Somberek Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2009. (IV. 11.) önkormányzati rendelete

a sporttal kapcsolatos feladatokról és kötelezettségekről

Hatályos: 2009. 04. 14

Somberek Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2009. (IV. 11.) önkormányzati rendelete

a sporttal kapcsolatos feladatokról és kötelezettségekről

2009.04.14.

Somberek Község Önkormányzata az Alkotmánnyal, a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvénnyel, a közoktatásról szóló 1993 évi LXXIX. törvénnyel és az Európai Sport Chartával, a XXI. Nemzeti Sportstratégiával, és az önkormányzat Sportkoncepciójával összhangban –a sportról szóló 2004. I. évi tv. (a továbbiakban: sporttörvény) 55. § (6) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja:

1. §

A rendelet célja

(1) A rendelet célja, hogy meghatározza az önkormányzat testneveléssel és sporttal kapcsolatos feladatait, elősegítve a szolgáltatásokat igénybe vevő természetes személyeknek – a Magyar Köztársaság Alkotmánya 70/D. §-ában emberi alapjogként rögzített – rendszeres testedzéshez való jogát.
(2) Az önkormányzat a testnevelés és a sport rendszerét úgy működteti, hogy értékei a lakosság minél szélesebb körében érvényesülhessenek, hozzájárulva egészségi állapotuk megőrzéséhez, illetve javításához, továbbá a szabadidő hasznos eltöltéséhez.
(3) A testnevelés és sport részterületei – óvodai és iskolai testnevelés, a verseny-, élsport és látványsport, a lakossági szabadidősport, a fogyatékosok sportja – egymással összefüggő egészet képeznek.

2. §

A rendelet hatálya

(1) E rendelet hatálya kiterjed:
a) az önkormányzat fenntartásában működő sportintézmények, sportlétesítmények, sportszervezetek szolgáltatásait igénybe vevő természetes személyekre,
b) az önkormányzat fenntartásában működő sportintézményekre, sportlétesítményekre, sportszervezetekre,
c) az önkormányzat által támogatott, az önkormányzattal együttműködő testneveléssel és sporttal foglalkozó szervezetekre.

3. §

Az önkormányzat sportfeladatai

Az önkormányzat – a sporttörvénnyel összhangban – a helyi sporttevékenység támogatása során kiemelt feladatának tekinti:
a) a lakosság minden rétegének ösztönzését a rendszeres sportolásra;
b) az egészséges, mozgásban gazdag életmód iránti igény felkeltését, biztosítását, az egészségmegőrzés fontosságának elismerésére irányuló szemléletformálást, továbbá a szabadidősport helyi feltételeinek javítását;
c) a fejlett sportélet alapját képező óvodai, iskolai testnevelés és sport személyi és tárgyi feltételeinek javítását;
d) az iskolai versenyrendszer működtetését, fejlesztését;
e) az utánpótlás nevelés támogatását, fejlesztését;
f) a versenysport, élsport, látványsport támogatását, figyelembe véve az amatőr és hivatásos sport közötti különbségeket;
g) fogyatékkal élők sportjának támogatását, lehetőségeik fejlesztését;
h) a tulajdonát képező sportlétesítmények, sportintézmények működtetését, fenntartását;
i) a sportlétesítmények védelméről, sportfunkciójuk megőrzéséről való gondoskodást;
j) a hátrányos helyzetűek, a fogyatékkal élők számára is a sportlétesítmények használatának biztosítását;
k) a települési sportkoncepcióval összhangban, a községben tevékenykedő sporttal foglalkozó szervezetek támogatását;
l) a szabadidő sport célú eltöltéséhez a feltételek biztosítását;
m) a sportvállalkozások ösztönzését, támogatását;
n) egyéb a sportot segítő lehetőségek biztosítását;
o) partnertelepülési szerződésekre és egyéb együttműködési megállapodásokra építve a nemzetközi sportkapcsolatok elősegítését.

4. §

Az önkormányzat kötelezően ellátandó feladatai

(1) A Sporttörvény alapján az Önkormányzat kötelezően ellátandó feladata:
a) a helyi sportfejlesztési koncepció meghatározása és annak megvalósítása,
b) A helyi sportszervezetekkel való együttműködés: A fenntartásában működő intézményekkel közvetlen a munkakapcsolat és az együttműködés. A támogatásban részesülő sportegyesületekkel együttműködési megállapodás alapján biztosíthatja a kapcsolattartást. A közigazgatási területén működő egyéb alapvetően sportcélú civil szervezetekkel biztosítja a együttműködést.
c) A tulajdonában lévő sportlétesítmények fenntartása: Önkormányzati intézmények kezelésében lévő sportlétesítmények fenntartását az intézmények költségvetésében biztosítja. Az előzőekben fel nem sorolt sportlétesítmények működtetését az azokat használó sportszervezetekkel való együttműködés keretében biztosítja.
d) Az önkormányzati iskolai testnevelés és sporttevékenység feltételeit az intézmények az alábbi formákban biztosítják: tanórai testnevelés, tanórán kívüli sport és testnevelési foglalkozások, diáksportkörök, iskolai sportkörök működésének segítése.
(2) Az önkormányzati sportlétesítmények alapvetően a sportszervezeteken keresztül, a szabad kapacitás esetén önállóan, térítés ellenében vehetők igénybe az alkalmi és rendszeres testedzésre. A helyi sportpálya és játszóterek igénybevétele díjtalan.

5. § A sporttörvényben előírt kötelező feladatokon túl a települési sportkoncepcióban megfogalmazottak szerint elősegíti és támogatja a sportfeladatok megvalósítását:

a) a tulajdonában álló sportlétesítmények fejlesztésével,

b) új sportlétesítmények építésével,

c) a gyermeksport és az utánpótlás nevelés támogatásával,

d) a hátrányos helyzetűek és fogyatékkal élők sportjának támogatásával,

e) a partnertelepülési szerződések és egyéb együttműködési megállapodások alapján a nemzetközi sportkapcsolatok szélesítésével.

6. §

Az önkormányzat sport feladatellátásának szervezetei, intézményei

(1) Az önkormányzat testnevelés és sportfeladatai ellátása érdekében:
a) sportintézményeket tart fenn és működtet;
b) sportlétesítményeket működtet;
c) sportszervezetek működését támogatja.
(2) Az önkormányzat sportfeladatainak ellátásába, megállapodás alapján az alábbi intézményeket, létesítményeket és szervezeteket vonhatja be:
a) az önkormányzat nem testnevelés és sport alapfeladatú intézményeit;
b) az önkormányzat közigazgatási területén működő, nem önkormányzatú fenntartású sportlétesítményeket;
c) az önkormányzat közigazgatási területén működő sport célú társadalmi szervezeteket, sport célú vállalkozásokat.

7. §

A sporttevékenység finanszírozása

(1) Az önkormányzat intézményi költségvetéseken keresztül biztosítja a nevelési- oktatási intézményekben az óvodai, iskolai testnevelést és a mindennapi testedzést, valamint az iskolai diáksportkörök működését.
(2) Az önkormányzat sportfeladatainak ellátása érdekében biztosítja az iskolai versenyrendszer működtetéséhez szükséges pénzeszközöket.
(3) Az önkormányzat sportfeladatainak ellátása érdekében biztosítja a sportintézményei fenntartásához szükséges személyi, tárgyi feltételeket, valamint a sporttal kapcsolatos együttműködési megállapodásokban rögzített feladatok finanszírozását.
(4) Az önkormányzat évente a sportfeladatok megvalósításában közreműködő sportszervezet támogatására költségvetésében meghatározott összeget fordít.

8. § E rendelet a kihirdetését követő 3. napon lép hatályba. Jelen rendelet Somberek községben kábeltelevízión keresztül 2009. április 11. napján kihirdetésre került.