Lippó Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2016 (II.10.) önkormányzati rendelete

a római katolikus templom helyi védetté nyilvánításáról

Hatályos: 2016. 02. 10

Lippó Községi Önkormányzatának Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 57. § (3) bekezdésében a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 111.§ bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja:

1.§


A helyi építészeti- kulturális örökség valamint a településkép megőrzése érdekében Lippó Községi Önkormányzat Képviselő-testülete helyi egyedi védelem alá helyezi az lippói római katolikus templom épületét (HVÉ1).


2.§


A védelem a Lippó, Kossuth Lajos utca 73. szám alatti, Lippó 79. helyrajzi számú belterületi ingatlanon lévő, 508 m2 nagyságú területtel nyilvántartott római katolikus templom építészeti értékének védelme, a község építészeti örökségének, arculatának a jövő nemzedékek számára való megtartása, e védett érték fenntartására terjed ki.

3.§


A helyi egyedi védelem hatálya kiterjed:

  1. az építmény egészére,
  2. annak rendeltetésére és használati módjára,
  3. külső homlokzati, építészeti megjelenítésére és méretére, a templomtorony formájára és lemezfedési anyagára, az ablakaira- és nyílászáró szerkezeteire,
  4. külső vakolatának tagoltságára, párkányzatára és meglévő díszítő elemeire, illetve színösszetételére.

4.§


A helyi egyedi védelem alatt álló római katolikus templom folyamatos karbantartásáról, rendeltetésének megfelelő használatáról, illetve fenntartásáról a tulajdonos köteles gondoskodni. Ezen kötelezettségei teljesítéséhez kérheti az önkormányzat támogatását.

5.§


E rendelet rendelkezéseit

  1. az építésügyi hatósági eljáráshoz kötött tevékenység engedélyezésekor,
  2. az engedélyezési eljáráshoz nem kötött egyéb építési munkák, tevékenységek végzése során,
  3. az épület felújítása, karbantartási munkálatainál

figyelembe kell venni.

6.§


(1) Aki a védett helyi értékeket megsemmisít, megrongál, rendeltetésről eltérően használ, illetve az azzal összefüggésben engedélyhez kötött tevékenységet engedély nélkül végez- amennyiben cselekménye súlyosabbnak minősül – szabálysértést követ el és 30.000 Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható.

(2) A védett érték megjelölésének eltávolítása vagy megrongálása, szabálysértés, és10.000 Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható.

7.§


(1) E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja.

      (2) E rendelet kihirdetése napján lép hatályba.


Lippó, 2016. február 2.




Lovas Miklós

polgármester

Zimmermann-né dr. Kovács Anikó

jegyző




Záradék:

A rendelet kihirdetve a település hirdetőtábláján.




                                                                                       Zimmermann-né dr. Kovács Anikó

                                                                                                            jegyző