rendeltetésétől eltérő használathoz engedély szükséges.

(2) Közterület-használat engedélyezhető különösen:

a) árusító fülkék, pavilonok elhelyezésére

b) hirdető berendezés, reklámfelület elhelyezésére

c) építési munkával kapcsolatos állvány, törmelék, építőanyag stb. tárolására

d) büfé kocsi elhelyezésére

e) mutatványos tevékenység végzéséhez

f) mozgóbolti árusításhoz

g) vendéglátó-ipari előkert létesítésére

A területhasználat engedélyezésének időtartama

3. § A területhasználat engedélyezhető állandó jelleggel (határidő nélkül, illetve díjtarifa módosításáig( vagy ideiglenes jelleggel (meghatározott időre, illetőleg feltétel bekövetkeztéig).

Az engedély iránti kérelem

4. § /1/ Az engedélyt annak kell kérelmeznie, aki a közterületet használni kívánja /a továbbiakban: engedélyes)

/2/ Ha a közterület állandó jellegű használata építési engedélyhez kötött épület vagy más építmény elhelyezése céljából szükséges, akkor az építési engedélyt megelőző szerződés alapján vehető igénybe.
/3/ Ha a közterület ideiglenes jellegű használata, építési munka végzésével kapcsolatos építőanyag, állvány, törmelék elhelyezése céljából szükséges, az engedélyt az építtetőnek vagy a kivitelezőnek kell kérnie.

Az engedély megadása és hatálya

5. § /1/ Az engedély megadása során figyelembe kell venni:

a) az építésügyi szabályokat

b) a települési rendezési tervet

c) a műemlékvédelmi követelményeket

d) a közegészségügyi követelményeket

e) a más szakhatóságok által előírt követelményeket

(2) Műemléki, vagy más szempontból védett területen engedély csak akkor adható, ha:

a) a közterület-használatot különösen fontos érdek teszi szükségessé

b) a folytatni kívánt tevékenység a lakosság ellátása, tájékoztatása szempontjából szükséges.

/3/ A közterület-használat engedélyezése a polgármester határköre. Meghatározott időre szóló engedély hatálya, az engedélyesnek az engedélyezett időtartam lejárta előtt, legalább 3 nappal benyújtott kérelmére meghosszabbítható, illetőleg meghatározott időszakra szüneteltethető.

A közterület-használati díjra vonatkozó szabályok

7. § /1/ Az engedélyes a közterület használatáért díjat köteles fizetni.

/2/ Az engedélyes a közterület-használati díjat a közterület tényleges használatára, illetőleg a közterületen lévő létesítmény tényleges üzemeltetésére tekintet nélkül köteles megfizetni, kivéve ha a használat, illetve az üzemeltetés hatósági intézkedés miatt szünetel, illetve szűnt meg.
/3/ A közterület-használati díj a rendelet 1. számú melléklete szerinti díjtáblázat alapján kerül megállapításra.

A közterület-használat megszüntetése, az engedély megvonása

8. § /1/ Meg kell vonni a közterület-használati engedélyt, ha az engedélyes a közterületet nem az engedélyezett célra és módon használja, vagy a díjfizetési kötelezettségének az esedékesség időpontjáig nem tett eleget.

/2/ Abban az esetben, ha az engedélyes a közterület használatát meg kívánja szüntetni, köteles ezt a szándékát az engedély egyidejű visszaadása mellett az engedélyező hatóságnak bejelenteni.
/3/ Ha az engedély érvényét veszti, az engedélyes a saját költségén köteles az eredeti állapotot – miden kártérítési igény nélkül – helyreállítani.

Közterület engedély nélküli használatának jogkövetkezményei

9. § /1/ Közterület engedély nélküli használata esetén a használó köteles az engedélyező felhívásár a használatot megszüntetni és a közterület eredeti állapotát saját költségén helyreállítani. E kötelezettségeinek a használó minden kártalanítási igény nélkül köteles eleget tenni.

/2/ Azt, aki a közterületet engedély nélkül, vagy az engedélyben foglalt feltételektől eltérő módon használja az engedély nélküli, vagy az engedélytől eltérő használat tartamára kötelezni kell a közterület használati díj megfizetésére.
/3/ A közterületet engedély nélkül, vagy az engedélytől eltérő módon használó az engedélyezés feltételeinek megfelelően utólag kérheti az engedélyező hatóságtól a közterület használat engedélyezését. Ezáltal azonban a használó nem mentesül a /2/ bekezdésben említett jogkövetkezmények alól.

10. §

Záró rendelkezések

11. § /1/ Ez a rendelet a kihirdetése napján lép hatályba

/2/ Kihirdetéséről a körjegyző gondoskodik.
1

Az 1. melléklet a Himesháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (IX. 14.) önkormányzati rendelete 1. § - 1. mellékletével megállapított szöveg.