Lippó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (VII. 6.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezése szabályairól, az anyakönyvvezető részére fizetendő díj mértékéről

Hatályos: 2023. 07. 07

Lippó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (VII. 6.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezése szabályairól, az anyakönyvvezető részére fizetendő díj mértékéről

2023.07.07.

Lippó Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ában kapott felhatalmazás alapján az alábbiakat rendeli el:

1. § Lippó Községi Önkormányzat az Lippó, Kossuth Lajos utca 84. szám alatti hivatal épületében biztosítja a házasságkötésre alkalmas hivatali helyiséget.

Az önkormányzat részére fizetendő díj

2. § Házasság hivatali helyiségen kívüli megkötése esetén bruttó 25.000 Ft, házasság munkaidőn kívüli megkötése esetén bruttó 25.000 Ft, házasság hivatali helyiségen és munkaidőn kívüli megkötése esetén bruttó 25.000 Ft fizetendő.

Házasságkötésnél közreműködő anyakönyvvezető részére fizetendő díj

3. § A házasságkötésnél közreműködő anyakönyvvezetőt a köztisztviselők jogállásáról szóló törvényben meghatározott szabadidő egésze helyett a 2. §-ban meghatározott díjakból:

a) házasság hivatali helyiségen kívüli megkötése esetén bruttó 25.000 Ft

b) házasság munkaidőn kívüli megkötése esetén bruttó 25.000 Ft

c) házasság hivatali helyiségen és munkaidőn kívüli megkötése esetén bruttó 25.000Ft díjazás illeti meg.

Díjfizetésre vonatkozó eljárási rendelkezések

4. § (1) A többletszolgáltatás ellentételezéseként a 2. §-ban megállapított díjat az eseményt megelőző legalább 10 nappal az önkormányzat házipénztárába kell befizetni, és a befizetésről szóló pénztárbizonylatot az anyakönyvvezetőnek be kell mutatni.

(2) Amennyiben az esemény elmarad és azt az esemény előtt legalább 5 nappal írásban bejelentik az anyakönyvvezetőnél a díjat az önkormányzat visszafizeti. A kérelemre a mindenkori általános tételű eljárási illetéket kell megfizetni. A jegyző a visszafizetésről határozattal dönt.

(3) Amennyiben a 2. §-ban megállapított díjat nem fizetik meg (1) bekezdésben foglalt határidőig a házasság nem köthető meg.

Hivatal helyiségen kívüli, valamint munkaidőn kívüli házasságkötés engedélyezésének szabályai

5. § (1) A hivatali helyiségen kívüli, munkaidőn kívüli, valamint hivatali helyiségen kívüli és munkaidőn kívüli házasságkötés engedélyezését a jegyzőtől írásban kell kérni. Az esemény engedélyezéséről a jegyző határozattal dönt.

(2) A jegyző az eseménynél közreműködő anyakönyvvezetővel történő egyeztetés alapján engedélyezi az (1) bekezdésben foglalt eseményeket, figyelemmel a vonatkozó jogszabályokra.

(3) Házasságkötés - az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 27. § (2) bekezdésében meghatározott napok kivételével – hivatali munkaidőn kívül hétfőtől csütörtökig naponta 16.00 – 19.00 óráig, pénteki napon 13.30 – 19.00 óráig, szombati napon 10.00 – 20.00 óráig terjedő időszakban tartható.

6. § E rendelet rendelkezéseit a kihirdetését követő időpontban bejelentett házasságkötéseknél kell alkalmazni

7. § Hatályát veszti a házasság hivatali helyiségen kívül, valamint hivatali munkaidőn kívül történő megkötéséért fizetendő díj mértékéről szóló 6/2011. (VII. 8.) önkormányzati rendelet.

8. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.