Somberek Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (V. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat 2022. évi költségvetésének végrehajtásáról

Hatályos: 2023. 05. 31

Somberek Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (V. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.05.31.
az önkormányzat 2022. évi költségvetésének végrehajtásáról
Részletes indokolás
Az 1–9. §-hoz és az 1–17. melléklethez
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 18. §-ban foglaltakra tekintettel Somberek Község Önkormányzat Képviselő-testületének az önkormányzat 2022. évi költségvetésének végrehajtásáról szóló 6/2023. (V.30.) számú rendeletét az alábbiak szerint indokolom.
Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontja szerinti hatáskörben eljárva, az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 91. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörben eljárva, Somberek Község Önkormányzata megalkotja a 2022. évi költségvetés végrehajtásáról szóló rendeletet.
Az Áht. 91. § (1) bekezdése szerint helyi önkormányzat költségvetésének végrehajtására vonatkozó zárszámadási rendelet tervezetét a jegyző készíti elő és a polgármester terjeszti a képviselő-testület elé úgy, hogy az a képviselő-testület elé terjesztését követő harminc napon belül, de legkésőbb a költségvetési évet követő ötödik hónap utolsó napjáig hatályba lépjen.
A jogszabályi előírásoknak megfelelő kimutatások elkészítését követően az Önkormányzat, továbbá az Óvodafenntartó Társulás, a Közös Hivatal, a Társulás által fenntartott Sombereki Óvoda és a Sombereki Konyha külön bontásban megjelenő 2022. évi költségvetésének bevételei, kiadásai a 1. § (3)-(7) bekezdésében foglalt összegek szerint teljesültek. A 3. § ismerteti az Önkormányzat tekintetében a maradvány összegét.
A rendelet tartalmazza a felhalmozási kiadásokat, mely részleteiben – a beruházások és felújítások teljesülésére kitérően - a kapcsolódó mellékletből ismerhető meg.
A pénzmaradvány és a vagyonmérleg az Önkormányzat és a Hivatal tekintetében az 1. §-ban foglaltak szerint kerül elfogadásra.
Részletezésre kerül az Önkormányzat és intézményei 2022. december 31-i állapot szerinti vagyona. Az Önkormányzat és intézményei (óvoda, Hivatal, közfoglalkoztatás részletei szerint) létszámadatainak alakulása áttekinthető a melléklet szerint.
Az Önkormányzat többéves kihatással járó döntései (felhalmozási célú kiadások/bevételek) értékei a jelzett mellékletben feltüntetett módon elfogadva.
A közvetett támogatásokat – kiemelve a jelentős összeggel szereplő hulladékszállítás költségeinek támogatását – a részletezettek szerint fogadja el az Önkormányzat.
A közösen fenntartott intézmények (Hivatal, Somberek és Görcsönydoboka Óvodafenntartó Társulás) elszámolását a csatolt melléklet szerint fogadja el az Önkormányzat.
A rendelet hatályba lépésére vonatkozó rendelkezést a 9. § tartalmazza.