Lippó Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2015 (II.27.) rendelete

a közterületek és ingatlanok rendjéről, a település tisztaságáról

Hatályos: 2015. 03. 01

Lippó Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2015 (II.27.) rendelete

a közterületek és ingatlanok rendjéről, a település tisztaságáról

2015.03.01.

Lippó Község Képviselő-testülete a település tisztaságának fenntartása és a települési szilárd hulladékkal összefüggő kötelező helyi közszolgáltatás szabályozása érdekében, a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. tv. 35. §-ában kapott felhatalmazás alapján, a köztisztaságról, valamint a települési szilárd hulladékra vonatkozó helyi közszolgáltatásról az alábbi rendeletet alkotja.

Általános rendelkezések

1. § A rendelet célja azon helyi szabályok megállapítása, amelyek környezetvédelmi, ellátási, közlekedésbiztonsági szempontok figyelembevételével határozzák meg a közterület használat szabályait, biztosítják a község köztisztaságával összefüggő feladatok eredményes ellátását, a köztisztasági szolgáltatás ellátásának és igénybevételének rendjét, az allergiát okozó gyomnövények visszaszorítását.

2. § A rendelet hatálya kiterjed a község közigazgatási területére, az ott lakó, ott tartózkodó, illetve ott székhellyel, telephellyel rendelkező természetes és jogi személyekre, valamint a jogi személyiség nélküli szervezetekre egyaránt.

3. § A környezeti kultúra fenntartása mindenkinek elsőrendű érdeke, ezért a köztisztaság megőrzésében mindenki köteles hathatósan közreműködni, a települési környezet szennyeződését, fertőzését eredményező tevékenységtől, magatartástól tartózkodni.

Ingatlanok és közterületek tisztántartása

4. § (1) Az egyes ingatlanok tisztántartásáról az ingatlan tulajdonosa, haszonélvezője (a továbbiakban együtt: tulajdonos), másnak a használatában lévő ingatlanok, ingatlanrészek, helyiségek tisztántartásáról pedig a használó, a bérleti jogviszonyból származó kötelezettsége szerint a bérlő (a továbbiakban együtt: használó) köteles gondoskodni.

(2) A tulajdonos, használó köteles belterületi ingatlanát az allergiát okozó gyomnövényektől mentesen tartani. Az allergiát okozó gyomnövény – különösképpen virágzás előtti – irtásáról vegetációjának alakulásától függően, a szükséges gyakorisággal gondoskodni kell.

(3) Az ingatlan tulajdonosa, használója köteles gondoskodni

a.) az ingatlan előtti járdaszakasz, és ezen kívül az úttestig terjedő egész területsáv, a nyílt árok és ennek műtárgyai rendszeres tisztántartásáról, szemét- és gyommentesítéséről, a zöldterület gondozásáról,fűnyírásra alkalmassá tételéről, a járdán lévő hó eltakarításáról és a járda síkosság mentességéről,
b.) az ingatlanról közterületre kinyúló ágak megfelelő nyeséséről.
(4) Az ingatlan tulajdonosa, használója köteles az ingatlan előtti, úttestig terjedő egész területsávon lévő, a közcélú kisfeszültségű villamosvezeték biztonsági övezetét (a vezetőtől mért 1 m távolság) megközelítő fák szervezett gallyazásában közreműködni.

5. § A mezőgazdasági ingatlant használó kötelessége a használatában lévő területen a gyomnövények irtása, a növényvédelmi munkák elvégzése a lakott területen kívüli dűlőutak, határmesgyék és árokpartok tisztántartása.

6. § Az önkormányzat gondoskodik

a.) – területen lévő tömegközlekedési eszközök váróhelyisége, várakozóhelye, járdaszigete
- a középületek előtti járdaszakasz, és ezen kívül az úttestig terjedő egész területsáv, a középület előtti nyílt árok és ennek műtárgyai, a játszótér
rendszeres tisztántartásáról, szemét- és gyommentesítéséről, a zöldterület gondozásáról, a folyamatos nyírásáról, a járdán lévő hó eltakarításáról és a járda síkosság mentességéről, az ott keletkezett hulladék eltávolításáról, a közterületek zöldfelületeinek folyamatos nyírásáról,
b.) a közterületen lévő, a közcélú kisfeszültségű villamosvezeték biztonsági övezetét megközelítő fák gallyazásának megszervezéséről.

Települési szilárd hulladékra vonatkozó közszolgáltatás

7. § (1) A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás ellátásáról az Önkormányzat a település közigazgatási területén – a vonatkozó jogszabályokban és e rendeletben foglaltak szerint – a közszolgáltatóval kötött szerződés útján gondoskodik.

(2) Közszolgáltatásként ellátandó feladat a települési hulladék és a zöldhulladék (a továbbiakban együtt: települési hulladék) átvétele, gyűjtése, szállítása, tárolása, kezelése, valamint a hulladékgazdálkodási létesítmények fenntartását, üzemeltetését biztosító, kötelező jelleggel igénybe veendő szolgáltatás biztosítása.

A közszolgáltatóra vonatkozó szabályok

8. § (1) A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás keretében a közszolgáltató a szállítóeszközéhez rendszeresített, szabványos gyűjtőedényben vagy a közszolgáltató által forgalmazott zsákban gyűjtött, továbbá a közszolgáltatás részeként üzemeltetett hulladékgyűjtő ponton, szigeten, hulladékgyűjtő udvarban, és átvételi helyen a közszolgáltató a rendelkezésére bocsátott települési hulladék elszállításáról és jogszabályi előírásoknak megfelelő kezeléséről gondoskodik.

(2) A közszolgáltatás teljesítésének feltételeiről és annak változásáról a közszolgáltató az ingatlanhasználók részére a helyben szokásos módon nyomtatott sajtó útján, az ügyfélszolgálatán és internetes honlapján mindenki számára hozzáférhető módon köteles tájékoztatást nyújtani.

(3) A hulladék átvételének és elszállításának gyakoriságát, útvonalát és az ürítési napokat a közszolgáltató köteles – a keletkező hulladék mennyiségek figyelembevételével – elkészíteni és erről, valamint a változásokról az ingatlanhasználókat a (2) bekezdésben foglaltak szerint tájékoztatni.

(4) A Közszolgáltató joga, hogy:

a) a vegyes hulladék gyűjtésére kiegészítő megoldásként – kizárólag többlethulladék gyűjtésére – alkalmazható hulladékgyűjtő zsákért a hulladék elszállítási és kezelési díját is magában foglaló térítést kérjen,

b) amennyiben a vegyes hulladék gyűjtő edénybe veszélyes hulladék került elhelyezésre vagy a folyékony hulladék elhelyezése miatt a gyűjtőedénybe befagyás vagy egyéb okból a hulladék nem üríthető, megtagadja a gyűjtőedény kiűrítését, ill. a gyűjtőzsák elszállítását,

c) a közszolgáltatási szerződésben, ill. a vonatkozó jogszabályok által meghatározott díjakat beszedje,

d) megtagadja a hulladék begyűjtését azon ingatlanhasználók esetében:

- akik a hulladékgazdálkodási szolgáltatás szüneteltetését kérték – a szüneteltetés idejére,
- ha az ingatlan tulajdonosa, használója nem megfelelő, a jelen rendeletben meghatározott hulladékgyűjtő edénybe – gépi ürítésre nem alkalmas edénybe, nem a közszolgáltató által rendszeresített hulladékgyűjtő zsákba – helyezte el a hulladékot,
- a gyűjtőedényben több hulladékot helyeztek el és emiatt az túltöltött vagy a gyűjtőedény nem zárható le és emiatt a gyűjtőedény ürítése a környezet szennyezése, a hulladék szóródása nélkül nem lehetséges,
- megállapítható, hogy a gyűjtőedényben kihelyezett hulladék az ürítés, ill. a szállítás során a szállítást végző személyek életében, testi épségében, egészségében, továbbá a begyűjtő járműben vagy berendezésben kárt okozhat, vagy a hasznosítás, ill. ártalmatlanítás során veszélyezteti a környezetet,
- szemrevételezéssel megállapítható, hogy a kihelyezett gyűjtőedény mérgező, robbanó, folyékony, veszélyes vagy olyan anyagot tartalmaz, amely a települési hulladékkal együtt nem gyűjthető, nem szállítható, nem ártalmatlanítható, ill. nem minősül települési hulladéknak,
- amennyiben a tárolóedények jelzése bevezetésre kerül – a tárolóedények matricájának hiánya, ill. sérülése esetén.

Az ingatlanhasználóra vonatkozó szabályok

9. § (1) Az ingatlanhasználó köteles a tevékenysége során képződő hulladék mennyiségét – a környezet terhelésének és igénybevételének csökkentése érdekében – a tőle elvárható legalacsonyabb szintre szorítani, valamint a hulladék hasznosítását, környezetkímélő ártalmatlanítását elősegíteni.

(2) Az ingatlanhasználó az ingatlanán keletkező vagy birtokába került települési hulladékot köteles az e rendeletben meghatározott módon és helyen gyűjteni, továbbá az Önkormányzat által szervezett hulladékgazdálkodási közszolgáltatást igénybe venni, a hulladékot a közszolgáltatónak átadni és a közszolgáltatási díjat megfizetni.

(3) Az ingatlanhasználót nem terheli a (2) bekezdésben foglalt kötelezettség az olyan beépítetlen ingatlan tekintetében, amelyen nem keletkezik hulladék, és amelyre vonatkozóan kéri a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás szünetelését.

(4) Az ingatlanhasználó a – minimum heti egyszeri hulladékszállítást magában foglaló – hulladékgazdálkodási közszolgáltatást a keletkező hulladék teljes mennyiségére köteles igénybe venni.

(5) Ha az ingatlanhasználó személye bármely okból változik, úgy e változást a korábbi és az új ingatlanhasználó köteles együttesen – a változást követő 8 napon belül – bejelenteni a közszolgáltatónak. A bejelentési kötelezettség elmulasztása esetén a kötelezettség teljesítéséig terjedő időszakra a közszolgáltatási díjfizetési kötelezettség egyetemlegesen terheli a régi és az új ingatlanhasználót.

(6) A gazdálkodó szervezet ingatlanhasználó a háztartási hulladékhoz hasonló hulladék részét képező vegyes hulladék tekintetében köteles a közszolgáltatás igénybevételére.

(7) Ha az ingatlan egyidejűleg gazdálkodó szervezet cégnyilvántartásba bejegyzett székhelyéül, telephelyéül, fióktelepéül és természetes személy állandó lakóhelyéül vagy tartózkodási helyéül szolgál, a háztartási hulladékot és a gazdálkodó szervezetnek az ingatlanon folytatott tevékenysége során keletkezett, más módon nem kezelt hulladékát elkülönítetten kell gyűjteni és azokra külön hulladékgazdálkodási közszolgáltatási szerződést kell kötni.

A hulladékgazdálkodási közszolgáltatási szerződés egyes tartalmi elemei

10. § (1) Az ingatlanhasználókkal megkötendő közszolgáltatás igénybevételéről szóló szerződés az alábbiakat tartalmazza:

a) a szerződő felek (a közszolgáltató és a megrendelő) azonosító adatait, amennyiben a közszolgáltatást igénybe vevő nem tulajdonosa az ingatlannak, úgy az ingatlantulajdonos megnevezését és azonosító adatait is,

b) a közszolgáltatás igénybevételének kezdő napját,

c) a teljesítés helyét,

d) a megrendelő által használt gyűjtőedényt űrtartalom és darabszám szerint,

e) az ürítési gyakoriságot és az ürítés idejét,

f) a közszolgáltatás díj megállapításának, számlázásának, a számla kiegyenlítésének módját,

g) a szerződés módosításának, szüneteltetésének feltételeit,

h) egyéb, a szerződő felek által lényegesnek tartott elemeket.

(2) A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás ellátására vonatkozó, az ingatlanhasználó és a közszolgáltató közötti jogviszony az (1) bekezdésben foglalt szerződés megkötésével, vagy a szolgáltatás igénybevételével, ill. a közszolgáltató rendelkezése állásával jön létre, amely azt jelenti, hogy a közszolgáltató az ingatlanhasználó számára a szolgáltatást felajánlja úgy, hogy rendelkezésre áll a közszolgáltatás teljesítésére azáltal, hogy a megjelölt ürítési napokon megkísérli a hulladék átvételét és elszállítását.

A közszolgáltatás szüneteltetése

11. § (1) Szüneteltethető a szolgáltatás igénybevétele a bejelentéstől számított legfeljebb 1 év időtartamra, ha a tárolóedényt egyedül használó, írásbeli közszolgáltatási szerződéssel rendelkező ingatlanhasználó három naptári hónapnál hosszabb ideig az ingatlant nem használja és az üresedés várható időtartamát - legkésőbb a szüneteltetés megkezdését megelőző 8 munkanappal bezárólag – a Közszolgáltató részére írásban leadott nyilatkozattal (faxon, levélben vagy e-mail formájában) bejelenti a Közszolgáltatónak.

A bejelentés megtételére csak a Közszolgáltatóval szerződéses viszonyban álló vagy annak meghatalmazottja jogosult.
(2) Az ingatlan további lakatlansága esetén a szüneteltetésre vonatkozó igénybejelentés – 8 nappal a szüneteltetés lejárta előtt írásban adott nyilatkozattal (faxon, levélben vagy e-mail formájában) megismételhető.
(3) A bejelentésben foglaltak valóságtartalmát a Közszolgáltató ellenőrizni jogosult. A szüneteltetés jogszerűtlen igénybevétele esetén a Közszolgáltató jogosult a szüneteltetést visszavonni.
(4) Ha az ingatlan a szüneteltetési időtartam lejárta előtt újból lakottá válik, annak tényét a Közszolgáltatóval szerződött fél vagy meghatalmazottja köteles legalább 3 nappal korábban a Közszolgáltatónak bejelenteni.

A települési hulladék gyűjtésére, szállítására és kezelésére vonatkozó szabályok

12. § (1) A hulladék gyűjtése során az ingatlanhasználónak megfelelő gondossággal kell eljárni annak érdekében, hogy a hulladék mások életét, testi épségét, egészségét ne veszélyeztesse, a természetes és épített környezetet ne szennyezze, a növény- és állatvilágot ne károsítsa, a közlekedés biztonságát ne zavarja.

(2) A vegyes hulladék gyűjtésére alkalmazható gyűjtőedények: 110-120 literes edény.

(3) Az ingatlanhasználó köteles gondoskodni a gyűjtőedények tisztán tartásáról, fertőtlenítéséről, rendeltetésszerű használatáról, valamint tároló helyük és környezetük tisztán tartásáról, a kiszóródott hulladék összegyűjtéséről.

(4) A szabályszerűen kihelyezett gyűjtőedények ürítése során esetlegesen keletkezett szennyeződés eltakarításáról a közszolgáltató köteles gondoskodni.

(5) A hulladékot a gyűjtőedénybe történő beletömörítés nélkül kell elhelyezni. Ha a gyűjtőedénybe olyan hulladékot raktak, amely az edényben összetömörödött vagy befagyott, illetve az edényben lévő hulladékot úgy összepréselték, hogy emiatt az edényt nem lehet kiüríteni, az ingatlanhasználó köteles az edényt üríthetővé, illetve használhatóvá tenni.

(6) Tilos a gyűjtőedénybe folyékony, mérgező, tűz- és robbanásveszélyes anyagot, állati tetemet, veszélyes vagy egyéb olyan anyagot elhelyezni, amely veszélyeztetheti a környezetet, a közszolgáltató alkalmazottja vagy más személyek életét, testi épségét és egészségét.

(7) Ha az ingatlanon keletkező hulladék mennyisége nem rendszeresen, hanem alkalmilag meghaladja a rendelkezésre álló gyűjtőedények űrtartalmát, akkor a közszolgáltató által forgalmazott hulladékgyűjtő zsákot kell igénybe venni.

(8) A közszolgáltató a hulladékgyűjtő edény méretét meghaladó többlet hulladékot, valamint az edény mellé kihelyezett hulladékot nem köteles elszállítani.

(9) Az ingatlanhasználó a települési hulladék gyűjtésére szolgáló gyűjtőedényt – úszótelek kivételével- az ingatlan területén belül köteles tárolni.

(10) Az ingatlanhasználó köteles a gyűjtőedényeket és a többlethulladék elszállítására igénybe vett hulladékgyűjtő zsákot a hulladék elszállítása céljából a közterületre, a szállítást végző gépjárművel megközelíthető és az ürítésére alkalmas helyre kitenni.

(11) A hulladék kiszóródása, a közterület szennyezésének elkerülése érdekében az edény fedelének zárva, a hulladékgyűjtő zsáknak bekötve kell lennie.

(12) A közszolgáltató részére a gyűjtőedényt a szállítást megelőző napon 18 óra és a szállítás napján reggel 6 óra között kell a közterületre kihelyezni. A kiürített edényeket a szállítás napján a közterületről be kell vinni.

Elkülönítetten gyűjtött hulladékok kezelése, elszállítása

13. § (1) A közszolgáltató az ingatlanhasználók részére a helyben szokásos módon nyomtatott sajtó útján, az ügyfélszolgálatán és internetes honlapján mindenki számára hozzáférhető módon tájékoztatást nyújt a hulladék elkülönített gyűjtésének, valamint az elkülönítetten gyűjtött hulladék elszállításának rendjéről, időpontjáról, módjáról, feltételeiről.

(2) Családi házas lakóterületen a természetes személy ingatlanhasználó az ingatlanán vagy az ingatlana előtt keletkezett zöldhulladékot a közszolgáltató által történő elszállítás érdekében – az ingatlanhasználó által beszerzett – legfeljebb 110 literes, lehetőség szerint áttetsző hulladékgyűjtő zsákban, vagy legfeljebb 0,1 m3 zöldhulladékot kötegelve jogosult a közszolgáltatónak átadni külön díj fizetése nélkül. A közszolgáltató előírhatja a zöldhulladék gyűjtése során matricás vagy egyéb azonosító rendszer alkalmazását.

(3) A (2) bekezdésben meghatározott mennyiséget meghaladó zöldhulladék gyűjtésére tetszőleges, lehetőség szerint átlátszó és maximum 120 literes zsákot kell igénybe venni.

(4) Az (2)-(3) bekezdésben foglaltak szerint gyűjtött zöldhulladékot a közszolgáltató évente 2 alkalommal előre egyeztetett időpontban szállítja el.

(5) A zöldhulladékot tartalmazó zsákot vagy köteget a szállítást megelőző napon 18 óra és a szállítás napján reggel 6 óra között kell a közterületre, a szállítást végző gépjárművel megközelíthető és felvételre alkalmas helyre kitenni.

A lomtalanításra vonatkozó rendelkezések

14. § (1) A lomtalanítás megszervezéséről és a lomtalanítás során a közszolgáltatónak átadott lomhulladék átvételéről, összegyűjtéséről, elszállításáról az igénybevevő ingatlanhasználó által a közszolgáltatóval egyeztetett időpontban, házhoz menő jelleggel, évente egy alkalommal a közszolgáltató gondoskodik.

(2) Az egy alkalommal elszállított lomhulladék mennyisége legfeljebb 0,5 m3 lehet.

(3) Az ingatlanhasználó a közszolgáltatás keretében rendszeresített gyűjtőedény méreteit meghaladó nagydarabos lomhulladékot a közszolgáltató által előzetesen megjelölt helyen és időpontban adhatja át.

(4) Az alábbiakban felsorolt hulladék fajtákra a lomtalanítás nem terjed ki:

a)veszélyes hulladék (olaj, festék, akkumulátor, stb.),
b)bontott jármű karosszéria, 0,75 m átmérőnél nagyobb gumiköpeny,
c)építési-bontási hulladék,
d)háztartási hulladék,
e)zöldhulladék (ágnyesedék, szőlővessző, stb.),
f)kézi erővel nem rakodható túlsúlyos vagy túlméretes hulladék.

A hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díj

15. § (1) A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás ellátásáért – Ht.-ban valamint a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díj megállapításáért felelős miniszter rendeletében meghatározott feltételek szerint – az ingatlanhasználó köteles a közszolgáltató részére díjat fizetni.

(2) A természetes személy ingatlanhasználó a közszolgáltatási díjat a közszolgáltató részére számla ellenében, negyedéves bontásban az elszámolási időszak utolsó napjával köteles megfizetni.

(3) A nem természetes személy ingatlanhasználó a közszolgáltató számlázási rendjének megfelelően számla ellenében, legkorábban az elszámolási időszak utolsó napjával köteles megfizetni.

(4) Nem tagadhatja meg a közszolgáltatási díj megfizetését az, aki a hulladékkal kapcsolatos kötelezettségeit nem teljesíti, feltéve, hogy számára a közszolgáltatást a közszolgáltató felajánlja, vagy a közszolgáltatás teljesítésére vonatkozó rendelkezésre állását igazolja.

16. § A díjhátralékok behajtására a hulladékról szóló törvény 52. §-ában meghatározottak szerint kerül sor.

HATÓSÁGI ELLENŐRZÉS

17. § (1) A közterületek tisztán tartását, valamint a hulladékgazdálkodásra vonatkozó jogszabályok és hatósági előírások megtartását a jegyző rendszeresen ellenőrzi.

(2) A Jegyző a hulladékgazdálkodási bírság mértékéről, valamint kiszabásának és megállapításának módjáról szóló 271/2001. (XII.21.) Korm. rendelet 2. § (2) bekezdésében meghatározott cselekmények esetében hulladékgazdálkodási bírság kiszabására jogosult.

(3) Azt a személyt, aki a birtokában, illetve tulajdonában lévő hulladéktól nem a kijelölt vagy arra fenntartott helyen, a környezet veszélyeztetésére alkalmas módon válik meg, a jegyző a jogellenesen elhelyezett vagy elhagyott hulladék elszállítására és kezelésére kötelezi, amennyiben jogszabályban előírt kötelezettségének önként nem tesz eleget.

SZEMÉLYES ADATOK KÖZLÉSE, NYILVÁNTARTÁSA

18. § (1) A közszolgáltató az ingatlanhasználó személyes adatait az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény rendelkezéseit figyelembe véve jogosult nyilvántartani és kezelni.

(2) A közszolgáltató a nyilvántartott személyes adatokat kizárólag a közszolgáltatási feladatai ellátásával és jogai érvényesítésével kapcsolatban használhatja fel, jogosulatlanoknak nem továbbíthatja, nem adhatja át, illetve a személyes adatok védelméhez fűződő jogok nem sérülhetnek.

Vegyes rendelkezések

19. § (1) Ha a hulladék tulajdonosának vagy korábbi birtokosának személye nem állapítható meg, a hulladékbirtokosra vonatkozó kötelezettség azt az ingatlanhasználót terheli, akinek az ingatlanán a hulladékot elhelyezték, vagy elhagyták.

(2) Az Önkormányzat közterület tisztán tartására vonatkozó kötelezettségének teljesítése a hulladék jogellenes elhelyezéséért, illetve elhagyásáért felelős személyt nem mentesíti a felelősség alól. Amennyiben a hulladék elhelyezője, tulajdonosa azonosítható, a költségviselő vele szemben a hulladékkezeléssel és az eljárással kapcsolatos költségeit érvényesítheti.

(3) Az elkülönítetten gyűjtött, kihelyezett, hulladékoknak rendszeresített edényekben, zsákokban guberálni, illetve azokból a hulladékot eltulajdonítani tilos.

A köztisztasággal összefüggő egyéb rendelkezések

20. § Az önkormányzati földes utakat mindenki gondosan köteles használni, annak állapotát, használhatóságát megóvni, a benne okozott kárt (pl. fel- illetve rászántás, mély nyom stb.) saját költségén kijavíttatni.

21. § Alkalmi szabadtéri (szórakoztató, kulturális, sport és egyéb) rendezvények idejére és helyszínére a rendezvény szervezője köteles gondoskodni a várható forgalomnak megfelelő számú hulladékgyűjtő edényzet és illemhely biztosításáról, továbbá a rendezvény alatt és azt követően a használattal érintett terület közvetlen környezetének tisztántartásáról.

22. § (1) A közterület fokozott védelméhez fontos társadalmi érdek fűződik. Ezért azt csak rendeltetésének megfelelően szabad használni. Tilos a közterület felszerelési és berendezési tárgyainak beszennyezése, rongálása, a kultúrnövények rongálása, csonkítása, leszakítása.

(2) Fákon, közterületeken álló építményeken, épületek falán, kerítéseken – a rendeltetésszerűen hirdetésre szolgáló berendezések kivételével – hirdetményt, falragaszt vagy reklámot elhelyezni tilos.

(3) A község közterületén tilos járművet mosni, továbbá olajcserét, vagy más olyan tevékenységet végezni, amely szennyeződést okoz. A lakóházhoz tartozó udvarban ilyen munkákat úgy kell végezni, hogy a szennyeződés utcára ne kerüljön.

23. § Ebek által közterületen okozott szennyeződés eltakarításáról az eb sétáltatója haladéktalanul köteles gondoskodni.

A közterület használata

24. § (1) Közterületen építési munkával kapcsolatos építőanyagot és törmeléket elhelyezni, alkalmi és mozgóárusítást folytatni a képviselő-testület engedélyével lehet.

(2) A képviselő-testület engedélyezési jogát a polgármesterre ruházza. A kérelmet személyesen vagy postai úton az Önkormányzati Hivatalban (Lippó, Kossuth L. u. 84.) lehet benyújtani. (3) Amennyiben a polgármester a kérelemnek helyt ad, egyszerűsített határozat hozható.

A polgármester döntése ellen a kézhezvételtől számított 15 napon belül a képviselő-testülethez lehet fellebbezni. A fellebbezést a döntéshozónál kell benyújtani, aki azt a képviselő-testület következő ülése elé terjeszti.
(3) Az engedélyes a közterület használatáért díjat köteles fizetni.
(4) A közterület használati díj mértékét az 1. sz. melléklet tartalmazza.

Záró rendelkezések

25. § E rendelet 2015. március 1-én lép hatályba. Ezzel egyidejűleg hatályát veszti 10/2006./IV.14./ rendelet, valamint a 3/2007.(II.16.), 5/2008.(IV.3.), 11/2008.(V.29.), 15/2008.(XII.16.), 5/2009.(IV.10.); 11/2009.(XI.23.); 4/2010..(III.18.); 4/2011.(IV.28.) módosító rendeletek.

1. melléklet az 5/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelethez az 5/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelethez

Közterület használat megnevezése Díja
Építési munkával kapcsolatos
építőanyag és törmelék elhelyezése 200.-Ft/m2/hó
Alkalmi és mozgóárusítás 2.000.- Ft/nap
Ezt az összeget a Nagynyárádi Közös Önkormányzat Hivatalában (7781 Lippó, Kossuth L. u. 84.) az árusítás megkezdése előtt a Lippó Községi Önkormányzat pénztárba kell befizetni.