Lánycsók Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2009. (X.28.) önkormányzati rendelete

a közterületek használatáról

Hatályos: 2012. 06. 01- 2018. 02. 28

Lánycsók Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdés felhatalmazása alapján a közterületek használatára az alábbi rendeletet alkotja:

Általános rendelkezések

1. §

A rendelet célja, hogy

a) meghatározza a közterületek használatának rendjére vonatkozó szabályokat, a zöldfelületek használatát, a hirdető berendezések elhelyezését, figyelemmel a helyi adottságokra, a lakossági igényekre, a műemlékvédelmi, a községrendezési, közlekedésbiztonsági szempontokra;

b) megállapítsa a közterület-használati díj mértékét és fizetésének a módját;

c) szabályozza az engedély nélkül tárolt, üzemképtelen járművekkel kapcsolatos eljárást.

2. §

(1) A rendelet hatálya kiterjed Lánycsók község közigazgatási területén belül az önkormányzat tulajdonában, kezelésében levő, az ingatlan-nyilvántartásban közterületként (pl. közút, járda, tér) nyilvántartott belterületi földrészletekre, továbbá a belterületi földrészletek közhasználatra átadott részére (a továbbiakban együtt: közterület).

(2) Rendelkezései minden természetes és jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre vonatkoznak, akik állandó vagy ideiglenes jelleggel a község területén tartózkodnak és tevékenykednek.

3.§

A közterületeket, azok építményeit, berendezéseit és felszereléseit rendeltetésüknek megfelelően – állaguk sérelme nélkül és az általános magatartási szabályok betartásával –mindenki ingyenesen használhatja.

Közterület-használat engedélyezése, a közterület igénybevétele

4.§

(1) A közterületek rendeltetéstől eltérő használatához közterület-használati engedély szükséges.

(2) Közterület-használati engedélyt kell beszerezni:

a) a közterületbe 10 cm-en túl benyúló üzlethomlokzat, kirakatszekrény, üzleti védőtető, hirdető-berendezés, cég- és címtábla elhelyezésére,

b) mobil elárusító-fülke, pavilon ideiglenes elhelyezésére,

c) önálló hirdető-berendezések, figyelmeztető- és tájékoztató táblák elhelyezésére,

d) építési munkával kapcsolatos állvány, építőanyag és törmelék elhelyezésére,

e) alkalmi és mozgóárusításra,

f) kiállítás, alkalmi vásár céljára,

g) vendéglátó-ipari előkert, kitelepülés céljára, üzleti szállítás, illetve rakodás alkalmával göngyölegek elhelyezésére, árukirakodásra,

h) üzemképtelen jármű ideiglenes tárolására,

i) teher- és áruszállításra szolgáló gépjármű, mezőgazdasági vontató, munkagép, pótkocsi tárolására vonatkozóan, ha egymást követő 3 napon belül naponta több mint 6 órát tárolják közterületen.

5. §

Nem kell közterület-használati engedély:

a) a közút (járda) építésével, javításával, fenntartásával kapcsolatban, a közút (járda) területének elfoglalásához,

b) az úttartozékok és a közúti közlekedés irányítását szolgáló berendezések elhelyezéséhez,

c) a közterületen, illetve az alatt vagy felett elhelyezett hírközlési kábelek, további közművek hibaelhárítása érdekében végzett munkához, illetve lerakásához,

d) üzlethomlokzat, kirakatszekrény, hirdető berendezés (fényreklám), cég-és címtábla elhelyezéséhez, ha az a közterületbe 10 cm-en túl nem nyúlik be.

6.§

(1) A közterület-használati engedély iránti kérelmet az 1. melléklet szerinti tartalommal kell benyújtani.

(2) A közterület használati engedélyt annak kell kérnie, aki a közterületet használni kívánja.

(3) Ha a közterület ideiglenes jellegű használata építési munka végzésével kapcsolatos állvány, építőanyag, törmelék, stb. elhelyezése céljából szükséges, az engedélyt a kivitelezőnek kell kérnie.

(4) Az engedély iránti kérelemhez az engedélyező hatóság felhívására be kell mutatni a közterületen folytatni kívánt tevékenység gyakorlására jogosító iratot, vagy másolatát.

(5) Amennyiben a közterületen folytatni kívánt tevékenységet (ide értve az önálló hirdető-berendezések, figyelmeztető és tájékoztató táblák elhelyezését is) jogszabály valamely hatóság, vagy más szerv engedélyéhez, hozzájárulásához köti, a közterület-használati engedély csak az engedély, hozzájárulás megléte esetén adható ki.

(6) Az engedély megadása Lánycsók Község Polgármestere hatáskörébe tartozik. A döntés meghozatalára az önkormányzati hatósági ügyre vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.

(7) A közterület használat csak határozott időre engedélyezhető. A határozott időre szóló közterület használat legkisebb időtartama 1 nap, leghosszabb időtartama 5 év.

(8) Ha az engedély érvényét veszti, az engedélyes saját költségén köteles az eredeti állapotot – minden kártalanítási igény nélkül – helyreállítani.

7.§

(1) Nem adható közterület-használati engedély:

a) tűz- és robbanásveszélyes tevékenység gyakorlására,

b) a lakosság nyugalmát erősen zavaró, vagy a közerkölcsöt sértő tevékenység végzésére.

(2) Csak az illetékes szakhatóság előzetes hozzájárulásával adható közterület-használati engedély:

a) közlekedési területre,

b) műemléki vagy egyéb szempontból védett területre.

8. §

(1) A közterület használati engedély jogosultja (a továbbiakban: engedélyes) köteles az igénybevett területet és környezetét tisztán tartani, a keletkezett hulladék, szemét elszállításáról az engedélyben foglaltaknak megfelelően gondoskodni.

(2) Az engedélyes köteles a közterület használati engedélyt, valamint a tevékenység folytatásához szükséges engedélyeket (vállalkozói, magánkereskedői igazolvány, működési engedély, díjfizetésről szóló bizonylat stb.) magánál tartani és azokat az engedélyező hatóságok vagy a rendőrség ellenőrzése esetén kérésre felmutatni.

Az engedély megadása

9. §

(1) Az engedélynek tartalmaznia kell:

a) az engedélyes nevét és állandó lakó-(telep) helyének címét,

b) a közterület használat célját és időtartamát, vagy azt, hogy az engedély milyen feltétel bekövetkeztéig érvényes, illetőleg, hogy állandó jellegű,

c) a közterület használat helyének, módjának, mértékének és feltételeinek pontos meghatározását,

d) az engedélyezési eljárásban közreműködő szakhatóságok hozzájárulásában foglalt előírásokat,

e) az engedély megszüntetése vagy visszavonása esetére az eredeti állapot helyreállítására vonatkozó kötelezettség előírását,

f) közterület használati díj fizetési kötelezettség esetén a díj mértékét és fizetésének módját.

(2) A közterület használat - a 4. § e) pontjában említett esetben – csak az építési munka végzésének tartamára engedélyezhető.

(3) Az anyagok és szerkezetek tárolásával kapcsolatos engedélyben azt is ki kell kötni, hogy a tárolás csak a munka-, baleset-és egészségvédelmi rendszabályokban előírt módon történhet.

(4) A kiadott engedélyekről nyilvántartást kell vezetni. A nyilvántartásnak tartalmaznia kell:

a) az engedélyes nevét és állandó lakó-(telep) helyének címét,

b) a közterület használat célját és időtartamát,

c) közterület használat helyét,

d) közterület használati díj mértékét és fizetésének módját.

A közterület-használati díj mértéke, fizetésének módja

10.§

(1) Az engedélyes a közterület használatáért díjat köteles fizetni. A díj mértékét a 2. melléklet tartalmazza.

(2) A fizetendő díjat, a megfizetés határidejét és módját a határozatban kell meghatározni. Az engedélyes a közterület használati díjat minden esetben fél évre előre, a határozat jogerőre emelkedésétől számított 10 munkanapon belül, a későbbiekben pedig, minden félév első hónapjának 15. napjáig köteles megfizetni. Alkalmi árusítás, illetve fél évnél rövidebb időtartamú használat esetén a közterület-használati díjat az árusítás, illetve használat megkezdése előtt meg kell fizetni.

(3) A közterület használati díjat Lánycsók Község Önkormányzata 50400089-11000640. számú számlájára kell befizetni.

(4) Az engedélyes a közterület-használati díjat a közterület tényleges használatára, illetőleg a közterületen lévő létesítmény tényleges üzemeltetésére tekintet nélkül köteles megfizetni.

(5) A létesítményekkel elfoglalt közterületek nagyságának meghatározásánál a létesítmény alapterületét és a használathoz szükséges csatlakozó terület mértékét az OTÉK szerint kell figyelembe venni. Cég-, cím- és hirdetőtábla, hirdető-berendezés, transzparens elhelyezése esetén annak felületét kell alapul venni. A díj szempontjából minden megkezdett hónap, nap, m2 egésznek számít.

Mentesség a közterület-használati díj fizetése alól

11.§

(1) A polgármester a közterület-használati díj fizetésének kötelezettsége alól – kérelemre – részben vagy egészben felmentést adhat jótékony és közcélú rendezvény esetében.

(2) Nem kell közterület használati díjat fizetni a közműveknek (elektromos, gáz, víz-és csatornázási művek), valamint a köztisztasági szerveknek a feladatuk ellátását szolgáló létesítményei elhelyezése után.

A közterület használat megszüntetése és az engedély megvonása

12. §

(1) Az engedélyező – a közterület használati engedély bevonására történő figyelmeztetés mellett határidő kitűzésével - felszólítja a szabálytalanság megszüntetésére azt az engedélyest, aki:

a) a közterületen elhelyezett árusítóhely folyamatos tisztántartásáról, fenntartásáról nem gondoskodik,

b) az engedélyezettnél nagyobb területet foglal el,

c) az engedélytől eltérő terméket árul,

d) a számára engedélyezett közterület használatot másnak átengedi,

e) a közterület használati díjat határidőig nem fizeti meg.

(2) Amennyiben az engedélyes a megadott határidőn belül kötelezettségének nem tesz eleget, tőle a közterület használati engedélyt haladéktalanul vissza kell vonni.

(3) Meg kell vonni az engedélyt, ha az engedélyes a közterületet nem az engedélyezett célra és módon használja.

(4) Ha az engedélyes a közterület használatát meg kívánja szüntetni, köteles az engedély visszavonását kezdeményezni az eljáró hatóságnál.

(5) Ha az engedély érvényét veszti, az engedélyes a saját költségén köteles az eredeti állapotot - minden kártalanítási igény nélkül - helyreállítani.

(6) Ha a közterület használat a (1) vagy (2) bekezdésben említett módon szűnik meg, a már esedékessé vált és befizetett közterület használati díjat visszakövetelni nem lehet.

A járművek közterületen történő tárolása

13.§

(1) Közterületen csak engedéllyel, határozott ideig (legfeljebb 30 nap tárolható) személygépkocsi, tehergépkocsi, nyergesvontató, autóbusz, mezőgazdasági vontató, lassú jármű, járműszerelvény, különleges jármű, pótkocsi, félpótkocsi, vontató, munkagép.

(2) Közterületen olyan hatósági jelzés nélküli jármű, amely a forgalomban csak ilyen jelzéssel vehet részt:

- főútvonalon nem tárolható

- mellékútvonalon 30 napig engedély nélkül, ezt követően közterület-használati engedéllyel legfeljebb 30 napig tárolható.

- fő-és mellékútvonalnak nem minősülő közterületen engedéllyel legfeljebb 30 napig tárolható

(3) Érvényes hatósági jelzéssel rendelkező, de műszaki állapotánál fogva üzemképtelen jármű ( pl. sérült, hiányos, roncs, helyváltoztatásra láthatóan képtelen jármű ) fő- és mellékútvonalnak nem minősülő közterületen engedéllyel legfeljebb 30 napig tárolható.

(4) Tilos a közterületen az (1) bekezdésben megjelölt járművek szerelése, javítása, karbantartása, mosása. Ezen rendelkezés nem vonatkozik a menetközben keletkezett műszaki hiba elhárítására.

(5) A jelen rendeletben tiltott módon tárolt járművet az üzembentartó a közterületről a saját költségén köteles eltávolítani.

(6) A jármű tulajdonosa, vagy üzembentartója az e rendelet hatálya alá tartozó járművek esetében köteles a közterület-használati engedély számát a gépjármű első szélvédőjén, kívülről jól látható helyen és olvasható módon elhelyezni.

(7) Közterület-használati engedélyt az üzembentartó kérhet.

Ellenőrzés, az engedély, hozzájárulás nélküli használat következményei

14. §

(1) A közterület-használat szabályszerűségének ellenőrzéséről a polgármester a körjegyző útján gondoskodik.

(2) A közterület engedély nélküli vagy attól eltérő használata esetén a használót határidő tűzésével felhívja a használat megszüntetésére, és a közterület – saját költségén, kártalanítási igény nélkül történő – eredeti állapotának helyreállítására.

15.§[1]

Értelmező rendelkezések

16.§

(1) Jármű tárolása:

- személygépkocsi 72 órát meghaladó, nem rendeltetésszerű használatából eredő elhelyezése,

- tehergépkocsi, nyergesvontató, autóbusz, mezőgazdasági vontató, lassú jármű, járműszerelvény, különleges jármű, pótkocsi, félpótkocsi, vontató, munkagép közterületen történő, nem rendeltetésszerű használatából eredő elhelyezése,

- hatósági jelzés nélküli jármű, valamint üzemképtelen jármű közterületen 24 órát meghaladó elhelyezése, amennyiben jogszabályi tilalomba ütközik.

(2) Rendeltetésszerű használat:

A rendelet 16. § (1) bekezdésében felsorolt járművek közúti közlekedési szolgáltatás keretében végzett áruszállítás, közúti árufuvarozás, személyszállítás illetve nem közúti közlekedési szolgáltatás keretében végzett áruszállításhoz történő igénybevétele.

(3) Várakozás:

Járművel a megállásnál (a be- és a kiszálláshoz, vagy a folyamatos fel- és lerakáshoz szükséges ideig, illetőleg - ha a vezető a járműnél marad - egyéb okból legfeljebb 5 percig történő egy helyben tartózkodás) hosszabb ideig történő egyhelyben tartózkodása.

Záró rendelkezés

17.§

(1) Ez a rendelet a 2009. november 15. napján lép hatályba.

(2) A rendelet kihirdetéséről a körjegyző gondoskodik.


Lánycsók, 2009. október 27.


              Hadra József s.k.,                                                     Iloskityné dr. Pantyata Ágnes s.k.,

                  polgármester                                                                             körjegyző


Z á r a d é k:

A jelen rendelet  LÁNYCSÓK községben 2009. október 28. napján kihirdetésre került.

Lánycsók, 2009. október 28.


                                                                                                Iloskityné dr. Pantyata Ágnes s.k.,

                                                                                                                   körjegyző

[1]

Hatályon kívül helyezte a 9/2012. (V.31.) önkormányzati rendelet 1. § 4. pontja. Hatálytalan: 2012. június 1-jétől