Lánycsók Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2021. (X. 22.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásról és a köztemetés szabályairól

Hatályos: 2021. 11. 01

Lánycsók Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2021. (X. 22.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásról és a köztemetés szabályairól

2021.11.01.

Lánycsók Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (1) bekezdésében, 26. §-ában, 32. § (1) bekezdésében, 48. § (4) bekezdésében, 132. § (4) bekezdés a) és g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. A rendelet célja

1. § A rendelet célja, hogy megállapítsa az önkormányzat által a helyi sajátosságoknak megfelelően, a szociális rászorultságtól függő települési támogatások formáit, a jogosultság feltételeit, a támogatás igénylésének, megállapításának, kifizetésének valamint felhasználása ellenőrzésének szabályait.

2. Eljárási szabályok

2. § (1) A települési támogatás iránti kérelmet

a) szóban vagy írásban a Lánycsóki Közös Önkormányzati Hivatalban (a továbbiakban: hivatal) 7759 Lánycsók, Kossuth utca 3. címen lehet előterjeszteni, vagy

b) elektronikus ügyintézés keretében Lánycsók Községi Önkormányzat hivatali kapuján keresztül a megfelelő űrlapon, vagy E-papír beadványon lehet benyújtani.

(2) Az egyes támogatási típusok esetében alkalmazandó kérelem nyomtatványokat a rendelet mellékletei tartalmazzák. A jövedelemnyilatkozat és a vagyoni nyilatkozat kivételével a kérelem nyomtatvány alkalmazása nem kötelező, de amennyiben a kérelem az elbíráláshoz szükséges adatokat - különösen a kérelmező természetes személyazonosító adatait és társadalombiztosítási azonosító jelét - valamint a kötelezően előírt mellékleteket nem tartalmazza, a kérelmező hiánypótlásra történő felszólításának van helye.

(3) A jövedelemtől függő támogatások esetében a jövedelem számítására, annak igazolására vonatkozóan a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szoc.tv.) előírásait kell figyelembe venni. A jövedelemnyilatkozat nyomtatványt a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(4) Vagyoni feltétel meghatározása esetén a vagyon fogalmára a Szoc.tv. előírásait kell figyelembe venni. Vagyonnyilatkozat nyomtatványt a rendelet 2. melléklete tartalmazza.

(5) Amennyiben a támogatás iránti kérelemben előadott életkörülmények vizsgálata kapcsán a kérelem megalapozott elbírálása szükségessé teszi, az igénylőnél környezettanulmányt kell készíteni.

(6) Nem kell környezettanulmányt készíteni az igénylőről, ha életkörülményeit a hivatal már bármely ügyben vizsgálta, és azokban lényeges változás nem feltételezhető.

3. § (1) A települési támogatások megállapítása esetében – kivéve a 13–14. § szerinti rendkívüli támogatást – a hatáskörét a polgármesterre átruházza.

(2) Átruházott hatáskörben hozott döntéseiről a polgármester a következő testületi ülésen, zárt ülés keretében beszámol.

4. § (1) A határozatlan időre megállapított támogatások esetén a jogosultság fennállását évenként felül kell vizsgálni, ennek tényét – azaz a továbbfolyósíthatóságot – az ügyiratban rögzíteni kell.

(2) A települési támogatás igénylőjének adataiban, a támogatásra való jogosultság megállapításánál figyelembe vett adatokban bekövetkező változásokat a kérelmező köteles 15 napon belül bejelenteni.

3. Kifizetés

5. § (1) A rendszeres pénzbeli támogatás folyósítása a jogosult kérelmére a tárgyhót követő hónap 5. napjáig, nem rendszeres pénzbeli támogatás kifizetése a határozat véglegessé válásától számított 5 napon belül átutalással történik.

(2) Házipénztárból történő kifizetés kérelemre, illetve az elszámolási kötelezettséggel megállapított támogatások esetében történhet. A jogosult az összeget legkésőbb a határozat kézhezvételét követő 15 napig – pénztári órák idején – veheti fel az önkormányzat házipénztárában.

(3) Természetbeni támogatás esetében a határozatban megállapított értékű természetbeni juttatást veszi át a jogosult. Természetbeni támogatás formája lehet különösen:

a) élelmiszer,

b) ruházat

c) tanszer, tankönyv

d) építőanyag,

e) gyógyászati segédeszköz.

4. Jogosulatlanul igénybe vett támogatás megtérítése

6. § (1) A jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybe vett támogatás esetén az igénybevevő köteles

a) a pénzbeli támogatás visszafizetésére,

b) a természetben nyújtott támogatás esetén a dolog visszaszolgáltatására vagy a dolog, szolgáltatás értékének megfelelő pénzegyenérték megfizetésére.

(2) Az (1) bekezdés szerinti megtérítést a jegybanki alapkamattal megemelt összegben kell visszafizetni.

(3) A képviselő-testület indokolt esetben a kötelezett kérelmére legfeljebb 6 havi részletfizetést engedélyezhet.

II. Fejezet

Különös rendelkezések

7. § (1) A képviselő-testület a Szoc.tv. rendelkezései alapján nyújtott pénzbeli és természetbeni ellátások kiegészítéseként települési támogatást ebben a fejezetben meghatározottak szerint nyújt.

(2) Települési támogatás formája lehet

a) születési támogatás,

b) temetési támogatás,

c) gyógyszertámogatás

d) lakásfenntartási támogatás

e) eseti támogatás

f) rendkívüli támogatás,

(3) Települési támogatásként – az erre a célra biztosított forrás rendelkezésre állása esetén – külön rendeletben meghatározott feltételek szerint szociális célú tűzifa támogatás is megállapítható.

5. Születési támogatás

8. § (1) Születési támogatásra jogosult, gyermek születése esetén a család, amennyiben a kérelmező szülő és a gyermek is lánycsóki lakóhellyel rendelkezik, és a családban az egy főre számított családi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 900 %-át.

(2) A születési támogatás mértéke gyermek születése esetén 10 000 forint.

(3) A születési támogatás igénylésére a születést követő 60 napon belül van lehetőség a rendelet 3. melléklete szerinti kérelemmel.

(4) A kérelemhez mellékelni kell.

a) a gyermek születési anyakönyvi kivonatát,

b) jövedelemnyilatkozatot.

6. Temetési támogatás

9. § (1) Temetési támogatásra jogosult az, aki elhunyt személy eltemettetéséről gondoskodik és családjában az egy főre számított családi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 900 %-át.

(2) A temetési támogatás mértéke 10 000 forint.

(3) A temetési támogatás igénylésére a temetést követő 60 napon belül van lehetőség a rendelet 4. melléklete szerinti kérelemmel.

(4) A kérelemhez mellékelni kell

a) a kérelmező nevére kiállított temetési szolgáltatásról szóló számlát,

b) ha a haláleset nem helyben történt, az elhunyt személy halotti anyakönyvi kivonatát,

c) jövedelemnyilatkozatot.

(5) Nem állapítható meg temetési támogatás annak a személynek, aki a hadigondozásról szóló törvény alapján temetési hozzájárulásban részesült.

7. Gyógyszer támogatás

10. § (1) A gyógyszerköltségek mérsékléséhez gyógyszer támogatásra jogosult, aki saját maga, vagy családtagja megbetegedése, vagy egészségi állapota miatt szükséges gyógyszerköltsége megfizetése miatt segítségre szorul.

(2) Gyógyszer támogatásra jogosult az a személy, akinek a családjában az egy főre számított havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át.

(3) A támogatás igénylésére a gyógyszer kiváltását követő 30 napon belül van lehetőség a rendelet 5. melléklete szerinti kérelemmel.

(4) A kérelemhez mellékelni kell:

a) a kérelmező, vagy családtagja nevére kiállított gyógyszer számlát, vagy a nevére szóló orvosi rendelvényt és a gyógyszertári nyugtát,

b) jövedelemnyilatkozatot.

(5) A gyógyszer támogatás egy családban élő kérelmezők esetében negyedévente egy alkalommal állapítható meg.

8. Lakásfenntartási támogatás

11. § (1) Lakásfenntartási támogatás a szociálisan rászoruló háztartások részére a háztartás tagjai által lakott lakás, vagy nem lakás céljára szolgáló helyiség fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadásaik viseléséhez nyújtott támogatás.

(2) A kérelem elbírálásakor figyelembe vehető, támogatható lakásfenntartási kiadások: villanyáram, ivóvízfogyasztás, szennyvízkezelési szolgáltatás, folyékony hulladék elszállítása, gázfogyasztás, hulladékszállítás, tüzelőanyag beszerzésének költsége, amennyiben ezen költségek együttes, havi összege meghaladja a 3000 forintot. A benyújtásnál az utolsó havi fogyasztásról szóló számla, de legfeljebb az igénylést megelőző fél éven belül kelt számlák vehetők figyelembe.

(3) A támogatás igénybevételére jogosult, akinek a nevére a lakásfenntartási költségekről kiállított számlák szólnak, illetve az előre fizetős mérők esetében a szolgáltatási szerződés szól.

(4) Rászorultnak tekinthető

a) az adott lakásban egyedül élő személy esetén, akinek a jövedelme az öregségi nyugdíjminimum 150%-át,

b) egyéb esetben, akinél a lakásban élők egy főre eső jövedelme az öregségi nyugdíjminimum 100%-át

nem haladja meg, és a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona.

(5) Lakásfenntartási támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és családok számától.

(6) A támogatás mértéke havonta:

a) 5000 forint, amennyiben

aa) az adott lakásban egyedül élő jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum 100 %-át

ab) egyéb esetben, a lakásban élők jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum 50 %-át.

b) 3000 forint, amennyiben az a) pontban megjelölt jövedelemhatárt meghaladja.

(7) A támogatás igénylésére a rendelet 6. melléklete szerinti kérelem benyújtásával van lehetőség, melyhez mellékelni kell

a) a támogatható lakásfenntartási kiadásokról a kérelmező nevére kiállított közüzemi számlákat, vagy előre fizetős mérő esetén a feltöltés bizonylatát és a szolgáltatói szerződés másolatát,

b) jövedelemnyilatkozatot,

c) vagyonnyilatkozatot.

(8) A támogatás igényelhető októbertől márciusig tartó időtartamban. A támogatás megállapításának kezdő napja a kérelem hiánytalan benyújtása hónapjának első napja, utolsó napja a kérelem benyújtását követő március utolsó napja lehet.

9. Eseti támogatás

12. § (1) Eseti támogatásra jogosult az az igénylő, akinek

a) a családjában az egy főre számított jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 %-át

b) és a család tagjai egyikének sincs vagyona.

(2) Az eseti támogatás összege 3-5000 forint.

(3) A támogatást a kérelmező által megjelölt célnak megfelelően, természetbeni ellátás formájában is lehet nyújtani.

(4) A támogatás igénylésére naptári félévenként 1 alkalommal van lehetőség.

(5) Eseti támogatás igénylésére a rendelet 7. melléklete szerinti kérelem benyújtásával van lehetőség.

10. Rendkívüli támogatás

13. § (1) A létfenntartását veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyek részére az önkormányzat rendkívüli támogatást nyújt.

(2) Elsősorban azokat a személyeket indokolt rendkívüli támogatásban részesíteni, akik önmaguk, illetve családjuk létfenntartásáról más módon nem tudnak gondoskodni vagy alkalmanként jelentkező, nem várt többletkiadások, vagy a gyermek hátrányos helyzete miatt anyagi segítségre szorulnak.

(3) Rendkívüli támogatásra szorul különösen:

a) akinek elemi kár vagy tűzeset következtében károsodott lakóháza helyreállítását biztosítás nem fedezi,

b) aki 1 hónapot meghaladó tartós betegség, vagy baleset következtében kórházi kezelés, vagy magánegészségügyi ellátás igénybe vétele miatt magas kiadásokra kényszerül,

c) aki betegség vagy baleset következtében kialakult testi fogyatékosság esetén a lakóépület akadálymentesítéséhez szükséges átalakítás elvégzésé kényszerül,

d) aki bűncselekmény sértettjeként anyagi segítségre szorul,

e) akinek családjában gyermeknevelésből fakadó jelentős többletköltségek jelentkeznek.

(4) Rendkívüli támogatás kérelemre – a rendelet 8. melléklete szerint – és hivatalból – különösen nevelési-oktatási intézmény, gyámhatóság, továbbá más családvédelemmel foglalkozó intézmény, illetve természetes személy vagy a gyermekek érdekeinek védelmét ellátó társadalmi szervezet kezdeményezésére – is megállapítható.

14. § (1) A rendkívüli méltánylást érdemlő esetben az jogosult támogatás igénylésére, akinek esetében az egy főre számított havi családi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 350%-át nem haladja meg.

(2) Rendkívüli méltánylást érdemlő esetben, azonos eseményre vonatkozóan, rendkívüli támogatást egy háztartásban, egy személy részére lehet megállapítani, a segély legmagasabb összege 240 000 forint lehet.

(3) A támogatást a kérelmező által megjelölt célnak megfelelően, természetbeni ellátás formájában is lehet nyújtani.

(4) A nyújtott támogatás mértékének meghatározásánál figyelemmel kell lenni a kérelmező jövedelmére, az egy háztartásban együtt élők számára, körülményeikre, a bekövetkezett kár mértékére.

11. Köztemetés

15. § (1) A köztemetésre vonatkozó hatáskörét a képviselő-testület a polgármesterre ruházza.

(2) Az önkormányzat az eltemettetésre köteles kérelmére, a köztemetés költségeinek visszafizetésére legfeljebb két év időtartamra részletfizetést engedélyez.

(3) Az önkormányzat az eltemettetésre köteles rászorultsága esetén, kérelmére a köztemetés költségeinek visszafizetésétől részben vagy teljesen eltekint, amennyiben az eltemettetésre köteles

a) családjában az egy főre számított jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át,

b) a család tagjai egyikének sincs vagyona,

c) a hagyaték értéke nem éri el a köztemetés költségét, vagy csak hagyatéki teherből áll.

III. Fejezet

Záró rendelkezések

16. § Ez a rendelet 2021. november 1-jén lép hatályba.

17. § (1) A 2021. november 1-jén folyamatban lévő ügyekre a települési támogatásról és egyéb szociális ellátásokról szóló 3/2015. (II.25.) önkormányzati rendelet 2021. október 31-én hatályos rendelkezéseit kell alkalmazni.

(2) A 2021. november 1-jéig megállapított lakásfenntartási támogatások folyósítására, illetve a 2021. november 1-jét megelőzően beadott lakásfenntartási támogatás iránti kérelmekre a települési támogatásról és egyéb szociális ellátásokról szóló 3/2015. (II.25.) önkormányzati rendelet 2021. október 31-én érvényes rendelkezéseit kell alkalmazni.

18. § Az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatáról. című 8/2015. (III.25.) önkormányzati rendelet 3. melléklete a 9. melléklet szerint módosul.

19. § Hatályát veszti a települési támogatásról és egyéb szociális ellátásokról szóló 3/2015. (II.25.) önkormányzati rendelet.

9. melléklet

1. Az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatáról. című 8/2015. (III.25.) önkormányzati rendelet 3. melléklet 1.1. pontja helyébe a következő pont lép:

„1.1. települési támogatás megállapítása (kivéve rendkívüli támogatás)”

2. Az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatáról. című 8/2015. (III.25.) önkormányzati rendelet 3. melléklet 1.5. pontja helyébe a következő pont lép:

„1.5. előirányzat átcsoportosítás az éves költségvetési rendeletben meghatározottak szerint”

3. Az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatáról. című 8/2015. (III.25.) önkormányzati rendelet 3. melléklet 1. pontja a következő 1.6. és 1.7. ponttal egészül ki:

„1.6. köztemetés

1.7. településképi eljárások”