Somberek Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2011. (X. 14.) önkormányzati rendelete

a helyi rendeletek előkészítésében való társadalmi részvételről

Hatályos: 2011. 10. 14

Somberek Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2011. (X. 14.) önkormányzati rendelete

a helyi rendeletek előkészítésében való társadalmi részvételről

2011.10.14.

Somberek Község Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 103/B. §-ában kapott felhatalmazás alapján a helyi rendeletek előkészítésében való társadalmi részvételről a következő rendeletet alkotja:

Alapelvek

1. § (1) A társadalmi egyeztetés során biztosítani kell, hogy a véleményezési folyamatban megjelenjen annak a személyi körnek az álláspontja, akikre a rendeletek hatálya kiterjed.

(2) Az önkormányzati rendeletek előkészítése során a legteljesebb körű nyilvánosságot kell biztosítani.

(3) A társadalmi egyeztetés során az abban részt vevők kölcsönösen együttműködve kötelesek eljárni.

A társadalmi egyeztetésre vonatkozó közös szabályok

2. § (1) Társadalmi egyeztetésre kell bocsátani a helyi önkormányzati rendelet tervezetét és annak indokolását (a továbbiakban együtt: tervezet).

(2) Nem kell társadalmi egyeztetésre bocsátani

a) a költségvetésről, annak módosításáról,

b) a helyi adóról, annak módosításáról

c) a költségvetés végrehajtásáról szóló önkormányzati rendelet tervezetét.

(3) Nem bocsátható társadalmi egyeztetésre a tervezet, ha az egyeztetés Somberek Község Önkormányzatának fontos pénzügyi-, környezet- és természetvédelmi érdekeit veszélyeztetné.

(4) Nem kell társadalmi egyeztetésre bocsátani a rendelet tervezetét, ha annak sürgős elfogadásához fontos közérdek fűződik.

(5) Fontos közérdek az olyan körülmény, melynek bekövetkezése esetén az önkormányzatot jelentős anyagi hátrány érné.

3. § (1) A társadalmi egyeztetésre bocsátásért, annak lefolytatásáért, a beérkezett vélemények feldolgozásáért a körjegyző tartózik felelősséggel.

(2) Ha a közzétett önkormányzati rendelet tervezete más önkormányzati rendelet szakaszai legalább 25%-ának módosítására irányul, a módosítani kívánt hatályos normaszöveget a tervezett módosításokkal egységes szerkezetben, a tervezett módosításokat külön is megjelölve kell az önkormányzat honlapján közzétenni.

A társadalmi egyeztetés formái

4. § A társadalmi egyeztetés formái:

a) Az önkormányzat hivatalos honlapján fórumon belül megadott elérhetőségeken keresztül biztosított véleményezés, (a továbbiakban általános egyeztetés) és

b) más személyek, intézmények és szervezetek által történő közvetlen véleményezés (a továbbiakban:közvetlen egyeztetés)

Általános egyeztetés

5. § (1) Az önkormányzat honlapján megadott tematikus fórumon keresztül bárki véleményt nyilváníthat a közzétett tervezetről.

(2) A közzétett tervezetet a közzétételtől számított 3 hónapig nem szabad a honlapról eltávolítani.

6. § (1) A tervezetet úgy kell közzétenni, hogy a tervezet céljához és a rendelet hatálybalépéséhez igazodóan megfelelő idő álljon rendelkezésre a tervezet érdemi megítéléséhez illetve a vélemények kifejtéséhez, továbbá a rendelet előkészítőjének arra, hogy a beérkezett véleményeket, javaslatokat érdemben mérlegelhesse.

(2) A véleményezési határidő minimum 15 nap.

7. § (1) A körjegyző mérlegeli a beérkezett véleményeket és azokról, továbbá az el nem fogadott véleményekről, az elutasítás indokairól tipizált összefoglalót készít. A rendelet előkészítése során nem áll fenn egyedi válaszadási kötelezettség.

(2) Az (1) bekezdés alapján elkészítendő összefoglalót a rendelet tervezettel együtt kell a képviselő-testület elé terjeszteni.

Közvetlen egyeztetés

8. § (1) Az önkormányzati rendelet előkészítéséért felelős személy azokkal a szervezetekkel, amelyek az adott terület szabályozásának előkészítésében széles társadalmi érdeket jelenítenek meg a községben, közvetlen egyeztetést folytathat le.

(2) Széles társadalmi érdeket jelenítenek meg a községben az alábbi szervezetek:

a) Német Önkormányzat

b) Szerb Önkormányzat

(3) Közvetlen egyeztetést kell lefolytatni az alábbi tárgyköröket szabályozó önkormányzati rendeletek tervezete esetében:

a) helyi építési szabályzat,

b) szociális ellátások helyi szabályozása.

Záró rendelkezés

9. § Ez a rendelet kihirdetése napján lép hatályba, kihirdetéséről a körjegyző gondoskodik. Jelen rendelet Somberek községben a helyi kábeltelevízión keresztül 2011. október 14. napján kihirdetésre került.