Lánycsók Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2015. (X.14.) önkormányzati rendelete

a magánszemélyek kommunális adójáról szóló 10 /1991.(XII.17.) önkormányzati rendelet módosításáról.

Hatályos: 2016. 01. 01- 2016. 01. 01

Lánycsók Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi adókról 1990. évi C. törvény 1.§-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32.cikk (1) bekezdés h), pontjában, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011.CLXXXIX. törvény 42.§ 1. pontjában foglalt feladatkörében eljárva a magánszemélyek kommunális adójáról szóló  10 /1991.(XII.17.) önkormányzati rendeletet (továbbiakban: Ör.) az alábbiak szerint módosítja:

1.§

A rendelet 2.§ (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(1) Az önkormányzat kommunális adókötelezettséget állapít meg az illetékességi területén lévő építmények közül a lakás és nem lakás céljára szolgáló épületekre, épületrészekre, (együtt: építmény) az önkormányzat illetékességi területén lévő telkekre.”

2.§

A rendelet 2.§ (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(2) Az adókötelezettség nem terjed ki a lakóépülethez tartozó:

a) Az építményhez tartozó fedett és három oldalról zárt külső tartózkodók (lodzsa, fedett és oldalt zárt erkélyek), és a fedett terasz, tornác alapterületének 50%-a feletti része, ami nem tartozik a teljes alapterületbe. A lakások esetében a pinceszinten (a csatlakozó terepszint alatt) kialakított helyiségek alapterületének 70%-a feletti része, amit nem kell a teljes alapterületbe számítani.


b) kiegészítő helyiségre: a lakáshoz, üdülőhöz tartozó, jellegénél és kialakításánál fogva csak tárolásra alkalmas padlás, pince, ide nem értve a gépjárműtárolót.


c) melléképületre, melléképületrészre: a lakás, az üdülő elhelyezésére szolgáló telken lévő és a lakás, üdülő szokásos használatához szükséges, de huzamos emberi tartózkodásra részben és ideiglenesen sem szolgáló, tüzelő, lom, szerszám, kerékpár, babakocsi tárolására szolgáló épület vagy épületrész, ide nem értve a gépjárműtárolót. A többlakásos lakóépületben lévő lakás esetén a lakástulajdonhoz tartozó, 5 m2 hasznos alapterületet meg nem haladó, lomok, szerszámok, tüzelő tárolására szolgáló helyiség, feltéve, hogy az az épületen belül, de a lakástól elkülönítve helyezkedik el, valamint lakóépületben az osztatlan közös tulajdonban lévő közlekedő és tároló-helyiség, akkor, ha azt a tulajdonközösség közösen használja;”

3.§

A rendelet 2.§-a a következő (3) bekezdéssel egészül ki:

„(3) Az adó alanya:

a) Ingatlan esetén az adó alanya az, aki a naptári év első napján az ingatlan tulajdonosa. Több tulajdonos esetén a tulajdonosok tulajdoni hányadaik arányában adóalanyok.

Amennyiben az ingatlant az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett vagyoni értékű jog terheli, az annak gyakorlására jogosult az adó alanya.

Valamennyi tulajdonos által írásban megkötött és az adóhatósághoz benyújtott megállapodásban  a tulajdonosok az adóalanyisággal kapcsolatos jogokkal és kötelezettségekkel egy tulajdonost is felruházhatnak.


b) Bérlakás esetén az adó alanya az, aki a nem magánszemély tulajdonában álló lakás bérleti jogával rendelkezik. Amennyiben a lakásbérleti jogviszony alanyai bérlőtársak, akkor valamennyi bérlőtárs által írásban megkötött és az adóhatósághoz benyújtott megállapodásban megjelölt magánszemély tekintendő az adó alanyának. Ilyen megállapodás hiányában a bérlőtársak egyenlő arányban adóalanyok.”

4.§

A rendelet 3.§-a helyébe a következő rendelkezés lép:


„3.§


(1) Az adó évi mértéke adótárgyanként, illetőleg lakásbérleti jogonként évi 6.000 Ft.


(2) Az adó mértékének felső határa adóalanyonként -közös háztartásban élő adóalanyok esetében háztartásonként- több adótárgy, és lakásbérleti jogviszony esetén sem haladhatja meg az évi 12.000 Ft-ot. „ 

5.§

A rendelet 3.§-a a következő (3) bekezdéssel egészül ki:


„ (3) Több adóalany esetén az adóalanyok által írásban megkötött, és az adóhatósághoz benyújtott megállapodásban az adóalanyok az adóalanyisággal kapcsolatos jogokról és kötelezettségekről rendelkeznek, az adó mértékének felső határát meghaladó, és az adókedvezményt igénybe vevő adóalany személyéről megállapodnak.”

6.§

Hatályát veszti az Ör. 6.§ (2) bekezdése.

7.§

(1) A jelen rendelet 2016. január 01. napján lép hatályba, és a hatályba lépését követő napon hatályát veszti.


(2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

Lánycsók, 2015. október 13.


        Hadra József s.k.,                                                                Iloskityné dr.Pantyata Ágnes s.k.,

            polgármester                                                                                      jegyző

Z á r a d é k:

A jelen rendelet LÁNYCSÓK községben 2015. október 14. napján kihirdetésre került.


Lánycsók, 2015. október 14.

                                                                                           Iloskityné dr.Pantyata Ágnes s.k.,

                                                                                                                      jegyző