Lippó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2016. (II. 29.) önkormányzati rendelete

4/2016.(II.29.) rendelete az egyes szociális ellátásokról szóló 3/2015.(II.27.) rendeletének módosításáról

Hatályos: 2016. 03. 01- 2020. 07. 08


Lippó Községi Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a szociális igazgatásról és ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Sztv.) biztosított felhatalmazás alapján a szociális ellátásokról szóló 3/2015.(II.27.) rendeletét az alábbiak szerint módosítja:


1.§


A szociális ellátásokról szóló 3/2015.(II.27.) rendelet (a továbbiakban: R.) 15.§; 16.§; 19.§ helyébe a következő rendelkezés lép.


„Házi segítségnyújtás

15. §

(1) Az önkormányzat házi segítségnyújtás keretében gondoskodik az Szt. 63. §-ában meghatározott személyekről.

A házi segítségnyújtás igénybevételénél feltétel a gondozási szükséglet megléte. A gondozási szükséglet vizsgálatát az intézményvezető végzi el.

Ha a szolgáltatást igénylő személy egészségi állapota vagy személyes körülményei a szolgáltatás átmeneti jellegű vagy halaszthatatlan biztosítását teszik szükségessé, a házi segítségnyújtás az intézményvezető döntése alapján legfeljebb három hónapos időtartamra a gondozási szükséglet vizsgálata nélkül is nyújtható.

(2) A házi gondozási körzet Lippó, Ivándárda, Sárok és Bezedek községek belterülete.


Nappali ellátás, demens személyek nappali ellátása

16. §

Az önkormányzat képviselő-testülete a saját otthonukban élő, tizennyolcadik életévüket betöltött, egészségi állapotuk vagy idős koruk miatt szociális és mentális támogatásra szoruló, önmaguk ellátására részben képes személyek részére biztosít lehetőséget a napközbeni tartózkodásra, társas kapcsolatokra, valamint az alapvető higiéniai szükségletek kielégítésére, továbbá igény szerint megszervezi az ellátottak – ide nem értve az idős személyeket - napközbeni étkeztetését. A demens személyek nappali ellátása a demencia centrum demencia kórképet megállapító szakvéleményével rendelkező személyek láthatók el.

Térítési díj

19.§

(1) A nappali ellátás, demens nappali ellátás étkeztetéssel, étkeztetés, házi segítségnyújtás intézményi térítési díjait az 1. sz. melléklet tartalmazza.

(2) A nappali ellátás, a demens nappali ellátás és az étkeztetés személyi térítési díjának megállapításakor az Szt. 116. §-ban foglalt korlátozás figyelembevétele mellett az alábbiak szerint kell eljárni.

(3) Nappali ellátás esetén:

Lippó Község Önkormányzata a szolgáltatást térítés mentesen biztosítja. A személyi térítési díj: 0 Ft/nap.

 (4) A demens nappali ellátást tartózkodással (vagyis étkezés nélkül) igénybevevők személyi térítési díjának megállapításakor az Szt. 116. §-ban foglalt korlátozás figyelembe vétele mellett az alábbiak szerint kell eljárni:

Lippó Község Önkormányzata a szolgáltatást térítés mentesen biztosítja. A személyi térítési díj: 0 Ft/nap.

 (5) Demens nappali ellátás étkezéssel igénybevétele esetén a személyi térítési díj:

a) ha a térítési díj fizetésére kötelezett rendszeres havi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 11,5-szörösét meghaladja, a térítés teljes összegű, de maximum a vendégebéd árával azonos.

b) az a) pontban jelzettnél alacsonyabb jövedelem esetén a térítési díj olyan százalékos arányban csökken, amely százalékos arányban a jövedelem elmarad az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 11,5-szörösétől.

(6) Az étkeztetés térítési díjának megállapításakor az Szt. 116. §-ban foglalt korlátozás figyelembe vétele mellett az alábbiak szerint kell eljárni:

a) ha a térítési díj fizetésére kötelezett rendszeres havi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 4,5-szörösét meghaladja, a térítés teljes összegű, de maximum a vendégebéd árával azonos.

b) az a) pontban jelzettnél alacsonyabb jövedelem esetén a térítési díj olyan százalékos arányban csökken, amely százalékos arányban a jövedelem elmarad az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 4,5-szörösétől.

(7) A házi segítségnyújtás személyi térítési díjának megállapításakor az Szt. 116. §-ban foglalt korlátozás figyelembe vétele mellett az alábbiak szerint kell eljárni:

Lippó Község Önkormányzata a szolgáltatást térítés mentesen biztosítja. A személyi térítési díj: 0 Ft/nap.”

2.§

(1) Ez a rendelet 2016. március 1-én lép hatályba.


Lovas Miklós                                                 Zimmermann-né dr. Kovács Anikó

 polgármester                                                                    jegyző



Kihirdetve a település hirdetőtábláján 2016. február 29.



                                                                                              Zimmermann-né dr. Kovács Anikó

                                                                                                     jegyző



Mellékletek