Lippó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (X. 7.) önkormányzati rendelete

a helyi adókról

Hatályos: 2023. 01. 01

Lippó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (X. 7.) önkormányzati rendelete

a helyi adókról

2023.01.01.

Lippó Községi Önkormányzat a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1. §-ában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés h) pontjaiban meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

1. § A helyi adók bevezetésének célja, hogy biztosítsa az önkormányzat számára a felhalmozási kiadások fedezetéhez szükséges pénzeszközöket.

2. § Lippó Községi Önkormányzat feljogosítja a jegyzőt, hogy a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (továbbiakban: Htv.) 42. § (5) bekezdésben meghatározott pénzkezelési szabályok betartásával 5000 Ft-ot meg nem haladó összegű helyi adóra (adótartozásra) készpénzbefizetést elfogadjon.

Magánszemélyek kommunális adója

3. § Az adókötelezettségre, az adó alanyára a Htv. 24. §-a, az adókötelezettség keletkezésére és megszűnésére a Htv. 25. §-a alkalmazandó.

4. § (1) Az adózó az adókötelezettségét annak keletkezésétől számított 15 napon belül az adóhatóságnak bevallás benyújtásával jelenti be.

(2) Az önkormányzati adóhatósághoz az adózó bejelenti:

a) az azonosításhoz,

b) az adóalap,

c) a mentességek, kedvezmények,

d) az adó megállapításához szükséges adatokat.

(3) Az adózónak az adókötelezettségét érintő változást – annak bekövetkezésétől számított 15 napon belül – az előírt nyomtatványon az adóhatóságnak be kell jelentenie.

5. § (1) Mentes az adó alól az önkormányzat illetékességi területén lévő építmények közül a nem lakás céljára szolgáló épület, épületrész.

(2) Mentes a lakásra kivetett helyi adó alól a magánszemély

a) aki esetében a közös háztartásban együtt élő családtagok nettó jövedelme egy főre vetítve havonta nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét,

b) aki egyedülálló és a havi nettó jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 110 %-át.

6. § Az adó évi mértéke adótárgyanként, illetve lakásbérleti jogviszonyonként: 6 000 Ft.

A helyi iparűzési adó

7. § Az adókötelezettséget és az adó alanyát a Htv. 35.-36. §-a, az állandó és ideiglenes jelleggel végzett iparűzési tevékenységet a Htv. 37. §-a határozza meg.

8. § Az adókötelezettség keletkezésére és megszűnésére a Htv. 38. §-át, az adó alapjára, az állandó jellegű iparűzési tevékenység esetén az adó alapjának egyszerűsített meghatározására a Htv. 39-39/B. §-ait kell alkalmazni.

9. § Mentesül az adó megfizetése alól az a vállalkozó, akinek/amelynek a vállalkozásszintű adóalapja nem haladja meg az 1 500 000 Ft-ot.

10. § (1) Állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adó évi mértéke az adóalap 2%-a.

(2) Ideiglenes jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adó mértéke a Htv. 37. § (2) bekezdése szerinti tevékenység-végzés után naptári naponként 2000 Ft.

Záró rendelkezések

11. § Az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben a Htv. és az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény rendelkezései irányadók.

12. § E rendelet hatálybalépésével Lippó Községi Önkormányzat 16/2012. (XII. 1.) önkormányzati rendelete hatályát veszti.

13. § Ez a rendelet 2023. január 1-jén lép hatályba.