Lippó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2003. (IV. 24.) önkormányzati rendelete

a lakásépítés és lakásvásárlás helyi támogatásáról

Hatályos: 2019. 08. 01- 2024. 03. 31

Lippó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2003. (IV. 24.) önkormányzati rendelete

a lakásépítés és lakásvásárlás helyi támogatásáról

2019.08.01.

Lippó Község Önkormányzata a fiatal házasok, tartós élettársi kapcsolatban élők és a gyermekes családok lakásépítésének és lakásvásárlásának elősegítésére a következő rendeletet alkotja.

A támogatás célja, formái

(1) Az önkormányzati támogatás célja, hogy segítse a Lippó területén élő és ott letelepedni kívánó fiatal házasok, tartós élettársi kapcsolatban élők és gyermekes családok lakásépítéssel, lakásvásárlással összefüggő pénzügyi nehézségeinek megoldását.
(2) Az önkormányzat az éves pénzügyi tervében e célra biztosított előirányzata terhére új vagy használt lakás vásárlásához, lakás építéséhez,
a) kamatmentes kölcsönt,
b) vissza nem térítendő pénzbeli támogatást (továbbiakban együtt: támogatás) nyújt.

A támogatás feltételei

2. § (1) Támogatásban azok a fiatal (40 éves kor alatti) házaspárok, és tartós élettársi kapcsolatban élők, továbbá gyermeket eltartó családok, valamint gyermeküket egyedül nevelő szülők részesülhetnek:

a) akik lakást vásárolnak, vagy önálló lakást építenek, és

b) akik saját lakással nem rendelkeznek, és

c) akik a községben állandó lakóhellyel rendelkeznek, életvitelszerűen Lippón élnek, vagy Lippón lakóhelyet létesítenek, és

d)1 akiknek családjában az egy főre jutó havi nettó átlagjövedelem eléri az öregségi teljes nyugdíj legkisebb összegét, és

e)2 akik igényüket a lakásvásárlás megtörténte, lakásépítés megkezdése előtt, vagy azt követően fél éven belül nyújtják be.

(2) A képviselő-testület az igénylő körülményeinek egyedi mérlegelésével, különös méltánylást érdemlő esetben az (1) bekezdésben felsorolt kritériumok teljesülésétől eltekinthet, mely döntését indoklással látja el.

3. § (1) A támogatás új vagy használt lakás vásárlásához, lakás építéséhez használható fel. A felhasználást az igénylő – adásvételi szerződéssel, számlával – igazolja.

(2) Ha az igénylő a jelen rendeletben foglalt feltételnek megfelel, de a lakásszerzés az éves költségvetésben biztosított pénzeszközök felhasználását követően történt, a támogatás pénzintézeti kölcsön törlesztésére is fordítható.

A támogatás mértéke

4. § (1) A támogatás mértéke a rendelkezésre álló összeg nagyságától, az igénylők számától, szociális helyzetétől, igénylővel együtt költözők számától függően a kamatmentes kölcsön 100.000.-Ft-tól 300.000.-Ft-ig terjedhet a képviselő-testület mérlegelése alapján, a vissza nem térítendő támogatás 200.000.-Ft.

(2)3 A támogatás mindkét formája egyidejűleg vagy külön-külön is igényelhető, de egy család csak egy alkalommal veheti igénybe.

Támogatási kérelmek beadásának rendje, elbírálása

5. § (1)4 A támogatás iránti igény a közös önkormányzati hivatal által rendszeresített nyomtatványon nyújtható be.

(2)5 A kamatmentes kölcsön és a vissza nem térítendő pénzbeli támogatás iránti kérelem benyújtásának határideje évenként március 10. és szeptember 10.

6. § (1) A kérelmekről a képviselő-testület az áprilisi, illetve októberi testületi ülésen az igénylő körülményeinek mérlegelésével dönt alkalmanként a keret 50-50 százalékát osztva fel.

(2) A kérelmek elbírálása kizárólag a támogatás biztosítására szolgáló pénzeszközök erejéig gyakorolható.

(3) Az esetben, ha a tárgyévben rendelkezésre álló pénzeszközök a határidő lejárta előtt kimerülnek, és további pénzeszközök nem biztosíthatók – függetlenül a határidő adta lehetőségektől – a kérelmeket az újabb lehetőség megnyílásáig nyilvántartásba kell venni.

Támogatás folyósítása, a kamatmentes kölcsön visszafizetése

7. §6 (1) Képviselő-testület a döntésről írásban tájékoztatja az igénylőt és a pénzintézetet.

(2) Az önkormányzat az igénylővel a kölcsönösszeg visszafizetésére szerződést köt.

(3) A támogatás összegét az önkormányzat erre a célra közvetlenül létrehozott hitelalapból a cél és név megjelölésével átutalja a Pénzintézethez az igénylővel megkötött szerződés aláírását követő 3 napon belül.

8. §7 (1) A kamatmentes kölcsön öt év alatt, havi egyenlő részletekben fizetendő vissza.

(2) A törlesztést a kölcsön felvételét követő harmadik hónap elsejétől kell megkezdeni.

(3) A támogatást azonnal, egy összegben, a mindenkori kamatokkal együtt vissza kell fizetni: egy törlesztő részlet elmaradása, illetve a kamatmentes kölcsön teljes visszafizetése előtt a lakás lippói cserelakás nélküli elidegenítése esetén.

(4) A kamatmentes kölcsönnel megszerzett (épített, bővített, vásárolt) ingatlanra a visszafizetendő támogatás biztosítására, a teljes visszafizetésig az ingatlan nyilvántartásba a Lippó Község Önkormányzat javára jelzálogjogot, valamint elidegenítési és terhelési tilalmat kell bejegyezni.

(5) Az elidegenítési és terhelési tilalom alól a képviselő-testület kivételesen indokolt esetben felmentést adhat.

9. § (1) A jelen rendeletben nem részletezett kérdésekben a Polgári Törvénykönyv és az azt kiegészítő jogszabályok az irányadók.

(2) A rendelet 2003. május 1. napján lép hatályba.

1

módosította a 9/2019. (VII. 30.) rendelet, hatályos 2019. augusztus 1. napjától

2

módosította a 9/2019. (VII. 30.) rendelet, hatályos 2019. augusztus 1. napjától

3

módosította a 9/2019. (VII. 30.) rendelet, hatályon kívül 2019. augusztus 1. napjától

4

módosította a 9/2019. (VII. 30.) rendelet, hatályos 2019. augusztus 1. napjától

5

módosította a 9/2019. (VII. 30.) rendelet, hatályon kívül 2019. augusztus 1. napjától

6

módosította a 9/2019. (VII. 30.) rendelet, hatályon kívül 2019. augusztus 1. napjától

7

módosította a 9/2019. (VII. 30.) rendelet, hatályon kívül 2019. augusztus 1. napjától