Lánycsók Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2014. (II.05.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat 2014. évi költségvetéséről.

Hatályos: 2014. 11. 26- 2015. 04. 28

Lánycsók Községi Önkormányzati Képviselő-testülete (továbbiakban: képviselő-testület) az Alaptörvény 32. cikk(2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

Egységes szerkezetben

a módosításáról rendelkező 9/2014.(VIII.28.) önkormányzati rendelettel és 12/2014.(XI.26.) önkormányzati rendelettel.


A költségvetés bevételeinek és kiadásainak főösszege, költségvetési egyenleg


1.§[1]


(1) A képviselő-testület a 2014. évi költségvetési mérleg főösszegének bevételi oldalát,illetve a tárgyévi költségvetési bevételek összegét 434.031 e Ft-ban állapítja meg e Rendelet 1/1. számú melléklete szerint.


(2) A képviselő-testület a 2014. évi költségvetési mérleg főösszegének kiadási oldalát, illetve a tárgyévi költségvetési kiadások összegét 434.031 e Ft-ban állapítja meg e Rendelet 1/2. számú melléklete szerint.

Költségvetési bevételek

2.§

(1) Az önkormányzat 2014. évi költségvetési bevételeinek forrásonkénti összetételét a 2/5. melléklet határozza meg.

(2)[2]  A működési bevételek összege 404.020 e Ft, a felhalmozási bevétele 3.000 e Ft .Az önkormányzat összesített pénzmaradványa 27.011 e Ft.

(3) Az (1) bekezdésben megállapított bevételeket önállóan működő és gazdálkodó, valamint önállóan működő intézményenként a 2/1-2/4. mellékletek tartalmazzák.

(4) Az önkormányzatot megillető állami feladatalapú támogatások, előirányzatait jogcímenként a 1/1. , intézményenként a 2/1-2/4. melléklet mutatja be.

(5) A költségvetési szervek 2014. évi önkormányzati támogatását a 3/1. melléklet foglalja magába.

(6) Az önkormányzat és költségvetési szerveinek 2013.évi tervezett pénzmaradványát a 2/1-2/4 melléklet tartalmazza.

Költségvetési kiadások

3.§


(1)[3] Az önkormányzat 2014. évi működési, fenntartási kiadási előirányzatait a képviselő-testület a következők szerint határozza meg:

       működési kiadások előirányzata összesen:                                           422.703      e Ft, ebből:

- személyi jellegű kiadások.                                                                205.089     e Ft,

- munkáltatót terhelő járulékok:                                                             47.088      e Ft,

- dologi kiadások:                                                                               109.888     e Ft,

- társadalombiztosítási és szociális juttatások :                                      47.553      e Ft,
- működési célú támogatásértékű kiadás                                                 1.583       e Ft

- működési célú végleges pénzeszközátadások áh-on kívülre                    6.357       e Ft
- tartalék                                                                                                5.145        e Ft               

(2) A képviselő-testület a 2014. évi költségvetés önállóan működő, valamint önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szervenkénti kiemelt kiadási előirányzatait a ,3,4,5. melléklet szerint fogadja el.

(3) Az önkormányzat 2014. évi végleges pénzeszközök-átadásait valamint a társadalom-, szociálpolitikai juttatásokat a 6. melléklet tartalmazza.

4.§

(1) Az önkormányzat felújítási és felhalmozási kiadásainak összege összesen 14.478 e Ft.

A felújítási és felhalmozási kiadásokból:

- beruházások előirányzata:                                                                       3.978 e Ft

- felújítások előirányzata:                                                                          10.500 e Ft

- felhalmozási célú támogatásértékű kiadás:                                                     0 e Ft

- felhalmozási célú végleges pénzeszközátadások államháztartáson kívülre   0 e Ft

- pénzügyi befektetések előirányzata:                                                                0 e Ft

(2) A képviselő-testület a beruházásokat , felújításokat feladatonként, címenként a 4. mellékletben foglaltak szerint állapítja meg.

(3) A képviselő-testület a felújítási előirányzatokat címenként az 5. mellékletben foglaltak szerint hagyja jóvá.

5.§

(1) Az önkormányzat Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV törvény (továbbiakban: Stabilitási törvény) szerinti saját bevételeiről, valamint a fennálló adósságot keletkeztető ügyletekből származó kötelezettségeiről készült kimutatást a 7.melléklet tartalmazza.

(2) Lánycsók Községi Önkormányzat 2014 évben nem tervez olyan fejlesztéseket, amely megvalósításához a Stabilitási tv. 3.§(1)bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügylet megkötése válik vagy válhat szükségessé.

Általános és céltartalék


6.§[4]


 Az önkormányzat 2014. évi összesített

- általános tartalékra:                                                                     5.145                    e Ft

- működési céltartalékra:                                                                                            e Ft

- felhalmozási céltartalékra:                                                                -                       e Ft

összesen:                                                                                     5.145                    e Ft

7.§

A működési és felhalmozási célú bevételi és kiadási előirányzatokat tájékoztató jelleggel, mérlegszerűen a 10/1-10/5. mellékletek tartalmazzák.

Költségvetési hiány finanszírozása

8.§

(1) A képviselő-testület az önkormányzat tárgyévi költségvetési hiányát 27.011 e Ft ban

                                                                    ebből működési hiányát 15.533 e Ft-ban

                                                                         felhalmozási hiányát 11.478 e Ft-ban

állapítja meg.

(2) Az előző évi tervezett pénzmaradvány:                                              27.011 e Ft

                                                   ebből működési hiány finanszírozását 15.533 e Ft

                                                        felhalmozási hiány finanszírozását 11.478 e Ft

szolgálja.

Költségvetési létszámkeret


9.§

 

(1)[5] Az önkormányzat összesített létszámkerete 62 fő.

(2) A képviselő-testület a létszámkeretet az önállóan működő, valamint önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szervenkénti bontásban az 11. melléklet szerint állapítja meg.

(3) A képviselő-testület a Közös Hivatal közszolgálati tisztségviselőit megillető cafetéria-juttatás éves keretösszegét 200.000 Ft/főben állapítja meg. A megállapított összeg a munkáltató által megfizetendő SZJA-t is magába foglalja.

(4) Az önkormányzat által, illetve az önkormányzati költségvetési szervek által teljes munkaidőben foglalkoztatott közalkalmazottakat havonta 8.000 Ft Erzsébet utalvány illeti meg.

A költségvetés készítésére, végrehajtására és módosítására vonatkozó szabályok

10.§

(1) A költségvetési szerveknek a jóváhagyott éves költségvetés alapján, a vonatkozó jogszabályokban, valamint az alapító okiratunkban meghatározott követelmények és feltételek érvényesítésével kell működniük és gazdálkodniuk a gazdaságosságra, a hatékonyságra és az eredményességre vonatkozó előírások, a gazdálkodási, számviteli szabályok maradéktalan betartása, és az ellenőrizhetőség szempontjainak biztosítása mellett.

(2) A képviselő-testület felhatalmazza költségvetési szerveket a költségvetésben előírt bevételek beszedésére és a jóváhagyott kiadások teljesítésére.

(3) A költségvetési szerveknél a tervezett bevételek elmaradása nem vonja automatikusan maga után a költségvetési támogatás növekedését. Amennyiben a tervezett bevételek nem folynak be, a tervezett kiadási előirányzatok nem teljesíthetők.

11.§

(1) A helyi önkormányzat költségvetési rendeletében megjelenő bevételek és kiadások módosításáról, a kiadási és bevételi előirányzatok közötti átcsoportosításról e Rendelet 11. § (1-6) bekezdésben foglalt kivétellel a képviselő-testület dönt.

(2) Ha a helyi önkormányzat év közben a költségvetési rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez jut, vagy bevételei a tervezettől elmaradnak, e tényről a polgármester a képviselő-testületet tájékoztatja.

(3) Ehhez kapcsolódóan a képviselő-testület szükség szerint, de évente legalább négy alkalommal - a II. negyedévben, az I. félévi gazdálkodásról szóló beszámolóval, a III. negyedévben a háromnegyedéves beszámolóval együtt, IV. negyedévben valamint legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig - december 31-i hatállyal - módosítja a Rendeletét.

(4) Ha év közben az Országgyűlés - a helyi önkormányzatot érintő módon - a meghatározott hozzájárulások, támogatások előirányzatait zárolja, azokat csökkenti, törli, az intézkedés kihirdetését követően haladéktalanul a képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását.

12.§

(1) A költségvetési szervek a költségvetésben jóváhagyott kiadási és bevételi előirányzataikat saját hatáskörben módosíthatják, a kiadási előirányzatokon belül átcsoportosítást hajthatnak végre a (2) - (7) bekezdésben foglalt szabályok betartása mellett.

(2) Az átcsoportosítás nem irányulhat a személyi juttatások előirányzatának növelésére kivéve az Áht. végrehajtási rendelete 36. § (2) bekezdésében foglalt eseteket.

(3) A költségvetési szervek a gazdálkodási év során elért többletbevételeiket 1.000 e Ft értékhatárig saját hatáskörben felhasználhatják. E § alkalmazásában többletbevétel a költségvetési szerv intézményi működési bevételei és felhalmozási bevételei kiemelt előirányzatának eredeti előirányzatán felül pénzügyileg teljesült összeg.

(4) Az értékhatárt meghaladó többletbevételek felhasználásról - a költségvetési szervek vezetői által benyújtott kérelem alapján - a Képviselő-testület dönt.

(5) A költségvetési szervek a támogatásértékű működési és felhalmozási bevételeik, valamint a végleges működési és felhalmozási célú pénzeszköz-átvételeik többletét - a kapcsolódó célnak megfelelően - saját hatáskörben felhasználhatják. (6) Az önállóan működő költségvetési szervek esetében az előirányzatok módosítására csak a pénzügyi-gazdasági feladatok ellátására kijelölt önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv vezetőjével történő előzetes egyeztetés alapján, annak egyetértésével kerülhet sor.

(7) A költségvetési szervek a saját hatáskörben végrehajtott előirányzat-módosításokat, valamint a többletbevételek felhasználáshoz kapcsolódó módosításokat kötelesek a felügyeleti szervnek 30 napon belül beterjeszteni, melyről a polgármester a képviselő¬testületet 30 napon belül tájékoztatja. Az önállóan működő költségvetési szervek e kötelezettségüknek a pénzügyi-gazdasági feladatok ellátására kijelölt önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv adatszolgáltatása útján tesznek eleget.

(8) A képviselő-testület a saját hatáskörben végrehajtott előirányzat módosításokkal a Rendeletet a 10.§ (2) bekezdésében meghatározott időpontokban módosítja.

13.§

(1) A képviselő-testület a jóváhagyott működési és felhalmozási költségvetés, valamint kölcsönök előirányzat-csoportok közötti átcsoportosítás jogát 4.000 e Ft-ig (alkalmanként és intézményenként) a polgármesterre ruházza át.

(2) A képviselő-testület a tervezett bevételi előirányzatot meghaladó önkormányzati többletbevétel terhére az előirányzat-módosítás jogát esetenként 4.000 e Ft-ig (alkalmanként és intézményenként) a polgármesterre ruházza át.

(3) Az (1)-(2) bekezdésben foglalt átcsoportosításról a Rendelet módosításával egyidejűleg a képviselő-testületnek be kell számolni. Az átruházott hatáskörben végrehajtott előirányzat-átcsoportosítás miatt a képviselő-testület a Rendeletet a 10. § (2) bekezdésében meghatározott időpontokban módosítja.

(4) Az (1)-(3) bekezdésben átruházott hatáskörben hozott döntések a későbbi években - a képviselő-testület által jóváhagyottnál nagyobb - többletkiadással nem járhatnak.

(5) Költségvetési szerv pótköltségvetési kérelmet csak akkor nyújthat be, ha az Áht. 86. § (5) bekezdése szerinti jóváhagyott pénzmaradványát nem használja fel személyi juttatások kifizetésére, hanem azt más kiemelt előirányzatok körébe tartozó kifizetésekre, elsősorban dologi kiadásokra csoportosítja át.

14.§

(1) Az önállóan működő, valamint az önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerveknél létszámnövekedést csak a képviselő-testület engedélyezhet.

(2) A megüresedett álláshelyek betöltésére csak a polgármester előzetes engedélye alapján kerülhet sor. Az átmenetileg betöltetlen álláshelyekre jutó személyi juttatások előirányzatával úgy kell gazdálkodni, hogy az álláshely az év bármely időpontjában betölthető legyen.

15.§

(1) A költségvetési szervek feladatainak változását a képviselőtestület engedélyezi az alapító okirat egyidejű módosításával. (2) A költségvetési szerveknél szakmai programok indításához, feladatmutatót érintő fejlesztéshez a képviselőtestület előzetes hozzájárulása szükséges. A döntést megelőzően vizsgálni kell annak rövid és hosszabb távú költségvetési hatását. (3) Amennyiben a (2) bekezdésben jelentkező feladatváltozást az intézményvezető előirányzatain belül biztosítani tudja, illetve további évekre a feladatváltozás bizonyíthatóan nem jár kiadási többlettel, akkor is köteles azt előzetesen a polgármesternek bejelenteni, aki a fenntartó nevében azt engedélyezi.

(4) A feladatalapú támogatásokat, hozzájárulásokat megalapozó feladatmutatók évközi változásáról tárgyév június 10-éig, ,október 10-éig, a költségvetési szerv vezetője köteles az igénylésért felelős szerv részére adatot szolgáltatni.

(5) A költségvetési szervek vezetői felelősek a feladatmutatókhoz kötött állami hozzájárulások igénylését megalapozó mutatószámok (létszám, stb.) valóságtartalmáért, az elszámolásokhoz szükséges dokumentumok helyességért, valamint kötelesek a feladatalapú támogatás alapját képező nyilvántartásokat naprakészen vezetni.

16.§

(1) A képviselő-testület a társadalmi önszerveződő közösségek, sportegyesületek, együttesek, klubok, alapítványok, egyházi közösségek stb. részére pénzbeli támogatást nyújt e Rendelet 17. § (1) - (5) bekezdésében foglalt előírások mellett.

(2) Az önállóan működő, valamint az önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szervek társadalmi szervezeteket csak az alapító okiratban jóváhagyott feladataik teljesítése érdekében támogathatnak.

(3) A képviselő-testület a működési célú végleges támogatások között az egyéb civil szervezetek támogatására jóváhagyott keretösszeg 6.melléklet felhasználását a polgármester hatáskörébe utalja át.

17.§

(1) Az előző § szerinti támogatások folyósítására azt követően kerülhet sor, hogy a támogatott szervezetekkel/magányszemélyekkel az Önkormányzat nevében a polgármester „Megállapodás"-t köt a támogatási összeg rendeltetésszerű felhasználásáról, valamint annak elszámolásáról.

(2) A Megállapodás megkötésének feltétele, hogy a támogatott szervezet/magánszemély írásban nyilatkozik arról, hogy köztartozás nem terheli, illetve gazdálkodó és egyéb szervezetek felé fennálló tartozása nincs, valamint, hogy megfelel a közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló 2007. évi CLXXXI. törvényben foglalt feltételeknek.

(3) A támogatott jogosult részben, vagy egészben lemondani a támogatásról, amennyiben az általa vállalt feladat objektív okból nem vagy csak részben valósítható meg.

(4) Amennyiben a pénzeszközátvevő az átvett támogatást vagy annak egy részét jogtalanul vette igénybe, azt nem a pályázatban megjelölt programra, feladatra használta fel, vagy a támogatások igényléséhez valótlan adatokat szolgáltatott, a támogatást az önkormányzat költségvetési számlájára köteles egyösszegben visszafizetni.

(5) A 6. mellékletben felsorolt támogatások felhasználásáról a támogatott szervek legkésőbb a költségvetési évet követő május 31-ig kötelesek a támogatást megítélő részére írásbeli beszámolót készíteni, csatolva a felhasználást igazoló bizonylatok hitelesített másolatát. Amennyiben az elszámolási kötelezettségnek nem tesznek eleget, a továbbiakban önkormányzati támogatásban nem részesülhetnek.

A gazdálkodásra vonatkozó egyéb szabályok

18.§

(1) Az intézmények részére jóváhagyott önkormányzati támogatás tartalmazza (a Magyar Köztársaság 2014. évi költségvetéséről szóló 2013. évi CCXXX. törvény 2. melléklete szerint a közoktatási törvényben és végrehajtási rendeleteiben meghatározott közoktatási, kötelezően ellátandó szakmai feladatokhoz, ezen belül a diáksporthoz, a szabadidős programok szervezéséhez, kulturális neveléshez, továbbá a szakkönyvvásárláshoz, kapcsolódó hozzájárulást. (2) Az (1) bekezdésben foglaltakat az intézmények vezetői kötelesek a költségvetésükben megtervezni, és a vonatkozó jogszabályokban előírt módon felhasználni és elszámolni.

19.§

(1) Az önkormányzati támogatási igénnyel járó pályázatok benyújtásához a képviselő-testület előzetes engedélye szükséges. Az olyan pályázatok benyújtására, melyek saját forrást nem igényelnek, vagy a szükséges saját forrás rendelkezésre áll, de a következő évekre költségvetési kihatással járnak, a polgármester előzetes engedélye alapján kerülhet sor.

(2) Az önkormányzati pályázatokról, és azok önrészének mértékéről a képviselő-testület határozattal dönt.

20.§

A képviselő-testület az önkormányzati költségvetésben szereplő felújítások, és beruházások lebonyolításával a polgármestert bízza meg.

21.§

(1) A Lánycsóki Közös Önkormányzati Hivatal közszolgálati alkalmazottai tekintetében a közszolgálati tisztségviselőkről szóló 2011.évi CXCIX. Törvény 132 § szerint a 2014. évi költségvetési törvény 53. § (2) bekezdésében meghatározottnak megfelelően - az illetményalap 2014. évben 38.650 Ft.

(2) A közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény 69. §-ában foglalt illetménypótlék számítási alapja 2014. évben 20.000 Ft.

22.§

(1) Amennyiben a tulajdon védelme megfelelően biztosított és ellenőrzött, valamint az intézmény az eszközökről és az azok állományában bekövetkezett változásokról folyamatosan részletező nyilvántartást vezet mennyiségben és értékben, akkor a költségvetési évről, december 31-i fordulónappal készített könyvviteli mérlegben kimutatott eszközöket és forrásokat - ideértve az aktív és passzív pénzügyi elszámolásokat is - alátámasztó leltározást elegendő kétévenként végrehajtani. A következő leltározást 2016. évben december 31-i fordulónappal el kell végezni.

(2) Kötelező a megszűnés napjával azonos fordulónappal a leltározást végrehajtani, amennyiben az intézmény átszervezés vagy jogutód nélküli megszűnés következtében megszűnik.

23.§

(1) A polgármester az Áht. 87. és 91. §-aiban foglaltak szerint köteles az önkormányzat gazdálkodásának helyzetéről a képviselő-testületnek beszámolni.

(2) A képviselő-testület a költségvetési szervek pénzmaradványát felülvizsgálja és a zárszámadási rendelettel egyidőben hagyja jóvá. A képviselőtestület a költségvetési szervei beszámolójának felülvizsgálata eredményétől függően a költségvetési szerv pénzmaradványát módosíthatja.

(3) Az önkormányzat képviselő-testülete gazdasági szükséghelyzetben a költségvetési szervet megillető pénzmaradvány felhasználását korlátozhatja.

Készpénz kifizetések teljesítése[6]

23/A.§[7]

(1) A bevételek beszedésekor, kiadások teljesítésekor lehetőség szerint készpénzkímélő fizetési módokat kell alkalmazni.

(2)   A kiadások készpénzben történő teljesítésére csak

a) a közfoglalkoztatásban résztvevők bére, valamint munkába járáshoz kapcsolódó közlekedési költségtérítései,

b) az egységes rovatrend K42 Családi támogatások és K45 Foglalkoztatással, munkanélküliséggel összefüggő támogatások rovaton elszámolandó kiadások,

c) az egységes rovatrend K31 Készletbeszerzés és K34 Kiküldetések, reklám- és propagandakiadások rovatain elszámolandó kiadások,

d) az egységes rovatrend K61 Immateriális javak beszerzése, létesítése, K63. Informatikai eszközök beszerzése, létesítése és K64 Egyéb tárgyi eszközök beszerzése, létesítése rovatain elszámolandó, kisebb értékű immateriális javak, tárgyi eszközök beszerzésére irányuló kiadások,

e) az egységes rovatrend K33 Szolgáltatási kiadások és K12 Egyéb külső személyi juttatások rovatain elszámolandó kiadások,

f) a foglalkoztatottak belföldi és külföldi kiküldetéséhez, tartós külszolgálatához kapcsolódó napidíjak, illetménybe nem tartozó kiadások,

g) az illetékbélyeg-beszerzés kiadásai,

h) a c)-e) pont szerinti kiadásokhoz kapcsolódóan az egységes rovatrend K351 Működési célú előzetesen felszámított általános forgalmi adó és a K67. Beruházási célú előzetesen felszámított általános forgalmi adó rovatain elszámolandó kiadások, és

i) az a)-h) pont szerinti kiadásokra a foglalkoztatottaknak elszámolási kötelezettséggel adott előlegek készpénzben történő teljesítése esetében kerülhet sor, amennyiben azok értéke a százezer forintot nem éri el.

Vegyes és záró rendelkezések

24.§

(1) Ezen önkormányzati rendelet a kihirdetés napján lép hatályba, rendelkezéseit azonban 2014. január 1. napjától kell alkalmazni.

(2) A képviselő-testület a polgármesternek e rendelet elfogadásáig az átmeneti időszakban tett intézkedéseiről (bevételek beszedése, az előző évi kiadási előirányzatokon belül a kiadások arányos teljesítése) szóló beszámolóját elfogadja. Az átmeneti időszakban beszedett bevételek és teljesített kiadások e rendeletbe beépítésre kerültek.

(3) Ezen önkormányzati rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

Lánycsók, 2014. február 04.

                 Hadra József s.k.,                                                               Iloskityné dr.Pantyata Ágnes s.k.,

                   polgármester                                                                                         jegyző

Záradék:

A jelen rendelet Lánycsók községben 2014. február 05. napján kihirdetésre került.

Lánycsók, 2014. február 05.

                                                                                                            Iloskityné dr.Pantyata Ágnes s.k.,

                                                                                                                                jegyző

[1]

Módosította a 12/2014.(XI.26.) önkormányzati rendelet 1.§-a. Hatályos 2014. november 26. napjától.

[2]

Módosította a 12/2014.(XI.26.) önkormányzati rendelet 2.§-a. Hatályos 2014. november 26. napjától.


[3]

Módosította a 12/2014.(XI.26.) önkormányzati rendelet 3.§-a. Hatályos 2014. november 26. napjától.


[4]

Módosította a 12/2014.(XI.26.) önkormányzati rendelet 4.§-a. Hatályos 2014. november 26. napjától.


[5]

Módosította a 12/2014.(XI.26.) önkormányzati rendelet 5.§-a. Hatályos 2014. november 26. napjától.



[6]

Beiktatta a 9/2014.(VIII.28.) önkormányzati rendelet 6.§-a. Hatályos 2014. augusztus 28. napjától.

[7]

Beiktatta a 9/2014.(VIII.28.) önkormányzati rendelet 6.§-a. Hatályos 2014. augusztus 28. napjától.