Lippó Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2015 (II.27.) rendelete

az egyes szociális ellátásokról

Hatályos: 2016. 11. 29- 2016. 11. 29

Lippó Községi Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a szociális igazgatásról és ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Sztv.) biztosított felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja.

  1. fejezet

Általános szabályok


1.§


A rendelet célja, hogy a szociális biztonság megteremtése és megőrzése érdekében meghatározza a helyi önkormányzat által biztosított egyes szociális ellátások formáit, szervezetét, a szociális ellátásokra való jogosultság feltételeit, valamint érvényesítésének garanciáit.

Eljárási szabályok


2. §

A szociális ellátások

  1. iránti kérelmet a kérelmező az Önkormányzati Hivatalhoz az e célra rendszeresített formanyomtatványon nyújthatja be, illetve szóban is előterjesztheti, amelyről jegyzőkönyvet kell készíteni, illetve gondoskodni kell az igénylőlap kitöltéséről.
  2. hivatalból is megállapíthatóak, amennyiben azt a rászoruló részére más személy, vagy szerv kezdeményezi, azonban ez esetben is gondoskodni kell az e célra rendszeresített igénylőlapok kitöltéséről és a szükséges igazolások beszerzéséről.


3. §

  1. A szociális ellátások iránti kérelmek benyújtásához rendszeresített igénylőlapon települési támogatás iránti kérelem esetén a rendelet 1. számú mellékletében meghatározott formanyomtatványt kell érteni, s a kérelmekhez a jövedelmi adatokról szóló igazolásokon, valamint az utolsó havi a nyugdíjas szelvény és nyugdíjas igazolvány felül
  1. lakhatási támogatásra vonatkozó kérelem esetén csatolni szükséges
  1. a kérelmező a bejelentett lakóhelyének vagy tartózkodási helyének megfelelő címre és nevére szóló bármely 2 hónapnál nem régebbi közüzemi (víz, gáz, elektromos áram… stb.) számlák másolatát,

ab) a lakásban tartózkodás jogcímének igazolását,

  1. gyógyszertámogatásra vonatkozó kérelem esetén csatolni szükséges a kérelmező kérelem benyújtását megelőző háromhavi gyógyszerköltségéről szóló háziorvosi vagy szakorvosi igazolást.
  2. rendkívüli települési támogatásra vonatkozó kérelem esetén csatolni szükséges a kérelem indokául szolgáló tényekre, körülményekre vonatkozó, azokat alátámasztó dokumentumot, így például gyógyszertámogatásra vonatkozó támogatás iránti kérelemhez szakorvos, vagy háziorvos igazolását a kérelmező rendszeres gyógyszer-költségeiről, tartós betegség esetén szakorvosi vagy háziorvosi igazolást vagy kórházi zárójelentést;
  3. temetési támogatásra vonatkozó kérelem esetén csatolni szükséges a halotti anyakönyvi kivonat fénymásolatát és eredeti temetési számlát.
  1. Jövedelem számításánál az Sztv.4.§ és 10. § (2) bekezdésében foglaltakat kell figyelembe venni.
  2. A rendszeres szociális ellátásban részesülő köteles bejelenteni a változás bekövetkezését követő 15 napon belül minden olyan változást, amely a pénzellátás folyósítását érinti  vagy kizárja.   
  3. Az Önkormányzati Hivatal az adatokat köteles bizalmasan kezelni és azokat kizárólag a felhatalmazásnak megfelelő célra felhasználni.
  4. Az Önkormányzati Hivatal köteles a kérelmező által benyújtott igazolások, adatok valódiságát vizsgálni, illetve – ha szükségesnek látja – előre be nem jelentett környezettanulmányt (helyszíni szemlét) készíthet.
  5. A 6 hónapon belül készült környezettanulmány ismételten felhasználható.
  6. a) Az e rendeletben és az Sztv-ben meghatározott feltételek hiányában vagy azok  megsértésével nyújtott szociális ellátást meg kell szüntetni, az ellátást jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybe vevőt pedig kötelezni kell:
  1. a pénzbeli szociális ellátás visszafizetésére,   
  2. a természetben nyújtott szociális ellátás esetén a szolgáltatásnak megfelelő pénzegyenérték megfizetésére,
  3. a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás esetén az intézményi térítési díj teljes összegének megfizetésére.


b) Ha a helyi önkormányzat képviselő-testülete, illetve átruházott hatáskörében a polgármester a hatáskörébe tartozó szociális ellátás megtérítését rendeli el, a megtérítés összegét, illetve pénzegyenértékét és a kamat összegét – amennyiben annak megfizetése a kötelezett megélhetését súlyosan veszélyeztetné – méltányosságból

ba) elengedheti,

bb) csökkentheti,

bc) részletekben fizettetheti meg.

  1. fejezet

Szociális rászorultságtól függő pénzbeli ellátások

Települési támogatások

4. §

(1) A települési önkormányzat képviselő-testülete a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyek részére az e rendeletben meghatározottak szerint települési támogatást nyújt.

(2) Az települési támogatás adható

  1. lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres  kiadások támogatása (lakhatási támogatás),
  2. gyógyszerkiadások viseléséhez kapcsolódó támogatás (gyógyszertámogatás),
  3. temetési támogatás,
  4. rendkívüli települési támogatás,
  5. születési támogatás
  6. kamatmentes szociális kölcsön

formájában.

Lakhatási támogatás

5.§

  1. A lakhatási támogatás a szociálisan rászoruló háztartások részére a háztartás tagjai által lakott lakás vagy nem lakás céljára szolgáló helyiség fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadásaik viseléséhez nyújtott hozzájárulás.
  2. A lakhatási támogatást elsősorban a lakásfenntartással összefüggő azon rendszeres kiadásokhoz kell nyújtani, amelyek megfizetésének elmaradása a kérelmező lakhatását a legnagyobb mértékben veszélyezteti.
  3. A lakhatási támogatás elsősorban természetben nyújtandó
  • villanyáram-, illetve gázdíj támogatására a szolgáltatóhoz történő utalással,
  • vízdíjhátralék kiegyenlítésére a szolgáltató számlájára történő utalással,
  • albérleti díjtartozásra,
  •  tüzelőanyag beszerzésére.
  1. A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás havi összege legalább 2.500.- Ft, legfeljebb 6.000.- Ft lehet.
  2. A támogatás a kérelem benyújtása hónapjának első napjától állapítható meg legfeljebb 6 hónap időtartamra.
  3. Aki lakásfenntartási támogatásban részesül, annak az ellátás lejártáig lakhatási támogatás nem állapítható meg.
  4. A lakhatási támogatás pénzbeli vagy természetbeni formában adható.

a.) A pénzbeli  rendszeres ellátások utalása vagy kifizetése havonta utólag,  a hónap 5. napjáig, a nem rendszeres ellátások kifizetése legkésőbb a határozat jogerőre emelkedésétől számított 15 napon belül a házipénztárból történik.

b.) A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott támogatás természetben is megállapítható.

  1. A lakhatási támogatás adható eseti jelleggel vagy meghatározott időszakra havi rendszerességgel, illetve kamatmentes kölcsön formájában.
  2. A támogatás megállapítására az jogosult, akinek háztartásában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-át, egyedül élő esetén annak 200%-á és nem rendelkezik az Szt. 4. §-ában meghatározott vagyonnal.
  3. A lakhatási támogatás kérelemre és hivatalból egyaránt megállapítható. Hivatalból a polgármester, a jegyző kezdeményezi a támogatás megállapítását, ha a jelen rendeletben meghatározott feltételek fennállnak.
  4. A lakhatási támogatás a településen állandó, bejelentett lakóhellyel és életvitelszerűen itt tartózkodó személy részére állapítható meg.
  5. Amennyiben a lakhatási támogatás iránti kérelmet a képviselő-testület a (9) bekezdés szerinti okból elutasítja, vagy a megállapított lakásfenntartási támogatást megszünteti, ugyanazon lakásra vonatkozóan a döntés jogerőre emelkedésétől számított három hónapon belül a háztartás egy tagja sem nyújthat be lakhatási támogatás iránti kérelmet.
  6. Lakhatási támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.

Gyógyszertámogatás

6. §

  1. Települési támogatás gyógyszertámogatás formájában annak állapítható meg

    a) akinek háztartásában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb     összegének 200%-át, egyedül élő esetén annak 250%-át.

b) a havi rendszeres gyógyszerköltsége az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 25%-át eléri és 

c) az alábbi tartós betegségek valamelyikében szenved:

       ca) daganatos megbetegedés,

       cb) szív- és érrendszeri megbetegedés,

       cc) cukorbetegség,

       cd) asztmatikus megbetegedések.

  1. Az (1) bekezdés alkalmazása során a kérelmező havi rendszeres gyógyszerköltsége a kérelem benyújtását megelőző háromhavi, háziorvos vagy szakorvos által igazolt gyógyszerköltség egyhavi átlaga.
  2. A gyógyszertámogatás egy hónapra jutó összege a (2) bekezdésben foglaltak szerint kiszámított havi rendszeres gyógyszerköltség összegének 50 %-a, amely azonban nem lehet több mint 5000 forint.
  3. A gyógyszertámogatás legfeljebb hat hónapra lehet megállapítani.
  4. E jogcímen települési támogatás nem állapítható meg abban az esetben, ha a kérelmező bármilyen jogcímen közgyógyellátásban részesül.


Temetési támogatás

7.§


(1) A képviselő-testület temetési támogatást állapít meg annak, aki a meghalt személy eltemettetéséről gondoskodott annak ellenére, hogy arra nem volt köteles, vagy tartására köteles hozzátartozó volt ugyan, de a temetési költségek viselése a saját, illetve családja létfenntartását veszélyezteti.

Ebben az esetben a jogosultság megállapítása szempontjából figyelembe vehető egy főre számított havi családi jövedelemhatár az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 500%-át.

(2) A temetési támogatás összege 25.000 Ft.

(3) A támogatás megállapításának feltétele, hogy az eltemettető a haláleset időpontjában a községben állandó lakcímmel rendelkezzen.

(4) A temetési támogatást a temetés napját követő 30 napon belül lehet igényelni. A kérelemhez mellékelni szükséges a halotti anyakönyvi kivonatot és a temetés költségéről a temettető nevére kiállított számlát.

(5) Nem állapítható meg a támogatás, ha az igénylő

a.) a hadigondozásról szóló 1994. évi XLV. tv. alapján temetési hozzájárulásban részesül,

b./ köztemetés esetén.

(6) A temetési támogatás megállapításának hatáskörét a képviselő-testület a polgármesterre ruházza át.


Kamatmentes szociális kölcsön

8.§


(1) Kamatmentes szociális – pénzintézeti segélynek nem minősülő- kölcsönben is adható legfeljebb 150.000.- Ft-ig,  annak a  rászorult személynek:

            a) aki legalább egy éve a településen állandó lakcímmel rendelkezik, és

b) akinek a háztartásában az egy főre jutó nettó jövedelem az öregségi nyugdíjminimum mindenkori összegének 80%-át eléri, de annak háromszorosát nem haladja meg, továbbá

c) aki rendelkezik olyan jövedelemforrással, mely garanciát jelent a kölcsön visszafizetésére.

(2) Nem részesíthető kölcsönben az, aki a feltételeknek egyébként megfelel, ha

            a) önhibájából került nehéz anyagi helyzetbe,

            b) korábban igénybevett kölcsönét nem, vagy késedelmesen fizette vissza.

(3) A kölcsönt a támogatottnak az összeg nagyságától függően, megegyezés szerint, 3-10 hónap alatt, havonta, a kölcsönszerződésben meghatározott részletekben kell visszafizetnie.

4) Az első részletet a kölcsön felvételét követő hónap 15. napjáig kell megfizetni.

5) A kölcsön folyósításáról szóló határozatban, illetve a kölcsönszerződésben rögzíteni kell a kölcsönfolyósítás célját, összegét, a visszafizetés feltételeit, továbbá a késedelmes vagy nem fizetés esetére vonatkozó behajtás módját.


Rendkívüli települési támogatás

9. §


  1. A képviselő-testület rendkívüli települési támogatást nyújt a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyek, családok részére feltéve, hogy háztartásukban az egy főre eső jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-át, egyedülálló esetén annak 200 %-át. A (1) bekezdésben foglaltaktól eltérően, amennyiben a kérelmező háztartásában az egy főre eső jövedelem meghaladja az öregségi nyugdíj mindenkori összegének az ott meghatározott mértékét, de nem haladja meg annak 250 %-át, a rendkívüli települési támogatást akkor lehet megállapítani, ha a kérelmező esetében az alábbi – különös méltánylást érdemlő – indokok legalább egyike fennáll:
  1. tartós, legalább 1 hónap időtartamot meghaladó betegség,
  2. gyógyászati segédeszköz, gyógyszer beszerzés, gyógykezelés, amennyiben a kérelmező közgyógyellátásra vagy gyógyszertámogatásra nem jogosult,
  3. baleset,
  4. elemi kár.
  1. Az egy alkalomra megállapítható rendkívüli települési támogatás összege legalább 5.000.- Ft, de legfeljebb 30.000.- Ft lehet.
  2. A (1) bekezdésben meghatározott feltételek szerinti támogatás egy háztartást érintően egy naptári évben legfeljebb három alkalommal állapítható meg.
  3. A rendkívüli települési támogatás elsősorban természetbeni ellátásként állapítandó meg.
  4. Kivételes méltánylást érdemlő esetben, vagy elemi kár, baleset esetén a képviselő-testület  a (2) bekezdésben megjelöltnél magasabb összegű települési támogatást is megítélhet.
  5. A rendkívüli támogatás megállapításának hatáskörét a képviselő-testület a polgármesterre ruházza át.


Születési támogatás

10. §


(1) Születési támogatás illet meg a Lippón állandó lakóhellyel rendelkező, életvitelszerűen Lippón tartózkodó szülőket gyermekük születésekor, melynek összegét két egyenlő részletben – a gyermekük születésekor és a gyermek 1 éves korában- fizet meg az önkormányzat. Az önkormányzati segély összege az első gyermek után 50.000.-Ft, a második gyermek után 70.000.-Ft, a harmadik és a további gyermekek után 100.000.-Ft.

(2)A támogatás iránti kérelmet a Közös Önkormányzati Hivatalban az erre rendszeresített formanyomtatványon kell benyújtani a gyermek születését követő 60 napon belül.  A kérelemhez csatolni kell a gyermek születési anyakönyvi kivonatának másolatát.

(3) A születési támogatás megállapításának hatáskörét a képviselő-testület a polgármesterre ruházza át.

III. fejezet

Természetben nyújtott szociális ellátások

Köztemetés

11. §

  1. A polgármester köteles gondoskodni azon személyek közköltségen történő eltemettetéséről, akinek halálesete az illetékességi területen következett be, és akinek nincs vagy nem lelhető fel tartásra köteles hozzátartozója, vagy fellelhető ugyan, de az eltemettetésről nem gondoskodik.
  2. Közköltségen történő eltemetésről a helyben szokásos legolcsóbb szertartás szerint kell eljárni, lehetőség szerint figyelembe véve az elhalt felekezeti hovatartozását.
  3. A költségcsökkentés érdekében az Önkormányzat köztemetés lebonyolítására, a közölt feladatok elvégzésére (sírásás, temetés stb.) közmunkásokat biztosít.
  4. A polgármester egyedi esetekben kérheti az egyházak közreműködését a temetési szertartás térítésmentes lebonyolítására.
  5. Ha az elhalt utolsó lakóhelye, illetve az eltemetésre köteles személy vagy az örökösök kiléte megállapításra kerül, úgy a temetési költség megtérítésére az alábbi intézkedéseket haladéktalanul meg kell tenni:
  • az utolsó lakóhely szerinti önkormányzattól a köztemetés költségeit visszaigényelni, ennek hiányában,
  • a költségeket hagyatéki teherként a területileg illetékes közjegyzőnél bejelenteni, vagy
  • az eltemettetésre köteles személyt a köztemetés költségeinek megtérítésére kötelezni.
  1. Ha az elhaltnál értéket képviselő ingóság (óra- ékszer, biztosítási kötvény, készpénzt, stb.) található, úgy arról tételes leltárt kell készíteni és az ingóság megőrzéséről – a jogosult részére történő átadásig – gondoskodni kell.


IV. fejezet

Szociális alapszolgáltatások

12. §


(1) Az önkormányzat a személyes gondoskodást nyújtó szociális alapszolgáltatások közül biztosítja:

a./ az étkeztetést,

b./ a házi segítségnyújtást,

c./ a családsegítést,

d./ a jelzőrendszeres házi segítségnyújtást

e./ idősek klubjának formájában a nappali ellátást

f./ a nappali szociális ellátás részeként a demens személyek nappali ellátását.

(2) Az önkormányzat az  a./,b./,d./, e./ és f./ pontokban foglalt szociális alapszolgáltatásokat a lippói MTKT Gondozási Központja Lippó működtetésével biztosítja.

(3) Az önkormányzat a családsegítő szolgáltatást és a szociális információs szolgáltatást  a Mohács Kistérségi Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgálat közreműködésével látja el.


MTKT Gondozási Központja Lippó

13. §

Lippó Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a Gondozási Központ keretében ellátja

a./ az étkeztetést,

b./ a házi segítségnyújtást,

c./ a nappali ellátást,

d./ demens személyek nappali ellátását.


Étkeztetés

14. §

A szociálisan rászorultak részére étkeztetést biztosít az önkormányzat a törvényi feltételek szerint. Szociálisan rászorult az, nyugellátásban és rendszeres nyugdíjszerű ellátásban részesül, valamint aki kora, egészségi állapota miatt nem képes önmaga, ill. ellátottja részére a napi egyszeri meleg étkezésről gondoskodni, továbbá a fogyatékos személy, pszichiátriai beteg, hajléktalan személy, szenvedélybeteg.

Házi segítségnyújtás

15. §

(1) Az önkormányzat házi segítségnyújtás keretében gondoskodik az Szt. 63. §-ában meghatározott személyekről.

A házi segítségnyújtás igénybevételénél feltétel a gondozási szükséglet megléte. A gondozási szükséglet vizsgálatát az intézményvezető végzi el.

Ha a szolgáltatást igénylő személy egészségi állapota vagy személyes körülményei a szolgáltatás átmeneti jellegű vagy halaszthatatlan biztosítását teszik szükségessé, a házi segítségnyújtás az intézményvezető döntése alapján legfeljebb három hónapos időtartamra a gondozási szükséglet vizsgálata nélkül is nyújtható.

(2) A házi gondozási körzet Lippó, Ivándárda, Sárok és Bezedek községek belterülete.


Nappali ellátás, demens személyek nappali ellátása

16. §

Az önkormányzat képviselő-testülete a saját otthonukban élő, tizennyolcadik életévüket betöltött, egészségi állapotuk vagy idős koruk miatt szociális és mentális támogatásra szoruló, önmaguk ellátására részben képes személyek részére biztosít lehetőséget a napközbeni tartózkodásra, társas kapcsolatokra, valamint az alapvető higiéniai szükségletek kielégítésére, továbbá igény szerint megszervezi az ellátottak – ide nem értve az idős személyeket - napközbeni étkeztetését. A demens személyek nappali ellátása a demencia centrum demencia kórképet megállapító szakvéleményével rendelkező személyek láthatók el.


Az ellátások igénybevételének módja

17. §

(1) A szociális alapellátásokat a lippói Gondozási Központ vezetőjénél kell kérelmezni, melyhez az étkeztetés igénylése során csatolni kell a kérelmező nyilatkozatát a rendszeres havi jövedelméről, valamint

a.) nyugellátásban és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátásban részesülő esetén az ellátást megállapító határozatot vagy nyugdíjszelvényt,

b.) tartósan beteg, súlyosan fogyatékos, pszichiátriai vagy szenvedélybeteg esetén háziorvosi vagy szakorvosi igazolást,

e.) hajléktalan kérelmező esetén az erről szóló nyilatkozatot.


(2) A nappali ellátás igénybevételét a lippói Gondozási Központ vezetőjének intézkedése alapozza meg- az egyszerűsített előgondozás – 8 napon belüli elvégzésével.


(3) Az étkeztetés és a házi segítségnyújtás igénylése során az intézményvezető értesíti az igénybevevőt az ellátás biztosításáról.


Az ellátás megszűnésének esetei és módjai

18. §

(1) A személyes gondoskodást nyújtó szociális alapszolgáltatások megszűnésének esetei:

a./  a Gondozási Központ jogutód nélküli megszűnése,

b./ a jogosultnak a Gondozási Központ házirendjében meghatározott tartalmú indokolatlan távolmaradása, ill. közösséget zavaró magatartása,

c./ a jogosultnak, ill. hozzátartozójának az ellátás megszüntetésére vonatkozó bejelentését követő, a házirendben meghatározott idő eltelte,

d./ két havi személyi térítési díj hátralék keletkezése, ez esetben az intézményvezető értesíti a polgármestert, egyúttal kezdeményezi a behajtási eljárást,

e./ a jogosult halála,

f./ a jogosultság megállapításának feltételei már nem állnak fenn.

(2) Az ellátás megszűnése vagy megszűntetése esetén az intézményvezető ennek tényéről értesíti a jogosultat, ill. törvényes képviselőjét.


Térítési díj

19.§


(1) A nappali ellátás, demens nappali ellátás étkeztetéssel, étkeztetés, házi segítségnyújtás intézményi térítési díjait az 1. sz. melléklet tartalmazza.

(2) A nappali ellátás, a demens nappali ellátás és az étkeztetés személyi térítési díjának megállapításakor az Szt. 116. §-ban foglalt korlátozás figyelembevétele mellett az alábbiak szerint kell eljárni.

(3) Nappali ellátás esetén:

Lippó Község Önkormányzata a szolgáltatást térítés mentesen biztosítja. A személyi térítési díj: 0 Ft/nap.

 (4) A demens nappali ellátást tartózkodással (vagyis étkezés nélkül) igénybevevők személyi térítési díjának megállapításakor az Szt. 116. §-ban foglalt korlátozás figyelembe vétele mellett az alábbiak szerint kell eljárni:

Lippó Község Önkormányzata a szolgáltatást térítés mentesen biztosítja. A személyi térítési díj: 0 Ft/nap.

 (5) Demens nappali ellátás étkezéssel igénybevétele esetén a személyi térítési díj:

a) ha a térítési díj fizetésére kötelezett rendszeres havi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 11,5-szörösét meghaladja, a térítés teljes összegű, de maximum a vendégebéd árával azonos.

.

b) az a) pontban jelzettnél alacsonyabb jövedelem esetén a térítési díj olyan százalékos arányban csökken, amely százalékos arányban a jövedelem elmarad az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 11,5-szörösétől.

(6) Az étkeztetés térítési díjának megállapításakor az Szt. 116. §-ban foglalt korlátozás figyelembe vétele mellett az alábbiak szerint kell eljárni:

a) ha a térítési díj fizetésére kötelezett rendszeres havi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 4,5-szörösét meghaladja, a térítés teljes összegű, de maximum a vendégebéd árával azonos.

b) az a) pontban jelzettnél alacsonyabb jövedelem esetén a térítési díj olyan százalékos arányban csökken, amely százalékos arányban a jövedelem elmarad az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 4,5-szörösétől.

(7) A házi segítségnyújtás személyi térítési díjának megállapításakor az Szt. 116. §-ban foglalt korlátozás figyelembe vétele mellett az alábbiak szerint kell eljárni:

Lippó Község Önkormányzata a szolgáltatást térítés mentesen biztosítja. A személyi térítési díj: 0 Ft/nap.


Záró rendelkezések

20.§


  1. Ez a rendelet 2015. március 1-én lép hatályba.
  2. E rendelet 19.§ bekezdése 2015. április 1. napjával lép hatályba.
  3. A jelen rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Lippó Községi Önkormányzatának a szociális ellátásokról szóló 3/2014.(II.28) rendelete.



                           Lovas Miklós                                      Zimmermann-né dr Kovács Anikó

                            polgármester                                                            jegyző


Kihirdetve: 2015. február 27.




                                                                                      Zimmermann-né dr Kovács Anikó

                                                                                                            jegyző

Mellékletek