Lippó Község Önkormányzat Képviselő-testülete 5/2021. (III.24.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat közművelődési feladatairól

Hatályos: 2021. 03. 25

Lippó Község Önkormányzat Képviselő-testülete 5/2021. (III. 24.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat közművelődési feladatairól

Lippó Község Polgármestere a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében kapott hatáskörében, a veszélyhelyzet kihirdetéséről és a veszélyhelyzeti intézkedések hatálybalépéséről szóló 27/2021. (I. 29.) Korm. rendelettel kihirdetett veszélyhelyzetben, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott jogalkotási hatáskörében, a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.

A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya a községben működő művelődési házra, mint az önkormányzat részére kötelező feladatként előírt közművelődési tevékenység közösségi színterére terjed ki.

A helyi közművelődés formái

2. § (1) Lippó Községi Önkormányzat különösen az alábbi helyi közművelődési alapszolgáltatásokat biztosítja: a. a művelődő közösségek létrejöttének elősegítését, működésük támogatását, fejlődésük segítését, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösség számára helyszín biztosítását, a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítésének feltételeit.

(2) A közművelődési tevékenységek folyamatos megvalósíthatósága érdekében az önkormányzat közművelődési intézményt, valamint a közösségi szórakozáshoz, művelődéshez méltó, esztétikus környezetet és infrastruktúrát biztosít.

(3) Az önkormányzat a közművelődési feladatainak ellátása során együttműködik:

  • a) a művészeti, hagyományőrző, kulturális tevékenységet is végző helyi közösségekkel, személyekkel, civil szervezetekkel,
  • b) az egyházakkal,
  • c) nemzetiségi önkormányzatokkal,
  • d) hasonló feladatokat ellátó országos, regionális, térségi intézményekkel.
  • e) A közművelődési feladatellátás szervezeti keretei és formái

3. § (1) Lippó Községi Önkormányzat a közművelődés kötelező szakmai feladatai ellátását az alábbi közösségi színtéren biztosítja: 7781 Lippó, Ifjúság u. 1/B. művelődési ház.

(2) A közösségi színteret a magánszemélyek, közösségek, egyesületek, egyéb szervezetek az önkormányzatnál előzetesen írásban jelzett igénylés alapján használhatják. Az igénylés és a használat módját, feltételeit a közösségi színtér házirendje tartalmazza, mely jelen rendelet 1. mellékletét képezi.

Közművelődési feladatok ellátásának finanszírozása, működtetése

4. § (1) Lippó Községi Önkormányzat az ezen rendeletben megfogalmazott kötelező feladatait az éves költségvetési rendeletében meghatározottak szerint finanszírozza.Ennek forrása az önkormányzat saját bevétele, a központi költségvetésből származó normatív állami hozzájárulás, a központosított előirányzatokból származó összeg és az elkülönített állami pénzalapoktól pályázati úton elnyerhető támogatás.

(2) Az önkormányzat biztosítja a közösségi színtér működési költségeit, éves költségvetési rendeletében megállapítja a közösségi színtér fenntartásához szükséges személyi és tárgyi feltételek pénzügyi keretét.

(3) Az önkormányzat által alkalmazott közművelődési szakember minden év március 1-ig beterjeszti a képviselő-testület elé az előző évi tevékenységről szóló írásos beszámolóját és a tárgyévi szolgáltatási tervet.

Záró rendelkezések

5. § A helyi közművelődési feladatokról szóló 11/2010. (XII. 16.) önkormányzati rendelete hatályát veszti.

6. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet

Házirend

1. Az intézmény közösségi és kulturális célokat szolgál, védelme, berendezésének, felszerelésének anyagi felelősséggel történő használata a tisztaság és a rend megóvása minden látogató érdeke és kötelessége.

2. A Művelődési Ház állandó nyitva tartása: hétfőtől péntekig 10.00 – 16.00 óráig. tart. A nyitvatartási rend alkalmanként a rendezvényekhez igazodva módosul.

3. Az intézményt, kulturális szolgáltatásait a nyitvatartási időben a zártkörű és belépődíjas rendezvények, részvételi díjas tanfolyamok, kiscsoportos foglalkozások kivételével minden érdeklődő látogathatja, igénybe veheti, amennyiben megjelenésével és viselkedésével a művelődési házban zajló programot, a többi látogatót nem zavarja.

4. A belépődíjas rendezvények látogatásának előfeltétele a jegyváltás vagy a részvételi díj befizetése.

5. A Művelődési Ház a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

6. A Művelődési Ház termei az előre elkészített órarend szerint használhatók, egyébként zárva tartandók.

7. A termet bérbe vevő civil szervezet, alapítvány, egyesület stb. a berendezési és felszerelési tárgyakban keletkezett kárt az intézménynek köteles megtéríteni.

8. A teremben bekövetkezett balesetért minden esetben a helyiséget igénybe vevőt terheli a felelősség.

9. A technikai felszereléseket csak a művelődési ház munkatársai kezelhetik, vagy engedélyezhetik azok kezelését.

10. Az önkormányzat intézkedései a látogatókra kötelező érvényűek. Aki a házirendhez nem alkalmazkodik, figyelmeztetés után az intézményből meghatározott időre vagy véglegesen kitiltható. Súlyos esetben ellene hatósági intézkedés kezdeményezhető.

11. Az a bódító szerek hatása alatt lévő személy, aki cselekvéseiért felelősséget vállalni nem tud, az épületben nem tartózkodhat.

12. Az intézmény alkalomhoz illő ruházatban látogatható.

13. Az intézmény egész területén tilos a dohányzás. Dohányozni csak az arra kijelölt helyen szabad.

14. Az intézményben a rendezvényhez hozott, magán és jogi személyek tulajdonát képező felszerelési tárgyakért csak átvételi elismervény ellenében vállalunk felelősséget. A bérelt teremben ezeket a tárgyakat a bérleti időn kívül tárolni csak engedéllyel lehet.

15. Az intézmény tulajdonát képező tárgyakat csak a vezető írásbeli engedélyével lehet az épületből kivinni, kölcsönözni.

16. Az intézményben megrendezésre kerülő programokról filmforgatás, videofelvétel készítése csak az önkormányzattal történt egyeztetést követően engedélyezett.

17. Az intézmény területén és közvetlen környezetben magán és jogi személy kereskedelmi, szolgáltató és reklámtevékenységet az önkormányzat engedélyével folytathat.

18. Az intézményt bérbe vevő szakkör, klub, tanfolyam stb. az intézmény területén és parkolóiban propagandaanyagot csak az önkormányzat engedélyével helyezhet el.

19. Záróra után az épületben az önkormányzat alkalmazottain kívül senki sem tartózkodhat.

20. A házirend betartása és betartatása minden önkormányzati dolgozó kötelessége és feladata.

21. A házirend betartása minden látogató kötelessége.

22. A művelődési ház épségének, tisztaságának, rendjének, kulturált légkörének megőrzése közös érdekünk, amelyhez a látogatók szíves segítségét kéri és várja az önkormányzat.