Lánycsók Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2022. (XI. 17.) önkormányzati rendeletének indokolása

a magánszemélyek kommunális adójáról szóló 10/1991. (XII.17.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 01. 01

Lánycsók Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2022. (XI. 17.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.01.01.
a magánszemélyek kommunális adójáról szóló 10/1991. (XII.17.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV törvény (a továbbiakban: Stab.tv.) 32. §-a szerint adókötelezettséget megállapító, az adóalanyok körét bővítő, az adó mértékét növelő, illetve kedvezményt, mentességet megszüntető jogszabály kihirdetése és hatálybalépése között legalább 30 napnak el kell telnie. Ezen rendelkezés az önkormányzati adórendeletekre is vonatkozik. Ebből következően valamely adóév 1. napján hatályba léptetni szándékozó új adónemet bevezet, vagy a hatályos szabályozást (pl. adómérték, adómentességi rendelkezés tekintetében) módosító adórendelet legkorábban a kihirdetést követő 30. napon léptethető hatályba. A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (továbbiakban: Htv.) 6. § a) pont utolsó fordulata alapján adóéven belül az adónemhez kapcsolódó adóteher rendeletmódosítással nem súlyosbítható. Ez azt jelenti, hogy új adónem bevezetését, adómérték növelését tartalmazó módosítást legkésőbb 2022. december 1-ig ki kell hirdetni ahhoz, hogy a szabályozást 2023. január 1-én hatályba lehessen léptethetni, így a 2023. évre alkalmazható lehessen.
A Htv. előírja, hogy a helyi önkormányzatnak úgy kell hatályban tartania az adórendeletét, hogy a rendeleti adótényállások összességén (a kedvezmények és mentességek rendszerén, az adóalap fajtájának megválasztásán, az adómérték nagyságán) keresztül jusson érvényre három rendeletalkotási követelmény:
a helyi sajátosságok
az önkormányzati gazdálkodás követelményei
az adóalanyok széles körét érintő teherviselő képességének
figyelembevétele.
A koronavírus járványhelyzetre tekintettel elrendelt egészségyüi veszélyhelyzeti szabályozás alapján az elmúlt két évben a helyi adó és települési adó mértéke nem lehetett magasabb, mint a 2020. december 2-án hatályos és alkalmazandó önkormányzati adórendeletben megállapított adómérték. Ez a korlátozás 2022. adóév végével megszűnik.