Lánycsók Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2021. (XII. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

a településkép védelméről szóló 9/2018. (XI.28.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 12. 16
a településkép védelméről szóló 9/2018. (XI.28.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Lánycsók Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a 38/2021. (VI. 29.) számú önkormányzati határozatában döntött a helyi építési szabályzatól szóló 3/2004. (II.25.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: HÉSZ) és a szabályozási terv részleges módosításáról 3 helyszínt érintően, valamint a településkép védelméről szóló 9/2018. (XI. 28.) önkormányzati rendeletének (továbbiakban: TKR) módosításáról több helyszínt és előírást érintően.
Lánycsók településképi rendelete 2018-ban készült az akkori jogszabályi előírásokra támaszkodva. Azóta a jogszabályok megváltoztak, így fontos, hogy a település rendelete ezeket a változásokat kövesse, fontos a jogharmonizáció.
A változtatás érint olyan területeket is, amelyek nem kapcsolódnak a fenti indok alá. Ezekről röviden:
Lánycsók helyi építési szabályzatáról szóló 3/2004 (II. 25.) önkormányzati rendelete (Továbbiakban: HÉSZ) is módosul 3 területet érintően különböző célokból. Az egyik ilyen a Petőfi utca és a főútvonal közötti rész, a felhagyott betonkeverő üzem területe, a másik a Béke tér és a főútvonal közötti telektömb déli részén található kiskertek, amelyeket a módosuló HÉSZ kereskedelmi szolgáltató gazdasági terület övezetébe sorol, oda ezekkel a funkciókkal lehet majd építményeket elhelyezni. A harmadik helyszín a Jókai tér, amely különleges intézményi terület besorolását kapja, hogy lehetőség esetén bölcsődét lehessen oda építeni.
A TKR leköveti a változtatásokat azzal, hogy ezután külön gazdasági jellegű területet is kijelöl, ahol a településképi előírások lazábbak ugyan a falusias karakterű területekhez képest, teret adva a beruházóknak, de nagy hangsúlyt fektet a telephely zöldnövényekkel történő takarására.
Az Orgona utca be nem épült, jelenleg szántóföldi művelés alatt álló területe a HÉSZ alapján lakóterületnek van kijelölve, ezért a TKR térképi mellékletén ez is feltüntetésre kerül.
Általános könnyítés, hogy a rendelet módosítása után a lakóterületen is lehetőség lesz a közterületről közvetlenül nem látható, főépület által takartan nagyelemes fém és műanyag hullám- illetve trapézlemez burkolatos épületeket tervezni.
A TKR módosításával a növénytelepítési előírások is tisztázódnak, feloldódik az eddigi ellentmondásos előírás.