Lippó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2019. (V. 30.) önkormányzati rendelete

az egyes szociális ellátásokról szóló 3/2015.(II.27.) rendelet módosításáról

Hatályos: 2019. 06. 01- 2019. 06. 01

Lippó Községi Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a szociális igazgatásról és ellátásokról szóló 1993. évi III. törvényben biztosított felhatalmazás alapján az egyes szociális ellátásokról szóló 3/2015.(II.27.) rendeletét az alábbiak szerint módosítja:


1.§


Hatályát veszti az egyes szociális ellátásokról szóló 3/2015.(II.27.) rendelet (a továbbiakban: R.) 4.§  (2) bekezdés f) pontja és a következő h) ponttal egészül ki:


/A települési támogatás adható/


„h) óvodakezdési, tanévkezdési támogatás”


/formájában./

2. §


Hatályát veszti a R. 5. § (6) bekezdése.


3. §


A R.) 5.§  (7) bekezdés b.) pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„(7) b.) A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott támogatás természetben is megállapítható. A természetben megállapított támogatás folyósításáról a polgármester intézkedik. Tüzelőanyag beszerzésére nyújtott természetbeni támogatás félévente legfeljebb egy alkalommal állapítható meg.”


4. §


A R.) 5.§  (9) bekezdésének helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„(9) A támogatásra az jogosult, akinek háztartásában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 % - át, egyedül élő esetén annak 250 % - át és nem rendelkezik az Szt. 4. § - ában meghatározott vagyonnal.”


5. §


A R.) 5.§ - a a következő (14) bekezdéssel egészül ki:


„(14) Lakhatási támogatásra az jogosult, aki a lakókörnyezete rendezettségének biztosítására vonatkozó feltételeket teljesíti. A lakókörnyezet akkor tekinthető rendezettnek, ha:

            a)         a kérelmező vagy jogosult által életvitelszerűen lakott ház és az ahhoz tartozó                                     udvar, kert, előkert

                                   aa) tiszta, rendezett,

                                   ab) rendeltetésszerű használhatósága biztosított,

                                   ac) folyamatos tisztítása, hó- és síkosság-mentesítése, valamint szükség                                    szerinti gyakoriságú fűnyírással, kaszálással történő gyommentesítése                         biztosított,

                                   ad) higiénés állapota alapján fertőzésveszély nem áll fenn,

            b)         a kérelmező vagy jogosult által életvitelszerűen lakott lakásban vagy házban és az                ahhoz tartozó udvaron a szemét gyűjtésére és tárolására rendelkezésre áll                                 rendeltetésszerűen használt, a hulladékszállítást végző szolgáltató által elfogadott                    hulladéktároló edény,

            c)         a kérelmező vagy jogosult által életvitelszerűen lakott ingatlan előtti járda és zöldsáv                        úttestig terjedő teljes területe tiszta, rendezett, gyommentesítése az ac) pont szerint                 biztosított.

A lakókörnyezet rendezettségére vonatkozó szabályok teljesítésére a települési támogatást kérelmezőt, a jogosultat megfelelő, de legalább ötnapos határidő kitűzésével – az elvégzendő tevékenységek konkrét megjelölésével – fel kell szólítani. Amennyiben a kérelmező vagy a jogosult a feltételeknek felszólítás ellenére sem tesz eleget, a kérelmet el kell utasítani, a megállapított támogatást meg kell szüntetni.


6. §


A R.) 6.§ (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(3) A gyógyszertámogatás egy hónapra jutó összege a (2) bekezdésben foglaltak szerint kiszámított havi rendszeres gyógyszerköltség összegének 50 % - a, amely azonban nem lehet több, mint 10.000, - Ft.”


7. §


A R.) 7.§ (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(1) A képviselő-testület temetési támogatást állapít meg annak, aki a meghalt személy eltemettetéséről gondoskodott annak ellenére, hogy arra nem volt köteles, vagy tartására köteles hozzátartozó volt ugyan, de a temetési költségek viselése a saját, illetve családja létfenntartását veszélyezteti.

 (2)  A temetési támogatás összege: 50.000, - Ft.”


8.§


Hatályát veszti a R. 8. § - a.


9. §


A R.) 9.§ (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(1) A képviselő-testület rendkívüli települési támogatást nyújt a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyek, családok részére feltéve, hogy háztartásukban az egy főre eső jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át, egyedülálló esetén annak 250 %-át. Az (1) bekezdésben foglaltaktól eltérően, amennyiben a kérelmező háztartásában az egy főre eső jövedelem meghaladja az öregségi nyugdíj mindenkori összegének az ott meghatározott mértékét, de nem haladja meg annak 300 %-át, a rendkívüli települési támogatást akkor lehet megállapítani, ha a kérelmező esetében az alábbi – különös méltánylást érdemlő – indokok legalább egyike fennáll:

  1. tartós, legalább 1 hónap időtartamot meghaladó betegség,
  2. gyógyászati segédeszköz, gyógyszer beszerzés, gyógykezelés, amennyiben a kérelmező közgyógyellátásra vagy gyógyszertámogatásra nem jogosult,
  3. baleset,
  4. elemi kár.”


10. §


A R.) II. fejezete a következő 10/B. § - szal egészül ki:


„Óvodakezdési, tanévkezdési támogatás

10/B §


(1) A képviselő – testület az ellátottak pénzbeli juttatásai éves előirányzatának terhére óvodakezdési, tanévkezdési támogatást nyújthat az arra jogosult személynek.

(2) Óvodakezdési támogatásra jogosult valamennyi óvodás, aki életvitelszerűen a településen él, tanévkezdési támogatásra jogosult, valamennyi általános iskolás, középiskolás tanuló, nappali tagozatos egyetemi, főiskolai hallgató, aki életvitelszerűen a településen él.

(3) A tanévkezdési támogatásra való jogosultság feltétele a tanulói, hallgatói jogviszonyról szóló igazolás bemutatása.

(4) Az óvodakezdési, tanévkezdési támogatás hivatalból kerül megállapításra.


11. §


A R.) 16. § - a helyébe a következő rendelkezés lép:


Az önkormányzat képviselő-testülete a saját otthonukban élő, tizennyolcadik életévüket betöltött, egészségi állapotuk vagy idős koruk miatt szociális és mentális támogatásra szoruló, önmaguk ellátására részben képes személyek részére biztosít lehetőséget a napközbeni tartózkodásra, társas kapcsolatokra, valamint az alapvető higiéniai szükségletek kielégítésére, továbbá igény szerint megszervezi az ellátottak – ide nem értve az idős személyeket - napközbeni étkeztetését. Demens személyek nappali ellátása esetén az igénybevétel iránti kérelemhez be kell nyújtani a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások igénybevételéről szóló 9/1999. (XI. 24.) SzCsM rendeletben meghatározott szakvéleményt.


12. §


A R.) 17. § - a helyébe a következő rendelkezés lép:


„Az ellátások igénybevételének módja

17. §


(1) A személyes gondoskodást nyújtó szociális alapszolgáltatások igénybevétele önkéntes, az alapszolgáltatást igénylő, illetve törvényes képviselője szóbeli vagy írásbeli kérelmére, indítványára történik.

(2) A személyes gondoskodást nyújtó szociális alapszolgáltatásokat az MTKT Gondozási Központja Lippó intézményvezetőjénél kell kérelmezni szóban vagy az e célra rendszeresített formanyomtatványon. A kérelem benyújtását követően az intézményvezető 8 napon belül dönt az alapszolgáltatásra való jogosultság fennállásáról. Döntéséről írásban értesíti a szociális alapszolgáltatást igénylőt, illetve törvényes képviselőjét. Ha az igénylő vagy törvényes képviselője az intézményvezető döntését vitatja, a vitatott döntés kézhezvételétől számított 8 napon belül a fenntartóhoz fordulhat. Ebben az esetben a fenntartó dönt az ellátás iránti kérelemről. A fenntartó döntésének felülvizsgálata bíróságtól kérhető. Az intézményvezető a kérelmek beérkezésének sorrendjében gondoskodik a szociális alapszolgáltatást igénylőkről.

(3) A szociális alapszolgáltatás nyújtásának megkezdése előtt az intézményvezető az alapszolgáltatást igénylővel, illetve törvényes képviselőjével írásban megállapodást köt.”


13. §


A R. 1. számú melléklete helyébe jelen rendelet 1. számú melléklete lép.


14. §


E rendelet 2019. június 1 - jén lép hatályba és az azt követő napon hatályát veszti.



Lippó, 2019. május 30.




Lovas Miklós

Zimmermann-né dr. Kovács Anikó

polgármester

jegyző


Záradék:

A rendelet a mai napon kihirdetésre került az önkormányzat hirdetőtábláján.

Lippó, 2019. május 30.


Zimmermann-né dr. Kovács Anikó

jegyző


Mellékletek