Lánycsók Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2017. (V.25.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen valamint a hivatali munkaidőn kívüli házasságkötésének szabályairól

Hatályos: 2017. 05. 26

Lánycsók Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1.§

Lánycsók Községi Önkormányzat (a továbbiakban: önkormányzat) a Lánycsók, Kossuth u. 3. szám alatt, a közös önkormányzati hivatal épületében biztosítja a házasságkötésre alkalmas hivatalos helyiséget.

2.§

(1) A hivatalos helyiségen kívüli házasságkötés engedélyezésére az alábbi feltételek teljesülése esetén a jegyző jogosult.

(2) A házasulandóknak a hivatali helyiségen kívüli házasságkötési igényét a házassági szándék bejelentésekor vagy azt követően legkésőbb a házasság tervezett időpontját megelőző 30 napig, írásban kell benyújtaniuk. Amennyiben a házasságkötés helyszíne nem önkormányzati intézmény, vagy közterület, kérelemhez mellékelni kell az ingatlan tulajdonosának hozzájárulását.

(3) A jegyzői engedély megadására az anyakönyvvezető által a tervezett helyszínen tett szemlét követően az anyakönyvvezető javaslatára kerül sor.

(4) A helyszíni szemle során az anyakönyvvezető megbizonyosodik róla, hogy a házasságkötés hivatali helységen kívüli lebonyolításának jogszabályi feltételei biztosítottak.

(5) Az önkormányzat a hivatali helyiségen kívüli házasságkötés esetén az anyakönyvvezető közreműködését díjfizetés nélkül biztosítja.

3.§

(1) A hivatali munkaidő a Lánycsóki Közös Önkormányzati Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott munkaidő: hétfőtől csütörtökig: 7.30-16 óra, pénteken 7.30-13.30 óra közötti idő.

(2) Az önkormányzat a hivatali időn kívül történő házasságkötés esetén az anyakönyvvezető közreműködését díjfizetés nélkül biztosítja.

(3) A hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötésben közreműködő anyakönyvvezetőt választása esetén házasságkötésenként 5000 forint díjazás illeti meg.

4.§

(1) Jelen rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

(2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik a hirdetőtáblán történő kifüggesztéssel.


Lánycsók, 2017. május 23.


                Hadra József s.k.,                                                                  Czeiner Erika s.k.,

                  polgármester                                                                              aljegyző


A fenti rendelet a mai napon az Önkormányzat hirdetőtábláján való kifüggesztéssel kihirdetésre került.


Lánycsók, 2017. május 25.

                                                                                                            Czeiner Erika s.k.,

                                                                                                                    aljegyző