Lippó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz kezeléséről

Hatályos: 2015. 03. 01

Lippó Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 45. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 11. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következő rendeletet alkotja.

1. § (1) Lippó Községi Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat) a település közigazgatási területén keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére - átvételére, elszállítására, ártalmatlanítás céljából történő átadására – közszolgáltatást szervez és tart fenn.

(2) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatás (a továbbiakban: közszolgáltatás) Lippó község közigazgatási területén történő ellátására a Baranya-víz Zrt.  (a továbbiakban: közszolgáltató) jogosult.

(3) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz átadási helye a Baranya-víz Zrt. kezelésében lévő bezedeki szennyvíztisztító telep.

2. § (1) Az ingatlantulajdonos köteles

a) az ingatlanán keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet úgy gyűjteni és tárolni, hogy az mások életét, testi épségét, egészségét ne veszélyeztesse, a természetes és épített környezetet ne szennyezze, a növény- és állatvilágot ne károsítsa, a közrendet és a közbiztonságot ne zavarja;

b) a közszolgáltatási díjat kiegyenlíteni.

(2) Mentesül a közszolgáltatás kötelező igénybevétele alól az ingatlantulajdonos, amennyiben a beépítetlen vagy használaton kívüli ingatlanán háztartási szennyvíz nincs, vagy nem keletkezik.

 3. § (1) A közszolgáltató feladata a környezetvédelmi előírások megtartása mellett a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz ingatlantulajdonosoktól történő begyűjtése, az átadási helyre történő szállítása, és ártalmatlanításra történő átadása.

(2) A közszolgáltató köteles az ingatlantulajdonos megrendelésétől számított 24 órán belül a közszolgáltatást elvégezni.

(3) A közszolgáltató a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítását nem tagadhatja meg, kivéve, ha arról érzékszervi megállapítás alapján feltételezhető, hogy nem tekinthető nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíznek.

(4) A közszolgáltató a (3) bekezdésben foglalt feltételezés alapján, annak igazolására laboratóriumi vizsgálat készíttetésére köteles. A laboratóriumi vizsgálat költségeit a közszolgáltató akkor háríthatja át az ingatlantulajdonosra, ha a vizsgálat eredménye igazolja, hogy a vizsgált anyag nem felel meg a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz kritériumának. A közszolgáltató a vizsgálat eredménye alapján értesíti az illetékes hatóságot és a közszolgáltatást megtagadhatja.

(5) A közszolgáltató köteles a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz eredetét igazolni és az erre szolgáló iratokat 5 évig megőrizni.

(6) A közszolgáltatás ingatlantulajdonosokat is érintő feltételeiben tervezett változásokról a közszolgáltató az ingatlantulajdonosokat a változtatás előtt legalább 15 nappal az Önkormányzat útján köteles értesíteni.

(7) A begyűjtésre használt eszközökön a közszolgáltató cégjelzését, nevét és címét az alapszíntől eltérő színű, jól olvasható felirattal fel kell tüntetni.

(8) A közszolgáltató köteles a közszolgáltatás ellátásához kapcsolódó nyilvántartási rendszert vezetni, az elszállított és tisztítás céljára átadott nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz mennyiségéről a felügyeletet ellátó hatóságnak és az Önkormányzatnak adatot szolgáltatni.

 (9) A közszolgáltató a megkötött közszolgáltatási szerződéssel érintett ingatlanokról évente írásban tájékoztatja az Önkormányzatot.

4. § (1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz kezelésével, ártalmatlanításával kapcsolatos közszolgáltatási díj 228.-Ft + ÁFA.

(2) A közszolgáltatás 6 m3-es gépjárművel történik.

 (3) Amennyiben a szolgáltatás biztosítása a megrendelő, vagy szolgáltatást igénylő hibájából meghiúsul, a közszolgáltató kiszállási díjra jogosult.

(4) A közszolgáltatás díját a közszolgáltatás teljesítésekor kiállított számla ellenében, a számlán szereplő fizetési határidőn belül kell kiegyenlíteni.

(5) A díjhátralék kiegyenlítésére vonatkozó eljárási szabályokat a vízgazdálkodásról szóló törvény tartalmazza.

5. § (1) A közszolgáltató az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvényben meghatározott módon jogosult – a közszolgáltatási díjfizetési kötelezettség teljesítésének és a díjhátralék behajtásának ellenőrizhetősége érdekében – a közszolgáltatás igénybevételére kötelezettek közszolgáltatással összefüggő személyes adatainak nyilvántartására és kezelésére.

(2) A közszolgáltatási díjhátralékra vonatkozó követelés elévülését követően a díjhátralékot, valamint az annak kiegyenlítésére kötelezett személyes adatait a nyilvántartásból törölni kell.

(3) A közszolgáltató jogosult ellenőrizni, hogy az ingatlantulajdonos a rendeletnek megfelelően igénybe veszi-e a közszolgáltatást.

(4) Az Önkormányzat jogosult ellenőrizni, hogy az ingatlantulajdonos a keletkezett nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállításáról a rendeletnek megfelelően gondoskodik, a szállítást a rendeletben megjelölt közszolgáltatóval végezteti, valamint a közszolgáltató a rendeletben foglaltak alapján végzi a tevékenységét.

7. § Ez a rendelet 2015. március 1-jén lép hatályba. Kihirdetéséről a jegyző az szmsz-ben meghatározott módon gondoskodik.

Lippó, 2015. február 26.


                           Lovas Miklós                                      Zimmermann-né dr Kovács Anikó

                            polgármester                                                            jegyző


Kihirdetve: 2015. február 27.



                                                                                      Zimmermann-né dr Kovács Anikó

                                                                                                            jegyző