Somberek Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/1995. (III. 1.) önkormányzati rendelete

a közterület-használat engedélyezéséről

Hatályos: 2024. 08. 16

Somberek Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/1995. (III. 1.) önkormányzati rendelete

a közterület-használat engedélyezéséről

2024.08.16.

Somberek Község Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország Alaptörvényének 32. Cikk (2) bekezdésében, és az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 54. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (1) bekezdésében, és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében a közterület-használat engedélyezésére vonatkozóan a következőket rendeli el:1

1. § A rendelet hatálya kiterjed: Somberek község területén

a) az ingatlan-nyilvántartás helyrajzi számmutatójában közterületként nyilvántartott (járda, tér, közpark, telekhatár és a közút közötti terület stb.) belterületi földrészletekre,

b) belterületi földrészletek, illetőleg építmények közhasználatra átadott részére.

2. § Az 1. §-ban meghatározott közterületeknek bármilyen módon történő elfoglalásához, valamint a rendeltetésétől eltérő használatához engedély szükséges.

3. § Előzetes közterület-használati engedély szükséges:

a)1 épületek, építmények közterület felőli részén kirakatszekrény, előtető, ernyő vagy más hasonló jellegű berendezések elhelyezéséhez, üzletek elé történő kitelepüléshez, árukirakáshoz, illetve vendéglátó-ipari előkert céljára,

b) közterületen elárusítóhelyen, egyéb bódé, pavilon, hirdetőeszköz, egyéb tábla, köztéri tárgyak (pad szobor, emlékmű, stb.) elhelyezéséhez,

c) gépjármű várakozóhely közterületen történő kialakításához (személygépkocsi, busz, traktor, pótkocsi, mezőgazdasági haszongép, stb.)

d) mozgóárus, mutatványos, szolgáltató tevékenység gyakorlásához szükséges közterület foglaláshoz,

e) út, járda, köztér felbontása, teljes vagy részleges lezárása esetén.

f)2 épületek, építmények közterület felőli részén reklám elhelyezéséhez, kivéve:

fa) ha a reklám, reklámhordozó vagy reklámhordozót tartó berendezés közterületi telekhatártól számított, arra merőleges hossza az egy métert - a reklámhordozónak a reklám megvilágítását szolgáló berendezése esetében a két métert - nem haladja meg, és

fb) a közterület feletti igénybevétel legalacsonyabb pontja a közterület terepszintjétől számítva legalább négy méter magasságban van.

4. § 3 Tilos a közterületen munkagépet, erőgépet, vontatót tárolni, valamint a közterületet építési anyaggal, tüzelővel elfoglalni.

5. § (1) 4 A közterület-használat esetén - a használat céljától és jellegétől függően - az 1. mellékletben meghatározott közterület-használati díjat kell fizetni.

(2) 5

(3) 6 Közterület engedély nélküli használata esetén az egyébként fizetendő díj kétszeresének a megfizetésére kötelezhető a használó.

6. § (1) 7 A közterület-használati engedély iránti kérelmet a kérelmezőnek Sombereki Közös Önkormányzati Hivatalon kell írásban benyújtani. Az eljárás során elektronikus ügyintézés nincs.

(2) A kérelemnek tartalmaznia kell: az engedély kérőnek és képviselőjének nevét, lakcímét (székhelyét, telephelyét), a közterület használat célját és időtartamát, a közterület használat helyének, módjának és mértékének pontos meghatározását, önálló hirdető-berendezés elhelyezésére vonatkozó kérelem esetén a reklámhordozó méreteit, műszaki dokumentációját, statikai és látványtervét.

7. § Engedélyezés során figyelembe kell venni az OTÉK (253/1997.(XII.20.) Korm.rend. és a helyi rendezési terv és építési szabályzat előírásait.

8. § (1) Nem adható közterület-használati engedély, ha a kívánt igénybevétel a kérelmező magáningatlanán is megoldható.

(2) 8

9. § (1) Képviselő-testület a közterület használat engedélyezésére vonatkozó hatáskört a polgármesterre ruházza át. A polgármester által hozott döntés ellen a kézhezvételt követő naptól számított 15 napon belül a képviselő-testülethez lehet fellebbezni.

(2) 9

(3) 10

(4) Közterület-használati engedély nem jogosít az egyébként külön engedély alá eső tevékenységek gyakorlására.

(5) A közterület-használati engedélyt másra átruházni nem lehet.

(6) Aki a közterületet használja, köteles az igénybe vett területet és környezetét tisztán tartani.

10. § Meg kell vonni az engedélyt, ha a közterületet nem az engedélyezett célra vagy módon használják vagy díjfizetési kötelezettségének az engedélyes felszólításra sem tesz eleget.

11. § (1) 11 Ha az engedély érvényét veszti, az engedélyes saját költségén köteles az eredeti állapotot - kártalanítási igény nélkül - helyreállítani.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt kötelezettség elmulasztása esetén az engedélyező hatóság az eredeti állapotot az engedélyes költségére helyreállítja.

12. § Ez a rendelet 1995. március 1. napján lép hatályba.

1. melléklet

Díjak

1. 13 Épület falán, közterületbe nyúló ernyő, hirdető, reklámberendezés, előtető, stb.:

1.1. 14 1 m2-ig: 10.000-Ft/év

1.2. 1-3 m2-ig: 30.000-Ft/év

1.3. 3 m2 felett: 50.000-Ft/év

2. 15 Közterületen elhelyezett hirdetés, reklám, tájékoztató: m2-enként: 10.000-Ft/év.

3. 16 Közterületen elhelyezett árusító fülke, más bódé, helyiség (nem átmeneti elhelyezés): 10 m2-ig: 100.000-Ft/év.

3.1. 4.17 Közterületen történő alkalmi árusítás, eladó állványról, sátorból, ideiglenes bódéból:

3.2. 5 m2-ig: 3.000-Ft/nap

3.3. 5 m2 felett: 5.000-Ft/nap

4. 18 Épület elé történő kitelepülés, vendéglátói előkert:

5. 10 m2-ig: 30.000-Ft/hó

5.1. 10 m2 felett: 50.000-Ft/hó

1

A 3. § a) pontja a Somberek Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2024. (VIII. 15.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

2

A 3. § f) pontját a Somberek Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2024. (VIII. 15.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdése iktatta be.