Somberek Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2009. (X. 3.) önkormányzati rendelete

a gépjármű-várakozóhelyekről

Hatályos: 2009. 10. 03

Somberek Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2009. (X. 3.) önkormányzati rendelete

a gépjármű-várakozóhelyekről

2009.10.03.

Somberek Község Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. §-ának (1) bekezdésében, valamint az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997.(XII.20.) Korm. rendelet (a továbbiakban: OTÉK) 42. §-ának (10)-(11) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya Somberek község közigazgatási területére terjed ki.

A gépjármű-várakozóhelyek létesítése

2. § (1) A gépjárművek részére az OTÉK szerinti gépjármű-várakozóhelyeket kell létesíteni.

(2) Amennyiben az építési engedély-köteles beruházás, illetve meglévő építmény rendeltetésének módosítása várakozóhelyek megszűnését eredményezi, úgy a megszűnt várakozóhelyek számával növelni kell az (1) bekezdés szerint szükséges várakozóhelyek számát.

(3) Az építtető (engedélyes) a gépjármű-várakozóhelyeket a létesítmény megvalósulásával egy időben – de legkésőbb a használatbavételi engedély megkérésig – köteles megépíteni, vagy az engedélyezési eljárást megelőzően az 5. § szerint megváltani.

(4) Vásárló- és vendégforgalom, illetve ügyfelek számára szolgáló intézmény(-ek) használatához kötött, telken belül létesített parkolónak legalább 50 %-át, a létesítményt használatba vevő személy vagy szervezet köteles az intézmény nyitvatartási ideje alatt a közhasználat számára hozzáférhetővé tenni.

(5) Az e rendeletben foglaltakat alkalmazni kell épületek létesítésének, meglévő épületek átalakításának, bővítésének, valamint a rendeltetés módosításának engedélyezési eljárása során.

(6) A már meglévő építmények esetén az előírt parkolóhelyek meglétét feltételezni kell és az (5) bekezdésben foglaltakat csak akkor kell alkalmazni, ha a meglévő építmény átalakítása, bővítése, rendeltetés-módosítása – az előírások szerint – többlet parkolóhely igénnyel jár. Ebben az esetben a megváltási összeget csak a többlet parkolóhely igény szerint kell megfizetni. Az építmény tulajdonos változása a megváltást nem érinti.

Gépjármű-várakozóhelyek közterületen történő kialakítása

3. § (1) Ahol a helyi építési szabályzat nem tiltja, ott – közhasználatra történő átengedés, illetve átadás esetén – közterületen is engedélyezhető gépjármű-várakozóhelyek kialakítása.

(2) A gépjármű-várakozóhelyek közterületen történő kialakításához az illetékes hatóság engedélyét az építtetőnek az építési engedélyezési dokumentációhoz csatolni kell.

(3) A közterületen megvalósított gépjármű-várakozóhelyek a használatbavételi eljárást követően az önkormányzat tulajdonába mennek át.

(4) A jegyző több egymás melletti vagy egymáshoz közeli létesítmény részére közös gépjármű-várakozóhely kialakítását is előírhatja.

Gépjármű-várakozóhelyek megváltása

4. § (1) Abban az esetben, ha a meglévő telekadottságok, illetve beépítés, vagy egyéb körülmények nem teszik lehetővé az előírt számú várakozóhelynek a saját telken belüli, vagy a közterületen történő létesítését, úgy az építtető kezdeményezheti a hiányként mutatkozó várakozóhelyek megváltását. A megváltás Somberek Község Önkormányzata által megvalósítandó közhasználatú várakozóhelyek kialakításának költségeihez való meghatározott összegű hozzájárulással teljesíthető.

(2) Az építtető (kérelmező) által befizetett hozzájárulási(megváltási) összeget az önkormányzat éves költségvetésében elkülönítetten kell kezelni, és azt csak közcélú gépjármű-várakozóhelyek kialakítására fordíthatja.

A megváltás módja

5. § (1) A várakozóhelyek megváltására vonatkozóan az építtetővel szerződést kell kötni.

(2) A várakozóhelyek megváltásáról szóló szerződés 1 példányát és a befizetés tényének igazolását az építtetőnek az építési engedélyezési dokumentációhoz csatolnia kell.

(3) Meghiúsult építkezés esetén a szerződés hatályát veszti.

Az építtető a befizetett összeget – a kezelési költség levonásával – visszaigényelheti.

Várakozóhelyek megváltásának költsége

6. § (1) A megváltás összege az egyes létesítményekhez kötelezően előírt, de ténylegesen nem biztosított várakozóhelyek számának és az egyes közcélú várakozóhely kialakításához meghatározott pénzbeli hozzájárulás összegének szorzata.

(2) Az egy személygépkocsi-várakozóhely kialakításához való hozzájárulás (megváltás) összege 200.000 Ft+ÁFA.

Hatályba lépés

7. § Ez a rendelet 2009. október 3. napján lép hatályba, a rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben alkalmazni kell.