Himesháza Község Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2016 (XI.23.) önkormányzati rendelete

az utcaképet javító karbantartások, felújítások támogatásáról

Hatályos: 2017. 01. 01

Himesháza Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 10. § (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:



1. A rendelet célja


1. §


A rendelet célja, hogy anyagi hozzájárulást biztosítson olyan fejlesztésekhez, felújításokhoz, amelyek

  1. a meglévő hagyományos építészeti értékek megőrzését,
  2. a hagyományos építészeti értékek helyreállítását,
  3. a településkép javítását eredményezik.


2. A rendelet hatálya


2. §


A rendelet hatálya kiterjed Himesháza községben saját tulajdonban álló épületek külső, utcafronti épületrészeinek felújítására, átalakítására.


3. A támogatásra való jogosultság feltételei


3. §


  1. Az utcaképet javító karbantartás, felújítás (a továbbiakban együtt: utcaképet javító felújítás) támogatására jogosultak, akik
    1. a községben lakóhellyel rendelkeznek és életvitelszerűen itt élnek,
    2. a támogatás tárgyát képező ingatlanon kívül más lakóingatlan tulajdonjogával – tulajdonközösség megszüntetésével, vagy örökléssel való tulajdonszerzést kivéve – nem rendelkeznek,
    3. a támogatás tárgyát képező ingatlan kizárólagos tulajdonosai,
    4. a kérelem beadásakor – engedélyköteles vagy bejelentésköteles munka esetén – jogerős építési engedéllyel, vagy más szükséges hatósági hozzájárulással rendelkeznek,
    5. az utcaképet javító felújítás szükséges önrésszel rendelkeznek és ezt hitelt érdemlően bizonyítják,
    6.  vállalják, hogy a támogatás megállapításától számított tíz évig a támogatással érintett ingatlant nem idegenítik el, nem bontják el,
    7. vállalják, hogy a támogatás megállapításától számított tíz évig nem költöznek el a községből,
    8. vállalják a hatályos településrendezési eszközökben foglalt követelmények megtartását,
    9. legalább 180 napos munkaviszonnyal és határozatlan idejű, vagy legalább két évre szóló határozott időtartamú munkaszerződéssel rendelkeznek,
    10. legalább 180 napos társadalombiztosítási jogviszonnyal rendelkeznek,
    11. köztartozással, az Önkormányzat felé fennálló lejárt tartozással nem rendelkeznek,
    12. olyan munkát kívánnak elvégezni, amely az utcakép javulását, a hagyományos építészeti értékek megőrzését, helyreállítását eredményezi.
  2. Az utcaképet javító felújítási támogatást a házastársak és az élettársak kizárólag közösen igényelhetik. Az igénylőre vonatkozó feltételeknek – eltérő rendelkezés hiányában - a házastársaknak és az élettársaknak külön-külön is meg kell felelniük.
  1. E rendelet alkalmazásában faluképet, utcaképet javító karbantartási, felújítási munkák különösen
    1. az épület utcafrontjának, illetőleg az utcafrontról jól látható részének
      1. javítása, felújítása,
      2. festése, mázolása,
      3. nyílászáró cseréje,
      4. homlokzat javítása, felújítása, felvizesedések megszüntetése,
    2. az épület megjelenésének eredeti állapotban történő helyreállítása,
    3. az épület hagyományos településképi, építészeti értékeknek megfelelő átalakítása.


4. Támogatás formája és mértéke


4. §


  1. Az utcaképet javító felújítási támogatás formája egyszeri, vissza nem térítendő támogatás. Mértéke a felújítás összköltségének 50%-a, de legfeljebb 150 000 Ft.
  2. Az utcaképet javító felújítási támogatás kifizetése két részletben történik.
  3. Az utcaképet javító felújítási támogatás összegének első, 50%-os részletét az Önkormányzat sikeres jelzálogjog bejegyzését követő 8 napon belül fizeti ki az Önkormányzat. Az első részlettel a második részlet folyósítása előtt – a felhasználásra rendelkezésre álló időt is figyelembe véve – az igénylő köteles hitelt érdemlően elszámolni.
  4. Az utcaképet javító felújítási támogatás fennmaradó 50%-át az Önkormányzat kizárólag az első részlet elszámolhatósága esetén folyósítja.  A második részlet felhasználásáról legkésőbb a felhasználási határidő lejártát követő 30 napon belül kell elszámolni.
  5. A támogatási kérelem benyújtását követően helyszíni szemle keretében meg kell vizsgálni a kérelemben foglaltak valóságtartalmát és indokoltságát. A helyszíni szemle során feljegyzés és fényképes dokumentáció készül az eredeti – felújítás előtti – állapotról.
  6. A (3) bekezdésben foglalt elszámolási kötelezettség során legkorábban a kérelem benyújtásának napját követő napon, a megvásárolt anyagról vagy teljesített szolgáltatásról, elvégzett munkáról az igénylő nevére kiállított számla fogadható el. Ezen túlmenően a helyszínen a támogatás céljának megfelelő felhasználásról újabb feljegyzés, fényképes dokumentáció készül. A feljegyzésben rögzíteni kell, hogy az első részlet elszámolása elfogadható-e vagy sem.
  7.  A támogatást a megállapító határozat jogerőre emelkedésétől számított 6 hónapon belül fel kell használni. E határidő legfeljebb egyszer újabb 3 hónappal meghosszabbítható.






5. A támogatás odaítélésének eljárási rendje


5. §


  1. Az utcaképet javító felújítási támogatás iránti kérelmeket Himesháza Község Önkormányzat Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület) bírálja el.
  2. Az utcaképet javító felújítási támogatás iránti kérelmet illetékmentesen az e célra rendszeresített, jelen rendelet 1. mellékletét képező formanyomtatványon – a csatolandó dokumentumokkal együtt – kell benyújtani az Önkormányzathoz.
  3. A kérelemhez csatolandó dokumentumok:
    1. lakcímet igazoló hatósági igazolvány másolata, három hónapnál nem régebbi közüzemi számlák másolata,
    2. engedélyköteles vagy bejelentésköteles munka esetén a jogerős építési engedély, vagy más szükséges hatósági hozzájárulás másolata,
    3. felújítás, helyreállítás, átalakítás tervdokumentációja, látványterve,
    4. az elvégzendő munkákról és anyagszükségletről kiállított, részletes és tételesen árazott költségvetés,
    5. 30 napnál nem régebbi munkáltatói igazolás a munkaviszony fennállásáról, munkaszerződés, vállalkozói igazolvány másolata,
    6. 30 napnál nem régebbi munkáltatói jövedelemigazolás,
    7. 30 napnál nem régebbi OEP igazolás a társadalombiztosítási jogviszony igazolására,
    8. 30 napnál nem régebbi, az előző lakóhely önkormányzata által kiállított igazolás arról, hogy a kérelem benyújtójának nincsen helyi adó tartozása,
    9. 30 napnál nem régebbi NAV igazolás köztartozás mentesség igazolására,
    10. az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett egyéb jogosult hozzájáruló nyilatkozata az Önkormányzat jelzálogjog bejegyzéséhez.
  4. A Képviselő-testület a soron következő ülésén a beérkezett kérelmeket megvizsgálja és megtárgyalja. A kérelmek beérkezésük sorrendjében kerülnek elbírálásra.
  5. Amennyiben a kérelmet hiányosan nyújtották be, erről értesíteni kell a kérelmezőt. A kérelmezőnek az értesítés átvételétől számított tizenöt napon belül van lehetősége a hiánypótlásra.
  6. Amennyiben a kérelem nem felel meg jelen rendelet szabályainak, illetve a kérelmező a hiánypótlásnak az abban meghatározott időpontig nem tesz eleget, a kérelmet el kell utasítani.
  7. A kérelmek befogadása folyamatos.
  8. A támogatottal az Önkormányzat nevében támogatási szerződést kell kötni. A támogatási szerződést a polgármester és a támogatásban részesülők írják alá.
  9. A támogatást az épület tulajdonosa 10 évenként egyszer kérheti. Egy naptári éven belül ugyanazon ingatlantulajdonos két különböző ingatlanára vonatkozóan csak az egyik ingatlanra nyújtható támogatás. Ebben az esetben az ingatlantulajdonosnak döntenie kell arról, hogy melyik ingatlanára kéri a támogatást.
  10. A támogatás odaítélése a költségvetés mindenkori kondiciójának függvénye. Amennyiben az Önkormányzat tárgyévi költségvetési helyzete nem teszi lehetővé támogatás kifizetését, annak folyósítására a következő évben kerülhet sor.






6. A támogatási szerződés


6. §


  1. A támogatás erejéig a támogatott ingatlanra a támogatás folyósítását megelőzően az Önkormányzat jelzálogjoga bejegyzésre kerül.
  2. Terhelt ingatlan esetén a kérelmezőnek a megállapodás megkötése előtt csatolnia kell a korábbi jelzálogjogosult hozzájáruló nyilatkozatát az Önkormányzat sikeres jelzálogjog bejegyzéséhez.
  3. A támogatási megállapodás ügyvédi ellenjegyzésével, a jelzálogjog bejegyzésével, és annak későbbi törlésével kapcsolatos költségek a támogatottat terhelik.
  4. A támogatási szerződésnek tartalmaznia kell
    1. a támogatást nyújtó nevét, székhelyét, azonosító adatait, nevében eljáró személy nevét és beosztását,
    2. a támogatott nevét, születési helyét és idejét, anyja nevét, személyi azonosítóját, lakcímét,
    3. a felújítandó lakás alapadatait, így különösen az ingatlan címét, helyrajzi számát, nagyságát,
    4. a támogatás formáját, jogcímét és összegét,
    5. a támogatott hozzájárulását az elidegenítési és tehelési tilalom, valamint a jelzálogjog bejegyzéséhez,
    6. a támogatott kötelezettségvállalását, hogy az elidegenítési és terhelési tilalom, valamint a jelzálogjog ingatlan-nyilvántartási bejegyzése, illetve törlése iránt saját költségén eljár,
    7. a szerződésszegés jogkövetkezményeit,
    8. a támogatott hozzájárulását ahhoz, hogy a támogatási szerződésben rögzített adatait a támogatási szerződéssel összefüggésben a támogatást nyújtó kezelje,
    9. a támogatás megállapításáról szóló határozat számát,
    10. a szerződés keltét, a szerződő felek aláírását.
  5. A támogatási kérelem és annak mellékletei a támogatási szerződés részét képezik.


7. A szerződésszegés és következményei


7. §


  1. A kifizetett támogatást azonnal és egy összegben a mindenkori jegybanki alapkamat ötszörösével növelt összegben vissza kell fizetni az Önkormányzat részére, amennyiben
    1. a támogatást jelen rendeletbe foglalt feltételek hiányában, vagy e rendelet rendelkezéseinek megsértésével igényelték
    2. a támogatást valótlan adatok közlésével, megtévesztés útján jogosulatlanul vették igénybe,
    3. a támogatást nem a támogatott célra használták fel,
    4. a támogatott a támogatási szerződésben vállalt kötelezettségeket nem teljesíti,
    5. a támogatással érintett ingatlant a támogatott a támogatási szerződés fennállása alatt elidegeníti, elcseréli vagy lebontja,
    6. az építést az építési engedélyben, egyéb az építési hatóság által kiállított okiratban, vagy a támogatási szerződésben meghatározott határidőn belül nem kezdi meg, vagy attól engedély nélkül eltér,
    7. az építést az építési engedélyben, egyéb az építési hatóság által kiállított okiratban,, vagy a támogatási szerződésben meghatározott határidőn belül nem fejezi be,
    8. a támogatott a támogatás nyújtását követő 10 éven belül elköltözik a községből, vagy lakcímét megváltoztatja,
  2. Különös méltánylást érdemlő esetben, különösen:
    1. saját vagy közeli hozzátartozó súlyos betegsége,
    2. haláleset,
    3. elemi kár,

esetén a Képviselő-testület a vissza nem térítendő támogatás visszafizetésének mértékét csökkentheti, részletfizetést engedélyezhet, vagy a visszafizetéstől eltekinthet.

  1. A támogatási szerződés felmondásáról a Képviselő-testület dönt.



8. Nyilvántartás


  1. A jegyző nyilvántartást vezet a támogatásban részesülő személyekről.
  2. A nyilvántartás tartalmazza a támogatott
    1. lakcímét,
    2. a nyújtott támogatási összeget,
    3. a támogatásról szóló képviselő-testületi határozat számát,
    4. annak dátumát, illetve annak az időpontnak a megjelölését, amikor a támogatási szerződésben vállalt 10 éves határidő lejár.
  3. A jegyző a nyilvántartást az adatvédelmi jogszabályoknak megfelelően kezeli.


9. Záró rendelkezések


9. §


  1. Jelen rendelet 2017. január 1-jén lép hatályba.
  2. A rendelet kihirdetéséről – a helyben szokásos módon – a jegyző gondoskodik.





Pataki Péter

polgármester

Dr. Tamás Dávid

jegyző



Z á r a d é k

A rendelet a községben kihirdetésre került.


Himesháza, 2016. november 23.



Dr. Tamás Dávid

jegyző