Lánycsók Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2024. (II. 8.) önkormányzati rendeletének indokolása

Lánycsók Községi Önkormányzat 2024. évi költségvetéséről

Hatályos: 2024. 02. 09

Lánycsók Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2024. (II. 8.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.02.09.
Lánycsók Községi Önkormányzat 2024. évi költségvetéséről
Általános indokolás
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) 23-24. § alapján a jegyző által előkészített költségvetési tervezetet a polgármester február 15-ig terjeszti a képviselő-testület elé, amely a költségvetését március 1-ig elfogadja.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
Az önkormányzat kiadásainak és bevételeinek főösszege 612 500 000 forint, a bevételek részletezését az 1. melléklet, a kiadások összefoglaló kimutatását a 2. melléklet tartalmazza.
A 2. §-hoz
A bevételek önkormányzati szintű részletezését az 1. melléklet tartalmazza forrásonként, és jogcímenként. A bevételek megoszlásáról az egyes költségvetési szervek tekintetében a 3. melléklet nyújt tájékoztatást.
A 3. §-hoz és a 4. §-hoz
A kiadások részletezése: A működési kiadások összesített adatait tartalmazza a 3. §. A kiadások költségvetési szervenkénti megosztásról a 4. melléklet ad tájékoztatást. Az 5. melléklet az önkormányzat által nyújtott támogatásokat, és átadott pénzeszközöket tartalmazza. A 6. melléklet az önkormányzat által tervezett felújítások és beruházások összegeit tartalmazza, pályázati forrásonként megjelölve.
Az 5. §-hoz
Az önkormányzat Gst. szerinti saját bevételeiről szóló kimutatást a 7. melléklet tartalmazza, azzal, hogy az önkormányzatnak jelenleg nincsen adósságot keletkeztető ügyletekből származó tárgyévi kötelezettsége, és nem is tervez olyan fejlesztést, melyhez ilyen ügylet megkötése lenne szükséges.
A 6. §-hoz
Az önkormányzat tartalékkal nem tervez.
A 7. §-hoz
Az önkormányzat és a költségvetési szerveinek mérlegéről a 8. melléklet nyújt tájékoztatást, bemutatva az önkormányzat költségvetési egyenlegét.
A 8. §-hoz
Kimutatás az önkormányzat hiányáról, és a finanszírozás módjáról. Az Mötv. 111. § (4) bekezdés szerint a költségvetési rendeletben működési hiány nem tervezhető. A felhalmozási hiány finanszírozására az előző évi költségvetési maradvány valamint tervezett ingatlanértékesítés szolgál.
A 9. §-hoz
Az önkormányzat létszámkeretét a 9. melléklet tartalmazza. A rendelkezés meghatározza az önkormányzati hivatalra vonatkozó illetményalapot és a cafetéria keretösszegét.
A 10–13. §-hoz
A költségvetési rendeletben szereplő bevételi és kiadási előirányzatok módosításra vonatkozó szabályokat tartalmazzák a következő rendelkezések: az intézményvezetői hatáskörben, illetve a polgármesteri hatáskörben végrehajtható módosítások, átcsoportosítások szabályozása, a költségvetés végrehajtásáról szóló - az első negyedévtől eltekintve - negyedéves kötelezettség előírása, és az ehhez kapcsolódóan végrehajtandó rendeletmódosítási feladatok meghatározása.
A 14. §-hoz
A létszám gazdálkodással kapcsolatos végrehajtási feladatok meghatározása.
A 15. §-hoz
Költségvetési szervek gazdálkodásával kapcsolatos feladatok szabályozása.
A 16. §-hoz
Támogatások átvételére és átadására vonatkozó szabályokat külön rendelet szabályozza.
A 17. §-hoz és a 18. §-hoz
Pályázatok benyújtására, és beruházások kivitelezésére vonatkozó szabályok.
A 19. §-hoz
Leltárkészítés szabályai.
A 20. §-hoz
Éves beszámolás szabályai.
A 21. §-hoz
Készpénz forgalom korlátozásának szabályai.
A 22. §-hoz és a 23. §-hoz
Hatályba léptető és átmeneti szabályok.