Lánycsók Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2023. (II. 24.) önkormányzati rendelete

Lánycsók Községi Önkormányzat 2023. évi költségvetéséről

Hatályos: 2023. 02. 25

Lánycsók Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2023. (II. 24.) önkormányzati rendelete

Lánycsók Községi Önkormányzat 2023. évi költségvetéséről

2023.02.25.

Lánycsók Községi Önkormányzati Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A költségvetés bevételeinek és kiadásainak főösszege, költségvetési egyenleg

1. § (1) A képviselő-testület a 2023. évi költségvetési mérlegfőösszegének bevételi oldalát, illetve a tárgyévi költségvetési bevételek összegét 681.415.100 forintban állapítja meg az 1. melléklet szerint.

(2) A képviselő-testület a 2023. évi költségvetési mérlegfőösszegének kiadási oldalát, illetve a tárgyévi költségvetési kiadások összegét 681.415.100 forintban állapítja meg a 2. melléklet szerint.

2. Költségvetési bevételek

2. § (1) Az önkormányzat 2023. évi költségvetési bevételeinek forrásonkénti összetételét az 1. melléklet határozza meg. Itt található az önkormányzatot megillető állami feladatalapú támogatások, előirányzatai jogcímenként.

(2) A működési célú bevételek összege 394.312.208 forint, a felhalmozási bevétel összege pedig 95.000.000 forint. Az önkormányzat összesített költségvetési maradványa 192.102.892 forint.

(3) Az (1) bekezdésben megállapított bevételeket költségvetési szervenként és kiemelt előirányzatonként a 3. melléklet tartalmazza, mely tájékoztatást ad az önkormányzat és költségvetési szerveinek 2022. évi költségvetési maradványáról.

3. Költségvetési kiadások

3. § (1) Az önkormányzat 2023. évi működési, fenntartási kiadási előirányzatait a képviselő-testület 434.618.273 forintban határozza meg, melyből:

a) személyi jellegű kiadások. 224.077.200 forint,

b) munkáltatót terhelő járulékok: 29.107.900 forint,

c) dologi kiadások: 170.443.173 forint,

d) ellátottak pénzbeli ellátása 4.000.000 forint,

e) működési célú támogatásértékű kiadás: 1.040.000 forint,

f) működési célú végleges pénzeszköz átadások államháztartáson kívülre: 3.000.000 forint,

g) előző évi normatíva elszámolás, elvonások, befizetések 2.950.000 forint.

(2) A képviselő-testület a 2023. évi költségvetés önkormányzati és annak költségvetési szerveinek kiemelt kiadási előirányzatait a 4. melléklet szerint fogadja el.

(3) Az önkormányzat 2023. évi végleges pénzeszközök-átadásait valamint az ellátottak pénzbeli juttatásait az 5. melléklet tartalmazza.

4. § (1) Az önkormányzat felújítási és felhalmozási kiadásainak összege 239.014.000 Ft.

(2) A képviselő-testület a beruházásokat, felújításokat feladatonként, címenként a 6. mellékletben foglaltak szerint állapítja meg.

5. § (1) Az önkormányzat Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV törvény (továbbiakban: Stabilitási törvény) szerinti saját bevételeiről, valamint a fennálló adósságot keletkeztető ügyletekből származó kötelezettségeiről készült kimutatást a 7. melléklet tartalmazza.

(2) A képviselő-testület 2023. évben nem tervez olyan fejlesztéseket, amely megvalósításához a Stabilitási tv. 3. § (1) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügylet megkötése válik vagy válhat szükségessé.

4. Általános és céltartalék

6. § Az önkormányzat 2023. évben tartalékot nem tervez.

7. § Az önkormányzat és költségvetési szerveinek 2023. évi összevont pénzügyi mérlegét a 8. melléklet tartalmazza.

5. Költségvetési hiány finanszírozása

8. § (1) A képviselő-testület az önkormányzat

a) tárgyévi működési hiányát 40.306.065 forintban,

b) felhalmozási hiányát 144.014.000 forintban

állapítja meg.

(2) A hiány finanszírozását az előző évi költségvetési maradvány, valamint a betervezett ingatlanértékesítés szolgálja.

6. Költségvetési létszámkeret

9. § (1) Az önkormányzat összesített létszámkerete 91 fő, ebből a közfoglalkoztatottak létszámelőirányzata 45 fő.

(2) A képviselő-testület a létszámkeretet költségvetési szervenkénti bontásban a 9. melléklet szerint állapítja meg.

(3) A képviselő-testület a Lánycsóki Közös Önkormányzati Hivatal köztisztviselőit megillető cafetéria-juttatás éves keretösszegét 275.000 Ft/főben állapítja meg. A megállapított összeg a munkáltató által megfizetendő SZJA-t és szociális hozzájárulási adót is magába foglalja.

(4) A képviselő-testület a 2023. évre vonatkozó illetményalapot 55.000 Ft-ban határozza meg.

7. A költségvetés készítésére, végrehajtására és módosítására vonatkozó szabályok

10. § (1) A költségvetési szerveknek a jóváhagyott éves költségvetés alapján, a vonatkozó jogszabályokban, valamint az alapító okiratukban meghatározott követelmények és feltételek érvényesítésével kell működniük és gazdálkodniuk a gazdaságosságra, a hatékonyságra és az eredményességre vonatkozó előírások, a gazdálkodási, számviteli szabályok maradéktalan betartása, és az ellenőrizhetőség szempontjainak biztosítása mellett.

(2) A képviselő-testület felhatalmazza költségvetési szerveket a költségvetésben előírt bevételek beszedésére és a jóváhagyott kiadások teljesítésére.

(3) A költségvetési szerveknél a tervezett bevételek elmaradása nem vonja automatikusan maga után a költségvetési támogatás növekedését. Amennyiben a tervezett bevételek nem folynak be, a tervezett kiadási előirányzatok nem teljesíthetők.

11. § (1) A helyi önkormányzat költségvetési rendeletében megjelenő bevételek és kiadások módosításáról, a kiadási és bevételi előirányzatok közötti átcsoportosításról a rendelet 12. § és 13. §-ban foglalt kivétellel a képviselő-testület dönt.

(2) Ha a helyi önkormányzat év közben a költségvetési rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez jut, vagy bevételei a tervezettől elmaradnak, e tényről a polgármester a képviselő-testületet tájékoztatja

(3) Az előirányzat-módosítások, -átcsoportosítások átvezetéséhez kapcsolódóan a képviselő-testület szükség szerint – az első negyedév kivételével negyedévenként – az első félévi gazdálkodásról szóló beszámolóval, a háromnegyedéves beszámolóval együtt, valamint legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig – december 31-i hatállyal – módosítja a költségvetési rendeletét.

(4) Ha év közben az Országgyűlés – a helyi önkormányzatot érintő módon – a meghatározott hozzájárulások, támogatások előirányzatait zárolja, azokat csökkenti, törli, az intézkedés kihirdetését követően haladéktalanul a képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását.

12. § (1) A költségvetési szervek a költségvetésben jóváhagyott kiadási és bevételi előirányzataikat saját hatáskörben módosíthatják, a kiadási előirányzatokon belül átcsoportosítást hajthatnak végre a (2)–(7) bekezdésben foglalt szabályok betartása mellett.

(2) Az átcsoportosítás nem irányulhat a személyi juttatások előirányzatának növelésére kivéve az államháztartásról szóló törvény végrehajtásárólól szóló 368/2011. (XII.31.) Korm. rendelet 36. § (2) bekezdésében foglalt eseteket.

(3) A költségvetési szervek a gazdálkodási év során elért többletbevételeiket 1.000 e Ft értékhatárig saját hatáskörben felhasználhatják. E § alkalmazásában többletbevétel a költségvetési szerv költségvetési szervi működési bevételei és felhalmozási bevételei kiemelt előirányzatának eredeti előirányzatán felül pénzügyileg teljesült összeg.

(4) Az értékhatárt meghaladó többletbevételek felhasználásról – a költségvetési szervek vezetői által benyújtott kérelem alapján – a képviselő-testület dönt.

(5) A költségvetési szervek a támogatásértékű működési és felhalmozási bevételeik, valamint a végleges működési és felhalmozási célú pénzeszköz-átvételeik többletét – a kapcsolódó célnak megfelelően – saját hatáskörben felhasználhatják.

(6) Az önállóan működő költségvetési szervek esetében az előirányzatok módosítására csak a pénzügyi-gazdasági feladatok ellátására kijelölt önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv vezetőjével történő előzetes egyeztetés alapján, annak egyetértésével kerülhet sor.

(7) A költségvetési szervek a saját hatáskörben végrehajtott előirányzat-módosításokat, valamint a többletbevételek felhasználáshoz kapcsolódó módosításokat kötelesek a felügyeleti szervnek 30 napon belül beterjeszteni, melyről a polgármester a képviselőtestületet 30 napon belül tájékoztatja. Az önállóan működő költségvetési szervek e kötelezettségüknek a pénzügyi-gazdasági feladatok ellátására kijelölt önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv adatszolgáltatása útján tesznek eleget.

(8) A képviselő-testület a saját hatáskörben végrehajtott előirányzat módosításokkal a rendeletet a 11. § (3) bekezdésében meghatározott időpontokban módosítja.

13. § (1) A képviselő-testület a jóváhagyott működési és felhalmozási költségvetés, valamint kölcsönök előirányzat-csoportok közötti átcsoportosítás jogát 4.000.000 Ft-ig (alkalmanként és költségvetési szervenként) a polgármesterre ruházza át.

(2) A képviselő-testület a tervezett bevételi előirányzatot meghaladó önkormányzati többletbevétel terhére az előirányzat-módosítás jogát esetenként 4.000.000 Ft-ig (alkalmanként és költségvetési szervenként) a polgármesterre ruházza át.

(3) Az (1)–(2) bekezdésben foglalt átcsoportosításról a Rendelet módosításával egyidejűleg a képviselő-testületnek be kell számolni. Az átruházott hatáskörben végrehajtott előirányzat-átcsoportosítás miatt a képviselő-testület a rendeletet a 11. § (3) bekezdésében meghatározott időpontokban módosítja.

(4) Az (1)–(3) bekezdésben átruházott hatáskörben hozott döntések a későbbi években – a képviselő-testület által jóváhagyottnál nagyobb – többletkiadással nem járhatnak.

14. § (1) A költségvetési szerveknél létszámnövekedést csak a képviselő-testület engedélyezhet.

(2) A megüresedett álláshelyek betöltésére csak a polgármester előzetes engedélye alapján kerülhet sor.

(3) Az átmenetileg betöltetlen álláshelyekre jutó személyi juttatások előirányzatával úgy kell gazdálkodni, hogy az álláshely az év bármely időpontjában betölthető legyen.

15. § (1) A költségvetési szervek feladatainak változását a képviselő-testület engedélyezi az alapító okirat egyidejű módosításával.

(2) A költségvetési szerveknél szakmai programok indításához, feladatmutatót érintő fejlesztéshez a képviselő-testület előzetes hozzájárulása szükséges. A döntést megelőzően vizsgálni kell annak rövid és hosszabb távú költségvetési hatását.

(3) Amennyiben a (2) bekezdésben jelentkező feladatváltozást a költségvetési szerv előirányzatain belül biztosítani tudja, illetve további évekre a feladatváltozás bizonyíthatóan nem jár kiadási többlettel, akkor is köteles azt előzetesen a polgármesternek bejelenteni, aki a fenntartó nevében azt engedélyezi.

(4) A feladatalapú támogatásokat, hozzájárulásokat megalapozó feladatmutatók évközi változásáról tárgyév május 1-ig, október 1-ig, a költségvetési szerv vezetője köteles az igénylésért felelős szerv részére adatot szolgáltatni.

(5) A költségvetési szervek vezetői felelősek a feladatmutatókhoz kötött állami hozzájárulások igénylését megalapozó mutatószámok valóságtartalmáért, az elszámolásokhoz szükséges dokumentumok helyességért, valamint kötelesek a feladatalapú támogatás alapját képező nyilvántartásokat naprakészen vezetni.

16. § Az államháztartáson kívüli forrás átadására és átvételére vonatkozó szabályokat – a támogatás igénylésére, a támogatás biztosításra és a támogatott elszámolási kötelezettségére vonatkozóan – az önkormányzat külön rendeletben szabályozza.

8. A gazdálkodásra vonatkozó egyéb szabályok

17. § (1) Az önkormányzati támogatási igénnyel járó pályázatok benyújtásához a képviselő-testület előzetes engedélye szükséges. Az olyan pályázatok benyújtására, melyek saját forrást nem igényelnek, vagy a szükséges saját forrás rendelkezésre áll, de a következő évekre költségvetési kihatással járnak, a polgármester előzetes engedélye alapján kerülhet sor.

(2) Az önkormányzati pályázatokról, és azok önrészének mértékéről a képviselő-testület határozattal dönt.

18. § A képviselő-testület az önkormányzati költségvetésben szereplő felújítások, és beruházások lebonyolításával a polgármestert bízza meg.

19. § (1) Amennyiben a tulajdon védelme megfelelően biztosított és ellenőrzött, valamint az költségvetési szerv az eszközökről és az azok állományában bekövetkezett változásokról folyamatosan részletező nyilvántartást vezet mennyiségben és értékben, akkor a költségvetési évről, december 31-i fordulónappal készített könyvviteli mérlegben kimutatott eszközöket és forrásokat - ideértve az aktív és passzív pénzügyi elszámolásokat is - alátámasztó leltározást elegendő két évenként végrehajtani. A következő leltározást 2024. évben december 31-i fordulónappal el kell végezni.

(2) Kötelező a megszűnés napjával azonos fordulónappal a leltározást végrehajtani, amennyiben az költségvetési szerv átszervezés vagy jogutód nélküli megszűnés következtében megszűnik.

20. § (1) A polgármester az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 87. és 91. §-ban foglaltak szerint köteles az önkormányzat gazdálkodásának helyzetéről a képviselő-testületnek beszámolni.

(2) A képviselő-testület a költségvetési szervek költségvetési maradványát felülvizsgálja és a zárszámadási rendelettel egyidőben hagyja jóvá. A képviselő-testület a költségvetési szervei beszámolójának felülvizsgálata eredményétől függően a költségvetési szerv költségvetési maradványát módosíthatja.

(3) Az önkormányzat képviselő-testülete gazdasági szükséghelyzetben a költségvetési szervet megillető költségvetési maradvány felhasználását korlátozhatja.

9. Készpénz kifizetések teljesítése

21. § (1) A bevételek beszedésekor, kiadások teljesítésekor lehetőség szerint készpénzkímélő fizetési módokat kell alkalmazni

(2) A kiadások készpénzben történő teljesítésére csak

a) a közfoglalkoztatásban résztvevők bére, valamint munkába járáshoz kapcsolódó közlekedési költségtérítései,

b) az egységes rovatrend K42 Családi támogatások és K45 Foglalkoztatással, munkanélküliséggel összefüggő támogatások rovaton elszámolandó kiadások,

c) az egységes rovatrend K31 Készletbeszerzés és K34 Kiküldetések, reklám- és propagandakiadások rovatain elszámolandó kiadások,

d) az egységes rovatrend K61 Immateriális javak beszerzése, létesítése, K63. Informatikai eszközök beszerzése, létesítése és K64 Egyéb tárgyi eszközök beszerzése, létesítése rovatain elszámolandó, kisebb értékű immateriális javak, tárgyi eszközök beszerzésére irányuló kiadások,

e) az egységes rovatrend K33 Szolgáltatási kiadások és K12 Egyéb külső személyi juttatások rovatain elszámolandó kiadások,

f) a foglalkoztatottak belföldi és külföldi kiküldetéséhez, tartós külszolgálatához kapcsolódó napidíjak, illetménybe nem tartozó kiadások,

g) az illetékbélyeg-beszerzés kiadásai,

h) a c)–e) pont szerinti kiadásokhoz kapcsolódóan az egységes rovatrend K351 Működési célú előzetesen felszámított általános forgalmi adó és a K67. Beruházási célú előzetesen felszámított általános forgalmi adó rovatain elszámolandó kiadások, és

i) az a)–h) pont szerinti kiadásokra a foglalkoztatottaknak elszámolási kötelezettséggel adott előlegek készpénzben történő teljesítése

esetében kerülhet sor.

10. Vegyes és záró rendelkezések

22. § (1) A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, rendelkezéseit azonban 2023. január 1. napjától kell alkalmazni.

(2) A képviselő-testület a polgármesternek e rendelet elfogadásáig az átmeneti időszakban tett intézkedéseiről (bevételek beszedése, az előző évi kiadási előirányzatokon belül a kiadások arányos teljesítése) szóló beszámolóját elfogadja. Az átmeneti időszakban beszedett bevételek és teljesített kiadások e rendeletbe beépítésre kerültek.

1. melléklet a 3/2023. (II. 24.) önkormányzati rendelethez

LÁNYCSÓK KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT ÉS KÖLTSÉGVETÉSI SZERVEINEK 2023. ÉVI BEVÉTELEI

1. Költségvetési támogatások

Bevétel megnevezése

Mutató

Fajl.össz.

Előirányzat

1

Feladatfinanszírozás a Ktv. tv. 2. melléklet e szerint

2

1.1.1.1.

Önkormányzati hivatal működésének támogatása elismert hivatali létszám alapján

14,28

5 537 000

79 068 360

3

1.1.1.2.

Zöldterület-gazdálkodással kapcsolatos feladatok ellátásának támogatása

26 000

5 527 600

4

1.1.1.3.

Közvilágítás fenntartásának támogatása

5 829 000

5

1.1.1.5. Info

Közutak fenntartásának támogatása

4 302 935

6

1.1.1.4.

Köztemető fenntartása

0

7

1.1.1.6. Info

Egyéb önkormányzati feladatok támogatása

2 493

8 500 000

8

beszámítás

0

9

1.1.1.7.

Lakott külterülettel kapcs fa.

104 550

10

1.1.4

Polgármesteri illetményhez és költségtérítéshez nyújtott támogatás

3 610 011

11

1.1.5.

Közvilágítás kiegészítő támogatása

7 470 000

12

1.

A helyi önkormányzatok működésének általános támogatása

114 412 456

13

1.3.1.

Szociális feladatok egyéb támogatása

20 003 006

14

1.3.2.3.1.

Szociális étkeztetés

80

5 904 800

15

1.3.2.4.2.

Házi segítségnyújtás- személyi gondozás

23

10 651 990

16

1.3.2.6.1.

Időskorúak nappali intézményi ellátása

21

5 935 230

17

Települési önkormányzatok szociális, gyermekjóléti feladatainak támogatása

42 495 026

18

Gyermekétkeztetés támogatása

19

1.4.1.1.

Finanszírozás szempontjából elismert dolgozók bértámogatása

5,13

2 700 300

13 852 539

20

1.4.1.2.

Gyermekétkeztetés üzemeltetés támogatása

18 000 986

21

1.4.2.

A rászoruló gyermekek intézményen kívüli szünidei étkezésének támogatása

542

540

292 680

22

Települési önkormányzatok szociális, gyermekjóléti és gyermekétkeztetési feladatainak támogatása

32 146 205

23

1.5.2.

Könyvtári támogatás

2493

2 213

5 517 009

24

1.5

Települési önkormányzatok kulturális feladatainak támogatása

5 517 009

25

Ktv.tv.3. számú melléklet

26

Szociális ágazati összevont pótlék (Gond. KP)

4 500 000

27

Kulturális feladatok bérjellegű támogatása

3 160 700

28

Összesen:

202 231 396

2. Egyéb bevételek

Egyéb bevétel megnevezése

Előirányzat

1

KÖZHATALMI BEVÉTELEK

75 750 000

2

helyi adók

3

magánszemélyek kommunális adója

9 600 000

4

iparűzési adó állandó jellegű

65 000 000

5

pótlék

900 000

6

talajterhelési díj

250 000

7

MŰKÖDÉSI BEVÉTELEK

60431927

8

bérleti díj bevételek, közterületfoglalás B402

1 200 000

9

Lánycsóki Népház bérleti díj B402

1 850 000

10

Gond Kp: munkahelyi étkezés, ebédszáll, idősek szállítása, mosatás B402

1 190 000

11

Lánycsóki Konyha: étkezési térítési díj dolgozók, vendégek B402

7 200 000

12

kamat B408

10 949

13

Gond Kp.: szoc étkezők térítési díj B405

12 000 000

14

Gond Kp. :házi gondozás gondozási díja B405

0

15

Lánycsóki Konyha: étkezési térítési díj iskolás gyerekek B405

2 500 000

16

Lánycsóki Konyha: államházt belülre továbbszámlázott belf működési bev Gondozási Kp.- ba továbbszámlázott B403

12 000 000

17

államházt kívülre továbbszámlázott belf működési bev Invitel B403

0

18

Eszközhasználati díj Baranya-Víz Kft B404

12 044 320

19

Egyéb működési bevétel B411

1 096 658

20

kiszámlázott termékek és szolgáltatások áfája B406

9 340 000

21

MŰKÖDÉSI TÁMOGATÁSOK ÁTVETT PÉNZESZKÖZÖK

55 898 885

22

Támogatásértékű bevétel helyi önkorm.tól, Majs, Udvar, Kisnyárád, Homorúd Közös Hivatal finansz.ra

29 589 785

23

Közfoglalkoztatás támogatása

14 649 100

24

Liptódtól átvett támogatás házi segítségnyújtásra

800 000

25

NEAK –tól átvett támogatás - védőnői támogatás

10 860 000

26

FELHALMOZÁSI TÁMOGATÁSOK

0

27

Ingatlanértékesítés bevétele (hiány fedezésére)

95 000 000

28

Költségvetési maradvány

192 102 892

29

Összesen

479 183 704

30

BEVÉTEL MINDÖSSZESEN

681 415 100

2. melléklet a 3/2023. (II. 24.) önkormányzati rendelethez

Lánycsók Községi Önkormányzat 2023. évi költségvetési kiadásai

Kiadás megnevezése

Előirányzat

1

Személyi juttatások

224 077 200

2

Munkaadókat terhelő járulék

29 107 900

3

Dologi kiadások

170 443 173

4

Működési c. támogatások

4 040 000

5

Ellátottak pénzbeli juttatása

4 000 000

6

Előző évi normatíva elszámolás+pályázati visszafizetés

2 950 000

7

Felújítások

239 014 000

8

Beruházások

0

9

Államházatrtáson belüli megelőlegezések visszafizetése

7 782 827

10

Kiadások összesen:

681 415 100

3. melléklet a 3/2023. (II. 24.) önkormányzati rendelethez

Lánycsók Községi Önkormányzat és költségvetési szerveinek kiemelt bevételi előirányzatai

Bevétel megnevezése

Lánycsók Községi Önkormányzat

Lánycsóki Közös Önkormányzati Hivatal

Gondozási Központ Lánycsók

Lánycsóki Konyha

Lánycsóki Népház

Összesen:

1

Szolgáltatások ellenértéke

1 200 000

1 190 000

7 200 000

1 850 000

11 440 000

2

Közvetített szolgáltatások értéke

12 000 000

12 000 000

3

Tulajdonosi bevételek

12 044 320

12 044 320

4

Ellátási díjak

0

12 000 000

2500000

14 500 000

5

Kiszámlázott áfa

0

3 521 000

5 819 000

9 340 000

6

Áfa visszatérülés

0

0

7

Kamatbevételek

8 949

1 000

1 000

10 949

8

Egyéb működési bevétel

1 000 000

658

6 000

10 000

80 000

1 096 658

9

MŰKÖDÉSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN

14 253 269

658

16 718 000

27 530 000

1 930 000

60 431 927

10

Támogatási működ.bev.társ.bizt.alaptól

10 860 000

10 860 000

11

központi költségvetési szervtől

0

12

elkülönített alaptól

14 649 100

14 649 100

13

helyi önkormányzattól

29 589 785

800 000

30 389 785

14

MŰKÖDÉSI CÉLÚ TÁMOGATÁSOK BEVÉTELEI ÖSSZESEN

55 098 885

0

800 000

0

0

55 898 885

15

FELHALMOZÁSI CÉLÚ TÁMOGATÁSOK

0

0

0

0

0

0

16

Magánszemélyek kommunális adója

9 600 000

9 600 000

17

Iparűzési adó állandó jelleggel

65 000 000

65 000 000

18

Pótlék

900 000

900 000

19

Talajterhelési díj

250 000

250 000

20

KÖZHATALMI BEVÉTELEK

75 750 000

0

0

0

0

75 750 000

21

Költségvetési maradvány

188 625 095

837 240

1 098 634

796 339

745 584

192 102 892

22

ÖNKORMÁNYZATOK KÖLTSÉGVETÉSI TÁMOGATÁSA

202 231 396

202 231 396

23

Központi Irányító szervi támogatás

-257 939 545

132 209 102

37 216 366

59 290 661

29 223 416

0

24

Ingatlanértékesítés bevétele (hiány fedezésére)

95 000 000

95 000 000

25

FELHALMOZÁSI CÉLÚ BEVÉTELEK

95 000 000

95 000 000

26

BEVÉTEL ÖSSZESEN

373 019 100

133 047 000

55 833 000

87 617 000

31 899 000

681 415 100

4. melléklet a 3/2023. (II. 24.) önkormányzati rendelethez

Lánycsók Községi Önkormányzat és költségvetési szerveinek 2023. évi kiemelt kiadási előirányzatai

Kiadás megnevezése

Lánycsók Községi Önkormányzat

Lánycsóki Közös Önkormányzati Hivatal

Gondozási Központ Lánycsók

Lánycsóki Konyha

Lánycsóki Népház

Összesen:

1

Személyi juttatások

61 754 100

100 333 100

28 883 000

18 521 000

14 586 000

224 077 200

2

Munkaadókat terhelő járulék

7 116 000

14 015 900

3 757 000

2 356 000

1 863 000

29 107 900

3

Dologi kiadások

46 362 173

18 698 000

23 193 000

66 740 000

15 450 000

170 443 173

4

Ellátottak pénzbeli juttatása

4 000 000

4 000 000

5

Működési c. pénzeszk. Átadás

4 040 000

4 040 000

6

Előző évi normatíva elszámolás+pályázati visszafizetés

2 950 000

2 950 000

7

Működési Kiadások

126 222 273

133 047 000

55 833 000

87 617 000

31 899 000

434 618 273

8

Beruházások (ÁFÁ-val)

0

9

Felújítások (ÁFÁ-val)

239 014 000

239 014 000

10

Felhalmozási kiadások

239 014 000

239 014 000

11

Központi Irányító szervi támogatás

257 939 545

-132 209 102

-37 216 366

-59 290 661

-29 223 416

0

12

Államháztartáson belüli megelőlegezés visszafizetése

7 782 827

7 782 827

13

Kiadások összesen:

630 958 645

837 898

18 616 634

28 326 339

2 675 584

681 415 100

5. melléklet a 3/2023. (II. 24.) önkormányzati rendelethez

Lánycsók Községi Önkormányzat által nyújtott 2023. évi támogatások célonként

Támogatási cél

Előirányzat

1

Civil szervezetek működési támogatásai

3 000 000

2

Működési célú támogatás kiadás államháztartáson kívülre

0

3

Támogatásértékű kiadás kistérségi társulásnak

775 000

4

Háziorvosi ügyelet

265 000

5

Működési célú támogatás kiadás államháztartáson belülre

1 040 000

6

Ellátottak pénzbeli juttatásai össesen:

4 000 000

7

Előző évi normatíva elszámolás

2 950 000

8

TÁMOGATÁS ÖSSZESEN:

10 990 000

6. melléklet a 3/2023. (II. 24.) önkormányzati rendelethez

Lánycsók Községi Önkormányzat és költségvetési szerveinek 2023. évi költségvetési felhalmozási és felújítási kiadásai

1. Felhalmozási kiadások

Felhalmozási kiadás megnevezése

Lánycsók Községi Önkormányzat

Lánycsóki Közös Önkormányzati Hivatal

Gondozási Központ Lánycsók

Lánycsóki Konyha

Lánycsóki Népház

Összesen:

1

-

2

Összesen:

-

-

-

-

-

-

2. Felújítási kiadások

Felújítási kiadás megnevezése

Lánycsók Községi Önkormányzat

Lánycsóki Közös Önkormányzati Hivatal

Gondozási Központ Lánycsók

Lánycsóki Konyha

Lánycsóki Népház

Összesen:

1

TOP csapadékvíz pályázat

94 463 995

94 463 995

2

TOP energetikai pályázat

104 050 005

104 050 005

3

MFP-UHK útfelújítás pályázat

40 000 000

40 000 000

4

Polgármesteri Hivatal épületfelújítása

500 000

500 000

5

Összesen:

239 014 000

-

-

-

-

239 014 000

7. melléklet a 3/2023. (II. 24.) önkormányzati rendelethez

AZ ÖNKORMÁNYZAT ADÓSSÁGOT KELETKEZTETŐ ÜGYLETEKBŐL ÉS KEZESSÉGVÁLLALÁSOKBÓL FENNÁLLÓ KÖTELEZETTSÉGEIT, VALAMINT SAJÁT BEVÉTELEINAK RÉSZLETEZÉSÉT AZ ADÓSSÁGOT KELETKEZTETŐ ÜGYLETBŐL SZÁRMAZÓ TÁRGYÉVI FIZETÉSI KÖTELEZETTSÉG MEGÁLLAPÍTÁSÁHOZ

Megnevezés

2023.

1

Helyi adóból származó bevétel

74 850 000

2

Önkormányzati vagyon, vagyoni értékű jog értékesítése, hasznosítása

3

Osztalék, koncessziós díj és hozambevétel

4

Tárgyi eszköz és immateriális javak, részvény, részesedés értékesítés bevétele

95 000 000

5

Bírság, pótlék és díjbevétel

900 000

6

Kezességvállalás megtérülése

7

Saját bevételek összesen:

170 750 000

8

Saját bevételek 50%-a

85 375 000

9

Előző év(ek)ben keletkezett tárgyévi fizetési kötelezettség

10

Felvett, átvállalt hitel és annak tőketartozása

11

Felvett, átvállalt kölcsön és annak tőketartozása

12

Hitelvisztonyt megtestesítő értékpapír

13

Váltó kibocsátás

14

Pénzügyi lízing

15

Halasztott fizetés

16

Kezességvállalásból eredő fizetési kötelezettség

17

Tárgyévben keletkezett, illetve keletkező, tárgyévet terhelő fizetési kötelezettség

18

Felvett, átvállalt hitel és annak tőketartozása

19

Felvett, átvállalt kölcsön és annak tőketartozása

20

Hitelvisztonyt megtestesítő értékpapír

21

Váltó kibocsátás

22

Pénzügyi lízing

23

Halasztott fizetés

24

Kezességvállalásból eredő fizetési kötelezettség

25

Fizetési kötelezettségek összesen

-

8. melléklet a 3/2023. (II. 24.) önkormányzati rendelethez

LÁNYCSÓK KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT ÉS KÖLTSÉGVETÉSI SZERVEINEK 2023. ÉVI ÖSSZEVONT PÉNZÜGYI MÉRLEGE

BEVÉTEL MEGNEVEZÉSE

Lánycsók Községi Önkormányzat

Lánycsóki Közös Önkormányzati Hivatal

Gondozási Központ Lánycsók

Lánycsóki Konyha

Lánycsóki Népház

Összesen:

KIADÁS MEGNEVEZÉSE

Lánycsók Községi Önkormányzat

Lánycsóki Közös Önkormányzati Hivatal

Gondozási Központ Lánycsók

Lánycsóki Konyha

Lánycsóki Népház

Összesen:

Egyenleg

1

Működési bevétel

14 253 269

658

16 718 000

27 530 000

1 930 000

60 431 927

Személyi juttatás

61 754 100

100 333 100

28 883 000

18 521 000

14 586 000

224 077 200

2

Működési célú támogatások államházt belül

55 098 885

800 000

55 898 885

Munkaad.terh.jár.

7 116 000

14 015 900

3 757 000

2 356 000

1 863 000

29 107 900

3

Közhatalmi bevételek

75 750 000

75 750 000

Dologi kiadás

46 362 173

18 698 000

23 193 000

66 740 000

15 450 000

170 443 173

4

Önk.működési támogatása (állami)

202 231 396

202 231 396

Ellátottak pénzbeli juttatásai

4 000 000

4 000 000

5

-

Támog.tám.ért.kiad. Áh belüre

1 040 000

1 040 000

6

-

Előző évi normatíva elszámolás

2 950 000

2 950 000

7

-

Támog.tám.ért.kiad. Áh kívülre civil szerv

3 000 000

3 000 000

8

Tartalék

-

9

Működési c. bevételek

347 333 550

658

17 518 000

27 530 000

1 930 000

394 312 208

Működési c. kiadások

126 222 273

133 047 000

55 833 000

87 617 000

31 899 000

434 618 273

- 40 306 065

10

Ingatlanértékesítés

95 000 000

95 000 000

Felújítás

239 014 000

239 014 000

11

Felhalmozási célú támogatások

-

Beruházás

-

12

Felhalmozási bevételek

95 000 000

95 000 000

Felhalmozási kiadások

239 014 000

-

-

-

-

239 014 000

- 144 014 000

13

Költségvetési maradvány

188 625 095

837 240

1 098 634

796 339

745 584

192 102 892

Államháztartáson belüli megelőlegezés visszafizetése

7 782 827

7 782 827

184 320 065

14

Központi Irányító szervi támogatás

132 209 102

37 216 366

59 290 661

29 223 416

257 939 545

Központi Irányító szervi támogatás

257 939 545

257 939 545

-

15

Finanszírozási bevételek

188 625 095

133 046 342

38 315 000

60 087 000

29 969 000

450 042 437

Finanszírozási kiadások

265 722 372

265 722 372

184 320 065

16

BEVÉTEL ÖSSZESEN

630 958 645

133 047 000

55 833 000

87 617 000

31 899 000

681 415 100

KIADÁS ÖSSZESEN

630 958 645

133 047 000

55 833 000

87 617 000

31 899 000

681 415 100

9. melléklet a 3/2023. (II. 24.) önkormányzati rendelethez

LÁNYCSÓK KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT ÉS KÖLTSÉGVETÉSI SZERVEINEK ENGEDÉLYEZETT ÁLLÁSHELYEINEK SZÁMA 2023. ÉVBEN

Tevékenység

KÖZALKALMAZOTT

KÖZTISZTVISELŐ

MUNKA TÖRVÉNYKÖNYVE HATÁLYA ALÁ TARTOZÓK

EGÉSZSÉGÜGYI SZOLGÁLATI JOGVISZONY

ÖSSZES ÁLLÁSHELY

1

szakmai tevékenységet ellátók

üzemeltetési tevékenységet ellátók

szakmai tevékenységet ellátók

üzemeltetési tevékenységet ellátók

szakmai tevékenységet ellátók

üzemeltetési tevékenységet ellátók

szakmai tevékenységet ellátók

2

Lánycsók Községi Önkormányzat

3

Polgármester

1

1

4

Védőnő

1

1

5

Város és községgazdálkodás

4

4

6

Közutak, hidak fenntartása

1

1

7

Zöldterületkezelés

2

2

8

Összesen:

0

7

1

0

0

0

1

9

9

Lánycsóki Népház

10

Ifjúsági ház

0

11

Népház

1

2

3

12

Könyvtár

1

1

13

Összesen:

0

0

0

0

2

2

4

14

Lánycsóki Konyha

15

1

4

5

16

Közös Önkormányzati Hivatal

17

Lánycsók

9

1

10

18

Majsi Kirendeltség

6

6

19

Homorúd Kirendeltség

4

1

5

20

Összesen:

0

0

19

0

0

2

21

21

Gondozási Központ

22

Nappali ellátás

2

2

23

Házi segítségnyújtás

3

1

4

24

Szociális étkezés

1

1

25

Összesen:

5

1

0

0

1

0

7

26

ALKALMAZOTTAK ÖSSZESEN:

6

12

20

0

3

4

1

46

27

Közfoglalkoztatottak

45

45

28

MINDÖSSZESEN:

6

12

20

0

3

49

1

91