Himesháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2020. (XII. 16.) önkormányzati rendelete

a súlykorlátozással érintett helyi közutak behajtási rendjéről

Hatályos: 2022. 08. 01

Himesháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2020. (XII. 16.) önkormányzati rendelete

a súlykorlátozással érintett helyi közutak behajtási rendjéről

2022.08.01.

Himesháza Község Önkormányzata Polgármestere a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 478/2020. (XI. 3.) Korm. rendelet 1. §-a alapján a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében meghatározott hatáskörében eljárva, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában, a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 8. § (1) bekezdés a) pontjában és 34. § (1)-(2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Himesháza község közigazgatási területén lévő, az önkormányzat tulajdonában, kezelésében, fenntartásában álló helyi közutakra, közforgalom elől el nem zárt magánutakra, saját használatú utakra (a továbbiakban: helyi közút).

(2) A rendelet hatálya kiterjed a helyi közutat igénybe vevő, e rendeletben az adott útszakaszra meghatározott megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó gépjármű vagy járműszerelvény (a továbbiakban: gépjármű) tulajdonosára és üzembentartójára (a továbbiakban: kérelmező).

(3) A rendelet hatálya nem terjed ki

a) a magántulajdonban lévő utakra,

b) a közfeladatot ellátó gépjárművekre,

c) a mezőgazdasági vontatókra és lassú járművekre,

d) azokra, akik az önkormányzat megbízása alapján hajtanak be a helyi közutakra.

2. Általános rendelkezések

2. § (1) A 7,5 tonna – az 1. mellékletben meghatározott útszakaszok vonatkozásában 3,5 tonna – megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó gépjárművek helyi közutakra történő behajtásához a behajtást megelőzően kiadott behajtási engedély (a továbbiakban: engedély) szükséges.

(2) Az engedélyt a képviselő-testület átruházott hatáskörében eljárva a polgármester bírálja el.

(3) A döntés ellen 15 napon belül a polgármesterhez benyújtott, a képviselő-testületnek címzett fellebbezésnek van helye. A fellebbezésről a képviselő-testület a beérkezést követően, soron következő ülésén dönt.

(4) A polgármester az engedélyt megtagadhatja, ha

a) az adott útszakaszra vonatkozó megengedett legnagyobb össztömeget túllépő szállítmány megbontható,

b) az érintett helyi közút teherbírása és állapota alapján nem alkalmas arra, hogy az érintett helyi közútra előírt megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó gépjármű azon közlekedjen,

c) a (6) bekezdés szerinti időszakon kívül olyan időjárási körülmény áll fenn, a mely a nem szilárd burkolatú helyi közutak állagát behajtás esetén jelentősen károsítaná.

(5) A polgármester, amennyiben a kérelmezett útvonalat nem tartja megfelelőnek, az engedélyben előírhatja azt az útvonalat, amelyen a gépjárműnek közlekednie kell, és azokat a feltételeket, amelyek a gépjármű közlekedése során biztosítják a helyi közút és azok tartozékai védelmét.

(6) Nem szilárd burkolatú helyi közutakra november 30. és március 1. között terjedő időszakra engedély csak rendkívüli méltánylást érdemlő esetben adható ki.

(7) A polgármester az engedélyt visszavonja, ha

a) azt nem az arra jogosult használja,

b) az engedély használatának jogcíme megszűnt, vagy nem a kérelemben megjelölt célra használják,

c) az hamis vagy nem eredeti,

d) azt a rendeletben meghatározottaktól eltérően használják,

e) azzal bármely más módon visszaéltek.

(8)1

3. § (1) Az engedély csak az engedélyen feltüntetett forgalmi rendszámú járművel történő behajtásra használható fel, más járműre nem érvényes.

(2) Amennyiben egy kérelmező több járműre vonatkozóan kíván engedélyt szerezni, úgy minden gépjárműre külön kérelmet kell benyújtania, valamint a kiadás feltételeinek fennállását mindegyik gépjárműre vonatkozóan külön kell igazolnia. Megfelelő igazolás esetén minden járműre külön engedélyt kell kiadni. A járműszerelvény az engedély kiadása szempontjából egy járműnek minősül.

(3) Az engedélyt a gépjármű vezetőjének a tilalommal érintett területen történő közlekedés során magánál kell tartania és azt ellenőrzéskor az ellenőrző személynek át kell adnia. A várakozás idején a gépjármű szélvédőjének bal oldalán jól láthatóan kell elhelyezni.

(4) Az engedély csak az abban meghatározott korlátozás alá eső helyi közutakra történő behajtásra jogosít.

(5) Az engedélyről – bármilyen formában – készült másolat nem használható.

4. § (1) A rendeletben meghatározott előírások betartásának ellenőrzésére az önkormányzat, a közös önkormányzati hivatal és a rendőrség jogosult.

(2) A helyi közutakon az ellenőrző szervek jogosultak, a területre behajtó gépjárműre kiállított engedély meglétét és érvényességét ellenőrizni, az engedélyt visszaélés esetén a helyszínen visszavonni.

5. §2

6. § (1) Az engedély iránti kérelmet a kérelmezőnek a közös önkormányzati hivatalhoz kell benyújtania a 2. melléklet szerinti formanyomtatványon.

(2) Az engedély egy napra, egy hétre, egy hónapra, hat hónapra vagy egy évre adható ki.

(3) Az engedély rendszámhoz kötve adható ki. Amennyiben az engedélyben szereplő adatokban változás következik be, új engedélyt kell kérni.

(4) Az engedélyt – ha a kérelem a rendeletben előírt feltételeknek megfelel – a kérelem benyújtását követő 8 napon belül kell kiadni. Amennyiben a kérelemben hiányosság van, annak pótlására a polgármester felhívja a kérelmezőt. A hiánypótlás ideje az ügyintézési határidőbe nem számít bele.

(5)3

(6)4

(7)5

(8)6

7. § (1) A kérelmező által engedélyeztetett gépjárművek által okozott kárt a kérelmezőnek kell megtéríteni.

(2) Amennyiben az utat károkozás nélkül használták, az okozott kárt helyreállították, vagy annak összegét megtérítették az önkormányzat részére, a kárfelelősség kérdése rendezettnek tekintendő és további intézkedés nem szükséges.

(3) A kérelmező köteles a szállítás útvonalát folyamatosan tisztántartani, az engedélyezett időtartam végén az utat eredeti állapotára helyreállítani.

3. Záró rendelkezések

8. § (1) Jelen rendelet 2021. január 1-jén lép hatályba.

(2) A rendelet kihirdetéséről – a helyben szokásos módon – a jegyző gondoskodik.

Pataki Péter
polgármester

Dr. Tamás Dávid
jegyző

3. melléklet8

1

A 2. § (8) bekezdését a Himesháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (VII. 13.) önkormányzati rendelete 2. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

2

Az 5. §-t a Himesháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (VII. 13.) önkormányzati rendelete 2. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

3

A 6. § (5) bekezdését a Himesháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (VII. 13.) önkormányzati rendelete 2. § c) pontja hatályon kívül helyezte.

4

A 6. § (6) bekezdését a Himesháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (VII. 13.) önkormányzati rendelete 2. § c) pontja hatályon kívül helyezte.

5

A 6. § (7) bekezdését a Himesháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (VII. 13.) önkormányzati rendelete 2. § c) pontja hatályon kívül helyezte.

6

A 6. § (8) bekezdését a Himesháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (VII. 13.) önkormányzati rendelete 2. § c) pontja hatályon kívül helyezte.

7

A 2. melléklet a Himesháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (VII. 13.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

8

A 3. mellékletet a Himesháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (VII. 13.) önkormányzati rendelete 2. § d) pontja hatályon kívül helyezte.