Somberek Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2004. (VI.10.) önkormányzati rendelete

Környezetvédelemről

Hatályos: 2015. 04. 25


Somberek Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2)bekezdése szerint, Az alaptörvény 32. cikk (1)bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazással élve  Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (a továbbiakban: Mötv.) 143.§(4)bekezdése 1.pontjában kapott felhatalmazás szerint, valamint az 1995.évi LIII.tv. 48.(4)bek. b.)pontja szerint az alábbi rendeletet alkotja:



1.§ A rendelet hatálya a község közigazgatási területére (belterületére és külterületére), annak természetes és épített környezetére, a természetes és jogi személyekre, valamint a jogi személyiség nélküli társaságokra, szervezetekre terjed ki, amelyek állandó vagy ideiglenes jelleggel a község közigazgatási területén tartózkodnak, működnek, végzik tevékenységüket.

Közterületek tisztántartása


2.§ (1)(2) (3) Hk.

Zöldterületek védelméről, használatáról.


3.§

4.§.

 5.§

6.§ .

7.§ .

8.§


Levegő tisztaságának védelme


9.§ (1) A teljesen száraz, valamint növény-egészségügyi okok miatt nem komposztálható avart és kerti hulladékot - március 1-től november 1-ig pénteki napon 12.00 és 18.oo óra között csak jól kialakított tűzrakóhelyen és telken szabad égetni úgy, hogy az az emberi egészséget és környezetet ne károsítsa, és az égetés hősugárzása kárt ne okozzon.

A komposztálható kerti hulladék ingatlanon belüli hasznosításáról, vagy közszolgáltatóval történő elszállíttatásáról az ingatlan tulajdonosának kell gondoskodni.

(2) Az égetendő kerti hulladék nem tartalmazhat más kommunális, illetve ipari eredetű hulladékot (pvc, veszélyes hulladék, stb).

(3) A szabadban tüzet gyújtani, tüzelőberendezést használni csak úgy lehet, hogy az a környezetére tűz-, vagy robbanásveszélyt ne jelentsen.

(4) A szabadban tüzet és üzemeltetett tüzelőberendezést őrizetlenül hagyni nem szabad, s veszély esetén, vagy ha arra szükség nincs, a tüzet azonnal el kell oltani.

(5) A tüzelés, a tüzelőberendezés használatának színhelyén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétbe helyezni, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetőleg a tűz eloltható.
(6) A hatóságilag elrendelt általános tűzrakási tilalom alól a rendelet nem ad felmentést.


10.§

Záró rendelkezések


11.§ Jelen rendelet kihirdetése napján lép hatályba, ezzel egyidejűleg hatályát veszti a 17/1991.(X.17.)számú rendelet.



Dr.Majorné dr.Szabó Zsuzsanna s.k.                                                                                   Csoboth Tamás s.k.                                  körjegyző                                                                                                          polgármester



Rendelet 2004. július 10-én  kábeltelevizión keresztül kihirdetésre került.


Somberek, 2004. július 10.

                                                                                   Dr.Majorné dr.Szabó Zsuzsanna

                                                                                                    jegyző