Somberek Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (IV. 27.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezésről

Hatályos: 2023. 05. 02

Somberek Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (IV. 27.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezésről

2023.05.02.

Somberek Község Önkormányzata Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában foglalt feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.

Általános rendelkezések

1. § (1) Jelen rendelet célja a tisztességes és méltó temetés, valamint a halottak nyughelye előtti, mindenkit megillető tiszteletadás jogának, továbbá a temető jogszabályi rendelkezéseknek megfelelő fenntartásának és üzemeltetésének biztosítása.

(2) A rendelet hatálya Somberek község közigazgatási területén található, 781. helyrajzi szám alatti, önkormányzati tulajdonban működő temetőre, valamint az ott folytatott temetkezési és temető fenntartási tevékenységekre terjed ki.

(3) A temető fenntartásáról és üzemeltetéséről a helyi önkormányzat gondoskodik.

(4) Az önkormányzat a temető fenntartási és üzemeltetési költségét a költségvetésében biztosítja.

(5) A temető létesítésére, lezárására, megszüntetésére, újra-használatbavételére a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény rendelkezései az irányadók.

Temetési helyek

2. § (1) Az elhunytat temetőben vagy temetkezési emlékhelyen létesített temetési helyen kell eltemetni.

(2) A temetőben a következő temetési helyek biztosítottak:

a) koporsós temetés esetén:

aa) sírhelyek: egy, valamint két koporsó befogadására alkalmas temetési hely,

ab) sírbolt.

b) hamvasztásos temetés esetén:

ba) urnasírhely,

bb) urnasírbolt.

(3) A köztemető belső kialakításának rendjét, az egyes parcellák felhasználási módját, idejét, „temetőrendezési tervben” kell meghatározni. A terv térképet is tartalmaz, amelyen a temető egyes területei is beazonosíthatók.

(4) A sírhelyekről az önkormányzat sírhelykönyvet vezet.

3. § (1) A sírhelyek méretei a következők:

a) egyes sírhely mérete: hossza: 210 cm, szélessége: 90 cm,

b) kettős sírhely mérete: hossza: 210 cm, szélessége: 150 cm,

c) kettes sírbolt mérete: hossza: 210 cm, szélessége: 150 cm,

d) négyes sírbolt mérete: hossza: 210 cm, szélessége: 200 cm,

e) urnás sírhely: hossza 80 cm, szélessége: 60 cm.

(2) Koporsós rátemetés esetén úgy kell a sírgödröt mélyíteni, hogy a felülre kerülő koporsó aljzata legalább 2 m mélységbe kerüljön.

(3) Temetési helyek közötti távolság:

a) Sírbolt, sírhelyek közötti távolság 60 cm,

b) Urnasírhelyek közötti távolság 40 cm.

c) Sorok közötti távolság: 1 m

(4) A temetési helyen elhelyezésre kerülő sírjel alapja maximum 5 cm a talaj szintjétől, míg a sírkeret magassága az alaptól maximum 30 cm lehet.

(5) A temetési helyen túlterjeszkedő, közízlést sértő, vagy oda nem illő felirattal ellátott sírjelet elhelyezni nem szabad. E szabályt a meglévő sírjelek felújításánál is alkalmazni kell.

(6) Síremlék és tartozékai, valamint az emlékoszlop tervét (vázrajzát) a helyi önkormányzat részére az elhelyezés előtt be kell mutatni.

(7) A biztonságos használatot veszélyeztető sírjel helyreállítására az önkormányzat felhívja a temetési hely felett rendelkezni jogosult személyt. Ha a felhívás ellenére a sírjel nem kerül helyreállításra, az életet is fenyegető veszély esetén az önkormányzat – a rendelkezésre jogosult személy költségére - gondoskodik a veszély megszüntetéséről.

(8) Az elhunytat – ha az eltemettetőnek nincs a temetőben meglévő temetési hely felett rendelkezési joga – az elhalálozás ideje szerinti sorrendben a következő temetési helyre kell eltemetni.

(9) A temetési hely kijelölését az eltemettetőnek az önkormányzattól kell kérnie.

(10) Somberek Község Önkormányzata a Sombereki Szociális Otthonban elhunytak részére, köztemetés céljára, terepszint alatti építményből álló, kizárólag hamvak elhelyezésére szolgáló urnasírboltot biztosít.

Temetési helyek feletti rendelkezési jog időtartama

4. § A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama (használati idő) a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény végrehajtásáról szóló 145/1999. (X. 1.) Korm. rendelet 18. § (1) bekezdésben foglaltaknak megfelelően:

a) egy, valamint két koporsó befogadására alkalmas sírhely esetén: 25 év,

b) kettes sírbolt, valamint négyes sírbolt esetén, az önkormányzattal kötött megállapodás szerint: 60 év

c) urnasírhely esetén: 10 év.

A temetési hely megváltásának, újraváltásának díjai

5. § (1) A temetési hely feletti rendelkezési jog megszerzéséért, valamint újraváltásáért díjat kell fizetni, melynek összegét az 1. melléklet tartalmazza.

(2) A temetési hely felett rendelkezni jogosult kérelmére az újraváltás időtartama a jelen rendelet 4. §-ban meghatározott használati időnél lehet rövidebb, de

a) koporsó befogadására alkalmas sírhely esetén legalább 10 év,

b) sírbolt esetében legalább: 30 év,

c) urnasírhely esetén legalább: 5 év.

6. § (1) Amennyiben a koporsó befogadására alkalmas sírhely esetében az újraváltás időpontjától az eredeti megváltási idő lejártáig már kevesebb, mint 10 év van vissza, úgy az újraváltás időtartama: 25 év.

(2) Amennyiben sírbolt esetében az újraváltás időpontjától az eredeti megváltási idő lejártáig már kevesebb, mint 10 év van vissza, úgy az újraváltás időtartama: 60 év.

(3) Amennyiben urnasírhely esetében az újraváltás időpontjától az eredeti megváltási idő lejártáig már kevesebb, mint 5 év van vissza, úgy az újraváltás időtartama: 10 év.

(4) Ha az újraváltás időtartama a megváltási időnél rövidebb, akkor az újraváltási díj mértéke a megváltási díj időarányosan csökkentett része.

(5) Koporsó befogadására alkalmas sírhelybe elhelyezett egy, vagy két koporsón kívül további nyolc urna temethető.

A temetési hely felnyitásának szabályai

7. § (1) A koporsós sírhely vagy sírbolt felnyitását (továbbiakban: sírnyitás) a temető fekvése szerint illetékes népegészségügyi feladatkörében eljáró járási hivatal engedélyezheti.

(2) Az elhalálozástól számított 5 éven belül sír (sírbolt) felnyitására engedélyt csak hamvasztás, más temetési helyre való áthelyezés és rátemetés céljából, illetve a nyomozó hatóság rendelkezésére ad a járási hivatal.

(3) Az eltemetéstől számított tizenöt éven túl a sírnyitáshoz az önkormányzat engedélyét kell kérni.

8. § (1) Urnasírhely felnyitásához, továbbá hagyományos sírhelyre rátemetett urna kivételéhez az önkormányzat engedélyét kell kérni. A népegészségügyi feladatkörében eljáró járási hivatal engedélyére ebben az esetben nincs szükség.

(2) Nem minősül sírnyitásnak a koporsós temetésre használt temetési helynek urna elhelyezése céljából történő megbontása.

9. § A sírnyitás szabályaira a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény végrehajtásáról szóló 145/1999. (X. 1.) Korm. rendelet rendelkezéseit kell alkalmazni.

A temető infrastrukturális létesítményei, valamint a használat és igénybevétel szabályai

10. § Az Önkormányzat a tulajdonában álló köztemetőben az alábbi infrastrukturális feltételeket biztosítja:

a) a temető úttal történő megközelítését,

b) a temető területén a bejárattól a ravatalozóhoz vezető, valamint a sírok megközelítését biztosító utakat,

c) a temető élősövénnyel történő bekerítését,

d) temető tisztaságát, parkosítását,

e) a temetőben keletkezett hulladék tárolására alkalmas tárolót, hulladék rendszeres gyűjtését, elhelyezését és kezelését,

f) vízvételi lehetőséget,

g) ravatalozó /hűtött ravatal asztal/ használatot,

h) illemhely működését.

11. § (1) A ravatalozó és felszereltségei (világítás, asztal stb.) használatát az önkormányzat biztosítja. A felszereltségek, kellékek karbantartásáról az önkormányzat gondoskodik.

(2) A ravatalozót a temetés előtt ki kell nyitni és a temetést végző temetkezési szolgáltató rendelkezésére kell bocsátani. A temetkezési szolgáltató felelős a ravatalozó megfelelő állapotban történő visszaadásáért.

(3) Amennyiben az elhunyt hozzátartozója igényli, úgy az önkormányzat a temetés előtt gondoskodik a ravatalozó kitakarításáról, melynek díja 5.000-Ft.

(4) A halott a ravatalozóban a szertartás megkezdése előtt legfeljebb 3, de legalább 1 órával korábban helyezhető el. A ravatalozásig a halottat hűtőben kell tárolni.

(5) Légmentesen lezárva kell tartani a koporsót, ha az elhalt fertőző betegségben hunyt el. Ebben az esetben biztosítani kell, hogy a koporsó közvetlen közelében ne tartózkodjon senki.

(6) A ravatalozóban olyan szertartás rendezhető, mely nem sérti a közízlést és a kegyeleti követelményeket.

12. § (1) A temető bejáratánál kifüggesztett tábla tartalmazza a tulajdonos-üzemeltető nevét, elérhetőségét és a nyitvatartási időt:

a) tulajdonos: Somberek Község Önkormányzata, Somberek, Kossuth Lajos utca 111.,

b) elérhetőség: 20/319-0696

c) Temető nyitvatartási ideje: május 1. és november 1. között reggel 6-tól este 20 óráig, november 2. és április 30. között reggel 8-tól este 18 óráig.

(2) Nyitvatartási idő alatt a temetőt bárki korlátozás nélkül látogathatja, a sírokat gondozhatja. 12 éven aluli gyermek a temetőbe csak felnőtt személy felügyelete mellett tartózkodhat.

(3) A sírok gondozásán, díszítésén kívül minden egyéb tevékenységet annak megkezdése előtt az önkormányzat részére be kell jelenteni.

(4) A temetőben munkát végző vállalkozók működésük során a jelen rendeletben foglaltakat kötelesek betartani. Tevékenységükkel a szertartások rendjét nem zavarhatják, a látogatók kegyeleti érzéseit nem sérthetik, a szomszédos sírokban és a temető infrastrukturális létesítményeiben kárt nem okozhatnak.

13. § (1) A sírhely gondozása úgy végezhető, hogy az ne sértse más elhunyt hozzátartozójának, illetve a látogatóknak a kegyeleti érzéseit és ne akadályozza azokat a sírgondozásban.

(2) A sírhely gondozása, illetve egyéb munkavégzés során ügyelni kell arra, hogy a szomszédos temetési hely ne sérüljön.

(3) A sírhely gondozása során keletkező szemetet az önkormányzat által biztosított hulladéktároló edényben kell elhelyezni.

(4) A más elhunyt hozzátartozója által elhelyezett kegyeleti tárgyak, növények és egyéb díszítő anyagok helyzetét megváltoztatni, azokat megrongálni, eltávolítani és a temetőben szemetelni tilos.

(5) Fát, cserjét a köztemető területén magánszemély nem ültethet. Ez alól kivételt képez a sírra ültetett azon örökzöld, amely teljes kifejlettségében nem magasabb a sírjel magasságánál.

14. §1

15. § Ez a rendelet 2023. május 1-jén lép hatályba.

1. melléklet a 4/2023. (IV. 27.) önkormányzati rendelethez

A temetési hely megváltásának és újraváltásának díjai

Temetési hely típusa:

Díj mértéke (-Ft):

egyes sírhely

30.000

kettes sírhely

35.000

kettes sírbolt

40.000

négyes sírbolt

50.000

urnasírhely

20.000

1

A 14. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.