Lippó Község Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2021. (III. 24.) önkormányzati rendeletének indokolása

az egyes szociális ellátásokról szóló 5/2020. (VII. 9.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 04. 01

az egyes szociális ellátásokról szóló 5/2020. (VII. 9.) önkormányzati rendelet módosításáról

Általános indokolás

INDOKOLÁS

Lippó Község Polgármesterének 4/2021. (III. 24.) önkormányzati rendelete

az egyes szociális ellátásokról szóló 5/2020. (VII. 9.) sz. önkormányzati rendelet módosításáról

A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 18. §-ában foglaltak szerint eljárva az ezen tervezetben szereplő önkormányzati rendeletet az alábbiak szerint indokolom.

Általános indokolás

Lippó Község Polgármestere a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében kapott hatáskörében, a veszélyhelyzet kihirdetéséről és a veszélyhelyzeti intézkedések hatálybalépéséről szóló 27/2021. (I. 29.) Korm. rendelettel kihirdetett veszélyhelyzetben, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 25. §, a 92. § (1) bekezdés b) pontjában és 115. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bek. a) pontjában és a 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a Lippó Községi Önkormányzat által megalkotott, az egyes szociális ellátásokról szóló 5/2020. (VII. 9.) önkormányzati rendeletét (továbbiakban: Rendelet) módosította, mivel szükséges volt a nappali ellátás, étkeztetés és házi segítségnyújtás intézményi térítési díjait módosítani.

Részletes indokolás 1. §-hoz

A nappali ellátás, étkeztetés és házi segítségnyújtás intézményi térítési díjait a rendelet új 4. sz. melléklete állapítja meg.

A rendeletmódosítás kapcsán elvégzett előzetes hatásvizsgálatról, az alábbiak szerint tájékoztatom a Tisztelt Képviselő-testületet.

A rendeletalkotásnak

1. társadalmi-gazdasági hatása: nincs,

2. költségvetési hatása: nincs,

3. környezeti, egészségi következményei: nincsenek,

4. adminisztratív terheket befolyásoló hatása: nem jelentős,

5. egyéb hatása: nincs.

A rendelet módosításának szükségessége: a törvénymódosítás kötelező jelleggel történő átvezetése az önkormányzati rendeletben a kollízió elkerülése érdekében.

A rendelet alkalmazásához szükséges feltételek: - személyi: rendelkezésre áll,

szervezeti: rendelkezésre áll,

tárgyi: rendelkezésre áll,

pénzügyi: rendelkezésre áll.