Himesháza község képviselő-testületének 7/2014 (VII.21.) önkormányzati rendelete

a kéményseprő-ipari közszolgáltatásról

Hatályos: 2014. 08. 01

Himesháza Község Önkormányzatának Képviselő testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§-a (1) bekezdésének 2. pontjában, valamint a kéményseprő-ipari közszolgáltatásról szóló 2012. évi XC. törvény 13.§-ának (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a kéményseprő-ipari közszolgáltatás végzéséről és közszolgáltatási díjak mértékéről a következő rendeletet alkotja.

1. Általános rendelkezések

1.§ (1) Az Önkormányzat Képviselő-testülete a kéményseprő ipari tevékenység ellátásra helyi közszolgáltatást szervez és e tevékenység ellátásáról helyi közszolgáltatás útján gondoskodik.

(2) A rendelet hatálya a feladat-ellátásra társult önkormányzatok településeinek közigazgatási területére terjed ki. A települések felsorolását az 1. melléklet tartalmazza.

2.A szolgáltató szervezet

2.§ (1) Himesháza Község Önkormányzata a kéményseprő-ipari közszolgáltatás tevékenység komplex ellátására pályázatot hirdet. A nyilvános pályázatot elnyerő szolgáltató határozott idejű, 5 éves időtartamra jogosult és köteles ellátni a komplex kéményseprő-ipari közszolgáltatási tevékenységet.

(2) A közszolgáltatás ellátására a  Himesházi Kéményseprő-ipari Társulás (továbbiakban: Társulás) és a közszolgáltató szerződést köt, melyet a Társulás nevében az elnök ír alá.

(3) A közszolgáltatást 2016. december 31-ig Ördög Béla (cégjegyzékszáma: EV 198235, székhely: 7732 Zengővárkony, Arany J. utca 86. ) kéményseprő jogosult és köteles ellátni.

3. A kéményseprő-ipari közszolgáltatási munkák ellátása, a közszolgáltató és a tulajdonos jogai, kötelezettségei

3.§ (1) A közszolgáltató szervezet a közszolgáltatást, a tulajdonosok a közszolgáltatással érintett kötelezettségeket a kéményseprő-ipari közszolgáltatás ellátásának szakmai szabályairól szóló BM rendelet (a továbbiakban: Rendelet) előírásai szerint kötelesek végezni, illetve végrehajtani.

(2) A Rendeletben foglaltakon túl a kötelező kéményseprő-ipari közszolgáltatási munkák ellátására a közszolgáltató és a tulajdonos jogállására a 3.§ (3)-(6) bekezdés szabályait kell alkalmazni.

(3) A kéményekkel összefüggő közvetlen élet- és vagyonveszély esetén a közszolgáltató a hozzá érkezett bejelentést követően haladéktalanul köteles a kémény, illetőleg a tűzelőberendezés használtának azonnali megszűntetésére a tulajdonost írásban felhívni, egyidejűleg az első fokú tűzvédelmi, illetőleg építésügyi hatóságnak, továbbá gáz-tűzelőberendezés esetén a területi gázszolgáltatónak bejelentést tenni.

(4) A közszolgáltatónak a kötelező kéményseprő-ipari közszolgáltató tevékenység végzésének idejéről a munka megkezdése előtt 8 nappal írásban értesítenie kell az 1.§ (3) bekezdésben megjelölteket. Az értesítés módja az ingatlan postaládájában elhelyezett írásbeli értesítés, illetve hirdetmény kiragasztása lehet. A kémény tulajdonosának a munkakezdés napját megelőző akadály közlésére a közszolgáltató köteles újabb időpontot megjelölni.

(5) A közszolgáltatónak új kémény felülvizsgálatával kapcsolatos szakvéleményezését, illetve gázkészülék bekötéséhez szükséges szakvélemény kiadását az írásbeli megrendelés kézhezvételétől számított 8 naptári napon belül kell megadnia.

4. A közszolgáltatói közüzemi szerződés, a kéményseprő-ipari közszolgáltatás kötelező igénybevétele

4.§ (1) A kéményseprő-ipari közszolgáltatás tárgyában a szerződés a közszolgáltató és a tulajdonos között a szolgáltatás igénybevételével jön létre. A közszolgáltatást a tulajdonos köteles igénybe venni, valamint a kötelező közszolgáltatás ellátásához a szolgáltató részére a helyi feltételeket biztosítani.

(2) A közszolgáltató köteles azzal a tulajdonossal szemben a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező szervnél hatósági eljárást kezdeményezni, akinél építési, tűzvédelmi szabályok megszegését észleli, illetőleg aki a szolgáltatás ellátásában akadályozza. A szolgáltatás ellátásának akadályozása különösen: a közszolgáltatás ellátásához szükséges helyi előfeltételek nem kellő biztosítása, pl. az érintett helyiségekbe való bejutás lehetőségeiről való gondoskodás elmulasztása; a kémény tisztítási feltételeinek hiánya, pl. a koromzsákajtó, illetőleg a kémény megközelítésének nem megfelelő biztosítása.

(3) A tulajdonos a szervezett közszolgáltatásért köteles az 5. § szerinti díjat a szolgáltatónak megfizetni. A folyamatos kötelező közszolgáltatói munka elvégzésének ellenértékét a szolgáltató a munka elvégzését követően jogosult beszedni, a számla-bizonylat kiállításával egyidejűleg az esetenként kötelező vagy megrendelésre elkészült munkák ellenértékét a munka leigazolásával egyidejűleg jogosult leszámlázni.  A tulajdonos a díjat és járulékait a közszolgáltató fizetési felszólítására akkor is köteles megfizetni, ha a közszolgáltató a folyamatosan kötelező kéményseprő-ipari közszolgáltatás elvégzésének idejéről a 3.§ (4) bekezdése szerinti időben értesítette és akadályközlés nélkül a munka elvégzésében megakadályozták, vagy a munka elvégzésének helyi feltételét nem biztosították.

5. A közszolgáltatás díja

5. § (1) Himesháza Község Önkormányzata a társult önkormányzatok településeinek közigazgatási területére – a Társulási Megállapodásban foglaltak alapján - rendeletben határozza meg – minden év november 30-ig – a következő naptári évre vonatkozóan a kötelező kéményseprő-ipari közszolgáltatás díjait, a közszolgáltató javaslata alapján. A díjakat a 2. melléklet tartalmazza.

(2) A mindenkor érvényes díjtáblázat alapján a közszolgáltató köteles a tulajdonos felé elszámolási bizonylatot készíteni, amely tartalmazza a tulajdonos rendelkezésében lévő kémények típusonkénti és összesített díjat. Ez a bizonylat, amely egyidejűleg a tevékenység igazolására is szolgál, képezi a tevékenységgel kapcsolatos díjfizetés alapját.

6. Záró rendelkezések

6.§ (1) Ez a rendelet 2014. augusztus 1-jén lép hatályba.

(2) Ezzel egyidejűleg hatályát veszti Himesháza  Község Önkormányzata Képviselő-testületének a kötelezően igénybe veendő kéményseprő-ipari közszolgáltatásokról szóló 19/2006./XII. 19./ önkormányzati rendelete

Pataki Péter                                                                            Marxerné Csikós Ildikó

polgármester                                                                                        jegyző

Záradék: Himesháza községben kihirdetésre került 2014. július 21-én.

                                                                                               Marxerné Csikós Ildikó

                                                                                                             jegyző

 

Mellékletek