Lánycsók Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2021. (X.22.) önkormányzati rendelete

a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások helyi szabályozásáról

Hatályos: 2024. 04. 01

Lánycsók Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2021. (X. 22.) önkormányzati rendelete

a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások helyi szabályozásáról

2024.04.01.

Lánycsók Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 92. § (1) bekezdés a) és b) pontjában, és 115. §-ában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a Mohácsi Többcélú Kistérségi Társulás (a továbbiakban: MTKT) által fenntartott Gondozási Központ Lánycsók szociális intézményt igénybe vevő települések képviselő-testületeinek hozzájárulásával - a következőket rendeli el: 1

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet célja, hogy az önkormányzat a jogszabályi keretek között, a helyi sajátosságok figyelembevételével meghatározza azon szociális szolgáltatások körét, igénybevételük feltételeit és módját, melyekkel az önkormányzat az arra rászorulók helyzetén javítani kíván.

(2) Az önkormányzat által biztosított szociális alapszolgáltatásokra vonatkozó előírásokat a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szoc.tv.) keretei között, az ott kapott felhatalmazás alapján szabályozza a rendelet.

(3) A rendelet hatálya kiterjed

a) a Szoc.tv. hatálya alá tartozó személyekre, akik Lánycsók község közigazgatási területén bejelentett lakcímmel, tartózkodási hellyel rendelkeznek,

b) a Gondozási Központ Lánycsók intézmény tekintetében, akik az intézmény ellátási körzetébe tartozó települések vonatkozásában az intézmény szolgáltatásait igénybe veszik.

II. Fejezet

SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÁSOK

1. Szociális szolgáltatások igénybevételének szabályai

2. § Lánycsók Községi Önkormányzat (a továbbiakban: önkormányzat) a szociálisan rászorulók részére az alábbi személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokat biztosítja:

a) étkeztetés,

b) házi segítségnyújtás,

c) nappali ellátás,

d) családsegítés,

e) jelzőrendszeres házi segítségnyújtás.

3. § (1) A szolgáltatást nyújtó intézményvezető külön eljárás nélkül köteles ellátást nyújtani

a) ha azzal meg lehet előzni az érintett személy életveszélyes állapotba kerülését, vagy

b) az ellátást a rendkívüli időjárási helyzet indokolja.

(2) Külön eljárás nélkül akkor lehet az ellátást biztosítani, ha az ellátást az érintettnek megállapították, de annak igénybevételével felhagyott, majd az ellátás megállapítását követő 3 hónapon belül ismét kéri az ellátást és közben az ellátás nyújtásának feltételei továbbra is fennállnak.

(3) A személyes gondoskodás keretében nyújtott ellátás megszűnik

a) jogosulatlan igénybevétel esetén,

b) amennyiben az ellátásról az érintett az intézményvezetőnél szóban vagy írásban lemond,

c) amennyiben a jogosult a térítési díj fizetési kötelezettségének, felhívás ellenére nem tesz eleget,

d) a jogosult halálával.

(4) A rendeletben meghatározott feltételek hiányában, vagy a rendelet megsértésével nyújtott szociális ellátást a (3) bekezdés a) pontja szerint meg kell szüntetni, továbbá az ellátást jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybevevőt írásban kötelezni kell az intézményi térítési díj teljes összegének megfizetésére.

(5) A szociális szolgáltatásokért fizetendő intézményi térítési díjak összegét a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

2. Étkeztetés

4. § (1) Az étkeztetés keretében az önkormányzat a szociálisan rászorulók legalább napi egyszeri meleg étkezéséről gondoskodik.

(2) Az étkezés igénybevétele szempontjából rászorulónak minősül:

a) megváltozott munkaképességű személy

aa) akinek az egészségi állapota a rehabilitációs hatóság komplex minősítése alapján 60 százalékos vagy kisebb mértékű, vagy

ab) rokkantsági ellátásban vagy rehabilitációs ellátásban részesül,

b) vakok személyi járadékában részesül,

c) fogyatékossági támogatásban részesül,

d) hajléktalan,

e) rendszeres havi jövedelme nem haladja meg a foglalkoztatást helyettesítő támogatás mértékét,

f) 55. életévét betöltötte.

(3)2 Az étkeztetés szolgáltatást az önkormányzat a Mohácsi Többcélú Kistérségi Társulás fenntartásában működő Gondozási Központ Lánycsók intézmény útján, szociális konyha formában biztosítja, az alábbiak szerint:

a) elvitellel a Lánycsóki Konyháról,

b) kiszállítással

ba) házhoz,

bb)3 Gondozási Központ Lánycsókhoz.

(4) Az étkeztetés ellátás biztosításáról az intézményvezető dönt, a szolgáltatás nyújtásának konkrét módjáról az ellátást megállapító megállapodásban kell rendelkezni.

(5)4 Az intézmény ellátási területe az étkeztetés tekintetében Lánycsók, Liptód és Kisnyárád községek területére terjed ki.

5. § (1) Az étkeztetés esetében az ellátásért fizetendő személyi térítési díj nem haladhatja meg az ellátást igénybevevő rendszeres havi jövedelmének 30%-át.

(2) A személyi térítési díj megállapításánál az intézményvezető figyelembe veszi az ellátott jövedelmi viszonyait, és ennek alapján a személyi térítési díjat az alábbiak szerint csökkentheti:

a)5 a térítési díj egy ellátási napra eső összegét 200 forinttal csökkenti, amennyiben az igénybevevő rendszeres havi jövedelme 120 000 forintot nem haladja meg,

b)6

(3) Az étkeztetés házhoz szállítással történő igénybevétele esetén fizetendő térítési díj tartalmazza az étel kiszállításának díját. Amennyiben az étel kiszállítása közös háztartásban élő személyek részére történik, a kiszállításért fizetendő magasabb személyi térítési díjat csak egy személy részére lehet megállapítani.

3. Házi segítségnyújtás

6. § (1) A házi segítségnyújtás az ellátott önálló életvitelének fenntartását biztosítja lakásán, lakókörnyezetében. A házi segítségnyújtás keretében szociális segítést vagy személyi gondozást kell nyújtani.

(2)7 A házi segítségnyújtást az önkormányzat a Mohácsi Többcélú Kistérségi Társulás fenntartásában működő Gondozási Központ Lánycsók intézmény útján biztosítja.

(3) A házi segítségnyújtás ellátás biztosításáról az intézményvezető dönt, a szolgáltatás nyújtásának konkrét módjáról az ellátást megállapító megállapodásban kell rendelkezni.

(4)8 Az intézmény ellátási területe a házi segítségnyújtás tekintetében Lánycsók, Liptód és Kisnyárád községek területére terjed ki.

(5) A házi segítségnyújtás ellátást az önkormányzat térítésmentesen biztosítja.

4. Nappali ellátás

7. § (1) A nappali ellátás elsősorban a saját otthonukban élő, szociális, egészségügyi és mentális támogatásra szoruló, önmaguk ellátására részben képes, személyek napközbeni gondozására, ellátására szolgál.

(2)9 A nappali ellátást az önkormányzat a Mohácsi Többcélú Kistérségi Társulás fenntartásában működő Gondozási Központ Lánycsók intézmény útján biztosítja.

(3) A nappali ellátás biztosítása iránti kérelemről az intézményvezető dönt, a szolgáltatás nyújtásának konkrét módjáról az ellátást megállapító megállapodásban kell rendelkezni.

(4) Az intézmény ellátási területe a nappali ellátás tekintetében Lánycsók, Liptód és Kisnyárád községek területére terjed ki.

8. § (1) A nappali ellátásért fizetendő személyi térítési díj nem haladhatja meg az ellátott rendszeres havi jövedelmének

a) 15%-át,

b) 30%-át abban az esetben, ha a nappali ellátás mellett étkezést is biztosítanak.

(2) A személyi térítési díj megállapításánál az intézményvezető figyelembe veszi az ellátott jövedelmi viszonyait, és ennek alapján a személyi térítési díjat az alábbiak szerint csökkentheti:

a)10 a térítési díj egy ellátotti napra számított összegét 200 forinttal csökkenti, amennyiben az igénybevevő rendszeres havi jövedelme a 120 000 forintot nem haladja meg,

b)11

(3) Az intézménybe történő beszállításért térítési díj fizetendő.

5. Családsegítés

9. § (1) Az önkormányzat a családsegítés körébe tartozó feladatait a Mohácsi Többcélú Kistérségi Társulás fenntartásában működő Mohács Kistérségi Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat intézmény útján látja el.

(2)12 A családsegítő szolgálat részére az önkormányzat ügyfélfogadási helyiséget biztosít a Lánycsóki Közös Önkormányzati Hivatal székhelyén.

(3) A családsegítés szolgáltatás az igénybevevők számára ingyenes.

6. Jelzőrendszeres házi segítségnyújtás

10. § (1) Az önkormányzat a jelzőrendszeres házi segítségnyújtást a Mohácsi Többcélú Kistérségi Társulás fenntartásában működő Mohácsi Egyesített Szociális Intézmény útján látja el.

(2) Az ellátásról, annak igénybevételéről és a fizetendő térítési díjról a társulási megállapodás szerint kijelölt Mohács Város Önkormányzat Képviselő-testülete alkot rendeletet.

III. Fejezet

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

11. §13

12. § Ez a rendelet a kihirdetését követő harmadik napon lép hatályba.

1. melléklet14

Személyes gondoskodás körébe tartozó szociális ellátások intézményi térítési díja

1.15 Étkeztetés

1.1. Étkeztetés (Lánycsóki Konyháról elvitellel vagy Gondozási Központban fogyasztással) 1200 forint/ellátási nap

1.2. Étkeztetés házhoz szállítással 1375 forint/ellátási nap

2.16 Nappali ellátás

2.1. Nappali ellátás étkezés nélkül: 0 Ft/ellátási nap

2.2. Nappali ellátás étkezéssel (csak ebéd) 1200 forint/ellátási nap

2.3. Nappali ellátás étkezéssel (ebéd és tízórai) 1400 forint/ellátási nap

2.4. Gondozási Központba szállítás 175 forint/ellátási nap

3. Mosatás 400 forint/adag

4. Szállítások

4.1. Orvoshoz szállítás (Mohácsra) 100 forint/km/fő

4.2. Szállítás Lánycsókon 350 forint/alkalom/fő

1

A bevezető a Lánycsók Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2023. (XI. 15.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 4. § (3) bekezdése a Lánycsók Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2023. (XI. 15.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

3

A 4. § (3) bekezdés b) pont bb) alpontja a Lánycsók Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

4

A 4. § (5) bekezdése a Lánycsók Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2023. (XI. 15.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

5

Az 5. § (2) bekezdés a) pontja a Lánycsók Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2023. (II. 2.) önkormányzati rendelete 4. § a) pontja szerint módosított szöveg. Az 5. § (2) bekezdés a) pontja a Lánycsók Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg. Az 5. § (2) bekezdés a) pontja a Lánycsók Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2024. (III. 27.) önkormányzati rendelete 2. § a) pontja szerint módosított szöveg.

6

Az 5. § (2) bekezdés b) pontja a Lánycsók Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2023. (II. 2.) önkormányzati rendelete 4. § b) pontja szerint módosított szöveg. Az 5. § (2) bekezdés b) pontját a Lánycsók Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelete 5. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

7

A 6. § (2) bekezdése a Lánycsók Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2023. (XI. 15.) önkormányzati rendelete 3. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

8

A 6. § (4) bekezdése a Lánycsók Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2023. (XI. 15.) önkormányzati rendelete 3. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

9

A 7. § (2) bekezdése a Lánycsók Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2023. (XI. 15.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

10

A 8. § (2) bekezdés a) pontja a Lánycsók Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2023. (II. 2.) önkormányzati rendelete 4. § c) pontja szerint módosított szöveg. A 8. § (2) bekezdés a) pontja a Lánycsók Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg. A 8. § (2) bekezdés a) pontja a Lánycsók Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2024. (III. 27.) önkormányzati rendelete 2. § b) pontja szerint módosított szöveg.

11

A 8. § (2) bekezdés b) pontja a Lánycsók Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2023. (II. 2.) önkormányzati rendelete 4. § d) pontja szerint módosított szöveg. A 8. § (2) bekezdés b) pontját a Lánycsók Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelete 5. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

12

A 9. § (2) bekezdése a Lánycsók Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2023. (XI. 15.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

13

A 11. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

14

Az 1. melléklet a Lánycsók Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2022. (VII. 25.) önkormányzati rendelete 1. § - 1. mellékletével megállapított szöveg. Az 1. melléklet a Lánycsók Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

15

Az 1. melléklet 1. pontja a Lánycsók Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2024. (III. 27.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

16

Az 1. melléklet 2. pontja a Lánycsók Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2024. (III. 27.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.